Friday 22 September 2023

Myrkkyliljat ja muuta muotopuutarhassa

 Edelleen mennään violeteissa ja vaaleanpunaisissa tunnelmissa.

Nyt on loistomyrkkylilja "Steven" täydessä kukassa, tai uusia nuppuja kyllä vielä nousee. Ihanan elinvoimainen myrkkis!
Joku on syönyt yhden kukkavarren poikki ja sylkäissyt sen suustaan muutaman metrin päähän polulle. Laitoin sen tuohon viereen maahan. Onneksi vain yksi varsi.

Kun katson myrkkyliljaa yläviistosta keittiön ikkunasta käsin, on köynnöskaaren 'Comtesse de Bouchaud' -kärhön kukka myrkkyliljan vieressä tuottaen todella kivan sävyparin. 
Ensi keväänä leikkaan tämän kärhön alhaalta, sillä kasvutapa on aivan ankea: lähes kaksi metriä kaljua vartta, eikä kukkien määrässäkään ole hurraamista. Lisäksi vain tuolla ylhäällä oleva lehti- ja kukkarykelmä on liian painava meidän tuuliimme ja kasvusto retkottaa aika rumasti sitomisesta huolimatta.

Saman köynnöskaaren toisella puolella kasvaa rinneakebia. Se on lakannut paleltumasta talvisin ja ylettyy nyt jo lähes huipulle. Tänä vuonna se aikoi ensimmäistä kertaa kukkia, mutta kukkanuput kuivuivat, harmillisen kuiva alkukesä.

Lähinnä taloa olevan kaaren ruotsinköynnöskuusama 'Serotina' kaipaa puolestaan jo kunnon karsintaa, siitä on hyvää vauhtia tulossa aivan liian iso kaareensa.
Kuiva kesä teki tästäkin valjun näköisen. Lehdet ovat pienet eikä kasvi ole jaksanut tuottaa kukinnoista kauniita marjaterttuja.

Lähinnä tietä olevan kaaren tarhaviinikärhö 'Polish Spirit' on vielä matala, mutta ah, miten ihanat kukat sillä onkaan. Ajatus oli, että tämä olisi hyvä vahva väripari Flammentanz-köynnösruusulle, joka kasvaa saman kaaren toisella puolella. Mikäli kukkivat samaan aikaan.

Tuolta 'Åkerö' -omenapuun takaa pilkottaa tienvarren puolen köynnöskaarta. Omenapuu peittää tehokkaasti Flammentanzin näkyvistä, vaikka ruusu on todella iso. Rungon vasemmalla puolella pilkottaa edelleen kukkiva syysleimu 'Crème de Menthe'.

Tämä on aivan ihana: vaaleasävyisenä syyspuutarhassa loistava leimu valkokirjavine lehtineen. Jättiverbena se siinä on kallistunut leimun puoleen.

Leimun takana on myrkkylilja 'William Dykes', joka on harmillisesti jäämässä kasvillisuuden jalkoihin. Kukasta voi erottaa pilkahduksen aivan kuvan keskellä. Se on akileijanlehtien alla! Keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum' ei liene myrkkyliljalle liian korkea, mutta akileija on.
Minulla on ihan pikkuisen flunssainen olo, mutta tänään on aivan upea päivä, kuten eilenkin. Harmittaa viettää tämäkin päivä sisällä. Ehkä menen tämän jutun kirjoitettuani kaivamaan akileijoja pois, tai vähintäänkin leikkaamaan. Yksi kituva kimikki pitäisi myös siirtää, mutta eilen väsähdin iltapäivällä täysin.

Toisella puolella leimua kukintaansa jatkaa, tai koko ajan parantaa, purppurakannusruoho 'Canon Went'. Se on aivan älyttömän suloinen vaaleanpunainen ja siro kukkanen.

Sama kannusruoho kukkii vastakkaisessakin penkissä, jossa nousee myös tarhamyrkkylilja 'Waterlily' todella haileana ja pienenä. Myrkkiksillä on kyllä tapana parantaa menoaan syksyn edetessä, toivottavasti niin käy ja lisää kukkia tulee. 

Myrkkyliljoilla on hauska tapa nousta pitkän ajan kuluessa, mikä on tietysti mukavaa kukinnan pituutta ajatellen. Tämä metsäpuutarhapenkissä kasvava vanha myrkkylilja demonstroi hyvin. Osa nupuista on vasta maan pinnalla, kun ensimmäiset ovat jo korkeat ja kukassa.
Taustalla on ihana sinertävä valkokuusi 'Sander's Blue'; hyvä kontrasti liilan-vaaleanpunaisille kukille.

