Thursday, 28 September 2023

Ruusukierros

 Vielä niitä on! Tähän aikaan vuodesta vain tulee enemmän kuvia per ruusu, kun kukkivien kasvien määrä ei päätä huimaa.

Nyt kukkivat enää jatkuvakukintaiset, kuten Austin-ruusu Lady of Shalott. Kuva on toissaviikolta, johon osui kukinnan huippuhetki.

Kukissa on paljon sävyjä. Avautuessaan ne ovat tummemman oransseja, sitten väri vaalenee.

Aamuaurinko houkuttelee kullanhohtoa esiin.

Keräsin terälehtiä kuvausta varten, löysin ihanan vastaväriparin kurkkuyrtin kukista.

Lady of Shalott on hehkeä vastavalossakin, näin sitä voi katsella ruusutarhan yläpäästä käsin, kun etelä on tuolla ruusun takana. Nyt kukinta jo harvenee. Mutta harmaakäenkukat kukkivat koko ajan enemmän, sen huomaa, kun vertaa toissaviikon kuvia näihin tuoreisiin!
Kiulukat kuuluvat ruusupergolassa kasvavalle jättimäiselle heleäorjanruusulle, jonka oksat kaartuvat kolmen metrin korkeudesta alaspäin.

Lady of Shalott on todellinen leidi, joka osaa ikääntyäkin arvokkaasti. Kunpa saisi itsekin rupsahtaa näin sulokkaana. Vielä on muutama suuri, löyhä kukkapallo jäljellä – harva ruusu kuihtuu näin kauniisti. Useimmat leviävät selälleen.

Muitakin ruusunkukkia on, jotkut vain ovat hyvin hankalasti kuvattavissa. Viime syksynä perustetussa kasvimaan nurkkapenkissä on viime syksyn alehankinta, Austin-ruusu Tranquillity. Siitä pitäisi tulla pystykasvuinen; tosiaan toivon niin, sillä istutin sen penkin takaosaan, josta sen kukat nyt tuskin näkyvät.
Edessä on aivan ihana kevään löytö: kirjavalehtinen tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow'. Luulen, että suojaan sen talveksi, sillä oletusarvo on, että tuo ei talvehdi. Tyräkeistä moni on huomattavasti eteläisempien seutujen kasveja ja sitten vielä tuollainen kirjavalehtinen erikoisversio.
Aivan mahtavasti se on kyllä tuuheutunut! Oikealla on toisen ruusun oksistoa.

Se on oven vasemmalla puolella kasvava portlandruusu 'Duchesse de Rohan'. Se on kasvanut aivan jäätävän kokoiseksi! 
Ihanahan se on, kaunis ja terve ja kukkii hyvin, nytkin taitaa joku nuppu siinä vielä olla. Mutta tulin istuttaneeksi viime syksyllä sen viereen kaikenlaista, joka nyt on jäänyt aivan ruusun jalkoihin. Yritin sitoa ruusua tiiviimmäksi supuksi keskellä kesää, mutta lähes mahdotonta se oli. Siirtoja on edessä ja varmaan reipas leikkuu ensi keväänä myös.
Otin kuvan, kun olin jatkanut kiveystä tekemältäni ylimmältä porrasaskelmalta tänne päin. Sitten loppui betoni ja laasti, ja työmaa seisahtui. Viime viikon kaupunkireissulla olin liian väsynyt ja rahaton ostaakseni betonia, vaikka ei se niin kallista olekaan, mutta joskus on jokainen kymppi säästettävä ruokaostoksiin ja bensaan.
Eipä tuo työmaa karkaa, ja toivon, että seuraavalta kaupunkireissulta kotiutan muutaman säkin, jotta saan homman loppuun. Kauanpa olenkin tätä kasvimaan kiveystä tehnyt, taisin aloittaa sen toisessa päässä vuonna 2010. Tai voihan se olla, että se vielä jatkuukin isoimman viljelylaatikon toiselle puolelle – saa nähdä.

