Saturday, 26 May 2018

Syreenintuoksupilvessä


Kesän ensimmäinen huussikimppu on ylellisen tuoksuva. Huussiin on mukava kerätä tuoksuvia kukkia, vaikka moderni huussi ei mikään hajulaitos olekaan. Syreeninkukat saivat seurakseen muutaman koiranputken kukinnon.
Parhaalta tuoksuvat pihan vanhat syreenit, perinteiset pihasyreenit. Komeat lajikkeet 'Moskovan Kaunotar' ja 'Andenken an Ludwig Späth' ovat myös tulossa kukkaan, ja vaikka niiden kukat ovat upean väriset, ei niiden tuoksu millään vedä vertoja täydessä kukassa oleviin vanhoihin perussyreeneihin.

Scent of Lilacs
The sweet scent of lilacs, so present in my childhood gardens, is one of many pleasures that a garden can bring to its owner. A garden is truly a feast for all senses. This evening I made a delicious salad using fresh onion shoots from the garden. I can hear bees and birds keeping busy and touch the new velvety leaves of Hydrangea aspera. Greatest, however, is the feast for the eyes.


Ison puskan kukkien määrällä toki saattaa olla tekemistä tuoksun vahvuuden kanssa...
Takana naapuri lämmittää pihasaunaa, sekin tuoksuu. Tonttien rajalla saarnet ovat vasta puhjenneet lehteen.


Tänään avatui ensimmäinen pikkukurjenmiekka. Tämä on 'Meadow Court', joka kukki ensimmäistä kertaa viime vuonna. Vierustovereissa, jotka ovat eri lajikkeita, näkyy olevan lehtiä, mutta ei nuppuja. Sen sijaan jokunen helluntaikurjenmiekka eli "keskikorkea partakurjenmiekka" on pullistelemassa nuppujaan.

Tämä siementaimi-miekka on peräisin Päivölän koepellolta. Vastahan tämän istutin pikkuruisena taimena! Siitä on jo pari vuotta, yllättäen taimesta on kasvanut kookas ja se teki heti ekalla kerralla kolme kukkaa. Lämpöaallosta johtuen kukinta meni valitettavasti ohi kahdessa päivässä...
Väri on hienostunut kalvakka keltainen ruskehtavilla laikuilla. Lähetin kuvan Pirkko Kahilalle ja hän varmisti, että tämä sävy on yksi matalien partakurjenmiekkojen perusväreistä siementaimissa. Niillä tuntuu olevan muutama vakioväri.


Tämä on ollut hieman pitkä päivä, joten nyt lopetamme näihin syreenintuoksuisiin manuliterveisiin.
Hyvää viikonloppua!


Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Pihasyreeni – Syringa vulgaris
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Saarni – Fraxinus excelsior
TallennaTallenna

34 comments :

 1. Delightful photos, beautiful blog.
  Have a lovely weekend
  Greetings
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  ReplyDelete
  Replies
  1. Obrigada Maria, have a sunny weekend!

   Delete
 2. Syreenintuoksu on kyllä yksi parhaista kukkatuoksuista, Saila.

  ReplyDelete
 3. Kaunista siellä teillä. Kurjenmiekkoja ei meillä vielä näy kukassa. Tosin aamukierros on tekemättä, joten ei voi tietää josko yön aikana nekin olisivat ennättäneet avautua. Tämä kevät kun on niin ripeätahtinen. Antoisaa puutarhaviikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äkkiä ne miekat avaavat soukat nuppunsa, hyvin äkkiä näillä säillä! Ja tuo kun vielä kasvaa kivijalan eteläpuolella. Voi olla, että varresta vielä tuleekin lisää nuppuja, noista on joskus vaikea sanoa, pullistuma on niin huomaamaton.
   Ripeästi tosiaan kevät etenee, hämäläinen on ihan hädässä tämän kanssa :-D

   Delete
 4. Kiitos suloisen tuoksuisista terveisistä♥ Syreenit on kyllä niin ihania! Meillä on vielä niin pikkuisia ettei kovin tuoksu mutta jospa muutaman vuoden päästä jo vähän enemmän:) Ihanaa aurinkoista viikonloppua♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne siitä pian kasvavat :-) Maljakossa voi tuoksusta nauttia sisälläkin.
   Kiitos samoin!

