Thursday, 14 September 2023

Ruusutarhan ruusut ja muut sankarit

 Kuivia varsia, mennyttä kesää.. vai onko?

Ruusutarhan yläosa on täynnä rohtosormustinkukkien kuivia kukkavarsia. Koristekastikka 'Overdam' on kylläkin huippu-hyvännäköinen pystyine kukkaröyhyineen. Heleäorjanruusu on kukkansa kukkinut ja koristaa pergolaa nyt sadoilla kiulukoilla.
Vaan on tuolla muutakin, kun katsoo tarkasti. Keltaisia kultakärsämön kukintoja ja niistä alempana näkyy juuri ja juuri ruusuruohon liiloja kukkia.

Pitäisi katsoa kuvista, koska kultakärsämö aloitti kukinnan. Se on nimittäin kukkinut jo kuukausia! Tällaiset erityisen hyvät kukkijat ansaitsevat enemmän palstatilaa.
Löysin täältä blogista: heinäkuun 1. päivän jutussa tämä on nupulla, juuri tulossa kukkaan. Eikä ole siis pitänyt taukoa tässä välissä! Ei ole muuten ruusuruohokaan, se kukkii sekä tämän vieressä että toisessakin paikassa ruusutarhaa. Ja se aloitti kukinnan vielä aikaisemmin.

Sitten on ihana tähkäverbena, joka unohtui edellisestä violettien kukkien jutusta. 
Näitä kolmea: tähkäverbenaa, ketoruusuruohoa ja kultakärsämöä olin usean vuoden ajan yrittänyt saada puutarhaani ostamalla taimia tai kylvämällä, myös siementaimina ystävien pihoilta, mutta mikään ei tuottanut pitkäikäistä iloa. Sitten kaksi vuotta sitten ostin taimet Sotkamon taimistolta ja kas kummaa, kaikki kolme edelleen elossa. Ruusuruoho ja tähkäverbena ovat tuottaneet siementaimiakin!
Mitähän tähän voisi sanoa. Ulkomailta tuodut taimet eivät vedä vertoja kotimaassa kasvatetuille. Hoitokin ratkaisee: jos taimet pääsevät välillä kuivumaan myymälän taimipihalla, niiden juuria kuolee. Multakin voi olla laadukkaampaa tai huonompaa eri kasvattajilla. Itse kylväminenkään ei ole helppoa, pitäisi osata kommervenkit ja olla kastelemassa pikku taimia. 
Jokin siinä on, mutta nämä kolme kauan haaveilemaani lajia ovat viimeinkin elossa, eikä ainoastaan sitä, vaan ennennäkemättömän elinvoimaisia!

Suuren ilonkiljahduksen aiheutti tämäkin: tarhasormustinkukan siementaimi! Tarhasormustinkukissa on tällaisia murrettuja sävyjä, jotka ovat erityisesti mieleeni. Emokasvi hävisi kukinnan jälkeen toissa vuonna, enkä ollut huomannut siementaimea ennen kuin se alkoi kukkia.
Tämä kukki kylläkin jo heinäkuussa, mutta sillä on viime vuonna istutettu lajitoveri ruusutarhan toisella laidalla, joka on nyt kukassa. Moni puutarhani kasveista heräsi eloon vasta elokuussa. Alkukesä taisi olla toivottoman kuiva, kun oli se hellekin, ja vaikka heinäkuu oli viileämpi, ei silloinkaan satanut ollenkaan riittävästi, jotta se olisi imeytynyt rutikuivaan maahan pintaa syvemmälle. Vasta elokuu toi helpotuksen ja kasvuunlähdön monelle.

Siementaimia on tuottanut myös valkokukkainen kurkkuyrtti; luulen, että olen viskonut sen ohikukkineita varsia tänne muualta viime syksynä, kun halusin levittää sitä tännekin. Ruusu on Austin-ruusu Boscobel ja taustalla kukkii harmaakäenkukkia, siinäkin on erittäin ahkera monen kuukauden kukkija.

Laitoin kesällä haalean vaaleansinisiksi maalaamistani penkeistä toisen ruusupergolan alle. Kasvimaa näyttää aivan hurjalta, kun siinä on rakettien lailla kukkimaan räjähtäneiden salaattien hujoppivarret.

Otin penkin kohdalta kuvan, jossa näkyy aika paljon väriä ruusutarhan alareunassa: heleäorjanruusun kiulukoita, harmaakäenkukkia ja sitten Lady of Shalott, oranssikukkainen Austin-ruusu.

Katsoin siihen muodostuvia nuppuja aivan epäuskoisena. Meinaako se tosiaan kukkia noin runsaasti?

Kyllä se meinasi, tässä on tilanne nyt. 
Heh, taustalla on korianterin kuivia varsia, yritän saada niiden kolmetuhatta siementaimea mieluummin tänne ruusutarhaan kuin kasvimaalaatikkoon. Puutarhanhoitoni on kaukana pikkutarkasta piperryksestä; aika paljon kasveja vain lentelee sinne tänne.

