Wednesday, 5 July 2017

Tummanpunaista


Hankin viimein suklaakosmoksen. Tämän olisi aivan ihana perenna, mutta kun se vaatii sisällä talvettamista, mikä ei ainakaan jättiverbenan kanssa ole ikinä onnistunut. Saa nähdä... ehkä jätän tämän maahan ja kiedon villavilttiin...?

Dark Red
Isn't velvety red one of the best flower colours?

Suklis sointuu täydellisesti The Prince -ruusun uusiin versoihin. Ja koko kukkapenkkiin, sillä se asuu nyt Rohanissa.

Sain ystävältä tummaa 'Lars' -isotähtiputkea, ja hauskasti siinä on tummimmat kukat alimpana! Tai olisiko pari eri taimea samassa nipussa. Joka tapauksessa: ihana. Tykkään kovasti tähtiputken vaaleammistakin väreistä, niissäkin on niin monta sävyä samassa.


Isotähtiputki 'Venice' kasvaa muotopuutarhassa. Yhden tämän kavereista siirsin jo viime vuonna Rohaniin, sillä muotopuutarhaan haluan enempi pastellia, ja sitten violettia ja valkoista.. toki nämä väriteemat eivät ikinä toteudu, muitakin ripauksia täytyy olla. Muotopuutarhassa kasvaa muun muassa hehkuvanpunainen 'Flammentanz' -köynnösruusu, jonka istutin ennen mitään värisuunnitelmaa. Mutta tämän putken voisin vielä siirtää Rohaniin.


Viime vuonna siirsin myös viinilaukkaa muotopuutarhasta Rohaniin ja istutin sinne syksyllä monta lisää. Nyt ne alkavat kukkia – mikä täydellinen mustanpuhuvuus!


Alun perin mietin, että Rohanissa saisi olla ripaus vanhaa roosaa tumman ja valkoisen lisäksi. Purppuratulikukka 'Rosetta' on täydellinen pehmentäjä kohtalokkaalle väriteemalle.


Villiin punaiseen penkkiin odotellaan 'Nippon Beauty' -kiinanpionien avautumista. Toistaiseksi täällä kukkivat vain puna-ailakit ja idänunikko taustalla.


Sekä tämä! Ihanaakin ihanampi vaaleanpunakukkainen isopukinjuuri 'Rosea'. Oi että! Olen odotellut tämän tulemista kukkaan jo pari vuotta. Kylläpä onkin ihana! Kukintoja on useita, toivottavasti siementaimia syntyy, sillä niitä kuulemma pitäisi tulla.

Luulen, että siirryn vähitellen metodiin, jossa kitken rikat vasta sitten, kun ne ovat tulossa kukkaan, jotta varmasti tiedän, mitä ne ovat. Puutarhassa alkaa olla niin paljon siementäviä herkkuja.


Joskus kukintaa ei tarvitse odotella yhtään. Ostin vastikään tämän Wine & Roses -komeakotakuusaman, joka tunnetaan myös nimellä 'Alexandra'. Puska oli nuppuinen ja kotona nuput ovat avautuneet yksi toisensa perään ja lisää tulee. Toivottavasti tämä pärjää talvien yli.
Jostain syystä en aiemmin ole innostunut näistä, kukan muoto ei ole mieleeni eikä pensaan risuinen kasvutapa. Mutta tämä oli edullinen ja nimi kolahti, seliseli.


Tänä vuonna yksi akileijan siementaimi on ylitse muiden: tämä mielettömän viininpunainen 'Nora Barlow' -risteymä. Olen aivan rakastunut.

Ransu esittelee tumman pinkkiä punapietaryrttiä, se on lajiketta 'Duro'. Kukat ovat ihana väriläiskä!


Tämä kuva on jatkoa eiliselle. Iloista keskiviikkoa!


