Monday, 23 August 2010

Ruusuja

Vanhastaan pihassani kasvaa kahta ruusua. Tämä on mysteeriruusu, joka kasvaa entisen Petronellan talon/koulun/saunatuvan kivijalan vierellä, kuivassa ketopaikassani. Se on sinnitellyt siinä pitkään ja olen alkanut lisätä sen juurelle vähän kompostia. Varovasti silti, ettei kuiva keto muutu nokkospöheiköksi niin kuin suuri osa pihaani muuten on...

Lähetin kuvia mysteeriruususta tutulleni, Hongiston taimiston omistajalle, mutta ei hän osannut sanoa mitä tämä on – ruusuja on tuhansia ja tämä on niin vanha, ettei ehkä tätä samaa enää ole tuotannossakaan. Joku tänne varta vasten istutettu herkku se silti on. Kukkii kerran, heinäkuussa. Muistuttaa kartanoruusuja. Leviää jotenkin, sitä on heinikossa vähän siellä sun täällä pienellä alalla. Tuoksuu jumalaiselta.

Toinen alkuperäisasukas on juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia 'Plena'). Se on komea noin kymmenen neliömetrin kokoinen puska vanhan talon edustalla.

Olen jo lakannut päivittelemästä "onpa siinä tänä vuonna valtavasti kukkia". Niitä on joka vuosi yhtä paljon, juhannusruusu ei petä ilmeisesti koskaan.
Istutin pihalleni jo pari vuotta sitten toisenkin, hennon vaaleanpunakukkaisen 'Papulan', mutta se on vielä hyvin pieni. Se on kedon laidalla, kuitenkin kaukana mysteeriruusuista jotta ne eivät tukahdu.

Itse istuttamani apteekkarinruusu (R. Gallica-ryhmä 'Officinalis'), eli se, joka on nähnyt mualimaa... Korit tulevat Elsan lempituolin nettikauppaan, en ole vielä ehtinyt laittaa hyllyyn.

Tänä keväänä istutin 'Flammentanz'-köynnösruusun muotopuutarhaani. Se ei ole vielä kukkinut, tämä kuva on naapurini pihasta, jossa heidän ruusunsa kukkii aina sopivasti miehen syntymäpäivänä!

Muotopuutarhassani on myös tämä ihanuus, neilikkaruusu (R. Grootendorst-ryhmä) 'Pink Grootendorst'. Se on kukkinut tänäkin kesänä, siis ensimmäisenä kesänään, tällaisin viehkoin kukkatertuin jo kauan. Hyvä tyttö!

12 comments :

 1. Ihanaisten ruusujesi tuoksu kantautuu melkein tänne asti. Ja hirsirakennuksesi on suorastaan hurmaava - onko tämä rakennus, josta on sisäkuva taustakuvana?

  ReplyDelete
 2. Mysteeriruusu oli minusta ihanin. Kerrottu ja suloisen värinen. Korit näyttävät tukevilta ja kauniilta.

  Tuleeko Flammentanz jonkinlaiseen obeliskiin? Mä olen ajatellut, että pitääkö mun muotopuutarhan ruusujen olla tylsiä maanpeiteruusuja jos muoto on tärkein? Niin kai se menee.

  ReplyDelete
 3. Siinäpä ruusu poikineen, tuohan on jo pienoinen pensasruusukokoelma! Tuollainen mysteeriruusun olemassaolo pihamaallasi on myös eri hieno juttu; paikalla on pitkät juuret, pysyvyyttä ja jatkumoa, kun vaalit tuota ihanuutta ja istuttelet kaveriksi uusia lajitovereita.

  Nuo korit ovat aivan kertakaikkisen hyvännäköisiä, pidähän kiirettä. Täälä hätähinen laihialaanen jo orotteloo!

  ReplyDelete
 4. Hei Jori ja Tuire!
  Juu, tämä hirsirakennus on juuri tämä sama, jonka tuvasta on blogin taustakuva :-) Itse asiassa ekassakin juhannusruusukuvassa on tätä samaa rakennusta, ennen lautaverhoilun irrottamista. Minusta tuo haalistunut punamultakin oli niin kaunis, mutta yli satavuotiaat laudat olivat kylä tulleet tiensä päähän...

