Tuesday, 4 July 2017

Hillitöntä ihastusta pionipamauksia odotellessa


Puutarha on täynnä kukkia, jotka ovat mainioita pionien ja ruusujen naapurikasveja, mutta itse kiinanpionit ja ruusut ovat yhä nupulla. Pisimmällä on kuvassa näkyvä 'Wladyslawa', jonka pari ensimmäistä terälehteä alkoi eilen raottua. Tämä on varmaan pisin pionien nuppuvaihe ikinä, eikä ihme, kun mittarissa on tälläkin hetkellä 13,8 astetta. Ainakin lupaavia nuppuja on saanut ihailla, nättejähän nekin ovat. Mutta mikään näyttävä pioni, ruusu tai lilja ei nyt ollut auki Avointen puutarhojen päivänä.
Kuvassa näkyvät välikasvit (suurikukkaisten lajien välien täyttäjät) ovat lehtoakileija ja vuorikaunokki 'Amethyst in Snow', ihana violetti-valkoinen kukkanen.

Waiting for the Peonies to Come
This year the peony, rose and lily buds take forever to open – it is still very cold. Funny, we had the coldest ever May and June and it just goes on. When ever will the summer come?


Yksi ihastuttava välikasvi, joka avasi eilen ensimmäiset kukkansa, on harjaneilikka. Ystäväni Carita juuri kertoi blogissaan Skarpäng ihastuksesta siihen, ja koska oli mieltänyt sen mummokasviksi, kokee nyt mummoutuneensa. Positiivisessa mielessä.

Mutta voiko tätä mummokasviksi kutsua? Punkkarimummon kukaksi, ehkä? Sametti Hortensia lähetti 'Onyx' -harjaneilikan siemeniä jonakin vuonna. Ensimmäinen kukka avautui eilen ja voi miten mieletön se onkaan! Aivan huippu! Tikahdun ja pakahdun.


'Onyx' kasvaa tietenkin Rohanissa, missä värimaailmaa jatkaa muun muassa 'Pam's Choice' -rohtosormustinkukka, tässä lähikuvassa. Tällä on tosin hillitymmät tummat läikät kuin joillakuilla toisilla kasveilla, näissä näyttää olevan paljon vaihtelua yhdenkin lajikkeen sisällä.


Taisin hermostua siihen, ettei 'Pam's Split' ikinä itänyt ja ripottelin puutarhassani laajemmin kasvavan valkokukkaisen 'Alban' siemeniä tännekin jonakin vuonna. Nyt mietin, pitäisikö nämä kitkeä, jotta Pamsut pysyvät puhtaampina. Muuten tulee risteymätaimia, joiden joukossa on aina punaisia, ja vaikka kukka pysyisi valkoisenakin, tulevat makeat tummat läikät taantumaan. Eipä tätä kasvia kovin hyvin pysty hallitsemaan, mutta ainakaan vaaleanpunaiset eivät kuulu juuri tähän...

Tässä kuvassa näkyy sormustinkukkien sävyero hyvin. Taustalla on 'Pam's Choice' ja edempänä 'Alba', joka on selvästi kellertävä.
Edessä on purppuratulikukka 'Rosetta', sen kukat alkavat kuivuudessa repsottaa rumasti. Onneksi aamulla tuli pari rivakkaa kuuroa, kukat ovat tästä eilisillan tilanteesta terhakoituneet. Tällä 3 mm sademäärällä meidän pitäisi nyt pärjätä ensi maanantaihin, jolloin on seuraava sade tiedossa. Onneksi tänä kesänä on saatu sadetta edes jotakuinkin säännöllisesti.


Odotan myös eräitä pienempiä kukkia kiihkeästi, ja toivon, ettei kukaan käy rouskuttamassa nuppuja yön hiljaisina tunteina. Viime vuonna kylvetyt rikkaporkkanat ovat kasvattaneet kukkavarsiaan jo pari viikkoa, varret ovat haarautuneet ja nuppuisia kukintoja on koko ajan enemmän, mutta yksikään ei vielä ole avautunut – hirmuista jännitystä, hyvä kun pystyy nukkumaan!


