Monday 16 September 2024

Mutapuutarha mietityttää

 Tai oikeastaan sen reuna.

Otin tässä aamulla muutaman kuvan. Tämä on ollut vaihteeksi harmaa päivä eilisen huikaisevan aurinkoisen ja lämpimän kelin jälkeen. Ei sitä syyskuun puoliväliksi tahtonut uskoa, mutta ei makeaa mahan täydeltä!
Näkymässä kuistin rappusilta näkyy nurmikentän takana kasvillisuutta ja kivi. Sen tällä puolella on kuoppa, joka on mutapuutarha.

Muutama askel eteenpäin ja edessä on herkkunurkka pienessä rinteessä kohti alempaa nurmikenttää. Syysvuokko ja syysmyrkkylilja ne siellä kukkivat, ihanasti ihan kuistin tuntumassa. Näen ne myös täältä keittiön työpöydältä käsin.

Sitten pitää jo kiertää metsäpuutarhan kautta, jotta päästään mutapuutarhan toiselle laidalle. Siellä on vähän köyhä kasvillisuus. Tummanvihreänä erottuu marjakuusi. Sille on pari Rohanin alkupisteessä, kuvassa oikealla. Niistä tulee jonkinlainen portti, tai siis kaksi pylväsmäistä hahmoa. Kunhan kasvavat.
Marjakuusia piti olla kymmeniä; hankin ne minipieninä kennotaimina tutulta taimistolta. Istutin valeistutukseen, mutta enpä arvannut, että ne ovat peurojen herkkua. Peura-aidaksi niitä olin ajatellut. Sen idean sai sitten kuopata saman tien, kun taimiakin oli elossa enää kaksi.
Mutta takaisin mutapuutarhan reunalle. Siinä ei mikään oikein kasva kovin hyvin.

Siinä, missä muualla tuskaillaan rohtosuopayrtin leviämisen kanssa, kasvaa omani kituliaasti ja kukki tänä vuonna yhdellä 30 cm:n kukkavarrella.

Tähkäkellopeippikään ei todellakaan leviä, tässä sen mahtava kasvusto lähes kokonaan.

Rohtovirmajuuri sentään viihtyy ja on tehnyt siementaimia mukavasti, tai ehkä jopa vähän liikaakin. Rikkaporkkanat tässä kesäisin lähinnä rehottavat.

Ja sitten on tämä! Tummapärskäjuuri, joka tuli viimeinkin kukkaan tänä vuonna. Kuva on elokuun viimeisiltä päiviltä.

Paikka on silti jotenkin köyhä. Liuskalehtinen tervaleppä yrittää sinnitellä hengissä vuodesta toiseen alle metrisenä. Kuvittelin mutapuutarhan partaalla olevan kosteutta, mutta ei sitä olekaan. Paahdettakin on aika paljon, aamupäivisin.
Oikeastaan paikka on vain rutikuiva ja savinen. Talvella se saattaa tulvia. 
On tässä vähän miettimistä. Kunpa voisi hankkia peräkärryllisen multaa.

Kesäkuussa mutapuutarhan ympäristö on ihan nätti, mutta mikäpä paikka ei silloin olisi. Sysikurjenmiekka kukki ennen juhannusta, Ransu esittelmässä.

Kokeilin jossain vaiheessa tähän parrakkaita kurjenmiekkoja, mutta ne eivät koskaan suostuneet kukkimaan ja olen siirtänyt niistä lähes kaikki jo muualle. On kuitenkin yksi kurjenmiekkaa, joka näyttää pärjäävän loistavasti.

Valkokukkainen etelänkurjenmiekka on mutapuutarhan pelastus. Tässä se on kukassa juuri juhannuksena. Ja yksi loistokurjenmiekan jakopalakin (tai ehkä ostettu taimi?) näyttää kukkineen ekaa kertaa, mutta missasin sen, kun laudoitin vintin seinää enkä paljon ehtinyt puutarhassa kierrellä. Huomasin kuihtuneen kukan vasta jossain vaiheessa elokuuta.

Ehkä näitä etelän- ja siperian- tai loistokurjenmiekan tapaisia voisi tähän enemmänkin laittaa? Seuraksi olisi mukava saada jotakin suurilehtistä, mutta kilpiangervo ja nauhukset ovat kuolleet aina aika pian istuttamisen jälkeen – ne vain eivät viihdy. Eivätkä kuunliljatkaan. 
Hmm.