Sama myrkkylilja ylhäältä päin. Kukat ovat tavattoman kauniit! Niiden vieressä on myös hopeankirjava rotkolemmikki 'Sterling Silver', sekin täydellinen väripari tälle kukalle.

Kerrottu valkokukkainen syysmyrkkylilja 'Alboplena' on noussut nopeasti kukkaan 'September Charm' -syysvuokon alla. Kuvassa on myös japaninhiirenporras 'Purple Garden'. Taustalla kaunis siniheinä, ja vielä ihanampi sitten, kun saa keltaisen syysvärin. Näillä lämpötiloilla tuskin vielä: yön alin on ollut yli 15 astetta tässä pari viime yötä!

Palataan vielä muotopuutarhaan ja violettiin väriteemaan, sillä sitä olen yrittänyt sinne kerätä. Puistoruusu Rhapsody in Blue eli 'Frantasia' muuttaa kukkiensa värin toden totta violetiksi kukkien vanhetessa. Aivan ihmeellisen ihanaa utuisen viileää sävyä. 
Tälle ruusulle, jonka olen istuttanut vasta viime vuonna, on tämä oikeastaan tämän vuoden ensimmäinen kunnon kukinta. Kärsäkäs pisti nuppujen varret poikki niin tehokkaasti, että vain muutama kukka avautui keskikesällä. Onneksi tämä on jatkuvakukintainen ruusu ja nyt on uusi kukinta. Lehtiä, varsia ja korkeuttakin on tässä kesän mittaan kasvanut: lupaava elinvoima.

Muotopuutarhan syksyinen kuningatar, vaikkakin lyhyenläntä sellainen, on silti samettihortensia.


Japaninhiirenporras Athyrium niponicum
Jättiverbena Verbena bonariensis
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Mäkimeirami Origanum vulgare
Puistoruusu Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Purppurakannusruoho Linaria purpurea
Rinneakebia Akebia quinata
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Ruotsinköynnöskuusama Lonicera periclymenum
Samettihortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Siniheinä Molinia caerulea
Syysleimu Phlox paniculata
Syysmyrkkylilja Colchicum autumnale
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tarhamyrkkylilja Colchicum Speciosum-Ryhmä
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä
Valkokuusi Picea glauca

27 comments :

 1. Kiitos, täysi kattaus lempparivärejä. Kaikki ovat ihania, samettihortensia on tosi hienostunut. Syvimmän huokauksen aiheutti kuitenkin Polish Spirit, kärhö, joka itsellänikin kukki runsaasti monta vuotta, mutta "sai surmansa" tannoisena jäätalvena. Kaipuu jäi, sillä täällä aurinkoisella moreenikumpareellani se on ollut ainoa kärhö, joka on menestynyt mainiosti. Taitaa olla pakko ostaa ensi keväänä uusi, sillä sen kukintahan on tosiaan aivan ihastuttava! Hienoa, että tämä kesäsää vaan jatkuu ja jatkuu, niin Rhapsody in Bluekin on päässyt näyttämään hienon värinsä, joka ei ole ihan tavallisimmasta päästä ruusujen sarjassa.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla, että osui sinunkin makuhermoosi! Voi surkeus sitä jäätalvea, se oli paha. Hanki ihmeessä uusi. Viinikärhöt sietävät hyvin moreenimaan kuivuutta ja aurinkoa.
   Niin ihanan kesäinen sää on tosiaan. Vaikea asennoitua, että laittaa riittävän kevyesti päälle ulos!

   Delete
 2. Tällä viikolla on ollut kesäisen lämpimiä öitä. Myrkkyliljat nousevat joka vuosi kuin salaa, ensin ei näy mitään, sitten jotain pientä ja seuraavana päivänä onkin kukka jo auki. Ainakin täällä tahti on tuo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan ihmeellistä oli eilen illalla yhdeltätoista katsoa lämpömittaria, kun se näytti 18,5! Myrkkyliljat ovat tosiaan aika nopeita. Tänään on näiden kuvien ryppäissä jo muutama kukka enemmän.

   Delete
 3. Paljon niin ihania kukkijoita 🌸💮🌸

  ReplyDelete
 4. I like so much this flowers. They are very differents that the flowers of the mediterranean. The photographs of they are so beautiful.

  ReplyDelete
  Replies
  1. They indeed are very different from the Mediterranean. And you still have warm summer, we are going towards next winter.

