Sunday, 2 July 2017

Tummaa ja vaaleaa

Otsikko viittaa Rohan-penkkini värimaailmaan, ja siellä liikutaan. Tummakurjenpolvi 'Samobor' ja lehtoakileija 'Green Apples', jonka kukat ovat tuoreina vihreitä ja haalistuvat sitten valkoisiksi.

Dark and White
My Rohan border plays with contrasts.

Laajemmin kaksikko muistuttaa dramaattista kukkaniittyä. Etualalla pieni pyökki 'Rohan Weeping', josta koko tämä osa puutarhaa sai alkunsa.

Lehtoakileija 'Black Barlow'.

'Tower White'.

Jihuu, sormustinkukan siementaimi on kuin onkin 'Pam's Choice'! Ja näitä on monta.

Isotähtihyasintti 'Alba'. Upean väriset nuo heteet! Kukkien lähitarkastelu kannattaa aina.

Nyt tähtihyasintit alkavat olla ohi ja uusia kukkia avautuu tilalle. Tumman viininpunaiset viinilaukat ja etelänruusuruoho avaavat ensimmäisiä kukkiaan. Oikeassa reunassa kukkii ihana heinä, jonka nimilapussa lukee Melica ciliata eli tähkähelmikkä, mutta ei tämä ihan siltä näytä. Pikemminkin isohelmikkä tai sitten jopa korkea transsilvanianhelmikkä. Saa nähdä, minkä kokoiseksi tämä lopulta kasvaa. Luulen, että sain tämänkin siemenet muutama vuosi sitten Pirkolta Elämää ja elämyksiä -blogista. Transsilvanialainen kyllä sopisi sen osoitteen teemaan...


Aidan toiselta puolelta kurottavat koiranputket tällekin puolelle. Cirsium rivulare 'Atropurpureum' -ohdake kukkii hieman harvempana kuin yleensä, mutta se on joka tapauksessa ihastuttava partasutikukka.

Sitten mysteeri. Tämän on täytynyt kukkia toukokuussa, kun olin poissa. Nyt se on tehnyt siemenkotia. Varsien alaosat ovat tummatäplikkäät. Vaikuttaa sipulikasvilta, mutta enpä menisi vannomaan. Päässä raksuttaa ihan tyhjää. Mitä ihmettä tämä voisi olla...?


Siinä se pääosin oli, Rohan. Tässä vielä iltakuvassa. Ruusuja luvassa, ellei nuppuja syödä.


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Isohelmikkä – Melica altissima
Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Pyökki – Fagus
Sormustinkukka – Digitalis purpurea
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Viinilaukka – Allium atropurpureum

38 comments :

 1. Akileijat ♥♥♥ 😍 - emäntä

  ReplyDelete
 2. Tack för rundvandingen i din trädgård idag, det var roligt och intressant. Förlåt att jag sade att ormbunken såg ut som en plastväxt - jag säger för det mesta vad jag tänker och tänker först efteråt att det kan missförstås. Lökväxten du inte vet namnet på har frön som liknar scillans frön. Scillorna är ju vanligtvis helt gröna i bladen men kanske du har någon ovanligare sort. Alla plantor har kommit i jorden och spaden är insmugglad i skjulet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Tack! Jag tänkte att det var jätteroligt! Och du har RÄTT... men trots det jag tycker att det är en urfin ormbunk ;-)
   Det där ser ut som scilla men jag har några scillor i närheten och de har inte alls de där mörka prickor. Jag måste ha köpt någon krukväxt, planterat och sen helt glömt saken.
   Bra, hoppas att allt växer bra och spaden får se ljus :-D

   Delete
 3. Oujee, nyt oli herkkuja kaikki. Muistan, että olen sulle siemeniä lähettänyt mutta en yhtään laatua. Jos transsylvanialaista, niin varaan mahdollisen option jälkeläisiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii :-D Toivotaan, että jälkeläisiä tulee. Tää lienee peräisin yhdestä pussista, jossa oli viiden eri koristeheinän siemeniä, kukin omassa pikku pussissaan. Lähetit sen joskus. Olen niin huono heinänkasvattaja, että niistä kaikista on hengissä vain tämä yksi Melica ja sitten yksi Festuca glauca, siinä se :-D
   On myös ongelmallista, että kaikenmaailman heinää täytyy kitkeä kukkapenkeistä jatkuvasti, niinpä kaikki heinän näköisen siementaimet tulee nyhdettyä suuremmin ajattelematta. Täytyykin alkaa keskittyä nyhtämään ainoastaan juolavehnät, loppujen kanssa täytyy tarkkailla mitä niistä kasvaa.