Eikö ole aivan ihmeellisen ihanaa? Tämä kaikki. Kauan haaveiltujen kasvien menestyminen, kauniit syyspäivät ja sitten vielä tällainen ruusu kaupan päälle.
Ruusu sinulle, lukijani!


Harmaakäenkukka Lyhcnis coronaria
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Tarhasormustinkukka Digitalis × mertonensis
Tähkäverbena Verbena hastata

33 comments :

 1. Kiitos ruususta! :) Lady of Shalott on kyllä oikein Leidien Leidi! Kiitos myös hyvistä vinkeistä; kultakärsämö, tähkäverbena, ruusuruoho. Nautitaan ihanista syyspäivistä. Täällä viimeisten perunoiden ylöskuokkiminen menossa.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt nautitaan, ihan mahtikeli. Tulin sisälle syömään nälkääni appelsiinin, ja vaikka töitä olisi, en juuri nyt pysty istumaan tässä koneen äärellä kovin kauaa. Aivan hurjan upea päivä! Mukava perunoiden nostoonkin.

   Delete
 2. Voi kiitos ihanasta ruususta :) Aivan herkku, vaikka pinkin ystävä oonki, mutta vaihtelu virkistää. Ny on muutenki palio nuata oranssi/keltaasia sävyjä puutarhas. Armoton syksyn merkki. Tua sormustinkukkaki on namu. Mäki aprikoosin färisiä kasvatin, mutta sen siämentaimista tuli pinkkiä, hianoja neki, mutta aprikoosiista olisin tykänny täs tapaukses enemmä. Kiva, että onnistuut viimmeen haluttujen kasvien kans.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin harmi, että lajikkeiden siementaimista kumminkin tulee taas niitä tavallisia, ainakin suurimmaksi osaksi. Olenkin kirjannut itselleni jo ylös ensi vuotta varten, että ostan niitä aprikoosisten siemeniä ja viskelen kukkapenkkeihin. Mikä ettei jo nyt, jos tulee siemeniä vastaan jossain.

   Delete
 3. Kiitos hyvin kauniista ruususta. Syksy onkin nyt hellinyt poikkeuksellisen upeilla ja lämpimillä päivillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ja osa puutarhasta kaipaa taas kastelua :-D Ihan hyvä, koska sadevesitynnyrit ovat aika täynnä ja niitä on hyvä tyhjennellä vähitellen. Yökastettakin on niin paljon, ettei puutarha enää ole hätää kärsimässä onneksi.

   Delete
 4. Ihana tuo ”lentelee vain sinne tänne” :-). Kiitos, miten on ihana puska ja täydellinen ruusu!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo ruusu on todellakin täydellinen, ja noin ihanan paljon noita täydellisiä kukkia!

   Delete
 5. Voi että nuo ruusut! on ne niin kauniita ja paljon kukkia! Muitakin kuin ruusuja. On ilo katsoa niitä. meillä jo alkaa vähenemään eri lajikkeet ja viimeyönä vain aste lämmintä, sekin tekee omaa vähennystään kukkamaalla. Syksy saapuu, ei mahda mitään. Mutta varmaan vielä sinun kukkia saamme ihailla pidempään kuin omia.
  Ihania syyspäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä olikin kylmä yö. Täällä yön alin oli 5 astetta, sekin on vähän, kun vielä pari yötä sitten se oli 15. On toki aikakin jo viiletä, siitä lämmöstä vain nautti suuresti. Onneksi on syyskukkijoita, asterit vasta aloittavat!

   Delete
 6. On ehdottomasti ihanaa! Lady of Shalott on upea kukkiessaan noin runsaasti. Muutenkin pitkään kukkivat kasvit ovat oikein loistavia puutarhan peruspilareita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, ja ihanaa, kun tuottavat kukkia syksyynkin.

   Delete
 7. Vau Austin-ruusu! Todella kaunista! Ihania syyspäiviä myös sinne teille♥

  ReplyDelete
 8. Oi, kiitos kauniista ruususta! Lady of Shalottin kuvia katsellessa ihan sydän täyttyy ilosta ja odotuksesta. Jospa omani on tulevina kesinä yhtä runsaskukkainen kaunotar, kun sillä jo nyt on siihen viittaava ote. Jännään, avaako se lukuisat nuppunsa vielä näillä aurinkoilmoilla.

  Kultakärsämö on uskomattoman sitkeä ja pitkään kukkiva kasvi. Nyt sen kukinnot ovat menneet ruskeiksi, mutta houkuttelevat edelleen kaikenlaisia ötököitä. Joku luteen näköinen siellä tepastelee ahkerasti. Tuskin kärsämöillä sentään omia nimikkoluteita on? Sinunkin kultakärsämössäsi näyttää joku ötökkä kulkevan.

  Ihmeellisesti sinulla kukkii vielä harmaakäenkukat ja tarhasormustinkukka. Taitaa alkukesän kuivuudella olla siinä osansa. Meillä toistuvat kaatosateet ovat hakanneet vähänkin korkeammat kasvit maan tasalle ja samalla niiden kukat ja nuputkin ovat kärsineet. Uskon ja toivon, että näillä sateilla on positiivinen vaikutus ensi kesän kasvuun. Useamman vuoden kuivuudessa kärvistelleet kasvit ovat saaneet kerrankin kunnolla juotavaa.