   Delete
 5. Ihanat myrkkyliljat! Muutenkin kauniin väriä kukkijoita. Kesäiset säät ja mökkikelit jatkuu -ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mökkikelit tosiaan, eipä ole tarvinnut varmaan mökkiä lämmittää!

   Delete
 6. Ah, ihania kuvia. Flunssaa ei kukaan kaipaa, toivottavasti sinun flunssasi menee nopeasti ohi. Minä sain lapsenlasta hoitaessani ilmeisesti flunssatartunnan ja olo oli tosi kehno viisi päivää. En muista milloin viimeksi edes olin flunssassa, mutta en kyennyt tekemään oikeastaan yhtään mitään ulkona. Tuntui jyrän alle jääneeltä, eikä silloin parane sisulla tehdä, ettei iske jälkitauti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen innostuin pihatöihin ja irrottamaan vanhasta saunasta kattopeltiä ja tänään onkin taas kipeämpi olo. Ei kyllä noin paha kuin sinulla sentään. Onneksi minulla oli hyvä kirja, joka pitikin lukea, sen parissa on tässä päivät lähinnä mennyt, vain pientä työntekoa olen jaksanut tehdä. Pitänee jaksaa levätä nyt, että paranee kunnolla.

   Delete
 7. Muotopuutarhassa onkin vielä paljon kukkia. Kärhöt vielä nättinä ja suloisista suloisin samettihortensia joukon kuningattarena. Nuo myrkkyliljatuppaat ovat niin hauskoja: nuppuja ja kukkia kalpeiden varsien päässä valmiina uhmaamaan syyssateita ja pimeneviä päiviä. Väkisinkin tulee hyvälle tuulelle niitä katsellessa.
  Pikaista paranemista flunssasta! Toivottavasti sää jatkuu vielä lämpöisenä, tosin sadetta voisi olla taas vähän vähemmän...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo kuvauksesi myrkkyliljoista osuu niin nappiin. Ne aivan riemastuttavat. Ylipäätään sekin, että ne puskevat maasta, kun kaikki muu painuu jo maata kohden.
   Toivottavasti teillä ei sada! Lämpimät kelit ovat olleet aivan ihmeellisiä.

   Delete
 8. Rinneakebia on uusi kasvi minulle, mutta on kiinnostavaa kuulla, että vanhemmiten lakkaa paleltumasta. Muistan sinun kertoneen samanlaista aiemmin muratista; olen kesän jälkeen kaksi kertaa yrittänyt muratin laittaa maahan, mutta ne eivät ole selvinneet. Olivat suojaisissa nurkkauksissa, mutta sellaisissa, joihin ei yhtään kasaannu lunta. Ja talvehtimista varmaan edistäisi, jos istuttaisi heti keväällä maahan juurtumaan, eikä hätäpäissään syksyn tullen.
  Aivan ihanat myrkkyliljat ja syysvuokko.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muratin päälle kannattaisi varmaan haravoida lehtiä suojaksi ja tosiaan syvään juurtuminen varmaan auttaisi myös.

   Delete
 9. Ihania värejä ihanissa kasveissa. Rhapsody in Blue, samettihortensia ja Polish Spirit ovat kuin yhtä perhettä. Minulla on syysmyrkkyliljoista sama kokemus kuin Katjalla: yhtenä päivänä ei näy mitään ja seuraavana on jo avoin kukka. Ensimmäisen Waterlilyn ilmestyttyä ehdin jo huolestuneena kiertää ympäri tonttia ja kummastella, missä kaikki muut viipyvät. Sitten muutaman metrin päästä ekasta Waterlilystä nousikin jo toinen myrkkylilja, jonka nimi täytyy tarkastaa. Saattaa olla Waterlily sekin. Niitä on eniten tullut istutettua.
  Näkymä Åkerö-omenapuusi ympäristoon on tosi kaunis. Muotoonleikatut puksipuut ja komea omppu siinä keskellä - kartanofiilistä.
  On kyllä ihmeen lämmintä. Olin eilen ystävän luona ja palasin kotiin vasta yömyöhällä. Mittari näytti +19. Tänään onkin sitten saatu vettä oikein urakalla.