   Delete
  2. Joo muistan sen pussukan, taisi olla englannista ne kotoisin. Kaksi eri lajia kasvussa on hyvä saavutus kun vertaa siihen, että mä en saanut edes yhtään siementä niistä maahan asti ;)

   Delete
  3. No juu :-D Neljää laatua taisi itää, istutin niitä sitten ruipeloina ulos eivätkä ne oikein kasvaneet... ja joku plaatu taisikin olla meillä vain kausikukka, ei kestä talvea. Siihen nähden ihan hieno saavutus :-D

   Delete
 4. Ihanat noi valkoiset laukat viimeisessä kuvassa. Kuin lyhtyjä yössä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä onkin! Ne ovat Mount Everestiä, näyttävä ja korkea sortti. Kukissa mönkivät kultakuoriaiset vielä lisäävät kukkasten tenhoa.

   Delete
 5. Ihana Rohan. Tykkään kovasti tuosta tunnelmasta. Onnea Pam's Choicesta. Sormustinkukissa riittää jännäämistä, kun päälle ei näy niiden kukkien väri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin riittää! Ihana kukka. Kiva katsella kimalaisten pörräämistä niissä myös.

   Delete
 6. Kauniit Rohanin kukkijat! Upea sormustinkukka. Mukavaa uutta viikkoa! Meikä huilii nyt..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja mukavaa huiliviikkoa sulle!

   Delete
 7. Replies
  1. Niin. Ihanaa aikaa, kun on kesä ja kukkaset.

   Delete
 8. Komean tumma pyökki. Minun pyökit selvisivät viime talvesta hengissä ja molemmissa on reipasta kasvua. Mutta kuvistasi tajusin ettei etelänruusuruohosta näy jälkeäkään. Mikä harmi.
  Rohanissa on kerrassaan hieno tunnelma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä pyökki pysyy pensaan kokoisena, toivottavasti :-D Tai parimetrinen kapea riippapuu siitä pitäisi tulla, mutta saa nähdä, koska. Se on erittäin hidaskasvuinen.
   Voi harmi, että ruusuruohoa ei näy! Mulla se on tehnyt jopa siementaimia, ihana ylläri. Voisin pistää siemeniä tulemaan syksyllä.

   Delete
 9. Ihastuttavat kuvat akileijojen illanvietosta. Erikoista, että jokin kasvi on sinullekin mysteeri. Yleensä täältä saa valaistusta kaikkiin mysteerikasveihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, Mysteerejä on vaikka kuinka paljon, kun kasveja on tsiljoona. Täytynee tutkia puutarhapäiväkirja tarkoin, mutta kun en yhtään tiedä, koska tai mistä olisin tuon hankkinut. Tai missä muodossa. Täytyy yrittää pysyä kärryillä näistä...

   Delete
 10. Upea dramaattinen värimaailma Rohanissa. Hieno tuo 'Pam's Choice' -sormustinkukka. Viime talvi ja kylmä kevät pakkasineen veivät omat sormustinkukan taimet. No, ei voi muuta kuin yrittää niiden kanssa uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmitus! Ikävää. Ettei vain jossakin olisi joku pieni ja sisukas tallella...