Ovesta oikealle on köynnösruusu, josta toivon jäätävän kokoista. Sen korkea verso talvehti reilun metrin korkeudelle asti, mutta siihen ei ole tullut kukkia, vaan ruusu puski tyveltä uuden yhtä korkean verson, joka nyt kukkii. Kiinnostava taktiikka.
Oikealla on pengermän reunan penkki, joka viimein sai kunnon reunuksen, kun hankin siihen pitkät betoniset reunakivet ja ladoin niiden eteen vähän kiveystä.

Tämä ihanaakin ihanampi köynnösruusu on Pierre de Ronsard.

Aah! Kuvittele noita kukkia koko oviaukon karmin täydeltä, päältäkin roikkumassa.

Meillä ei ole tullut kuin pari runsaampaa sadetta syyskuun aikana, mutta yökaste on mojova.

Voi – kerrotut kukat sietävät pitkäkestoista kosteutta huonosti ja niinpä ne ruskettuvat ennen kuin ehtivät täysin aukikaan.

The Pilgrim on pitänyt taukoa elokuun alusta lähtien, nyt siinä on reippaasti uusia nuppuja. Kirvojakin on reippaasti, yritän etsiä leppäkerttuja. Tarvitsisin leppiksen myös yhteen sisäkasviin.
Saa nähdä, ehtivätkö nuput avautua. Viime vuonna tämä oli viimeinen ruusu kukassa marraskuun puolivälin lämpimänä jaksona juuri ennen kuin talvi tuli. Onneksi talveen valmistautumattomuus ei näytä vaikuttaneen ruusuun mitenkään.

Samassa muotopuutarhan penkissä The Pilgrimin kanssa kasvaa Rhapsody in Blue. Istutin sen vuosi sitten. Keskikesän kukat olivat häiritsevän värisiä, lähes pinkkejä. Nyt loppukauden kukat avautuvat tummempina, purppuraisina – ihana väri, mutta kun näiden piti olla siniliiloja.

Asia ratkeaa kukan ikääntyessä. Se muuttuu purppuraisesta ihmeellisen violetiksi. Kesällä kukat varmaan kuihtuivat liian nopeasti, että kunnollinen värimuutos ehti tapahtua tai sitä huomata.

Juuri ennen terälehtien varisemista sävy on täydellisin.

Rhapsody in Bluessa on myös runsaasti nuppuja.

Muotopuutarhan kuivimmassa kulmassa kasvaa portlandruusu 'Comte de Chambord', joka alkaa kukkia uudestaan. Tämä on tällainen klassinen ruusunvärinen.

Ruskopenkissä keväällä istutettu Austin-ruusu Emily Brontë on tuottanut harvasti kukkia koko kesän. Japaninvaahtera 'Enkan' on lämpimän vaaleasävyiselle ruusulle kiva tausta.

Minusta tämänkin ruusun kukkien sävy on nyt erilainen kuin alkukaudella, jolloin siinä oli ripaus persikkaa. Nyt tuo on vain kermanvalkea, kuin viilin samettinen pintakerros.

Seuraavaksi jännätään, ehtivätkö loppujen ruusujen nuput avautua, kun sää viilenee. Olisipa taas alkukesä ja koko ruusujen huippukausi taas edessä!
Tai onhan se edessä, mutta siihen on liian monta kuukautta. No, sitä ennen ehditään nauttia lumikellokaudesta! Olisipa maaliskuu...


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Japaninvaahtera Acer palmatum
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä

31 comments :

  1. Aivan ihania ja kauniisti kukkivia ruusuja.
    Kasviman kiveyksestä tulee tosi kiva, kunhan se tuosta valmistuu ja tuo ovi vasta upea onkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovi on venevajan entinen ovi, siihen piti rakentaa uusi, kun se paalutettiin. Tuo on oikein kiva tuossa. Luonnonkiveys on aina kivan näköistä :-)

      Delete
  2. Miten voikaan olla ruusut ihania. ja vielä noin paljon niissä kukkia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, ja lisää kukkia tulee, jos vain kelit suovat.

