Saturday, 21 August 2010

Villasta langaksi

Tähän asti olen kehräyttänyt villat langoiksi Perniön kehräämöllä. Se lopetti toimintansa ja uusi kehräämö onkin nyt hakusessa. Tässä muutama kuva Perniön kehräämön pölyisestä, hurisevasta ja sympaattisesta tunnelmasta.


Niin tästä heinänkorsisesta, kauraisesta, vähän kakkaisestakin villasta tulee pehmoista lankaa. On se vaan niin ihanaa ja ihmeellistä. Villa on ehkä maailman paras materiaali.

Todistusaineistoa emännästä itse leikkurin varressa. Lammas nauttii, kun saa rapsutusta ja kutittava vanha villa ihoa pistävine heinänkorsineen putoaa.
Huomaa kuvan oikeassa yläkulmassa lampolan jouluvalot...

Osan villasta, varsinkin liian rasvaisen kehräämön koneille, olen karstannut itse. Se käy ranteiden ja kyynärpäiden päälle. Vintilläni on karstauspenkki, pitäisi kokeilla sitä. Tällä hetkellä minulla ei ole yhtään karstavillaa myynnissä heikon kyynärpäätilanteen takia.

10 comments :

 1. Onpa harmi kun kehräämö lopettaa.

  Me kävimme Virossa aivan ihanassa ehkä satavuotiaassa toimivassa kehräämössä. Oisikohan se ollut Hiiunmaalla, en muista. Harmi, kun ei vielä silloin 2003 ollut digikameraa. Digiaika on niin näppärää ja kaikki kuvat löytyy.

  ReplyDelete
 2. Hmm... kaikki kuvat löytyy... vietin kunnon tovin etsimällä ulkokuvaa tuosta Perniön kehräämöstä, joka toimi ihanassa vanhassa puutalossa, mutta en nyt löytänyt millä koneella/kovalevyllä/cdllä se on. Pitäisi laittaa kaikki kuvat samaan paikkaan, jollekin supersuurelle kovalevylle ja lisätä niihin hakusanoja!
  Perniön kehräämöä piti vanhempi pariskunta, joille taisi tulla eläkeikä vastaan. Laitteet osti pohjanmaalainen kehräämö, mutta sinne minun on vähän pitkä matka viedä villoja, valitettavasti!

  ReplyDelete
 3. Meidän varmastikin alle 20 000 kuvaa mahtuu vielä yhteen paikkaan. i photo on kiva.

  No hyvä, että koneet pyörii.

  ReplyDelete
 4. JOssain vaiheessa kai kaikille tulee koneen kovalevyn täyttyminen eteen... iphoto on ihan hyvä. paitsi kun kuvia olisi hyvä nimetä uudelleen artikkelien kuvitusta varten, niin kuitenkin sähköpostiin liitettäessä iphoto käyttää ainoastaan alkuperäistä numerosarja-nimeä. Ja vaikka kaikki kehuvat estoitta maccia, on sanottava, että minusta pcssä on selkeämpi arkistointi... mutta makunsa kullakin ja kaiken voi sitäpaitsi tehdä monella tavalla!

  ReplyDelete
 5. Voi ei, Perniön kehräämökö lopettaa. :-(

  Sinne meidänkin lampaiden villat aina lähetettiin ja paluupostissa sai äiti ihania valmiita lankoja.

  ReplyDelete
 6. Joo, se on jo lopettanut. Omistajat siirtyivät eläkkeelle, toiminta jatkuu Pohjanmaalla (tai siis sikäläinen kehräämö osti koneet). Toivottavasti Perniön kehräämön suloinen vanha rakennus pysyy pystyssä!

  ReplyDelete
 7. Kehräämökuvat olivat kuin meiltä Pilvilampaista yli viisi vuotta sitten. Tosin lankaa ei tehty kuin 90-luvulla myöhemmin vain huovutusvillaa. Nyt Pilvilampaat-kehräämön koneet surisevat Saarenmaalla , nimi on Pilvelambad.
  Karstakoneen hurinassa ja villantuoksussa ovat lapseni kasvaneet.

  ReplyDelete
 8. Ai, niin, puhuitkin joskus lampuriajoistasi! Aika ihanat kasvuolosuhteet lapsille, lampaatkin ovat useimmiten sympaattisen ystävällisiä ja sopivan kokoisia, kuin lapsia varten.

  ReplyDelete
 9. Pienen korjauksen edellisiin teen... Perniön kehräämön pitäjät eivät olleet pariskunta, vaan äiti ja poika. :) Ja ihana talo säilytetään.
  Terveisin: Pojantytär

  ReplyDelete
 10. Kiitos korjauksesta! Itse asiassa, ikäeroa varmaan on äidillä ja pojalla, en oikein tahdo huomata tällaisia sivuseikkoja ;-)
  Kiva että talo säilyy, se on erään ystäväni mukaan "Perniön ihanin talo"!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!