Sunday, 23 July 2017

Syötävää

Nyt ollaan taas herkun äärellä, viimeksi oltiin tuoreiden parsojen kanssa toukokuun alussa. Tämä on samanveroinen herkku: uudet perunat! Ensi sadon nosto viivästyi, kun olin poissa kotoa.
Kylmän kevään vuoksi myös istutin nämä myöhään, vasta reippaasti toukokuun puolella. Sain HZPC Kantaperunalta kokeiluun kahta varhaisperunaa, Annabelleä ja Colombaa. Nyt maistoin Colombaa, sillä Annabelle oli tuttu herkkuperuna kauppojen perunalaareista jo viime vuodelta (vaan voiko sitä edes verrata suoraan maasta kattilaan nostettuihin?). Tässä Colombat vasta nostettuina, näille vain kevytpesu ja kiehuvaan veteen. Mikä makuelämys! Koostumus oli täydellinen. Kiinteä ja silti hiukan tahmea, silleen ihanan uusiperunaisella tavalla.
Tänään pilkoin loput eilisistä keitetyistä salaattiin ja ne olivat erinomaisia niinkin. Colomba on kauniin keltainen peruna niin kuoreltaan kuin sisältäkin. Maku on mieto, parasta olikin suutuntuma. Omasta maastani nousi yllättävän pitkulaista perunaa, olin odottanut pyöreämpää, mutta ei ole perunaakaan muotoon katsominen.

New Potato Season
Is there a tastier delicacy than fresh harvest new potatoes? The harvest is late due to very cold spring, but there is no beating the new potato. The taste, the texture! World class.

Olen niin iloinen siitä, että perunat saivat kasvattaa naattinsa tänä vuonna, kenties peuraverkon ansiosta, vaikka se ei vielä koko tontin ympäri yletäkään. Vasta nyt peurat ovat käyneet syömässä naatit, kuten kuvan taustalta voi ehkä hahmottaa. Silti, kahden kuukauden rauhassa kasvaneet lehdet ovat varmasti kasvattaneet ennennäkemättömän perunasadon tällä tontilla.
Etualalla on penkki, jossa pitäisi olla salaatteja ja punajuuria, mutta niitä ei siinä juuri kasva – sen sijaan unikot ja korianterit onnistuvat aina kylvämään itsensä seuraavallekin vuodelle. Ja ne ovat niin kauniita, ettei niitä raaski kylvää, kierre jatkuu.


Suuri syy surkealle itämiselle on vanhoissa siemenissä sekä kuivuudessa. Olisi pitänyt kastella reilummin ja etenkin pyytää jotakuta kastelemaan poissaoloni ajaksi. Onneksi härkäpavuista on vielä suurin osa vihreinä. Tänä vuonna kokeilen 'Crimson-Flowered' -lajiketta, jolla on hurjan kauniin väriset kukat.
Tätä samaa näyttää olevan Päivänpesän Katjalla. Hän oli hankkinut siemenet Hyötykasviyhdistykseltä, minä taas tilasin omani Chiltern Seedsiltä. Saa nähdä, millaisilta pavut maistuvat.
Näitä eivät onneksi ole peurat käyneet napsimassa, viereisiä ruusupapujen versoja on kyllä syöty. Onneksi osa niistä kasvaa tukilankahäkkyrän sisällä suojassa.

Peuran terveisiä: villin palsternakan korkein kukkavarsi on syöty poikki. Sillä ei tässä ole niin väliä, mutta joskus tuntuu, että ne tekevät vain kiusaa!

Palsternakalla on kauneimpia kukintoja, mitä tiedän. Keräsin tätä Paraisilta, missä palsternakkaa kasvaa tietyssä kohdassa tienvarret vihreänään. Nämä yksilöt kasvavat kukkapenkissä, tositarkoituksella.

Mutta takaisin peuransyömistä omiin herkkuihin. Mustaseljoissa on jo kukat, on siis seljankukkamehun teon aika!


