Edellisen luukun kommenteissa tuli puhetta jouluruusujen kasvupaikoista. Mainitsin, että vaaleajouluruusut kasvavat minulla lähes poikkeuksetta kuivassa paikassa ja tiiviissä savessa, joka kovettuu lähes betoniksi kesäkuivalla. Siitä huolimatta ne kukoistavat. Tai ehkä siksi?
Viime kevät oli pitkään kylmä ja maaliskuussa kuvasin jäätyneen ojan. Kaikki näytti olevan kovin jäässä, mutta ei tuosta kulunut kuin muutama päivä, niin jo saattoi nähdä viininpunaisia ja vihreitä kukkanuppuja nousemassa mullasta.
Olen istuttanut tarhajouluruusuja muuallekin, ja joissakin paikoissa ne viihtyvät, joistakin ovat hävinneet, mutta tässä on se alue, jossa ne ovat tuottaneet kymmeniä siementaimia.
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Siellä ne jouluruusut liottavat varpaitaan valmiina aloittamaan kukinnan.
ReplyDeleteTuollainen oja olisi kiva paikka puutarhassa.
Oja on kyllä todella ihana, vaikka haaveena olisi sellainen puro, jossa virtaisi vesi ympäri vuoden - se olisi unelmien täyttymys! Tuokin oja on kesällä kuivana. Mutta silloin, kun siinä on vettä, on se ihana erityinen asia.
DeleteKiitos kun kerroit millaisissa kasvupaikoissa jouluruusut sinulla viihtyvät. Arvokasta tietoa. 👍
ReplyDeleteSe on kuitenkin vain yhden ihmisen kokemus yhdessä puutarhassa. Toivon, silti, että joku muukin osuu tämän tiedon kanssa oikeaan valitessaan jouluruusulle istutuspaikkaa.
DeleteKiitos tästä tarkennuksesta. Nyt taidan tietää mihin upottaa vaaleajouluruusut, kuiva varjopaikka on vapaana.
ReplyDeleteTuntuu isolta vastuulta, sillä ei voi tietää, onko tämä yleispätevä sääntö. Naapurillakin ne kumminkin näyttävät myös viihtyvän männyn alla melko kuivassa. Keväällä on tosin jonkin verran märkyyttä, kuten savimaalla aina on.
Delete