      Delete
  3. Voiko olla tottakaan tuo ihana ensimmäinen kuva, ettei vain olisi fotoshopattu ;-)
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Siinä on ihanan muhkeat isot kukat! Tai oli, nyt ovat ehkä nuo viimeisetkin lakastuneet.

      Delete
  4. On kauneita ruusuja kukkimassa puutarhassas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusut ovat niin ihania, kun vielä syksyäkin ilostuttavat.

      Delete
  5. Amazing rose this 'Lady of Shalott'. Beautiful plant! I have it too in my garden for years now but not as floriferous as yours. Probably because it is bit in shade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. That might be the cause - mine is in full sun. This is probably its better flowering this year; I don't recall it having had this many blooms in July. Could be that then there was so much else in flower that I just didn't appreciate it enough. Now there is little competition, at least in the same flower size and showiness!

      Delete
  6. Hyvin pystyn kuvittelemaan, miten upea yhdistelmä syntyy harmaasta ovesta Pierre de Ronsard'in kukkiessa sen vierellä ja päällä. Kadehdittavaa, miten sinulla ja monilla muilla on tällaisia kauaskantoisia visioita, joita jaksatte suunnitella ja toteuttaa vuosien antaumuksella.
    Lady of Shalott on uskomattoman kaunis. Omani aloitti tänään toisen kukintansa avaamalla ensimmäisen kukan 22 nupusta. Pahoin pelkään, ettei se ehdi kaikkia avaamaan, mutta nautin suuresti tästä yhdestäkin. Kiitän sydämestäni sinua Austin-ruusu tartunnastani. Etenkin Lady of Shalottin kuvista, jotka saivat minut ajamaan puutarhamyymälään ja hankkimaan oman Ladyn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visioita on, eri asia on sitten, kuinka toteutuvat :-D Toivottavasti nyt piisaa lämpimiä päiviä, kun sinun ruusussasi on noin mahtava määrä nuppuja! Mieltä lämmittää, että olen voinut aiheuttaa Austin-tartunnan, toivottavasti ruususi nyt viihtyvät ja kukkivat tästä lähin joka kesä.

      Delete
  7. Lokakuusta voisi hypätä suoraan maaliskuuhun. Näyttää pahasti siltä, että Lady on metsästettävä omaankin puutarhaan, mitkä mahtavat kukat. Kolme Austinia jo on, mutta eiköhän yksi mahdu lisää. Emily näyttää oikein hienolta vaahteraan vasten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olemme samoilla linjoilla vuodenkierron suhteen :-D
      Sinullahan on oranssi Crown Princess Margareta, eikö ole? Se on hyvin samantyyppinen. Minulla se kukkii vähemmän, mutta se voi johtua joistakin olosuhdeseikoista. Shalottin kukat ovat eri mallisia, tosi kauniita. Eiköhän sinulle mahdu vielä ;-D