Luin juuri, että sikurin kukkia voi käyttää esimerkiksi salaatin maustamiseen ja koristamiseen. No niinpä tietysti, onhan sen juurikin syötävää! Ja lehdet endiiviä, tosin hieman eri lajikkeet kuin tämä luonnonkanta. Mutta tämänkin lehtiä voi syödä, voi apua, olen kitkenyt niitä urakalla... mitä typeryyttä.
Elämme sellaista yltäkylläisyyden aikaa, että joka puolella kasvaa herkkuja. Osaakohan tätä edes riittävästi arvostaakaan saati sitten käyttää hyödyksi.

Päivänpesän blogissa oli muuten myös kiva juttu kiitollisuudesta. Puutarhassa kasvavasta ruuasta, jos mistä, on aihetta olla kiitollinen.


Härkäpapu – Vicia faba
Mustaselja – Sambucus nigra
Palsternakka – Pastinaca sativa
Sikuri – Cichorium intybus

24 comments :

 1. Omat uudet perunat on nautinto. Niin herkullisen näköisiä nämä sinun Columbasi. Piti mennä katsomaan että mikä HZPC...

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oikeastaan tiedä, mitä Kantaperuna tekee :-D Ehkä toimittaa perunoita viljelijöille, ehkä kauppoihinkin. Ja mitä HZPC siinä edessä tarkoittaa :-D. No, pääasia, että saadaan perunaa!

   Delete
 2. Onpa siellä ollut mukavaa perunateatteria ja upeita mukuloita maasta nousikin! Meilläkin nostettiin ensimmäiset uudet perunat ja voin lisäksi muuta kaveria niiden kanssa ei tarvitakaan! Upea kukka tuossa härkäpavussa, sitä täytyy seuraavalle satokaudelle hankkia ilman muuta! Kyllä ihmetytti, että perunan varretkin peuroille kelpaa!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peruna on niin parasta! Isoa perunamaata ei ole, mutta ne muutama kattilallinen, joita sieltä saa nostettua, ovat herkkujen aatelia.
   Voi, perunan naatit syödään heti, kun ovat 20-senttisiä - tuntuvat olevan peurojen herkkua.

   Delete
 3. Kiva postaus, kiitos tästä. Mikä voi olla herkullisempaa kuin omat uudet perunat. - Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, en paljon parempaa herkkua tiedä, paitsi tuore parsa! Ja sekin menee ihan vain voin kanssa, ei muuta kaipaa.

   Delete
 4. Ah, uusi peruna omasta maasta, onko parempaa herkkua? Alkoi niin kuola valua, että meilläkin syödään tänään perunaa :). Utelin Katjalta kauniin härkäpavun lajiketta, taidanpa itsekin kokeilla Crimson Floweredia ensi vuonna. Teillä on ahneita peuroja jos perunanvarretkin kelpaavat. Puutarhanhoito jos mikä aiheuttaa jatkuvaa iloa ja kiitollisuutta, varsinkin kun sen tulos näkyy lautasella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuola alkaa minullakin taas valua :-D
   Tämä on nätti papu, suosittelen!

   Delete
 5. Ihana kahvipaikka tuo pöytä ja tuoli!
  Uudet perunat....nammm...ja vielä omasta maasta.

  ReplyDelete
 6. Olispa kaunista salaattia, jossa olisi sikurin kukkia. Perunat ovat kyllä aivan parasta. Meillä ei ole ollenkaan perunaa tänä vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukat ovat ihania salaatissa, sikurin kukissa on kuulemma voikukan tyyppinen hieman karvas aromi, mukavan kirpsakka lisä varmaan. Taitaa olla sukuakin voikukalle, lehdetkin ovat ihan samanlaiset.
   Voi, kuinka tulette toimeen ilman perunaa :-D

   Delete
 7. Puikukulaiset perunat ovat just kauniita! Hyvä sato nam. Miten ihana härkäpavun kukka :) !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu mutta kun noiden kuuluisi olla pyöreämpiä. Tosin se ei makuun varmaan vaikuta, ja puikulaiset ovat nättejä ja herkullisia :-)
   Tuota härkäpapua voisi kylvää ihan kukkapenkkiin!