   Delete
 11. Voi, että mä rakastan näitä Rohanin sävyjä!💓

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) On se kiva, ja kun penkki on yli kymmenmetrinen, niin näyttääkin jo joltakin, kun samoja sävyjä on laajemmalla alalla. Kun vielä joskus saan tuon alueen toisen puolen ja päädyn tehtyä - luultavasti vasta syksymmällä tai ensi vuonna - niin sitten on ihanasti kokonainen suorakaiteen muotoinen puutarha-alue tätä samaa! Yhteen kulmaukseen suunnittelen ruusuja ja koristeheiniä :-)

   Delete
 12. Replies
  1. Kiitti! Tänään on avautunut puhtaanvalkoisiakin, tuossa samassa penkissä... täytynee kitkeä niitä, jotta Pamsut pääsevät jatkamaan sukua. Valkoisia meinaan kasvaa jo joka puolella pihaani muuten, kun se oli eka väri, jota kylvin.

   Delete
 13. Mysteerikasvisi..Voiko olla jokin koiranhammas. Kotilometsällä olin äsken ja huomasin valkoisen koiranhampaan lehtien olevan samalla lailla pilkullisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, ties vaikka olisi. Tuolla ei tosin ole laikkuja lehdissä, ainoastaan lehtien tyvellä. Eniten tuli mieleen joku espanjansinililja, mutta en keksi, millaisella lajilla/lajikkeella olisi pilkullinen tyvi. Ei ainakaan niillä valkokukkaisilla, joita tässä valmiiksi kasvaa.

   Delete
 14. Oooh, kuinka ihania! Purppuransävyt yhdistettynä valkoiseen on kyllä ihan suosikkini ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sehän on ihan paras väriyhdistelmä ;-)

   Delete
 15. Ompa kauniita kukkia Rohanissa. Espanjansinililjoo miekin veikkaisin, miullakin on samanlaisii, onko ne nyt itusilimuja. Ohake on kaunis partasuti, onko se luonnosta peräsin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tai ihan siemeniä kodassaan taitavat olla nuo mysteerikasvin pallukat. Kukkavarsi kuihtuu ja painuu maahan samalla, kun siemenkodat pullistuvat - aika hyvä keino saada siemenet varmasti multaan ;-)
   Tuon ohdakkeen juurakon tilasin Hollannista. Se ei tee itävää siementä, kun on erikoisvärinen lajike ns. puro-ohdakkeesta, Cirsium rivulare. Tuota näkee niin usein ulkomaiden istutuksissa ja puutarhalehdissä, että halusin kokeilla, pärjääkö se meillä. Loistavasti on pärjännyt! Kunpa joku kotimainen taimisto ottaisi tuon tuotantoon, niin saisi kauppoihin laajemmin.

   Delete
 16. Nyt taas täällä veikkaan. Jäi niin vaivaamaan omat vastaavat pilkkukasvit. Kuvista päätellen tuossa kohtaan, jossa samanlaista kasvustoa näin, kasvaa minulla sittenkin hyasintti Anastasia. Sen kukkavarret kasvavat pikkuryppäinä. Ja toisenkin hyasintin varsi sieltä juuresta oli pilkullinen. Kukkakuvista ei näe, että oliko näillä varsi pilkullinen jo kukkiessa, vai onko se iän tuoma ominaisuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hyvin olla! Hyasinttia minäkin eilen googlailin, mutta harmillisen vähän netissä on kuvia ohikukkineiden hyasinttien tyvien väreistä :-D Hyasintteja tuossa penkissä kyllä on, tosin nyt en muista istuttaneeni niitä monivartisia, mutta mistä sen tietää. Todella paljon kiitoksia tiedosta, että hyasinteilla saattaa olla pilkullisia tyviä! Tummakukkaisilla lajikkeilla varmaan eritoten. Syynäsin Woodstockeja, ja tosiaan ainakin niissä on ihan tuollaisia pilkkuja. Sitä se varmaan on. Kiitos!

   Delete
 17. Hauska nähdä, että sinulla kukkii lehtoakileija 'Green Apples'. Tilasin juuri sen siemeniä toiveissa saada se valaisemaan alapihaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin aivan ihana! Sain sen siemenet ihanalta blogiystävältä jo vuosia sitten. Toivottavasti omasi kukkivat pian.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!