Monday 4 September 2023

Vaaleanpunaisen ystäville

 Sain niin ihanan kommentin väreistä Keijunkukkaselta edelliseen juttuun, että innostuin jatkamaan väriteemaa. Nyt on vuorossa vaaleanpunaista – sen värisiä kukkia onkin juuri nyt aika paljon.

Austin-ruusu Boscobel on persikkaisen vaaleanpunainen.

Portlandruusu 'Comte de Chambord' aloittaa toisen kukinnan, nuppuja on jonkin verran.

Nurmikolle kylväytynyt ja muutama viikko sitten kukkapenkkiin siirretty harjaneilikka kiittää usealla kukalla – ja jokainen on eri värinen!

Kellopeippi 'Rosea'.

Kellopeipin vieressä kasvaa tavallista vaaleakukkaista suopayrttiä. Hankin viime vuonna toisen, tällaisen kerrotun ja tummemman lajikkeen 'Rubra Plena' ja istutin sen ruusu-heinätarhaan. Taimi on vielä pieni ja joutui vanhan navetan suoristushommissa pahasti tallotuksi, mutta onneksi on elossa – ja nyt vasta kukkii. 

Vaaleanpunakukkainen syreenileimu kukkii edelleen. Taustalla syysleimu 'Natural Feelings'.

Syysleimu 'Candy Twist' ei ole suosikkivärejä levottoman kaksivärisenä. Ehkä se on ottanut nokkiinsa ja näyttää nyt, että voi se sitten yksiväriseksikin heittäytyä, jos ei kelpaa. Eipä tuo pinkkikään kovin kaunis ole, mutta tämä kasvaakin vain täytekasvina ruusutarhassa.

Lisää täytekasveja samassa paikassa ovat harmaakäenkukka ja koristemansikka Lipstick. Käenkukka on hassusti laonnut ja lähes maastoutuu mansikankukkiin.

Kuistilla kukkii verenpisara 'Whiteknight's Pearl', on kukkinut koko kesän, välillä vain meinannut kuivua ja sitten taas vironnut, kun olen muistanut kastella.

Muotopuutarhassa kukkii Endless Summer -jalohortensia The Original eli 'Bailmer' monen vuoden tauon jälkeen. Taisin viskoa tälle jotakin lannoitetta alkukesällä, ehkä myös luujauhoa syksyllä, en nyt muista. Hienoa, joka tapauksessa! Täytyy muistaa jatkossakin tuo lannoitus. 
Mitään toiveita ei varmaan ole, että saisi sinerviä hortensiankukkia tällä kalkkisaarella. Nyt muuten tätä kirjoittaessani juuri muistinkin: ostin havu-rodolannoitetta, jos se auttaisi kukkien sinisyyteen, ja viskelin sitä hortensioille oikein kunnolla, tässä tulos. No, kukkia kumminkin!

Samettihortensia menee sivuun pinkkiteemasta, mutta laitetaan siitäkin kuva, kun on niin ihana, että kukkii. Hortensiat kärsivät niin valtavasti kuivista kesistä, että on iso voitto saada edes pari kukintoa. Taustalla sen violettisävyä komppaa uusintakukkiva tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel'.

Keijunkukkanen ihasteli purppurakannusruohoa, niinpä otin siitä vielä kuvan, jossa näkyy kasvutapa. Lehdet muodostavat matalamman, tuuhean kasvuston, josta kukkavarret nousevat. Ne ovat painuneet tuulessa vinoon, mutta eivät ole kovin korkeat, korkeintaan polvenkorkuiset ainakin täällä. Tämä hempeän vaaleanpunainen on lajike 'Canon Went'. Luonnonlaji on liilakukkainen.

Syysvuokko 'September Charm' kukkii edelleen, onhan nyt syyskuu. Se vain aloitti tänä vuonna harvinaisen aikaisin jo elokuussa.

Vahvaa pinkkiä tarjoilee idänlilja 'Black Beauty', Mustin nimikkolilja pantterililjan lisäksi!