      Delete
  8. Minullakin on muutama Austin-ruusu. Pari vuotta sitten istutin ensimmäisen, Darcey Bussellin, jonka karmiininpunaiset kukat ovat minusta ihastuttavia. Se on kasvanut hyvin ja tänä vuonna se kukki upeasti. Mutta mikä minut saikaan ostamaan erään puutarhamyymälän "ruusuviikoilta" kaksi uutta tainta samaa Darceyta tuon aiemmin hankitun viereen? Mietin jo taimia ostaessani, että ne näyttivät kaikkea muuta kuin tuuheilta ja hyvinvoivilta. Ajattelin kuitenkin, että ne komistuisivat, kun pääsisivät hyvään maahan. Alennuskin oli hyvä. No, melkein heti ruusuihin ilmestyi mustalaikkua, joka levisi saman tien siihen kukoistavaan, vanhempaan Darcey Busselliin. Myymälästä auliisti myönsivät, että heidän puutarhallaan tuota sienitautia on ja sain lahjakortin taimista maksamaani summaa vastaan. Reilua siis.
    Mutta minulla oli siis nyt kolme kituvaa Austin-ruusua, joihin iski sitten vielä jokin tuholainenkin. Poistin aluksi laikkuisia lehtiä ja luin paljon tuon sienitaudin torjunnasta, kunnes leikkasin lopulta kaikki ruusut alas. Niin ikävältä niitä tuntui katsoa – suututti ja harmitti. Ymmärrän hyvin, että kaikenlaisia tauteja voi puutarhakasveihin, myös ruusuihin, tulla, ja se on osa puutarhaharrastusta. Mutta hiukan ikävä fiilis jäi siitä, että jäin miettimään, oliko noista Austineista ehkä poistettu sairaat lehdet ja oksat (olivat siis jotenkin saksitun näköisiä) ja siksi niiden tautisuus tuli ilmi vasta myöhemmin.
    Olen ruusujen kasvatuksessa aloittelija, ja mietinkin nyt, pitäisikö kaikki kolme Darcey Bussellia kaivaa ylös ja istuttaa jotakin muuta tilalle. Ja voiko ruusua edes istuttaa samaan paikkaan, jossa ennen on kasvanut ruusu? Onneksi ihanat Austinit, Olivia Roset, kukkivat vieläkin toisella puolella puutarhaani ja vailla mitään tauteja! Ensi vuonna sitten jotakin uutta.
    Kiitos ihanasta blogista, Saila!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saila voi varmasti vastata vielä paremmin kun tietää enemmän, mutta itse luin tuosta netistä ja Austin ruusuissa luki: austinruusuja ei ole ruiskutettu mistalaikkutautia vastaan. Se ei siis kestä sitä tautia, yleensäkin Austinruusut vissiin ja osa jalostetummista ruusuista ovat herkkiä mustalaikkutaudille. Itse olen ajatellut suosia omajuurisia vanhoja ruusulajikkeita tai sitten perus pensasruusuja, toki jaloruusuistakin löytyy lajikkeita jotka ovat suhteellisen kestäviä mustalaikulle, mutta sit pitää etsiä tietoa paljon ennen ostoa. Kannattaa myös valita härmän kestävä lajike, härmäkään ei niin kivalta näytä. Tosin ei se kaikkia haittaa. Neilikkaruusut hyviä jos se kirva asia ei haittaa, tosin kukkivat pakkasiin asti ja kirvaongelma poistuu loppukesän ja syksyn tullen. Minullakin on yksi Austinruusu William Shakespeare, siinä mustalaikkutautia ja ruusuruoste, nypin lehtiä mutta ei se oikein auttanut. Mitään tuholaisia tuossa ei ole. Ei tosin kukkinut syksyyn vaan lopetti heinäkuun lopulla. Jokaisessa ruusussa taitaa ongelmansa olla mutta sanoisin suosikikseni morsionruusun ja neilikkaruusut. Kartanonruusu Pikkala on ollut myös tosi ihana ja kaunis vanha ruusu, suosittelen.

      Delete
    2. Hei, kiitos tiedosta! En huomannut selvittää tuota taudinkestävyyttä ennen kuin Austin-ruusuihin ihastuneena ostin niitä. Tuo kartanonruusu Pikkala on tosi kaunis.

      Delete
    3. Olehyvä! Suosittelen Pikkalaa. Siinä on ihana tuoksukin ja se ei kasva kovin korkeaksi, ei ole ainakaan ensimmäisenä vuonna levinnytkään. Aion istuttaa niitä lisääkin, on kaunis pienenä ryhmänä tai yksittäispensaana. En tiedä tekeekö juuriversoja paljon, toimistolla omistaja tosin sanoi ettei paljon leviä.