Idänunikko – Papaver orientale
Isopukinjuuri – Pimpinella major
Isotähtiputki – Astrantia major
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Komeakotakuusama – Weigela florida
Puna-ailakki – Silene dioica
Punapietaryrtti – Tanacetum coccineum
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Suklaakosmos – Cosmos atrosanguineus
Viinilaukka – Allium atropurpureum

36 comments :

 1. Lars on kyllä syvän punainen. Ihmettelen, mikä vaivaa tähtiputkiani, kun lehdet alaosasta alkavat saada ruskeita laikkuja. Liika kosteus ehkä. Muuten voivat hyvin ja nuput jo pullistelee aukeamistaan vailla.
  Kosmos on silti hyvä hankinta, vaikka vain kesän eläisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas nyt. Minulla taas ne kärvistelevät silloin, kun on liian kuivaa. Olen oppinut kantapään kautta istuttamaan niitä enempi varjoon. Toivottavasti ne kukkivat kuitenkin kunnialla.
   Hyvin sanottu, ei tuota hankintaa katua voi, kävi miten kävi.

   Delete
 2. Upeaa punaista! Minäkin odottelen täällä vielä pionipamausta.

  ReplyDelete
 3. Kukat taasw niin mielettömän kauniita ja Ransu komistuksena, tuo ihana poika!

  ReplyDelete
 4. Ihanuuksia. Hyvä, että sanoit suklaakosmoksen olevan perenna. Luulin kesäkukaksi. Ostin sellaisen keväällä. Tosin kukki ostaessani, vaan ei enää... Miten sitä pitäisi hoitaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apua, en tiedä hoidosta. Kaipa sitä voi lannoittaa. Voi olla, ettei se kuki koko kesää kumminkaan, koska on perenna.

   Delete
 5. Upean dramaattisia punaisen sävyjä. Itse pidän paljon tumman punaisista, miltein mustista sekä purppuran ja veren punaisista kukista.
  Täälläkin vielä odotellaan pionien avautumista. Yksi tarhapioni on tosin avannut nuppunsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on sama värimaku :-) Tosin huomaan tykkääväni puutarhassa lähes kaikista väreistä, kun se riippuu miten niitä yhdistellään. Vain shokkipinkki karmii selkäpiitä, se ihan särkee silmiä.

   Delete
 6. Suklaakosmoksella on upea väri, harmi, että se on niin lyhytikäinen. Upeita värisävyjä, miten montaa punaista. Minä istutin syksyllä viinilaukkaa ja kyllä ne nousivatkin maasta. Täytyykin käydä kurkkaamassa olisiko niihin tullut kukkavanoja, olin kyllä luopunut lo toivosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden nuput ovat niin kapoisia, ettei niitä välttämättä huomaa. Tosin kukkavarret ovat korkeita, lähes metrisiä. Toivottavasti ne löytyvät!
   Itse juuri tajusin yhtä harjaneilikkaa punaiseen villiin penkkiin istuttaessani, että sieltä ovat hävinneet kaikki laukat! Outo paikallinen laukkakato.

   Delete
 7. En saanut suklaakosmosta talven yli elämään, kun toissatalvena sitä koitin hengissä pitää. Sääli, sillä kesän se kukki upeasti.
  Lars on aivan saman sävyinen, kuin viime kesänä ostamani Star of Fire. Upea, syvän punainen. Ei vielä ole edes täysin auki, mutta olen sen terälehtiä kuolannut päivittäin. Omat tähtiputkeni Staria lukuunottamatta ovat nyt ehkä liian aurinkoisella paikalla, kun metsikkö lähti. Luuletko, että viihtyisivät paremmin hieman varjoisemmassa? Voisin siirtää ne Starin viereen.
  On sinulla herkkuja. Viinilaukka taisi mennä sekin hankintalistalle. Herkullisin on ehdottomasti postauksen viimeisessä kuvassa. Aivan mainio ilme Ransulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suhtaudun valmiiksi pessimistisesti talvetukseen, etenkin, kun sullakaan se ei onnistunut.
   En tiedä, miksi tähtiputkia on niin monia lajikkeita, kun niissä ei välttämättä mitään eroja ole :-D Omasta kokemuksesta olen huomannut, etteivät ne siedä runsasta paahdetta. Puolivarjo näyttää olevan ihan ok, jopa kuiva puolivarjo.
   Viinilaukka on tosi makean sävyinen, mustanpuhuva viininpuna, ja nuo kukkien keskusnavat hienot mustat pallukat. Mistä tuli mieleen, missä ihmeessä ovat mustalaukkani? Niissähän on ne kivat vihreät navat...
   Ransun naamasta näkee, että 15-asteinen heinäkuu on just sopiva manuleille. Virtaa riittää.

