Thursday 7 December 2023

Kevätkalenterin kuudes luukku

 Kuudes huhtikuuta, juuri pääsiäisen alla, oli ihana sadesää, joka kostuttaa maan ja saa sipulikukat nousemaan raketin lailla mullasta.

Niinpä kiikutin pääsiäiskoristeet ulos ja räpsin niistä muutamia kuvia 'Katherine's Gold' -kurjenmiekkojen kanssa.

'Katherine's Gold' on risteymälajike ja sillä ei ole lajinimeä. Voisi olettaa, että jossain vaiheessa keksitään oma lajinimensä kaikille näille lukuisille risteymille, joiden perimässä on useaa lajia; luultavasti tarhakevätkurjenmiekka, sillä monissa kielissä näitä kutsutaan Reticulata-Ryhmäksi, vaikka perimässä ei kevätkurjenmiekkaa eli Iris reticulataa olisikaan. 

'Katherine's Gold' on vaaleansinertävän 'Katharine Hodgkin' -lajikkeen jälkeläinen, itsekseen ilmestynyt mutaatio. Hodgkinin perimästä löytyvät Iris histrioides eli lumikurjenmiekka ja Iris winogradowii, joka on tällainen vaaleankeltakukkainen.

Kokemukseni mukaan tämä on ihan yhtä joustava kasvupaikan suhteen ja hyvä lisääntymään kuin suosittu vanha 'Katharine Hodgkin' -lajikekin. Näille ei tarvitse järjestää mitään vuoristo-olosuhteita, jotta viihtyvät.

8 comments :

 1. Minä en saanut omaa alppiruusuani menestymään ja se katosi, Nyyyh....Nyt menossa se esikkokokeilu eli istutin ihan sitä vahvaa oranssia kevätesikkoa viime vuonna otollisiin paikkoihin ja odottelen aikani tulosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti esikot viihtyvät! Alppiruusun kohtaloksi voivat koitua kauriit, täällä ainakin ne söivät alppiruusut ja atsaleat tapeiksi.

   Delete
 2. Ihanan keväisenväriset kurjenmiekat. Hyvä idea viedä pääsiäiskoristeet ulos kurjenmiekkojen juurelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sai ihan söpöjä pääsiäiskuvia, vaikka oli sateista.

   Delete
 3. Kevätkurjenmiekat ovat kyllä ihania, nuo terälehtien kuviot ovat kuin koruja.

  ReplyDelete
 4. Söpö pääsiäiskuva sopivasti joulun alla. Istutin ensimmäiset Goldini, joten toivon mukaan vastaava näkymä odottaa minua joidenkin viikkojen (realistisemmin ehkä kuukausien) kuluttua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai miten ihanaa! Niiden kukkimiseen on enää kolme kuukautta ja rapiat :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!