Friday, 28 July 2017

Sadetta odotellessa

Tänään juttelin ihanan mummelin kanssa, joka on syntynyt tällä saarella. Hän sanoo, että aina täällä on kesäisin tällaista. Kuivaa.
Ketoni voi hyvin, niin kuin kedot voivat poutakaudella. Ruusutkin voivat hyvin kedon takaisessa muotopuutarhassa.

Waiting for the Rain
Last month's rainfall has been some 12 mm, which is rather little. Today I talked with a lovely little old lady, who is born on this island. She says this is how it's supposed to be. It's always dry in the summer. Actually, I remember this too, from my own childhood sailing in this archipelago. It always rains less here than on the mainland. Tonight it should rain, waiting for that lovely sound on the tin roof...


Muotopuutarhassa on ihan kaunista, mutta olenkin kastellut kasveja jonkin verran. Tämä on muuten piilokuva Mustista!
Keltainen kasvi on keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum', jota taannoin hehkutin.


Kukkapenkkien lähempi tarkastelu paljastaa asioiden todellisen laidan. Idänkurjenmiekka kukki, mutta kuihtui saman tien. Jalopähkämöt, nuo luottokukkijat, lakoavat maata vasten. Taustalla erottuu pari puolikuollutta kellastunutta kasvinraaskua. Ruskeat lehdet maassa ovat sentään suurimmaksi osaksi peräisin viime syksyltä, jätän ne katteeksi pitämään multaa kosteampana.


Metsäpuutarhapenkissäkin on ankea tunnelma. Lännenpagodikanukka roikuttaa lehtiään, sitä se tekee joka kesä jossakin vaiheessa. Tähtiputket ovat etenkin aivan näännyksissä, ne selvästi kaipaisivat kosteutta.


Koristeraparperi. Akileijat (lehtiä vasemmalla) muuten sietävät yllättävän hyvin kuivuutta.


Mutapuutarhassa ei ole ollut vettä enää viikkoihin.


Yleisnäkymä on vielä vihreä, kiitos alkukesän säännöllisten sateiden. Koivuista alkaa kuitenkin hiljalleen kellastua ja putoilla lehtiä.

Myyräsatoa on saatu säännöllisesti, toteaa Musti. Siitä on tullut täysin ulkoilmapantteri, käy sisällä vain pikaisesti syömässä ja heti ulos. Jospa yösade toisi sen mamman kainaloon, mammalla on jo ikävä.

Oranssissa penkissä on kiva väritys nyt. Kanadanliljat kukkivat, samoin punaiset siankärsämöt, 'Rosa Mundi', kerrotut ojakärsämöt, kiinanritarinkannukset ja sinipiikkiputket. Taustalla on punaisen villin penkin apteekkarinruusu.

Tässä on se, josta minulla on suuria toiveita... voisiko tämä olla ruskosormustinkukka? Tai sitten tämä on joku piharatamo...


Alarinteessä on paahdepenkin multa muuttunut betoniksi. Se on todella savista ja näillä keleillä siihen on turha kuvitella saavansa istutusreikää edes rautakangella. Mutta ajattelin jossain vaiheessa laajentaa penkkiä alhaalla, tekemällä leveämmän kaarteen. Se vaihe saattaa hyvinkin olla vasta ensi vuonna. Paahdepenkin takana on keto, eli päästään takaisin tämän kirjoituksen ensimmäiseen kuvaan.

Mutta ei lopeteta vielä, täytyy lopettaa kukkasiin. Onneksi on kasveja, jotka viihtyvät erinomaisesti kuivissa oloissa. Niin kuin tähkälaventeli!


Ransu pusupoika esittelee.


Sadevesitynnyrit kumisevat tyhjyyttään. Varjolilja onneksi viihtyy talon pohjoispuolen viileissä olosuhteissa.
Sateen suloista ääntä odotellessa – hyvää yötä!


Apteekkarinruusu – Rosa 'Officinalis'
Idänkurjenmiekka – Gladiolus imbricatus
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kanadanlilja – Lilium canadense
Kiinanritarinkannus – Delphinium grandiflorum
Koristeraparperi – Rheum palmatum
Lännenpagodikanukka – Cornus alternifolia
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Siankärsämö – Achillea millefolium
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Tähtiputki – Astrantia
Varjolilja – Lilium martagon

20 comments :

 1. Hupsosta, kylläpä onkin kuivaa kukkamaillasi. meillä sitten kovinkin kosteaa. ei liikaa ole satanut mutta ei vesiletkuunkaan ole tarvinnut turvautua enään ainakaan kuukauteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan sekin hyvä, että sadetta tulee säännöllisesti, vaikka sitten monet kaipaavatkin "kesää"... Kesä se on sateinenkin kesä.

   Delete
 2. Voi mikä sahara taas siellä teillä, aloitetaanko sadetanssi porukalla - meillä sataa melkein joka päivä, siitä sinullekin liikenisi. Onneksi jotain sentään kukkii, vaikka surullisen nuokkuvalta monet kasvit näyttävät.

  Komea musta pantteri ja ihana pusupoika :D :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sadetanssia saa esittää, kiitos! Viime yönä tuli 1 mm, sillä ei pitkälle pötkitä, mutta kasvit hieman reipastuivat tilapäisesti. Saisi tulla heti uusia kuuroja.

   Delete
 3. Ihanat pojat siellä <3 Onpas teillä kuivaa! Täällä Helsingissä on tullut vettä sopivasti, mutta ei ne luonnon kastelut kastele katon alla olevia pelakuita, joten niille on pakko annostella vettä säännöllisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siellä päin on kuulemma satanut. Pelakuille on ehkä hyväkin olla katon alla, jos sataa usein, niin ei mene kukinnot piloille.

