Friday, 7 July 2017

Ihanat violetit

Violetti ei ole yhtään värini, mutta Anun puutarha -blogin kirjoitus sai miettimään, kuinka paljon pidänkään violetista puutarhassa. Kukkapenkeissä violetti on suorastaan lempiväri!
Tämä ihana tarhakurjenpolvi on 'Rosemoor', jonka ostin viime syksynä alennuksesta tietämättä kovin tarkasti, miltä tämä näyttää. Tämänkin kohdalla kävi niin, että nimi aiheutti ostopäätöksen – olen käynyt Rosemoorin puutarhassa lounaisessa Englannissa ja halusin nyt palan sitä kotiin.

Lovely Lilac
It is not at all my colour, but in the garden it is a definite favourite!

Kurjenpolvissa on hyviä violetteja sävyjä. Tässä taustalla 'Rosemoor', etualalla taimivaihdosta saatu korkea kurjenpolvi, jonka kukissa on hailakampi sävy.


Muotopuutarhaan yritän saada violettia ja valkoista, siinä on ihanan raikas väripari paahteiselle paikalle, ja se sointuu keltaiseen taloonkin mitä parhaiten. Valkokukkainen loistokurjenmiekka 'Shirley's Choice' avasi ensimmäisen kukkansa, taustalla vuorikaunokki 'Amethyst in Snow'.


Jalopähkämö on täydellinen kasvi, se kasvaa ja kukkii paahteessa ja varjossa. Nyt olen joutunut aloittamaan sen kurittamisen (eräällä puutarhavierailulla opittu hauska termi), kun se on alkanut vyörytä viereisten, hidaskasvuisempien tyyppien päälle. Keskellä kukkii tummanliila purppuratulikukka 'Violetta', taustalla näkyy alppipiikkiputkia, joiden kukinnot vähitellen sinertyvät.

Mirrinminttu 'Six Hills Giant' on muodostanut valtavan pehkon. Sen lomasta nousee kyläkurjenpolvi 'Splish-Splash', jonka valkoisissa kukissa on violetteja raitoja, kuin pensselillä vedettyjä.


Ransu esittelee...

Muotopuutarhan sävyihin sointuu täydellisesti tämä viileän utuinen sinileimu 'Chattahoochee', jonka vaalean sinivioletit kukat ovat täydellisen väriset. Niin viileät, virkistävät kuin minttujäätelö kielellä! Ja tuo violetti keskusta. Onko täydellisempää kukkaa?

Viime vuonna innostuin hankkimaan tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheeliä' kolmin kappalein. Se oli oikea ratkaisu, sillä tämä on aivan täydellinen muotopuutarhaan! Taustalla taitaa kukkia morsiusleinikki sekä akileijoja.


Violettia löytyy toki muualtakin kuin muotopuutarhasta. Harakankello kukkii vähän siellä sun täällä.


Rappujen pielessä oli varsinainen violetti-vaaleanpunainen unelma ukkolaukka 'Purple Sensationin' ja lehtoängelmän kukkiessa, nyt ne alkavat jo olla lopuillaan. Akileijat kyllä jaksavat jatkaa vaikka kuinka pitkään, kun ohikukkineet kukat poistetaan.


Yrttipenkissä kukkii ihan tavallinen syötävä ryytisalvia, jossa on syötävän kauniit (ja syötävät!) kukat. Tämä talvehtii loistavasti kohopenkissä, vaikka se ei saa siinä juuri lainkaan lunta suojakseen.


Akileija – Aquilegia
Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Harakankello – Campanula patula
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Loistokurjenmiekka – Iris Sibirica-Ryhmä
Mirrinminttu – Nepeta  faassenii
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Purppuratulikukka – Verbascum phoeniceum
Ryytisalvia – Salvia officinalis
Sinileimu – Phlox divaricata
Tarhakurjenpolvi – Geranium magnificum
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Vuorikaunokki – Centaurea montana

26 comments :

 1. Salvian är så vacker, den skulle man kunna odla bara för blommorna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just det! Jag har inte hittat fröplantor ännu... men det går troligtvis att köpa en krukört i mathandel och plantera. Den bara blommar en kort tid, tyvärr. Men bladena är också vackra. Och kanske om man skär blommor ska det göra nya?

   Delete
 2. Voi mitä väriyhdistelmät.
  Apua, omat kukat pitäisi kaikki kaivaa pois ja istuttaa toisin.
  Kaikkia värejä sikin sokin.
  Huokaus huokaus.
  Lila on söpö väri. Todella 😘

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei :-D Kyllä mäkin olen kaivanut, tajusin tuon violetti-valkoisen yhtenä kesänä, kun sen värisiä kukki. Vasta sen jälkeen olen alkanut haalia värikartan mukaisia kasveja tuohon. Kirkkaanpunainen Flammentanz ei vielä ole saanut lähtökäskyä, sitä en takuulla edes saisi siirrettyä, kun on kasvanut tuossa niin pitkään. Sikin sokin on oikein kiva!