  Kivaa viikonloppua sinulle ja kissaherroille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Istutin Shalottin viime vuoden keväällä, joten omasi on varmaan yhtä iso vuoden päästä. Kuvasin sitä juuri alkuillasta, kun kukkia on vielä enemmän auki, ja ne ovat isoja! Lisäksi ovat avonaisinakin niin tavattoman kaunismuotoisia pallukoita. Väritkin niissä kehittyvät, oranssista tulee enemmän haalistunutta ja vaaleanpunaiseen vivahtavaa persikkaa, kun kukat vanhenevat. Aivan superihana ruusu. Toivottavasti sielläkin pian avaa nuppujaan!
   Ötököitä on tosiaan kultakärsämössä. Ei ihmekään, kun katsoo, kuinka paljon pikkuruisia kukkia siinä on vieri vieressä.
   Täällä sen kukat ovat vielä ihan keltaiset, mutta meillä ei ole kaatosateita ollut. Itse asiassa alkaa jo olla kuivanpuoleista. Yöllä pitäisi tänne osua joku sade, toivottavasti tulee, kun olen tänään istutellut kesän mittaan kasvateltuja taimia, ovat kumminkin vielä pieniä ja hentojuurisia.
   Sateet ovat varmasti kotiinpäin. Kasvien juuret vahvistuvat, kun ei tarvitse kuivassa kärvistellä.
   Me kiitämme, Musti hiipikin taakseni varmaan pyytämään jälkiruokaa. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 9. Shalott on uskomattoman kaunis. Mahtava määrä kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä olisi uskonut, että se pistää pystyyn tällaisen syyskuun shown. On kyllä monessa muussakin jatkuvakukintaisessa ruusussa nuppuja, mutta ei näin paljoa.

   Delete
 10. Mieletön väri ruusussa, kun suoraan syksyyn soinnutettu. Kuukausikaupalla kukkivat perennat ovat mahtavia. Niitä pitäisi suosia enemmänkin.
  Mutta onpa upea kivijalka ja mikä rakennus muutenkin. Vanha potkukelkka kruuna näkymän. Kivaa syksyn jatkoa Saila :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan herkkuväri, vesi suorastaan herahtaa kielelle tuosta ruususta.
   Hyvin bongattu potkukelkat! Niitä on tuossa kaksikin. Rakennus on pikkuinen vanha navetta.

   Delete
 11. Meinasin tulla kysymään, mikä Austin ruususi on pisimpään kukkiva? :) William Shakespeare on kaunis, mutta kukinta loppui heinäkuulle. On silti aiva ihana ja tuoksuva, mitä jotkut ryhmäruusut eivät ole. Onko kukinnan pituudessa eroa, jos ruusu on vanhempi se kukkii pidempään? Ruo Bosbocel on tosi kaunis ruusu, sitäkin mietin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, kyllä minulla Shakespeare on kukkinut syksylläkin, ihan tosi myöhäänkin. Ei kylläkään koskaan näin runsaasti kuin Lady of Shalott, mutta se kasvaa varjoisammalla paikalla. The Pilgrim taisi viime vuonna olla kaikkein viimeisin. Sanoisin, että siihen vaikuttaa eniten kasvupaikka ja ruusun kunto.

   Delete
 12. Hyvä kuulla! :) ehkä se tuosta voimistuu, kasvupaikka ei tosin ole kovin suojainen tällä mun ruusulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusun (juuriston) kasvaessa varmaan sen kukintakin lisääntyy. Toivottavasti saat nauttia runsaammasta kukinnasta jo ensi vuonna! Minulla tuntuvat vaihtelevan aika paljonkin riippuen vuodesta, mutta Shakespearessa on aina ollut vain yksittäisiä syyskukkia. Sekin voi hyvinkin riippua sen vähemmän suotuisasta kasvupaikasta.

   Delete
  2. Kiitos! :) toivotaan näin! Joo, tällaisella pellon laidalla ei välttämättä ole niin suotuisat olosuhteet, muut kasvit jos antaisivat suojaa niin sekin auttaisi. Neilikkaruusu ei näemmä tee kompromissia kukinnasta, tuo valkoinen neilikkaruusu on tosi hieno ja runsaskukkainen, pink grootendorst ei ole ihan niin paljon kukkinut kuin valkoinen.

   Delete
  3. Neilikkaruusut ovat tosiaan luotettavia. Ja kestäviä, ne ovat sopivia myös pysäyttämään pellolta puhaltavat viimat.

   Delete
 13. Lady of Shalot on aivan hurmaava!

  ReplyDelete
 14. Kiitos ruususta se onkin aivan erityinen . Syksyn haikeus ja henkäyksen tuntee ja tuntuu mutta olen myös valmis kohta itsekin lepoon .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, minä kun niin toivon, että syyskuun jälkeen alkaisi maaliskuu :-D

   Delete
 15. Sinä olet nuori ja niin pirun enerkinen 😀

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!