Tarhamarskinlilja 'Romance' on myös nuppuillut jo pitkään. Tämäkin on syöntivaarassa, mutta tänä vuonna olen ottanut riskejä ja suihkutellut peuroille maistuvia kasveja saippua-maito-öljyluioksella iltaisin, sillä noin puolet tontistani on jo aidattu riistaverkolla. Lähes joka aamu huomaan jonkun syödyn kasvin, mutta vain yhden tai kaksi siinä missä aiemmin on parturoitu kokonaisia kukkapenkkejä. Outoa kyllä – esimerkiksi perunoista on syöty vain yhden kasvin naatit, esimerkiksi.


Moni ihana pensas- ja puistoruusu on vielä nupulla, mutta suloinen 'Papula' -tarhapimpinellaruusu on vihdoin kasvanut noin metrisesti ja kukkii viimeinkin niin, että kukat näkyvät... aiemmin kukat ovat olleet puskan alaosassa. Odotan tästä isoa pensasta riippumaton viereen. Kasvu on äärimmäisen hidasta, sillä paikka on hyvin kuiva.

Muotopuutarhassa jalopähkämö ja mirrinminttu jo odottelevat ruusunkukkia ja pioneita seurakseen...


Loppuun mamman pieni karvakukkanen, joka koristaa vaahteraa.
Iloisia pioni- ja ruusuhetkiä, blogeista päätellen ne jo kukkivat mantereella!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Purppuratulikukka – Verbascun phoeniceum
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhamarskinlilja – Eremurus isabellinus
Tarhapimpinellaruusu – Rosa Pimpinellifolia-Ryhmä
Vuorikaunokki – Centaurea montana
TallennaTallenna

38 comments :

 1. Punkrockarmormor :) Vilken fin bild på Ransu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanske du vill hellre bli blomstertant men jag ska bli punkrockartant ;-)

   Delete
 2. Ou jee!
  Nyt pitää pogota 'Onyxin' vieressä.
  Karvakukkainen manuli- ilves on aina vaan komeana.
  Mun rikkaporkkana on myös upeassa nupussa ja korkea. Hän on söpö.
  Voihan Papuli 😍

  ReplyDelete
 3. Ihanan näköistä. mäkin olen alkanut tykätä harjaneilikoista. Punkilla tai iman ;) Mulla on auki vain muutama pioni. Ruusut sensijaan jo miltei kaikki. Onneksi pionit ovat nupulla, sillä olen pari päivää poissa. Karvakukkanen on kyllä hieno!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, mummoutumista sielläkin sitten liikkeellä ;-)
   Toivottavasti pionisi nyt pysyvät nupulla pari päivää!

   Delete
 4. Suloinen karvakukkanen ja tuo harjaneilikka on huikea, sitä Täytyypi saada!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos hankit siemenet ja kylvät nytheti, niin saatat saada kukkia jo ensi kesänä!!

   Delete
 5. Oo. Pakahdun minäkin Onyxin nähdessäni. Aivan ihania kuvia. Sormustinkukkien odottaminen on jännittävää. Ja pionien. Meillä eka kiinanpioni poksahtaa hetkenä minä hyvänsä. Mutta se tietysti riippuu täysin ilmoista. Säätiedotus lupasi sadetta ja ukkosta. Mutta olen tehnyt jo 4 tuntia puutarhahommia ajatuksella ennen kuin sade alkaa. Päällä hame ja hihaton paita.

  Tunnin välein pidän tauon ja kierrän suurimman kiinanpionin nupun luo.

  Toivotaan teille edes se 10 milliä kerralla vettä jo vielä tämän viikon aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, hamosessa ja hihattomassa! Täällä on lämpö laskenut 13,6:een :-D Villatakki ja villasukat ovat pihatyöasu. Ja voi, 10 mm olisi skumpan paikka! Se on aika harvinainen sademäärä täällä päin.. viime viikon maanantaina tosin tuli sen verran, harmi ettei ollut skumppaa käsillä.
   Pionin nuppuja täytyy tosiaan käydä katsastamassa tunnin välein. Toivottavasti pian poksahtaa.