      Delete
    4. Onpa harmillista kuulla, että uudet ruusut sairastuttivat vanhan! Itse olen aika huono torjumaan sairauksia, en edes kerää laikullisia lehtiä pois kuin aniharvoin. Täytyy ensi vuonna toimertua.
      Ehkä voisi hankkia jonkun sumutteenkin tautia vastaan.
      Mustalaikkutautiin ei ole pysyvää hoitoa, ruiskutus pitää uusia aina sateen jälkeen, eli mitään keinoa pitää esim. myynnissä olevat ruusuntaimet pysyvästi terveinä ei ole. Jotkut jalostetut ruusut ovat alttiimpia sairastumaan kuin toiset.
      Uuden ruusun istuttamisessa samalle paikalle täytyy huolehtia siitä, että vanhan ruusun sairastuneet lehdet on kerätty huolellisesti pois.

      Delete
  9. Toivottavasti portinpiälen ruusu kasvaa niihi jäätäviihi mittoohi. Näen jo, kuinka ruusu ryäppyää, kuten englantilaasis cottage-puutarhoos pruukaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi olla, että köynnösruusu-unelmat jäävät meidän ilmastossamme vain unelmiksi, kun talvet voivat olla kohtalokkaita ruusuille. Tuolla Pierrellä näyttää kumminkin olevan hyvin kasvuvoimaa. Ryöppyä toivotaan!

      Delete
  10. Kaiken ihanuuden kruunaa kuva Lady Shalotin ja kurkkuyrtin yhteisesiintymisestä, ihan huikean hieno. Emily Brontë ja japaninvaantera mätsäävät myös vaikuttavasti. Hauskaa, kun mainitsit tuon viilinkerman, oikein sellainen lypsynlämpöisestä laitettu viili... :)
    -Mummop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, minä olen syntyjään kaupunkilaistyttö enkä ollenkaan tiedä, millaista on lypsynlämpöisestä laitettu viili. Varmasti tosi hyvää!

      Delete
    2. Viilin annetaan valmistua ensin lämpöisessä ja sitten se kyllä jäähdytetään ennen syöntiä. Kun viili tehdään homogenoimattomasta maidosta, siihen nousee ihana samettinen kerma. Juuri Emilyn keltainen. :)

      Delete
    3. Joskus olen tehnyt viiliä kaupan maidosta. Nykyisin myydään onneksi homogenoimatonta maitoa joka kaupassa, täytyypä kokeilla!

      Delete
  11. OT, mutta mitä tarkoittaa jos krookus on steriili? Se ei siis leviä sipuleistaan kuten yleensä? Esimerkiksi Ruby Giant krookus on steriili? Palloortensia taitaa myös olla steriili eli ei tee itävää siementä eli leviä? Mieluusti toivoisin syyssipuleilta että ne leviää🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Steriili tarkoittaa, että kasvi ei tee itäviä siemeniä. Sipuleista, tai krookuksen tapauksessa mukuloista, se kyllä leviää. Tai juurakollaan.
      Jos haluaa varmasti leviäviä sipulikukkia, kannattaa ostaa luonnonmuotoja, ei jalostettuja lajikkeita.

      Delete
  12. Oih, Lady of Shalott, on se vaan niin kaunis! Tiedän jo nyt, että kun joskus tulee taimi vastaan, sille löytyy meiltä koti! Kauniisti ovat ruususi kasvaneet ja yltävät jo korkeuksiin. Pidetään peukkuja, että vielä joku päivä näemme Pierren kurkottelevan kukkaryöppyineen oven yläpuolelta! Oma Rhapsody in Blueni kukki mukavasti keskellä kesää, mutta eipä siinä ole uusia kukkia/nuppuja näkynyt. Hienoa, jos sen saisikin jatkamaan kukintaansa vähän pidempään! Toivotaan, että sinä saat nauttia vielä ruusujen kukinnasta tulevina viikkoina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät oman Shalottisi! Täällä Rhapsodyn nupuista suurimman osan katkaisi kärsäkäs, niinpä keskikesän kukinta oli minimaalinen, ehkä siksi se ottaa nyt menetetyt kukat takaisin. Selvästi se kyllä on jatkuvakukintainen, että voisi sielläkin kukkia syksyllä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!