  Mysteeriruusu on tosiaankin ihastuttava, siinä on oikein aito Ruusun tuoksu, siis isolla R:llä, ja muutenkin se on hurmaavan vanhanaikainen, on kiehtovaa kuvitella kuka sen on istuttanut ja mistä saanut!

  ReplyDelete
 5. Hei Laihian pitkävarpainen, odotas odotas...

  ReplyDelete
 6. Mulle tulee mysteeriruususta mieleen kirkonruusu, Rosa x francofurtana, mutta tietysti on vaikea sanoa kuvista, kun ruusuja on tosiaan niin paljon:)
  Vanhat kestävät ruusut on niitä parhaita.

  ReplyDelete
 7. Ihania ruusua, voi että pidän paljon tuosta sinun paikastasi..ihana aitta ja kaikki.
  Tuo elokuun kalenteripoika on kyllä myös komea ja ah, niin arvoituksellisen näköinen..;=)
  Mukavaa viikon jatkoa.
  -Tuija-

  ReplyDelete
 8. Tosiaan Leena, kirkonruusu se voisi olla. Mutta kuten sanoit, mahdotontahan se on tietää, pitäisi ehkä olla tietoa mistä se on saatu tai hankittu.
  Hei Tuija, itse asiassa tuo aitaksi kutsumasi on ihan talo... pieni tietysti, merimiehen talo, mutta ei mikään torppa kuitenkaan. Tilani päärakennus! Tupa ja kaksi kamaria. Siihen muutan sitten joskus kun se alkaa olla asumiskunnossa.

  Unohdin vielä kommentoida muotopuutarhasta ja ruusuista Tuirelle. Flammentanzille on rakennettu pajukaariportti, johon se saa kiivetä. En koe, että muotopuutarhan pitäisi olla kurinalaisen muotoinen, vaan että se englantilaistyylisesti saa olla rehevä. Eli verrattuna esim. italialaisiin parterreihin tai ranskalaisiin tapetti-istutuksiin, englantilaisessa muotopuutarhassa kasvit rehottavat.

  ReplyDelete
 9. Ruusut ovat niin ihania, etenkin tuoksuvat : )
  Ruusulle antaa aivan oman lisähohtonsa se, kun sen nimi ei ole vielä selvinnyt....siis aito mysteeri ; ) Vähän niin kuin vanhan pihan erikoisemmat pionit...

  ReplyDelete
 10. On ihanaa, että piha on vanha ja siinä on monen emännän ja toiminnan kerrostumia. Viime viikolla aloin raivata vattu- ja nokkospöheikköä ja luumupuun vesakkoa siitä, mihin tulee jossain vaiheessa kasvihuone (tuskastuin, kun peura oli taas napannut tomaattini poikki - ei satoa tänäkään vuonna). Tulevan kasvihuoneen paikka on navetan seinää vasten, missä on joskus ollut navetan ja tallin välinen aukko, jossa on pidetty kärryjä ja rekiä. Löysin pihani ensimmäisen hevosenkengän!

  ReplyDelete
 11. Hevosenkenkä, siis oikea onnenpotku! :)

  Yhdyn edellisiin kommentoijiin: ihania ruusuja! Jotenkin en ajatuksena pidä ruusuista, mielikuva niistä on liian virallinen. Mutta tuollaiset saaristoruusuthan eivät ole ollenkaan virallisia vaan todella viehättäviä kaunottaria. Mysteeriruusu on kyllä kiehtova jo nimensä takia!

  ReplyDelete
 12. Heip saaristo-Jenni! En minäkään ole varsinaisesti ruusufani, paitsi että ilmeisesti kumminkin olen. Pensasruusuista pidän, mutta kaikki ryhmäruusut, jotka eivät kumminkaan koskaan näytä hyvältä paitsi kukkakimpuissa, ovat surkeita ja paljon työtä vaativia.
  Hämmästyin itsekin kun huomasin, miten monta ruusua minulla jo on (tässä postauksessa eivät olleet edes mukana ne kaksi pensasruusua, jotka on vielä istuttamatta muotopuutarhaan).

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!