Sunday 3 December 2023

Kevätkalenterin toinen luukku

 Vaaleajouluruusu on siitä jännä kasvi, että se voi kukkia marraskuussa tai maaliskuussa tai sillä välillä eli keskellä talvea, jos on riittävän lauhaa ja lumetonta.

Niinpä tämä kuva voisi yhtä hyvin olla otettu nyt, jos ei olisi lunta ja pakkasta. Otin sen kuitenkin maaliskuussa.
Jos nuppuja nousee jo ennen talvea ja pakkanen vie ne, tuottaa vaaleajouluruusu keväällä runsaasti uusia kukkavarsia. Ihanan luotettava kasvi, joka kukkii sitten, kun olosuhteet sen suovat!


Vaaleajouluruusu Helleborus niger

16 comments :

 1. Replies
  1. On se ihana, ja ihmeen näyttävä, kun miettii, kuinka se voi kukkia lumen seassa.

   Delete
 2. Vaaleajouluruusulle isot peukut sinnikkyydestä ja kestävyydestä. Täällä sen talvikukinta onnistuu harvemmin, mutta kelpaa kukinta keväälläkin ja satunnaisesti syksyllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pääasia on, että se kukkii kumminkin johonkin aikaan!

   Delete
 3. Kauniisti tosiaan kukkii. Minä menetin oman ainokaisen valkokukkaisen jouluruusuni, kun siirsin sen mielestäni paremmalle kasvupaikalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi itku. Moni kasvi on täälläkin menehtynyt siirtämiseen. Harmittaa aina jälkeenpäin.

   Delete
 4. Jouluruusut on, miten sen sanoisi, oikukkaita diivoja minun puutarhassani. Menestyvät joko huippuhyvin tai ei ollenkaan. Valkokukkaiset lähinnä tuota jälkimmäistä. Paitsi siskolta saatu joka selvisi viime talvesta erinomaisen hyvin, sekä siitä, että jänikset parturoivat sen täysin matalaksi keväällä. En ole keksinyt mikä on se taikasana selviytymiseen, oli sitten punainen tai valkoinen jouluruusu. Ihmeellinen ja ihana kasvi.

  Oi mitkä kalenteripojat tuolla aiemmissa postauksissa <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taikasana on minullekin mysteeri. Tuo kuvan jouluruusu kasvaa aivan männyn rungon vieressä hyvin tiiviissä savimaassa, joka on kesällä todella kuivaa. Samassa ryhmässä on muitakin vaaleajouluruusuja. Hyvin näyttävät viihtyvän. Olen vain yrittänyt laittaa niitä puiden alle, jossa on vähän varjoa. Itsekseen on siementaimia ilmestynyt muutaman metrin päähän katajan alle, missä on muhevampi maa. Luulisin, että siinä ne viihtyvät vielä paremmin.

   Delete
 5. Jouluruusu on kyllä herkän kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta se on aika suurikukkainen, esiintymishaluinen :-D Ehkä arvo silmissäni on siinä, että se kukkii sellaiseen aikaan, kun mikään muu kasvi ei kuki, siis joskus keskellä talvea. Se on ihmeellistä, vaikka kauniimpiakin kasveja on.

   Delete
 6. Minä rakastan jouluruusuja toivottavasti onnistuin nyt löytämään oikean paikan niille niin minäkin voisin ottaa yhtä kauniin kuvan kuin sinä maaliskuussa .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne viihtyvät siellä, mihin olet niitä nyt istuttanut!

   Delete
 7. Jouluruusuissa on jotain maagista kauneutta. Omieni viime kesäinen kukinta oli varsin vaatimatonta. Lehtiä ne sen sijaan pukkasivat ahkerasti, joten hengissä ovat. Ei parane jouluruusuiltakaan liikaa vaatia. Jospa sitten tulevana keväänä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulisin, että runsas lehtituotanto enteilee runsasta kukintaa ensi vuodellle, kun kasvi on yhteyttänyt paljon ravintoa. Selvästi ne viihtyvät, kun tekevät paljon lehtiä.

   Delete
 8. Meillä nämä ihanuudet kukkivat aina vasta keväällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se näissä onkin aika ihanaa, että ne joka tapauksessa kukkivat sitten, kun säätila on kohdillaan. Oli se sitten talvi tai kevät.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!