Paras kasviyhdistelmä viimeiseksi, vaikka tämä esiteltiinkin juuri edellisessä jutussa, tosin suppeampana. Ihan mahtavaa, että on tällainen rehevä, hyvinvoiva, kukkiva, monia eri lehtimuotoja tarjoileva kasviryhmä, vaikka sen eteen en ole tehnyt yhtään mitään koko kesänä!
Syysleimu 'Crème de Menthe' hohtaa vaaleana, sen edessä on hieno tupas itsekseen tullutta haisukurjenpolvea. Siinäpä mitä parhain puutarhan vapaaehtoistyöntekijä! Täydellinen, pyöreä, runsaasti kukkiva mätäs. Sen takana on salvia 'Purpurascens', jonka takana purppurakannusruohoa, se ei oikein erotu.
Vasemmalla on loistokurjenmiekka, joka ei kukkinut tänä kesänä, mutta sen pystyt lehdet ovat niin passelit tuomaan tuohon lehtimuotovaihtelua, ettei haittaa – kunhan edes joskus kukkii. Sitten on tummakurjenpolven ja jalopähkämön matalaa vähän samantapaista lehdistöä, vähän kumminkin on lehtimuodoissa eroa ja tummakurjenpolvella tummat pilkut lehdissä. 
Kaiken kruunaa taka-alalla keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum'. Edessä on puksipuuaita. 
Joskus joku homma vain toimii!


Haisukurjenpolvi Geranium robertianum
Harjaneilikka Dianthus barbatus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Idänlilja Lilium Orient-Ryhmä
Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jalopähkämö Stachys macrantha
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Kellopeippi Physostegia virginiana
Koristemansikka Fragaria × rosea
Mäkimeirami Origanum vulgare
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Puksipuu Buxus
Purppurakannusruoho Linaria purpurea
Salvia Salvia officinalis
Samettihortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Suopayrtti Saponaria officinalis
Syreenileimu ja syysleimu Phlox paniculata
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Verenpisara Fuchsia

28 comments :

 1. Ai mitä herkkuja nuo ruususi ovatkaan. Todella kauniita.
  Minulla oli vuosia sitten myös tuo upea Endless Summer - jalohortensia, mutta valitettavasti se ei menestynyt pitkään, vaan kuoli. Uutta ei sitten ole tullut hankittua menehtyneen tilalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä sitä mielellään uutta hanki, jos ei aiempi ole viihtynyt. On noilla sen verran hintaa.

   Delete
 2. Miten hienoa, että sait Endless Summerin kukkimaan. Olen istuttanut menneinä vuosina kaksi jalohortensiaa ja molemmat ovat kyllä hengissä, mutta kooltaan aivan pieniä ja matalia, kukista ei ole tietoakaan.
  Kiva katsoa, mitä väriteemojen kukkia on kukassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin Endless Summer on todella pieni. Istutin sen kukkapenkin takaosaan ja alle polvenkorkuisena se ei sielä kyllä näy, ellei erikseen kurkota katsomaan. Tällä kokemuksella suosittelen tuota havu-rodo-lannoitetta, sillä se ei tosiaan ollut vuosiin kukkinut.

   Delete
 3. Niin kaunista ja herkkää. Eihän Ransu ole liian tyttömäistä väriä?

  ReplyDelete
 4. Ruusuissasi on ihanat värit. Syysvuokkojen perään olen kovasti sain pari alkua toivottavasti jatkavat jalkojaan .

  ReplyDelete
 5. Onpa ihana, että kommenttini innoitti väriteeman jatkamiseen. <3 Ja vielä toisella lempparillani, vaaleanpunaisella. Kyllä silmiäni nyt hivellään urakalla! Tuo kellopeippi on sievä niin väriltään kuin ulkomuodoltaankin. Syysvuokko on myös erityisen suloinen. Verenpisarasi on kauniin värinen ja sillä on mielikuvitusta kutkuttava nimi. Rehevyydeltään se muistuttaa minun verenpisaraani, jota sitäkään ei ole kasteltu kovin säännöllisesti. :D Kiitos purppurakannusruohon kasvutavan tarkemmasta kuvauksesta. Ihan täydellinen keijukaispuutarhaan! Viimeisen kuvan kasviryhmä on tosiaankin osunut aivan nappiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä ihanaa kuvata ja esitellä kaikki nämä vaaleanpunaiset kaunottaret, että kiitos vain inspiraation tarjoamisesta!
   Sinäkin tykkäät Tolkien-jutuista ja varmaan myös keskiaikaisista ritarijutuista :-) Tuo verenpisara on kyllä rakenteeltaan pieni ja heiveröinen ilmankin huonoa kastelua, mikä on ihan mukavaa vain talvettamisen kannalta. Isommat verenpisarat ovat jotakuinkin puskan kokoisia ja niitä saa sitten talvikauden sisällä väistellä.

   Delete
 6. Voi että! Toi verenpisara on symppis sinnittelijä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se. Pienenä pysyy vuodesta toiseen, mutta on niin nätti, niin nätti. Kun kukatkin on pieniä, saa koko kasvikin olla.

   Delete
 7. Parhaat yhdistelmät tuntuvat tulevat sattumalta ja yllätyksenä. Vaaleanpunainen väriteema kelpaa, se kun on lempivärini puutarhassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei voi istuttaessa ikinä tietää, kuinka kasvit viihtyvät ja kasvavat, tai kasvavatko ollenkaan.