   Delete
 6. Muistaakseni viime kesänä ihmeteltiin, kun kaikki kukki niin nopeasti ja aikaisin...no nyt on sitten näin..:) Lämpöä kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No tosiaan, kylläpä vuodet vaihtelee! Eipähän ainakaan tapahdu liian nopsaan hämäläiselle :-D

   Delete
 7. Mahtavaa että saat riistaverkon viriteltyä tontin ympärille! Ihana tuo vaalea vuorikaunokki, täytyy joskus myös kasvattaa sitä perinteisen tummanvioletin kaveriksi. Se on kyllä hyvä kasvi, sen alta ei rikkaruohot kasva. Huopakaunokkia kasvatin siemenestä ja nyt odotan ensimmäisiä kukkia! Purppuratulikukat täälläkin kukassa. Pakko muuten kysyä että minkälaisessa maassa sinulla kasvaa mirrinminttu? En millään saa sitä menestymään :(
  *Pusipusi Ransu* ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin tuon kaunokin Tommolan tilalta joskus puutarhamessuilta. Heidän taimistollaan olisi kiva joskus käydä, kun siellä on vaikka mitä aarteita messuvalikoimasta päätellen!
   Mirrinminttuni kasvaa tolkuttoman kuivassa paikassa, se on lähes pelkkää hiekkaa, pikkukiviä ja tiilenpaloja, ja penkin kahdella puolella on syvät ojat vielä, ettei vesi seiso senkään vertaa. Aika moni kasvi tuossa kellastuu hetkessä, mutta laventeli ja mirrinminttu kukoistavat. Aurinkoinenkin tuo paikka on, suoraa auringonpaistetta monta tuntia just keskipäivällä.

   Delete
 8. Meillä on pionit vielä nupussa. Odotellaan. Joka piolella on valtavasti nuppuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, paljon nuppuja! Lupailee kukkaiselämää ;-)

   Delete
 9. Jos on anarkistimarttoja (ihan totta sellaisia on!) niin kyllä sitä voi olla punkkarimummojakin (joilla on harjaneilikoita) :-D

  Mutta vaahterapa kukkiikin erikoisesti! En ollut koskaan kuullutkaan, että sillä tuollaiset kukat on ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä! Meinaan olla sellainen harjaneilikkapunkkarimummo sitten.
   Kyllä vaahterassa on joskus havaittavissa sellaisia yksittäisiä mutanttikukkia, jotka ovat hyvin karvaisia ja joko mustia tai harmaita.

   Delete
 10. Minullakin pionit vielä nupulla. Kaikissa on kyllä ihan ennätysmäärä nuppuja, joten odotettavissa on kaunista kukintaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi että, ihanaa. Ennätyspionikesä olisi hieno juttu kaiken kylmyyden ja odottelun jälkeen!

   Delete
 11. Ruusut kukkivat lähes kaikki ja avoimiin avautui yksi pioni. Muita odottelen kieli pitkällä. Kukkia on tulossa paljon. Onyx taitaa olla kaunein harjaneilikka minkä olen nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onyx on aivan upea.
   Ihanaa, että siellä oli näyttäviä kukkia ihailtavana!

   Delete
 12. Viileästä kesästä en tykkää, mutta ehkä siedän kuitenkin koska silloin sinä nautit kukistasi pidempään ja Ransu nauttii säästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo ovat tosi ihanat ominaisuudet kyllä. Mutta tänään 14-asteisessa heinäkuun päivässä kieltämättä tuntui siltä, että voisi olla kesä.