Etelänkurjenmiekka Iris spuria
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Rikkaporkkana Daucus carota ssp. carota
Rohtosuopayrtti Saponaria officinalis
Rohtovirmajuuri Valeriana officinalis
Siperiankurjenmiekka Iris sibirica
Sysikurjenmiekka Iris chrysographes
Tummapärskäjuuri Veratrum nigrum
Tähkäkellopeippi Physostegia virginiana

24 comments :

  1. Rohtovirmajuuri saa meillä ainakin toistaiseksi levitä niin paljon kuin haluaa. Ransun esittelytapako on viuhtoa hännällään?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohtovirmajuuri on kyllä todella nätti. Olen iloinen, että se täälläkin viihtyy. Se ei tunnu leviävän kasvullisesti, vaan tuottaa siementaimia sinne tänne. Kaipaisin tuohon jotakin rehevämpää, yhtenäistä – muutakin kuin etelänkurjenmiekka. Ehkä keksin jotain, jota voisin jakaa.
      Ransu sattui kävelemään takaa ohi :-D

      Delete
  2. Sysikurjenmiekan väri on tyrmäävän upea. Hennot heinät sen rinnalla vielä korostavat muotoa ja väriä. Kahden ensimmäisen kuvan näyttämä näkymä, jossa istutuspenkit lomittuvat maisemassa tuottaen toiston tunteen on tosi kiva.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, ne heinät ovat ihan rikkaruohoja tai sitten nurmikon reunan hapsuja, kun olen tosi laiska trimmaamaan istutusalueiden reunoja.
      Kiitos ihanista sanoistasi! Olen itsekin tyytyväinen siihen, että olen saanut aikaan yhtenäisen puutarhan enkä sinne tänne ripoteltuja erillisiä istutuksia ja muita elementtejä.

      Delete
  3. Viihtyisikö loistokurjenmiekka kuivalla kasvupaikalla? Mietin juuri, olisiko kuiva ja läpäisevä eteläseinustan penkki sille huono, vai laittaisiko siihen saksankurjenmiekkaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuvauksesi perusteella laittaisin siihen tarhakurjenmiekkaa (eli nk. saksankurjenmiekka), ja sen matalampia muotoja eli kaikkia parrakkaita kurjenmiekkoja. Loistokurjenmiekka omaa siperiankurjenmiekan perimää ja on aika joustava, mutta ei se rutikuivassa viihdy.

      Delete
    2. Ok, kiitos! Näin teen.

      Delete
  4. Viihtyisikö pioni tuossa? Jos on kuiva, mutta savinen. Pionit kukkii täällä hyvin savimaassa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nyt osuit naulan kantaan. Keksin eilen illalla asiaa pohtiessani, että Rohanin silkkipionista pitää taas kaivaa käytävän puolelta pala pois, jotta ruohonleikkuu helpottuu. Tuossahan se olisi täydellinen, niin toistaisi jonkin matkan päässä olevaa lajitoveriaan ja toisi vähän yhtenäisyyttä tähän sekamelskaani.
      En vain fanita pionien ruskehtavia lehtiä tähän aikaan, mutta kaunis kukinta korvaa kyllä kaiken. Ja kai ne lehdet voisi leikata.

      Delete
    2. Minäkin näkisin tuossa pionin, ja tietenkin kuvia blogissasi kukinnan aikaan siitä :). Joo, ne lehdet voi onneksi leikata näin syyskuun aikoihin (tai just kun lehdet keltaiset). Olen leikannut kyllä aiemminkin, kun lehtiin on tullut sitä pionin "mustalaikkutautia". En tiedä miten vaikuttaa nyt kukintaan, kun leikkasin tosiaan melko aikaisin ne lehdet pois. Paras olisi kun ne voisi leikata heti kukinnan jälkeen, mutta luin, että se vaikuttaa kasvin kukintaan kun se varastoi lehtien kautta ravinteita tms.

      Vieläpä kun laitoin ison ryhmän pionia ja se mustalaikku tarttuu lehtien kautta toisiin, niin on se aika ruman näköistä! :D

      Joo, se yhteneväisyys on hyvä juttu, ja kun kasvia voi jakaa niin on jo omavarainen. Pionia en ole uskaltanut jakaa vielä.

      Delete
    3. Pioni ei välttämättä kuki siirtoa seuraavana vuonna, mutta toivottavasti! Voi hitsi pioniryhmääsi :-D Lehdet tosiaan katoavat vähän turhan aikaisin, jos ne jo kukinnan jälkeen leikkaa (ja jos ei kasva uusia tilalle). Kasvi kuitenkin yhteyttää lehdillään ravintoa juuriin, jotta jaksaa kasvaa ja kukkia ensi vuonnakin.

      Delete
  5. Miten paljon helpompi onkaan hahmottaa eri paikkoja kun sulkee hetkeksi silmät ja palaa toukokuun kukintaan 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin :-) Oli kiva, kun kävit! Ja olisipa taas toukokuu!

      Delete
  6. Tummapärskäjuuri - eilen luimme yhden asiakkaan kanssa sienikirjaa.... olisin melkein voinut veikata tuota pärskää sieneksi. Mistähän kaikki nimet oikein juontavat juurensa - latinastakin väliilä aika kaukana... johdannaiset siis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sienillä on tosi hauskoja nimiä! Ja hyönteisilläkin. Kasveille on annettu aika lailla tylsempiä nimiä, mutta pärskäjuuri on kyllä aika hauska.
      Latinalaisia, tai siis tieteellisiä nimiä (yhtä paljon on kreikkaa ja ihmisten nimiä) saisi kyllä käyttää suomalaisissa nimissä paljon enemmän... ne ovat niin paljon selkeämpiä!