   Delete
 8. Kauniita vaaleanpunaisia kukkia on puutarhassasi. Nuo harjaneilikat on ihan suosikkikukkia miullakin ja leviämistä toivon vielä lisää. Ruususikin on ihanat kukkijat. Ei alakukesän kuivuus ennee haittoo puutarhaasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harjaneilikat ovat jotenkin vähentyneet hurjasti, mutta nurmikolta löytyi, toivon, että tuo nyt taas siementää jälkeläisiä. Niiden lehdetkin peittävät maata niin kivasti.
   Kasvit tuntuvat nyt toipuneen ja moni tosiaan ryhtyy nyt vasta kasvamaan ja kukkimaan.

   Delete
 9. Palio on viälä vaalianpunaasia kukkia. Ei muuta havu-roholannootuskaa hortessaa siniseksi, korkiintaan vaalian violetiksi - ei ainakaa mulla, tai sitte lähtötilanne pitää olla jo valamihiksi rajusti happaman pualella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei näytä tosiaan lannoitus niin vahvasti asiaa muuttavan, vaikka todella runsaasti sitä viskelin. Hyvä tietää. Tyydyn sitten vaaleanpunaisiin kukkiin, kun muita vaihtoehtoja ei ole :-D

   Delete
 10. Suopayrtistä ja kannusruohostakin on siis jalostettuja ja vaaleanpunaisia versioita, kauniita ovat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joskus on vaikea tietää, onko kyseessä eri sävyiset luonnonmuodot vai jalostetut. Suopayrtti voi olla ihan vain eri sävyisiä luonnonkantoja, joita on otettu viljelyyn, kuten horsmassakin on tummempaa ja vaaleampaa punaa ja valkoista. Ihana tuo on joka tapauksessa. Tuohon hailean vaaleanpunaiseen purppurakannusruohoon ihastuin jossakin ulkomaisessa puutarhalehdessä, tilasin siemeniä ja onneksi niiden kylvös onnistui ja ne jatkavat elämäänsä tuottamalla siementaimia puutarhassa!

   Delete
 11. Ovatko kurjenmiekat ja päivänliljat happaman maan kasveja? Olin vähän yllättynyt kun luin netistä, että olisivat humuksen suosijoita. Niillä on niin kaunis ja peittäväkin lehdistö, että ajattelin laittaa enemmänkin kukkapenkkiin jossa ne ovat paraatipaikalla. Siinä on vaan kaikki muut kalkinsuosijakukkia, tulppaanit ym. Ovatko päivänliljat ja iirikset tarkkoja siitä että ei kalkkia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minä sinuna istuttaisin ne kukkapenkkiin. Humus ei ole sama kuin hapan maa, vaan humus tarkoittaa eloperäistä maata, esimerkiksi kompostimultaa (vaikkakin sellaista on myös esim. hapan turvemaa). Se tarkoittaa sitä, että ne eivät viihdy hiekka- tai savimaassa ennen kuin sitä parantaa esim. kompostimullalla. Kalkitus ei niitä myöskään haittaa.

   Delete
 12. Okei! Hyvä kun tarkensit tuota humus-juttua. :) onko tuo komposti liljoille tärkeää kukkimisen kannalta? Päivänliljojen lehdistö taitaa olla niin peittävä itsessään, etten tarvitse reunusperennaa erikseen kukkapenkkiin? Kurjenpolvia olisi syksyllä jaettavaksi mutta lienee turhaa jos lehdistö on niin peittävä ettei rikat viihdy🤔...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Komposti vaikuttaa maan rakenteeseen tehden siitä ilmavampaa. Kyllä se varmaan kukintaakin lisää, jos on kunnolla palanut eikä kovin typpipitoista: typpi lisää kasvin vihreiden osien kasvua kukinnan kustannuksella.
   Nuo reunusasiat ovat makuasioita, en osaa sanoa - joku tykkää päivänliljasta reunassa, toinen ei.

   Delete
 13. Olipa hyvä yritys syysleimultasi vaihtaa väriä, toki vieläkin siis meni vähän pieleen;) Näin syyspuolella kesää sitä on vähän sallivampi värien suhteen, tyyliin kunhan jotain kukkii....
  Ihana yhditelmä kyllä tuossa alimmassa kuvassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä yritys juu :-D Tuo on niin totta, että kaikki käy. Sitä paitsi ei se kaksivärinenkään kukka ole yhtään paha tuolla ruusutarhan sekamelskassa, loppujen lopuksi. Kasvi ei vain tunnu oikein viihtyvän, kasvaa kituliaasti ja lajitoveri taitaa olla kokonaan menehtynyt.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!