   Delete
  2. Between, minulla kasvaa tähtiputket auringossa ja hyvin viihtyvät.

   Delete
  3. Aurinkoisen paikan tähtiputkeni ovat nyt hyväkuntoisia, mutta niille olisi tarjolla vähän varjoisampi paikka. Tekisin ikään kuin vaihtarit ja saisin muutamalle pionille aurinkoisen paikan. Harkitaan siis.

   Delete
  4. No mutta loistoidea! Tähtiputki sietää varjoisampaakin, pioni ei kuki varjossa -> tilaa auringosta pioneille!

   Delete
 8. Hyvä että Ransulla riittää virtaa. Jalo pötikkä on ollut kovin laiska, tai ehkä se nauttii vielä nuoruudesta. Viinilaukka on ihana, yhden jos hankin mutta se onkin lehtolaukka. Rosettakin on kaunis, minulle ilmestyi jostain pihana kaksi tulikukkaa, toinen on perinteinen keltainen ja alkaa nyt kukkia. Sen estän siementämästä, toisen väri ei ole vielä selvillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tähtiputkitiedosta!
   Voi Jaloa :-D Ehkä se on teini-iän laiskuutta.
   Keltaiset perinteiset tulikukat ovat ihan kivoja, täälläkin niitä ilmestyy itsestään. Osan joutuu kyläl kitkemään.

   Delete
 9. Monellaasta punaa löytyy tällähetkellä. Itte suasin puutarhas vaaliempia sävyjä, mutta tykkään kattella tummempiaki. Viinilaukka näyttää aiva herkulta ja heti piti tarkistaa, mitäs istutin itte syksyllä.......pallerolaukkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pallerolaukat ovatkin vasta kohottamassa kukkanuppujaan, niissäkin on ihana viininpunainen sävy! Se taitaa olla lempparilaukkani, soma pieni pallero. Mutta vaikea noista on valita, moni laukka on niin ihana.

   Delete
 10. Minäkin löysin suklaakosmoksen viime viikolla Mikkelin reissultani, oh, sanoivat siellä sen olevan kesäkukka... ajattelivat varmaan, ettei tuo sitä saa kuitenkaan yli talven selviämään:) Tummanpuhuvat lajikkeet ovat jotenkin muodissa, tai sitten on vain niin moni bloggari on tykästynyt samoihin väreihin.. Mutta kaunis on vaaleanpunainen Roseakin. Viikonloppuna keräilin tienposkesta siankärsämöitä kranssiin ja oikein etsiskelin vaaleanpunaisia kukintoja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin käsitykseni mukaan suklaakosmos on perenna, muissa maissa se muistaakseni on...
   Voipi olla muotia, äkkiä sitä alkaa haluta sitä mitä blogeissa ja lehdissä näkee :-D
   Kaikille väreille on puutarhassa paikkansa. Multa löytyy ihan tontilta silloin tällöin vaaleanpunaista siankärsämöä, olen siirtänyt niitä kukkapenkkiin.

   Delete
 11. Ransu on vaan niin upea ilmestys! ihania ovat myös kukat, joista monet minulle aivan uusia tuttavuuksia. tuosta tähtiputkesta sen verran, et viime kesänä isäntä halusi sellaisen välttämättä ostaa Viinasiltaan vaik itse emmin, kun haluaisin tänne ainoastaan perinnekasveja. siitäköhän otti putki nokkiinsa, kun ei selvinnyt talven yli vaik niin tunnollisesti sen havuillakin suojasin syksyllä taimiston ohjeiden mukaisesti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmitus! En edes tiennyt, että se saattaisi olla talvenarka. Kyllä se varmaan sointuu ihan kivasti perinnekasvien kylkeen.