  ReplyDelete
 10. Kommenttini haihtui näköjään jonnekin bittiavaruuteen.
  Kannattaa varmaan olla varovainen funssan kanssa, ettei tule mitään jälkitauteja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommenttisi ei ollutkaan vähään aikaan jäänyt tarkistettavaksi, mutta nyt oli taas jäänyt seulaan. On ihme juttu, että parin saman vakiokommentoijan kommenteille käy näin kerta toisensa jälkeen. Toivottavasti tämä bloggerin sekoilu joskus myös loppuu. Mukavaa, että silti jaksat kommentoida!
   Täälläkin on ainakin yksi vakiomyrkkylilja vielä kokonaan nousematta, vaikka se teki tänäkin kesänä oikein komean lehtiruusukkeen. Eli eiköhän sekin sieltä jossain vaiheessa nouse. Ihan kivaa, että on tällaista jaksotusta, joka pidentää niiden kukka-aikaa. Parissa paikassa myös valkoiset myrkkikset odottavat vielä maan sisällä. Ja sitten on niitä, jotka eivät ole ikinä kukkineetkaan, vaikka jonkinmoisen lehtiruusukkeen tekivät tänäkin kesänä. ja sitten on pari, jotka olen istuttanut viime ja toissa syksynä, joista ei ole näkynyt yhtään mitään. Mietin, että ehkä ne voivat silti joskus vielä nousta... nuo ovat jotenkin salaperäisiä kasveja.
   Lämpömittari näytti myöhään eilen illalla lukemia kuin etelän lomalta! Vai on siellä satanut. Täällä satoi jonkin verran viime yönä ja pieni ripaus tänään päivällä, yhteensä 8 mm, tarpeeseen tuli vielä täällä meillä päin, kun on yhä kuivanlaista.

   Delete
  2. Kommentointi on toiminut pitkään kiitettävästi, mutta nyt näyttää olevan joku roskaposti-buumi. Tarkastan roskapostikansioni säännöllisesti, joten ihmetytti, kun siellä oli tuttujen kommentteja ihan syyskuun alusta. Missä lienevät seikkailleet niin pitkään?
   Merkkasin pari vuotta sitten omat myrkkyliljat matalilla vihreillä metallilenkeillä, kun en kesällä muista niiden lehtiä tiirailla. Monta lenkkiä odottaa nousijaa. Edellisiltä vuosilta on jo tullut tutuksi, etteivät ne suinkaan samanaikaisesti nouse. Kaikki ei edes joka vuosi. Kaipa niillä on joku keskinäinen vuorottelusysteeminsä.
   Minua ei tällaiset kesäkelit haittaa tippaakaan. Puutarhani puolesta iloitsen, jos talvipakkaset ja lumi antavat odottaa.

   Delete
  3. Tänään olikin useamman kommentteja klikattava julkaistaviksi, mukaan lukien molemmat sinun kommenttisi. Ahaa, roskapostia, sitä ei minun blogistani tai kommenttisivulta puolestaan ole löytynyt viikkoihin, hyvä tietää, että sellainenkin aalto on ehkä tulossa.
   Nykyisin tulen vastailemaan kommentteihin aina tuolta blogin hallinnan puolelta, kun siellä on aina jotakin hyväksyttävää, lisäksi näkee heti, onko vanhempiinkin postauksiin tullut kommentteja ja linkistä pääsee suoraan sen jutun siihen kommenttiin. Ryhdyin tähän, kun ilmoitukset sähköpostiin lakkasivat toimimasta, mutta tämä on paljon kätevämpi systeemi.
   Toivottavasti myrkkyliljasi nousevat! Kiire niillä ei ole, kun ollaan vasta syyskuussa. Syyssahramit nousevat täällä aina vasta lokakuussa, jopa sen lopulla tai marraskuussa, ovat ihan älyttömän myöhäisiä. Ongelmana on, että silloin puista on lehdet pudonneet ja sahramien hentoiset kukkavarret taipuvat tai menevät herkästi poikki lehtien alla.

   Delete
 11. Myrkkyliljat ovat kauniita, sinulle on kertynyt mukava kokoelma. Useamman olen istuttanut mutta ei ole ainakaan vielä kukassa tänä syksynä näkynyt. Taisi yksi erehtyä kukkimaan jo alkukesästä. Samettihortensian kukan yhdistelmä violettia ja valkoista ehdottomasti toimii, Rhapsody in Blue on kyllä myös hienon sävyinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutamaa eri laatua pitäisi vielä nousta. Ikävä kyllä, pari vuotta sitten vesimyyrät söivät yhden aarteen, jota ei Suomesta löydä, ja samanlaista en vielä ole tullut hankkineeksi. Toivottavasti sinullakin pian nousevat! Sepä onkin erikoinen ajoitus, että alkukesästä kukki. Osa myrkkyliljoista on kyllä kevätkukkijoita.

   Delete
 12. Meillä myrkkyliljat eivät valitettavasti oikein viihdy. En tiedä onko tämä seutu niille jo liian pohjoista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tiedä minäkään, mutta harmillista on.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!