   Delete
 5. Olipas mukavia terveisiä <3 Ihanaa lauantaita Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samoin Maatiaiskananen ♥ Terkut tipusille!

   Delete
 6. Sireenit ovat ihania ja niiden, juurikin niiden vanhojen tuoksu hurmaa ja kulkee tuulen mukana pihassa. Meillä on paljon sireeneitä piha-alueella - suurin osa valkoisia, joista pidän eritoten. Kurjenmiekoissa on vasta alkavia nuppuja, pian niidenkin aika on. Luonnonlajien pionien kukintakausi alkoi myös jo näin varhain. Kevään eteneminen on niin vauhdikasta...

  Oikein hyvää viikonloppua myös Sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhoissa lähes tai kokonaan jalostamattomissa syreeneissä taitaa olla se tuoksu voimakkain. Ihana ihana puska!
   Antamasi kuolanpionin taimi varttuu, mutta melko kuivassa ja paahteisessa kasvupaikassa se kasvaa hitaasti mutta varmasti. Ei vielä kuki. Uskon, että se tulee kyllä pärjäämään siinä :-)
   Kiitos, kiitämme kaikki ja terkut kaikille sinnekin!

   Delete
 7. Tulta autiotalon pihalta olen minäkin syreenejä hakenut maljakkoon..:)
  Eilen, kun olin asioilla, oli ovemme taakse ilmestynyt lemmikki ja kielokimppu...sekä raparperit. Viestiä ei tarvita, kun tiedän, että entisiltä naapureilta ne ovat. Ovat tuoneet siitä asti, kun tähän muutettiin..:)

  ReplyDelete
 8. Kaunis huussi :) Minullekin mies toi syreenin oksia
  autiotalon pensasaidasta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat kiva jäänne entisestä asuinpaikasta. Talo saattaa olla jo lahonnut maan uumeniin, silti syreenit edelleen kukkivat.

   Delete
 9. Kävin eilen Kuralan kylämäessä ihastelemassa pitkää kukkivaa violettia syreeniaitaa. Tuoksu oli huumaava. Omassa pihassa kukkii risuinen tummanliila syreenivanhus, jolla kukkia vain oksien kärjissä. En oikein tiedä, mitä sille pitäisi tehdä. Sen runko on paksu ja kiemurteleva ja itsessään jo kaunis, mutta en tiedä voisikohan tällaista vanhusta jotenkin nuorentaa ja innostaa kukkimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuhannet kiitokset niittysiemenistä!
   Justiin pihasuunnitteluasiakkaan luona tätä samaa asiaa keskusteltiin. Vanhan syreenin runko on kaunis, mutta ajan myötä puska kuivuu lopulta kokonaan (paitsi joskus näkee paksurunkoisia syreenipuita, mutta hyvin harvoin). Onko syreenissäsi kumminkin juurivesoja? Hyvin harvoissa tapauksissa syreeni kasvaa yksirunkoisena, silloin en ryhtyisi sitä katkomaan, vaan leikkaisin vain muutamia kuivimpia oksia latvustosta pois siinä toivossa, että tulee uusia ja tuoreita tilalle. Vain muutama oksa per vuosi. Jos juurivesoja on, voi rungon katkaista jos suinkin raaskii... tuollainen ihana runko on niin persoonallinen, että en varmaan raaskisi. Joten yritä leikata sieltä latvasta vaikkapa huonoimman näköisiä pois, vähän kerrallaan. Leikkuu kumminkin aina nuorentaa puskaa.

   Delete
 10. Meillä kukkivat nuo perinteiset syreenit nyt täysin mitoin. Ihanaa! Toin kimpun sisällekin tuomaan tunnelmaa. Ihana manuli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietinkin sinua tuota vaatimatonta kukkapuskaa laittaessani, että sinulla on nyt varmaan sormet syyhyämässä puutarhan kukkien kanssa- sikäli kivaa, että kaikki on tullut kukkaan niin nopsaan!