   Delete
 3. Mun värini tuo violetti ihan täysin, ihana! Kurjenpolvet ovat hiipineet myös puutarhaani, tykkään niistä samoin kuin jalopähkämöstä, se on hyvin käyttökelpoinen kasvi hankalaan paikkaan, kuten juuri varjopenkkiini. Upea tuo salvia ja taitaa ollakin kestävä, siis hankintalistalle, salviakin on lemppari. Aikas hieno kuva tuosta salviasta, kun taustalla kukkii myös ilmeinen piiplök, hieno yhdistelmä!

  Miten herkästi Ransu mirrinminttua esittelee, ihana ihana ihana!

  Kukkien nimet viettelevät ihmeesti, niin on käynyt minullekin - usein!

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransuli on sellainen pehmoprinssi ;-)
   Salvia on menestynyt myös siskoni pihassa etelärannikolla. Suosittelen! Ja piiplöökin kanssa tosiaan aivan ihana pari, yrttipenkki on myös kukkivine timjameineen yhtä nätti kuin kukkapenkit.
   Kiitos samoin!

   Delete
 4. Violetti yks mun lempifäriistä ja kukis aika yleene färi muutenki, onneksi. Vai muka pähkämö helappo. Mulle on kerääntyny sitte kaikki kukkimattomat yksilöt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan himpula! Kuis ny sillai. Kaipaakohan se sitten lannoitusta... tai lannoittamattomuutta, ehkä sitten niin, sillä mä tarjoan noille yleensä hyvin vähän mitään pussimultaa tai lannoitteita.

   Delete
 5. Khanalle näyttää! Juuri eilen mietin, miten upea kurjenpolven violetti väri on. Mulla sitä on päivänkakkaroitten vieressä ja tykkään yhdistelmästä. Kakkarat olivat viisaasti itse valinneet paikkansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenpolvien kukkia voisi ihailla lähietäisyydeltä vaikka kuinka kauan - on ihania sävyjä ja suonia ja liukuvärejä. Tuo kukkayhdistelmäsi kuulostaa aivan täydelliseltä!

   Delete
 6. Ransu ja mirrinminttu , mikä ihana pari <3

  ReplyDelete
 7. Violetti on hyvä väri puutarhassa, käy niin mainiosti sekä Ransun että Mustin väreihin. Minä en saa salviaa menestymään talven yli mikä on harmi, se on komea kukkiessaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä sopiikin kissoihin :-D
   Violetin kanssa aivan ihana väri on myös keltainen, keltalehtiset kasvit nostavat violetit kukat ihan uusiin sfääreihin.
   Voi harmi, ettei salvian talvehtiminen onnistu! Pitäisi varmaan peitellä se, tai olet varmaan sitäkin jo kokeillut.

   Delete
 8. Violettia löytyi sinulta.
  Kaunista.
  hyvää kesän jatkoa sinne teille.

  ReplyDelete
 9. Olipas violettia...minun lemppari myös puutarhassa. Sopii hyvin pinkkien ja valkoisten kanssa. Vihdoinkin saatu kesäsäätä pari päivää...niin hyvä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin sopii ihanasti pinkkiin ja valkoiseen. Nyt on kesäistä!

   Delete
 10. Tänään viimeksi ihmettelin mielessäni tätä sun pihaa. Siellä täytyy olla satoja ja satoja erilaisia kasveja, koska sulla riittää melkein päivittäisiin postauksiin näitä niin useita. JA sä tiedät niitten nimet. Onko se piha oikeesti jaliskentän kokoinen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Emmää tiä, minkä kokoinen jaliskenttä on... mun (ts. Mustin) piha on keskimäärin 30 x 70 metriä. Kai.

   Delete
 11. Hienot violetit puutarhassasi! Olin muutaman päivän muiden rientojen parissa ja tänään melkein säikähdin puutarhakierroksella, kun oli niin monta uutta kukkivaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ollut varmaan niin lämmintä, että viimeinkin tapahtuu nopsaan. Verkkaiseen tahtiin taisi tottua :-D

   Delete
 12. Ihanat Kurjenpolvet. Tuo pähkämö on kyllä turhankin kiitollonen leviämään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin kaiketi. Mulla se on tosin kasvanut jo seitsemän vuotta ja nyt vasta tarvii rajoittaa :-D

   Delete
 13. Tämä on kyllä hyvä puutarhaväri;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!