   Delete
 13. Pitkään on pionien kukintaa saanut odottaa. Sunnuntaina avautuivat ensimmäiset Edulis Superbaan ja yksi aukinainen oli Hei hao bo taossa.
  Hyvä kun mainitsit tuosta sormustinkukkien risteytymisestä. Olisin sirotellut Pam's Choicea ja Excelsioria vuoron perään laikkuihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, sinulla on jo alkanut pioniloisto!
   Tuo sormustinkukkahavainto on ihan omaa pohdintaani. Siementaimista tuntuu tulevan niin monenlaisia, toki varmaan osa ihan puhtaita lajikkeita, mutta kahden lajikkeen (esim. minulla 'Alba' ja 'Apricot Beauty') jälkeläisissä tuntuu olevan aika paljon punakukkaisia, vaikka sellaisia ei olisi puutarhaan istuttanut tai kylvänyt lainkaan. Voi myös olla, että punaisia tulisi myös minkä tahansa yksittäisen lajikkeen jälkeläisissä, jota ei ole pölytetty suljetussa tilassa, kun punakukkaisuus on kuitenkin dominoiva geeni. Mene ja tiedä. Olisikohan tästäkin tehty oikein tieteellinen tukimus jossakin :-D Vuorottelevat laikut kuulostavat ihanilta, pitäisikö kaikesta huolimatta kokeilla? Saahan niitä väärän värisiä sitten nyhdettyä pois aikanaa, kun kukkivat. Jos raaskii.

   Delete
 14. 'Onyx' on ihqu! Se sopii ihanasti Rohaniin. Sopii hienosti Pamin kylkeen.
  Onko tuo rikkaporkkana eri kasvi kuin 'Dara'? Minä ole kylvänyt Daran aina keväällä ja se on kukkinut samana kesänä. Tänä vuonna jätin sen väliin ja kokeilen nyt Ammi Majusta. Se on vielä ihan pikkuruinen, mutta istutin jo ulos niitylle.
  'Romance' on varmasti herkku, kun se avaa nuppunsa. Niin ja se karvakukkanen <3.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa mieltä, tuo on aivan ihana Pamin pilkkuja korostamaan.
   Tämä on ihan vain perus rikkaporkkana, luonnonlaji. Kylvin tänä keväänä Daraa, mutta se on vielä kaukana kukintavaiheesta :-D Itse asiassa sen minipienistä ulos istutetuista taimista useimmat taisivat kuolla joko pakkaseen tai sitten kuivuuteen toukokuussa, kun en ollut täällä kastelemassa. Jossain kohdassa näin sen pienet lehdet tässä jonakin päivänä. Siemeniä on vielä ja ajattelinkin kylvää niitä uusintakylvön nyt keskikesällä. Ammia oli minulla viime kesänä, mutta ne kaikki näivettyivät kuivuuteen, yksi taisi tehdä kukat reilu kymmensenttiseen varteen, jotka kuihtuivat lähes saman tien. Tänä vuonna minulla on Ridolfia segetumia, kylvin talvella, ja se näyttää oikein hyvältä! Ja löysin tänään viime vuonna kylvetyt Selinum tenuifoliumit! Edelleen hyvin pieniä tosin. Mun hoidossa ei tunnu nuo taimet kovin nopeasti kasvavan :-D

   Delete
  2. Ovatko nuo molemmat R.s. ja S.t. monivuotisia? Minulla ei ole kummastakaan kokemusta. Saa nähdä, ehtiikö Ammi kukkia. Taimet on alle viisi senttisiä vielä. Sen sijaan kesätähtiputket ovat kukkineet jo pari viikkoa. Lyhytkasvuisiksi jäivät silti.

   Delete
  3. Ridolfia segetum on englannin kielessä False fennel, ja se on yksivuotinen. Sen pitäisi kestää kuivuutta, kun on joku välimerellinen laji, ja se onkin ollut kuolematta toistaiseksi :-D Kasvanut jopa pituutta ihan kiitettävästi, tosin en tiedä, koska kukintaa on odotettavissa. Mutta jo nyt kukkavarret ovat paljon pidemmät kuin Ammilla oli kuunaan viime kesänä. Se olikin huippukuiva alkukesä, ja olin joko poissa tai unohdin kastella.
   Selinun tenuifolium on monivuotinen, mikä sen mukavampaa! Toivon kovasti, että ne kasvavat ja tajuan olla kitkemättä. Merkkasin taimet heti lapuin, se olisi pitänyt tehdä jo viime vuonna.
   Toivotavasti Ammisi kasvavat ja kukkivat, kukka on upea. Sain kuvan ystävältä, jolle annoin taimen viime vuonna, hänen puutarhassaan Ammi kukki upeasti sitten joskus loppukesällä. Olisi pitänyt antaa kaikki taimet hänelle :-D

   Delete
 15. Ei meilläkään vielä muut kuin tarhapioni ole kukkineet. Todella hitaasti nuppujaan kasvattavat, tänäänkin oli vain + 12 astetta ja siihen kuuden metrin tuuli päälle.