   Delete
 11. Ihana syreenipaljous! Niin on meilläkin. Nytpä lähdenkin tekemään syreenikimppua. Hyvä kun muistutit! Lämmintä iltaa! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarhassa on nyt ihana tuoksu :-)
   Tuli varmaan upea kimppu. Kiitos ja ihania kesäiltoja sinnekin!

   Delete
 12. Täällä syreenit vasta hiljalleen aloittelee kukintaansa, mutta voi miten odotan sitä tuoksua ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin ihana. Toivottavasti kestää pitkään! Alkuviikolla tuleva hellejakso taitaa viedä monet kukinnat täältä mennessään.

   Delete
 13. Onpa ihania syreeneitä. Meillä ensimmäiset syreenit avautuivat eilen, joten kaikki tämä ihanuus on vielä edessäpäin. Blogissani on arvonta, jossa on mukana mm sinun puutarhakirjasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hauska kuulla!
   Syreenien kukinta-aika on ihan juhlaa, ja omenapuiden myös.

   Delete
 14. Syreenien kukinta on odotettu juttu, kuljen pensaiden alla ja nuuskuttelen niiden tuoksua. Meillä on parin vuoden sisään kuivunut vanhojen syreenien vanhimpia oksia pois, ilmeisesti oikein vanhoja koska rungot ovat olleet jopa pohkeen paksuisia. pensaat kuitenkin uudistuvat juurivesoilla koko ajan niin en ole huolissani säilymisestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tavallaan harmi, kun niitä vanhoja oksia kuolee - olen nähnyt pari upeaa paksurunkoista syreenipuuta, yhden Suomenlinnassa ja yhden Tukhomassa, ja se kiemurainen runko on aivan ihana. Mutta normaalisti pihasyreeni ei kasva yksirunkoisena. Onneksi vanhat puskat uusiutuvat! Minullakin jatkuu tänäkin kesänä tienvarren syreenirivistön leikkuu, siinä on kuolleita oksia edelleen. Mutta poistan vain ne kuolleet. Alhaalla on jo paljon uutta kasvustoa.

   Delete
 15. Ylellinen tuoksu on siellä hyyskässä. Syreeni ja kielo on miun lempituoksuja. Ostin Lahen messuilta ensimmäiset saksankurjenmiekan juurakot ja ovat nyt esikasvatuksessa. Nuo siun kaunokaiset taitaavat kuuluu siihen sukkuun. Kauniita ovat. Siementaimen kukkaan suaminen on varmaan hieno assii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syreeni ja kielo ovat tosiaan tuoksuista ihanimmat!
   Jos saivarrella haluaa, niin ns. saksankurjenmiekkana myytävät kurjenmiekat eivät ole saksankurjenmiekkaa nähneetkään. Se on eri laji. Näitä partakukkaisia risteymiä pitäisi kutsua tarhakurjenmiekoiksi, ja matalammat ja aiemmin kukkivat ovat pikkukurjenmiekkoja ja helluntaikurjenmiekkoja!
   Ihania värejä niissä on kukissa, kaikkea mahdollista, ja tuo hauska hapsuparta.

   Delete
 16. Kaunista! Luksusvessa toiminnassa ja Ransu lekottelee pöydällä, valtakunnassa kaikki hyvin :D Sieviä nuo uudet kurjenmiekkasi! Tuollaisten vanhojen perussyreenien kasvutapa on loppujenlopuksi kauniimpi kuin jalosyreenien, tuoksu tietysti myös vielä kaupan päälle. Madame Lemoine-syreenillä on muuten jalosyreeniksi aika voimakas tuoksu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valtakunnassa on tosiaan kaikki hyvin :-)
   Madame Lemoinella on niin ihana nimi, ihana kuulla, että tuoksukin, ehkä sellainen pitäisi joskus hankkia.

   Delete
 17. Suloisia kurjenmiekkoja. Kiva että kukkivat jo. Mukavaa sunnuntaita :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo matalat kurjenmiekat kukkivat aikaisin. Kiitos samoin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!