   Delete
 12. Vaaleanpunainen isopukinjuuri on kaunis kuin vanhan pitsin palanen. En ollut koko kasvista tiennyt mitään. Opin äsken Luontoportista, että isopukinjuuri kasvaa Suomessa alkuperäisenä ilmeisesti ainoastaan Pohjois-Karjalan Liperissä. Lajin esiintymisalue ulottuu yhtenäisenä Laatokan Karjalaan. Toivelistalle tuo menee heti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, sepä kiinnostavaa! Ihanaa, minulla kasvaa "Karjalan kukkanen". Ahopukinjuuri lienee paljon yleisempi, täälläkin sitä kasvaa ihan tien poskessa ja olen antanut sen siitä levitä kukkapenkkeihini. Meillä taitaa olla samantyyppinen maku kukkien suhteen; nuo sarjakukkaiset ovat niin hemaisevan kevyitä, pitsisiä tosiaan!
   Olen yrittänyt kasvattaa tätä vaaleanpunaista myös siemenestä, mutta en huomaa sen itäneen - voi olla, että se kaipaa kylmäkäsittelyä ja itää vasta ensi vuonna.

   Delete
 13. Rohaniin kerääntyy koko ajan lisää herkkuja. Nuo mustanpuhuvat suklaakosmos, isotähtiputki ja viinilaukka ovat todellisia herkkuja.
  Isopukinjuuri näyttää ihan Daralta. Se on perenna ja siksi helpompi kuin yksivuotinen, joka pitää kylvää ja vahtia pitkään vauvalassa.
  Onko tuo komeakotakuusama punalehtinen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö Daran kukan sävy ole kumminkin tummemman punainen? Luulin, että se ei ole noin hempeä. Nyt täytyykin miettiä uudestaan, mihin sitä laitan, tai jos siementaimeni eivät ole enää hengissä niin ei sen väliä :-D
   Isopukinjuuri on tosiaan perenna, ja perennoissa on tuo vissi etu yksivuotisiin nähden... ja vuosien myötä pitäisi kasvuston vielä laajentua, sitä toivon. Netistä löytyy ihania kuvia hattaramaisesta isosta kasvustosta tätä Roseaa.
   Tämä Weigela on varmaan punalehtinen, tai ainakin tummanpuhuvalehtinen, näyttää lehdissä hieman vihreääkin olevan. Ajattelin, että nimen wine viittaisi lehtiin ja roses kukkien väriin, mutta mistäpä sen tietää.

   Delete
 14. Suklaakosmos on niin samettisen näköinen herkku. Oi Ransua miten komeat harjakset ja jotakin herkkua on hänkin tainnut saada, kun noin lipoo suupieliä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, en tiedä, mitä se lipoi. Sillä oli hepuli menossa ja singahti tuohon puuhun ja sieltä sitten alas, mitä lie hepulilipomista :-D

   Delete
 15. Pitääkin yrittää talvettaa suklaakoskmosta, jos tilaa pelargoneilta jää ja säilyy hengissä syksyyn. Aiemmin on ollut vähän epäonnea Suklaakosmoksen kanssa. Ihania viinipunan ja mustanpunan sävyjä, niitä pitäisi saada Oravankesäpesäänkin lisää. Ja ihana Ransu, tietty! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy yrittää, ties vaikka onnistuisikin. Tuntuisi ikävältä viskata perennaa kompostiin syksyllä.
   Tummanpunaiset sointuvat Ransuunkin ;-)

   Delete
 16. Nostin viime syksynä suklaakosmoksen mökin sisälle ruukkuineen päivineen ja kastelin sitä joitakin kertoja talven mittaan. Itse runko kuoli pois, mutta ajattelin huvin vuoksi testata lähtisikö se kasvuun vielä. Vaihdoin keväällä mullan ja suklaakosmos lähti hienosti kasvuun! Tällä hetkellä se kasvattaa juuri kukintoja ja näyttää hyvin elinvoimaiselta. Eli tämän kokeiluni perusteella sanoisin sen talvehtivan samalla tavoin kuin dahlian eli viileässä kellarissa. Minulla se majaili talven siis kylmähkössä mökissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unohtui vielä sanoa, että mulla se kukki koko viime kesän, kun nypin vanhat kukat aina pois.

   Delete
  2. Kiitos paljon tiedoista! Yritän tuota ruukussa talvettamista sisällä, vaikka ainakaan jättiverbena ei sillä tavoin onnistunut. Toisaalta ruostekukat joskus onnistuivat vallankin hyvin. Ei sitä koskaan tiedä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!