   Delete
 8. Kauniita perunoita. Myö ei vielä oo Colombaa kaivettu, Jussi i on nyt muutamankerran keitetty. Hyvä potatti sekin on. On mukava ottoo omasta muasta syötävee ja herkutella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jussia täytyykin kokeilla! On vaan niin mukavaa saada ruokaa omalta tontilta, etenkin, kun tällä saarella ei edes ole kauppaa. Kaupasta ostetut vihannekset ei montaa viikkoa hyvänä säily jääkaapissa.

   Delete
 9. Hyvä, että muutkin tunnustavat julkisesti kuolaavansa perunoitasi katsellessa, sillä juuri niin kävi minullekin. Peruna on erinomaista ja edullista perusruokaa ja parasta juuri itse kasvatettuna. Niin vain jäi tältä kesältä omat perunat kasvattamatta, mutta onpa taas odotettavaa seuraaville kesille. Ei sen puutarha-annin niin suuren suurta tarvitse olla, kun siitä jo saa mielensä iloiseksi. Itse olen herkutellut salaattifenkolilla, jota harvensin ja ne ohuet harvennetut pilkoin salaattiin. Mikä ihana aniksen maku. Olin kuin seitsemännessä taivaassa siinä lautaseni äärellä ja ajattelin, kuinka pienet ilot voivatkaan olla niin suuria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuola alkoi valua itsellänikin siihen malliin, että kävin nostamassa ensimmäiset Annabellet. Ne ovat selvästi pienempiä (ja vieläkin puikulaisempia); sanoisin, että eivät ole vielä ihan korjuukypsiä. Mutta eiköhän niistä ihan hyvä ateria tule, meinaan laittaa kapriksia ja ruohosipulia vastakeitettyjen pottujen päälle, tarvitseekohan ihminen muuta... ehkä muutaman parmesaanilastun?
   Ensi vuonna on sitten sitäkin kivempaa taas vaihteeksi nostaa omia perunoita. Onneksi niitä saa tuoreena torilta. Täällä vain on torien ulottumattomissa, siksi on tärkeää viljellä omat.
   Voi että, fenkoli on niin hyvää! Viimeksi söin sitä jonkun kalan kyytipoikana, mainio vihannes kalankin kaveriksi. Kyllä maut omasta maasta vain ovat vertaansa vailla.

   Delete
 10. Omasta puutarhasta haetusta puutarhasta voi olla suuresti kiitollinen. Tulin eilen reissusta kotiin, mitään en jaksanut mutta puutarhassa oli tehtävä kierros. Samalla jäi käteen nippu salaattia ja kulho mansikoita. Hyvä alku iltapalalle.
  Nyt en muuten muista hankinko punaisena kukkivan härkäpavun Maatiaiselta vai Hyötykasviyhdistykseltä. Mutta ei sillä ole väliä, kumpikin paikka kannattaa tarkistaa jos tuota lajiketta haluaa. Minulla se on jäänyt mukavan matalaksi, kukki vähän valkoisena kukkivaa myöhemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin blogissasi vakoilemassa pavun nimellä ja löysin kuvan Hyötykasviyhdistyksen siemenpussista, todistusaineistoa ;-)
   Ihana iltapala! Minäkin sain muutaman litran mansikoita ihanalta lähes-naapurilta ♥ Ja tulin tehneeksi hänelle vielä palveluksen, kun ei tiennyt, mitä niillä tehdä, niitä tulee nyt niin paljon! Ihan paras tilanne tällainen.

   Delete
 11. Meillä on maisteltu kasvarissa kasvaneita ämpäriperunoita, Annabellea, ja oli kyllä herkkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on oikea herkutteluperuna :-) Huomasin ilokseni, että vaikka puikulat olivat pienehköjä, oli yksi naatti tehnyt niitä paljon.

   Delete
 12. Meillä maisteltiin ensimmäiset omat Annabellet. Herkkua oli. Meillä on sitä tavishärkäpapua, jossa on valkoiset kukat.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!