Thursday 14 December 2023

Kevätkalenterin kahdestoista luukku

 Pieni päärynäpuu

Pikkuinen päärynäpuuni ei ole vielä ollenkaan päässyt esittelyyn täällä blogissa. Ostin sen pari vuotta sitten polvenkorkuisena Hongiston Taimistolta ja istutin sen ylärinteeseen melko kuivaan kohtaan, ja kiviseen – siinä ei pitäisi olla vesimyyriä (toivottavasti!).
Nyt se on metrin korkuinen. Olen laittanut sen ympärille verkkoa ja monenlaisia risuja suojaksi peuroilta, sitä nuo epämääräiset oksat kuvassa ovat.

Viime toukokuussa pikkuinen 'Gera' -päärynä ilahdutti kukkimalla lyhyeen varteensa nähden tavattoman runsaana. Valitettavasti sillä ei ole pölyttäjäkaveria ihan vieressä, vaikka naapurustosta joitakin päärynäpuita löytyykin. Päärynöitä ei vielä tänä syksynä tullut. Ehkä puu onkin vielä liian pieni jaksaakseen niitä tuottaa.
Olen kasvattanut siemenestä jännän pyöreähedelmäisen päärynän tälle pölyttäjäkaveriksi – jos siemenestä nyt sellaista samanlaista tulee. Ymmärsin siemenet antaneelta dendrologiystävältä, että se on kai jokin luonnonlaji, jolloin siemenestä olisikin mahdollista saada samanlainen puu kuin emokasvikin. Tärkein tehtävä puulleni, joka on vasta kymmensenttinen, olisi kuitenkin tulevaisuudessa toimia 'Geran' pölyttäjänä.

Tämäkin tärkeä esittely jäi toukokuussa muiden kevätraporttien jalkoihin!

Päärynä, tarhapäärynä Pyrus communis


15 comments :

  1. Jutussasi tulee hyvin esille puutarhanhoidon pitkäjänteisyys. Kymmensenttinen taimi saanee kasvaa aika monta vuotta ennenkuin täyttää sille annetun tehtävän. Mutta puutarhuri jaksaa odottaa; kärsivällisyys riittää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ja toisaalta sato ei olekaan pääasia, vaan puun kasvatus. Se, että voi kylvää ja istuttaa ja hoivata, ja näkee jotakin kehitystä puutarhassaan joka vuosi. Tuo kukinta jo oli ihana palkinto! Päärynä on yksi kauneimmista kevätkukkijoista.

      Delete
  2. Pienessä päärynäpuussa riittää optimismia toisillekin jaettavaksi. Noin paljon kukkia jo nyt. Mihinkähän puu yltää saatuaan enemmän kokoa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä tosiaan on optimistista. Ihailen tässä samassa kylässä olevaa päärynäpuuta, joka on jo aika iso puu ja kukkii keväisin satumaisen kauniina, oksat aivan kuorrutettu valkeisiin kukkiin. Kun puuni on joka vuosi vähän edellistä isompi, niin kukkiakin on aina vähän enemmän. Ihanaa! Päärynöissä kaunista on kiiltävien ja kaunismuotoisten lehtien lisäksi tuo kukkien runsaus oksilla.

      Delete
    2. Hedelmäpuiden kukinta on yksi kevään ja alkukesän merkkihetkistä. Olen monta kertaa todennut, että huonosti hedelmää tekevä syysomena palvelee huonosti hyötypuuna. Vaan kun se kukinnan kauneuskin voidaan laskea hyödyksi. Puu saa siis olla ja elää, vaikka ei tekisi ainuttakaan omppua.

      Delete
    3. Ihan totta. Kukkivat puut ovat unelmanihania.

      Delete
  3. Kiva tarina päärynäpuista. Täällä kasvaa myös varsin paahteisella paikalla yksikseen Aune-päärynäpuu, n. 10-vuotias, joka tekee pieniä, mutta maukkaita hedelmiä. Sato on runsaampi joka toinen vuosi. Päärynäpuin kukinta on minustakin tosi kaunis. Kasvamassa on myös 6-7 vuotta sitten ystävältä piiskataimena saamani Sinikka-luumu. Se on nyt ehkä n. 120 - 130 -senttinen, mutta ei ole vielä kukkinut kertaakaan. Vieressä on pari isompaa luumupuuta odottamassa pikkuisen kasvua kaveriksi. Jaan ajatuksen siitä, että kasvun ja omien toimien vaikutuksen seuraaminen tekee puutarhanhoidosta mielekästä. Sato on sitten bonusta.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuota mietinkin, että onko päärynöissä sama kuin omenissa ja pihlajissa, että suunnilleen joka toinen vuosi on hyvä sato.
      Ihanaa odotella luumupuusi kukintaa, luumut ovat myös satumaisen kauniita kukkapuita.

      Delete
  4. Nyt tuli joulu mieleen: 🎶a partridge in a pear tree. En tiedä, onko sinun päärynäpuussasi peltopyy? Ihana kukinta keväällä saattaa korvaa peltopyyn, jos ei ole :-D
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu ja Musti pitävät huolen, ettei lihava peltopyy katko pientä päärynäpuuta :3

      Delete
    2. Ransu ja Musti :-D
      Enpä ole huomannut peltopyitä täällä etenkään päärynäpuussa, mutta täytyy pitää silmät auki ;-) Biisi on kyllä hyvin tuttu, ihana ja perinteinen.

      Delete
  5. Kukkiipa päärynäpuu todella runsaasti noin nuoreksi puuksi. Satoakin saattaa tulla jo varhain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hämmästyttävän runsas kukinta. Toivottavasti tulee maisteltavaa jonakin syksynä ennen pitkää.

      Delete
  6. No mutta nythän 'Gera' sai ihan oman hetkensä parrasvaloissa eikä tarvinnut kisata kauneudesta kevään runsaan kukkatarjonnan ja maratonpostausten seassa. Hellyttävän paljon siinä olikin kukkia noin pieneksi taimeksi. Toivottavasti pääset maistelemaan herkkupäärynöitä muutaman vuoden kuluttua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan totta, ja pikkuinen yltiöpäisesti kukkiva puu todellakin ansaitsi oman juttunsa.
      Olisi ihanaa pystyä keväälläkin tekemään näin lyhyitä blogijuttuja. Viime vuonna päätin lyhentää, mutta niin vain jossain vaiheessa oli taas aivan liikaa asiaa :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!