      Delete
  7. Sysikurjenmiekka, vau mikä väri! Napsahti juuri hankintalistalle!
    Hassua tuo kuinka toisilla jokin tietty perenna leviää ihan harmiksi asti ja toisilla se ei leviä sitten millään. Sama se on omassa pihassa, kun joku perenna ei vaan jossain paikassa viihdy, vaikka puutarhurin mielestä se olisi sille ihan maailman paras paikka. Puutarhuroinnin ikuisuuskysymyksiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sysikurjenmiekka on tosiaan kaunis.
      Niin se on, ja monen kasvin soisi viihtyvän, josta oikein pitää, mutta kun ei viihdy. Tänä aamuna tuon kohdan edessä seisoessani sain kuningasidean: hortensia! Kävin viime viikolla ystävän puutarhassa, jossa on upeita hortensioita. Mutta sitten muistin: nehän kuolevat yksi toisensa jälkeen, tai jos eivät kuole, niin kituvat. Kaiketi liian kuivaa ja tuulista. Ja tuo kohta on kesällä hyvin kuiva ja paahteinen.

      Delete
    2. Sama juttu täällä, kuivaa ja paahteista on. Tuulista usein myös. Haluan kasveja, jotka viihtyvät kasvuolosuhteissa ja ne myös sitten kukoistavat. Ruusut on puutarhan numero 1 pensaista minulle. Hortensiat tosiaan vaatisivat täälläkin enemmän kastelua, niin niiden sijasta olen laittanut ruusuja. Ei harmita ja kukkiihan ruusutkin todella pitkään, tuoksuvat myös.

      Delete
    3. Ei hortensia vedä ruusulle vertoja – onneksi ruusut viihtyvät siellä ja täällä! Ruusua ei tosin tuohon mutapuutarhan vierelle halua, mutta tässä on tullut jo monta hyvää ajatusta.
      Siellä, missä hortensiat viihtyvät, niistä kasvaa kyllä tavattoman kauniita ja ovat juuri tähän vuodenaikaan silmänilona.

      Delete
  8. Uskomattoman kaunis väri tuossa Sysikurjenmiekassa. En ole ennen nähnytkään. Kaunista on syyskuussakin puutarhassasi ja paljon on kukkasia vielä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on kukkia. Sysikurjenmiekka tosiaan kukki jo kesäkuussa, kuten useimmat muutkin kurjenmiekat.

      Delete
  9. Mutapuutarhoo miekin ensin ajattelin märkänä! Ensimmäisen kerran kuulin sysikurjenmiekasta. Syysvuokkoa kaipailen meillekkin viihtyväks. Monesti oon kokeillu. Syysmyrkkyliljat on tiälläkin kukassa nyt. Pulmoo on jos ei vettä sada ja teillä taitaa olla ihan normisti kuivempoo kun meillä. Taivaalta satanutta vettä ei korvoo mikkään. eikä kaikkii kerkii kastelemaankaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mutapuutarhassa on kyllä vettä syksyisin ja keväisin, joskus talvellakin, mutta kesällä se on kuivana eikä tuo sen reuna ole yhtään kostea, vaikka niin kuvittelin. Kaivoin ehkä kuopasta liian syvän :-D
      Harmi, ettet ole saanut syysvuokkoa viihtymään. Se on kyllä vähän hankala. Minäkin olen istuttanut niitä ainakin tusinan ja vain kaksi on elossa.
      Teillä taitaa nyt olla selvästi kuivempaa kuin täällä; harvemmin sitä syyskuussa missään metsäpalovaroitusta on, mutta nyt teillä päin on ollut! Toukokuusta alkusyksyyn täällä kyllä on yleensä vähäsateista ja tuuli kuivattaa vielä lisää.

      Delete
  10. Varmasti uskomattoman kaunis on syysmyrkkylilja ja syysvuokon combo, molemmat ovat niin ihania kerta kaikkiaan! Suopayrttiä kaivoin meiltä pois jo vuosia sitten, sen juuret olivat varmaan kiinaan asti, onneksi voitin taiston (kuuluu siis yök-kasveisin täällä), mutta rohtovirmajuuri on ihana - täällä sitä kasvaa ihan kaikkialla katveisissa paikoissa, en tuoksu leijailee niin ihanasti kesäillassa! Kurjenmiekat ovat niin ihania kaikki melkein, helppoja hoitaa ja olen tehnyt sinunkaupat valkokukkaistenkin kanssa - ne ovat alkaneet viihtymäänkin meillä! Aika jännää, että saksankurjenmiekat ovat alkaneet kukkia täällä uudelleen, joka ensikukintana. Tuo sysikurjenmiekka on todella säväyttävä! Nyt varmaan aitasi suojaisi marjakuusia...?

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!