   Delete
 4. Toivotaan sadetta teille. Pari paikkakuntaa lahjottaisi varmasti kaikki seuraavan parin viikon sadepilvet Saaripalstan ylle. Harmi, kun pilviä ei voi ohjata.

  Kuivaa tuo savimaa. Savimaa jumahtaa muutenkin ajoittain tiukaksi ja kuivuus siihen päälle. Huh. Onneksi on kasveja, jotka eivät kuivuudesta hetkahda. Ihana tuo laventelialue. Ja muutkin kuivuudessa sitkeilijät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ihanaa, jos tulisi pari kunnon sadeviikkoa. Viime yön saldo oli 1 mm, mutta kohta pitäisi vihmoa vähän lisää... joka tipasta kiitollinen!
   Onneksi on kasveja, jotka kasvavat tosi hyvin tuossa kovassa savessa, kunhan ovat päässeet siihen asettumaan. Itse kylväytyvät taitavat pärjätä parhaimmin: karstaohdakkeet ja ketoneilikat, esimerkiksi. Laventeli puolestaan kasvaa lähes sorassa, se kun ei siedä talvista märkyyttä, mitä savimaa tarjoaa.

   Delete
 5. Otan osaa! Olemme kärvistelleet tällä saarella monta järkyttävän kuumaa ja kuivaa kesää. Puoleen yöhön on tätynyt kastella ja koska minä olin pelistä pois viime vuona, R. teki kaiken yksin vaimon hoitamisen ohella.

  Olen aina rakastanut sadetta. Sadavalituksia ei minulta ole kuultu. Valitan vain kuivuudesta, koivsta helteistä ja yli -20 asteen pakkasista ilman lunta.

  Meillä on nyt satanut jotain 30 vuorokautta joka päivä tai yö. Olemme heränneet ja/tai nukahtaneet sateen musiikkiin. Kun sateet sitten joskus lakkaavat, uusi haavikkoni ottaa solistin osan havisuttaen lehtiään. Linnuthan ovat jo hyvin hiljaa, joten noita luontoääniä tarvitaan.

  En halua kääntää veistä haavassa, mutta puutarhurina pakko sanoa, että nyt näyttää paremmalta kuin ikinä. Yhtä mustialan ruusua, joka sateesta kiukuttelee, en jaksa surra, sillä muut noin 500 kasvia ovat reheviä.

  Jalopähkämöt täyttävät kaikki hankalat paikat. Iloitse kuitenkin niitystäsi ja minun valkoiset varjoliljani eivät ole yhtään rehevämmät kuin sinun.

  Toivon teille sadetta<3 Meillä alkoi taas aamulla eli heräsimme sateeseen, kun ikkuna on suvet auki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarha on tosi kaunis, jos heinäkuussa saadaan sateita! Yhtenä vuonna täällä oli sellainen unelmien heinäkuu.
   Sateen ääni on tosiaan ihana, etenkin sängystä käsin :-)

   Delete
 6. Aah! Meillä alkoi hetki sitten sataa! Oli tosiaan jo aikakin. Ihana olla mökissä ja katsella sadetta. Nyt saisi jatkua mahdollisimman kauan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, aah täälläkin! Ja vielä pitäisi tulla vähän lisääkin, nyt taas taukosi. Ei tästä paljon mittariin eikä maahan kerry, mutta ulkona tuoksuu nyt taivaalliselta.

   Delete
 7. Onpa todella kuivaa, kun maakin noin lohkeilee. Saariston tuuli varmaan vielä lisää kuivumista. Täällä jos yksi päivä on sateeton, niin viimeistään yöllä sataa. Tasan ei käy onnen lahjat. Mielelläni lahjoitan seuraavat sateet sinulle.
  Vai ei Musti ehdi mamman kainaloon. Onneksi sinulla on Ransu, ettei ihan ilman karvakaveria tarvitse yötä viettää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mutapuutarhan savipohja lohkeilee, ja savimaa muutenkin. Jihuu, viime yön ja tämän päivän saldo on noin 5 mm, se on ihan hyvä jo! Perunoita nostaessani tosin huomasin, että pinnalta pari senttiä on märkää ja sen alla multa on pölisevän kuivaa.
   No kun Ransukin on siirtynyt nukkumaan kuistin keinutuoliin! Kyllä mua nyt koetellaan... Aamuisin se tulee toki innokkaana herättämään, että antaisin aamupalaa. Vika on siinä, että siihen mennessä olen nukkunut yleensä vasta muutaman tunnin :-D

   Delete
 8. Huh. Rutikuivaa siis.
  Sun pitää tehdä laventelikukkapelto.
  Tosin siitä ei montaa artikkelia ainakaan yhteen lehteen kirjoiteta.
  Puspus Ransuli, onko tuuli vilvoittanut masukarvoja ?
  Musti, mamman kainaloon öisin.
  Terveisin yks puutarhuri 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laventelipeltoa minäkin vähän suunnittelin, ja puolet sitä etelänruusuruohoa. Vaan eivät pärjäisi joka kohdalla tätä tonttia, osa on niin märkää talvisin...
   Ransu tuli tähän viereen ehkä sanomaan, että kuistilla on öisin just sopivat lämpötilat.

   Delete
 9. Kolmen vuoden takainen 10-vuotishääpäiväreissumme siellä saaristossa kyllä hyvin muistissa,lämpöä riitti ja kuivuutta näimme pyörien selässä silloinkin, vaan eipä lempeä haitannut..Toivottavasti saat kaipaamaasi sadetta! T. Annina-80

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-)
   Kiitos, eilen tuli jonkin verran, lisää odotellessa on virkistynyt olo!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!