  ReplyDelete
 16. Vai mummokasvi, harjaneilikka. Siinä tapauksessa mummous on uusi muotisuuntaus, sillä itsekin tässä ihastelen vihdoin avautuvia harjaneilikoita. Viime kesänä kylvin useampaa sorttia ja nyt se palkitaan.
  Aamulla mittari näytti +12 astetta, nyt illansuussa sentään vähän enemmän. Että tällainen kesä tämä. Pionit sentään ovat alkaneet poksahdella, vihdoin. Festiva Maxima aloitti. Vai olisiko Coral Charm ehtinyt ensin.
  Ihana Ransu. Niin hieno kuva hienosta kissasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mummous muuten varmaan ON uusi muotisuuntaus :-D
   Ihanaa, että pionit poksahtelevat! Täällä avautuivat viimein Wladyslawan nuput, muut vielä hannaavat.
   Ransuli kiittää kehuista :-)

   Delete
 17. Upea tuo vuorikaunokki 😍 täytyykin koittaa jostain löytää.
  Onneksi en viime vuonna harjaneilikoita istutettaessani ihan tiennyt niitten olevan mummojuttuja - ois saattanut jäädä istuttamatta! Mutta nyt niiden kukintoja pääseekin jo ihastelemaan, kauniita ovat.
  Neljättä kesää tätä vanhaa puutarhaa hoidan ja vain yhden pionin löysin kerran keskeltä nurmikkoa. Se ei ole kahteen vuoteen kukkinut eikä juuri kasvanutkaan mutta nyt kun siirsin sen keväällä niin kaksi nuppua on ilmestynyt! Nyt vain toivon niiden avautuvan, toinen vaan on ihan pikkiriikkinen että mahtaako siitä mitään tullakaan. Lajike on varmaan melko vanha kun vanha tosiaan on puutarhakin 😀
  Ps. Tuollaisen vaahteran minäkin haluaisin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuon vuorikaunokin löysin Tommolan tilalta ja se onkin todella kaunis! Hih, mummoutuminen on ihan terveellistä ja etenkin kukka-asioissa ihan viisasta ;-) Mulla ei ole mitään mummolamuistoja harjaneilikoista, niinpä en minäkään tajunnut niiden olevan mummokukkia. Mulla oli mummolassa mustaherukoita ja sormustinkukkia, ja molemmat ovat hyvin rakkaita omassa puutarhassani.
   Ihanaa jännitystä - pionin ensimmäiset kukat!
   Vaahterankukkanen tuli juuri sisälle kerjäämään ruokaa ja rapsutuksia :-D

   Delete
 18. Sinun ansioistasi - tai syystäsi - olen nyt ihastunut ruusuihinkin. 'Papula' on ihastuttava. Myös pioneihin olen ihastunut, mutta siitä en voi "syyttää" sinua. Olimme eilen Hongiston taimistolla ja kuuntelimme Timo Saarimaan innostunutta esitystä ruusunjalostuskokeiluistaan. Näimme myös uutuusryhmäruusut 'Unelma', 'Anelma' ja 'Kaika'. Ensi vuonna uudestaan sinne! Kiitos vinkistä. Ostin taimistolta pikkuruisen Merveille-ranskanruusun, josta olen pitkään haaveillut. Lisäksi näin siellä monia muita kasveja, joista haaveilen, kuten koristeomenapuu Marleena, tuurenpihlaja ja rautatieomenapuu (isäni oli rautatieläinen).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä mukava kuulla! Oi, Merveille on ainakin kuvissa täysin hurmaava. Olisi ollut todella jännittävää nähdä uutuusruusut ja kuulla niistä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!