Tuesday 26 September 2023

Iltakierros Mustin kanssa

 Teimme äsken Mustin kanssa pihakierroksen.

Ensin tarkastimme muotopuutarhan, sillä siellä on kaikenlaista kukassa. Tässä on luultavasti tähkätädyke.

Siemenestä kasvattamani valkokukkainen maarianverijuuri tulee ensi kertaa kukkaan. Tämä on vähän hassu kukinta-aika, mutta aika moni muukin kasvi tuntuu piristyneen syyskesällä kuivan alkukauden himmailun jälkeen.
Maarianverijuuri on tuo pienikukkainen edessä, jolla on nätit mansikkamaiset lehdet. Kuvassa on myös valkoista myskimalvaa. Mirrinmintussakin on vielä vähän kukkia.
Maarianverijuuri on täällä luonnonkasvi ja sitä kasvaa tienposkessa muutaman metrin päässä. Siksi ajattelin, että erikoisvärinenkin varmaan viihtyy. Luonnonväri on keltakukkainen.

Ranskantulikukkakin on innostunut kukkimaan nyt oikein kunnolla. Maarianverijuuren kapeampi, matalampi kukkavarsi on kuvan keskellä. Loistomyrkkylilja "Steven" on nyt täydessä kukassa. Sen takana sulkapiiska 'Little Spire' jo lopettelee, mutta on edelleen sinisävyinen.

Elokuussa nurmikolta siirretty harjaneilikka kukkii koko ajan enemmän.

Siirrytään muotopuutarhasta metsäpuutarhapenkkeihin. Mustiii, tännepäin!

Kaivon vieressä kukkii ystävältä saatu myrkkylilja, laji tuntematon.

Tarhalyhtykärhö Princess Kate on ihanasti kukassa edelleen. Tämä on myöhäinen nousija mutta ottaa syksyllä kiinni kaikki alkukesän menetetyt hetket.

Sitten vähän merkkaillaan Rohanin kasveja. Ne ovat Mustin. Kuten kaikki muukin.

Lämmitin tänään saunan, joten sain viimein itseni puhtaaksi ja pyykkiä pestyä. Puhtaat sukat ja alushousut olivat jo kortilla. Flunssassa ei millään jaksanut. 

Sitten seuraan Mustia kasvimaalle.

Kasvimaan kesä meni osittain aika huonosti. Rucolat itivät myöhään, tekivät huonosti lehtiä ja syöksyivät suoraan kukkaan. Onneksi on isohietasinappi, tuo keltakukkainen, joka on kuin rucola, mutta monivuotinen. Se tekee hyvin lehtiä vanhoista ruusukkeista ja juurista, vaikka millainen kesä olisi.

Punajuurista tuskin kummoista satoa kannattaa odottaa, kun ne, jotka eivät olleet jo kuolleet, itivät vasta heinäkuun lopussa, vaikka kylvin ne toukokuussa. Tässä on tilanne nyt.

Mutta ei se haittaa, sillä en välttämättä muistaisi korjata niistä satoakaan. Tänään muistin mennä keräämään hajuherneen siemeniä, sillä haluan saada niitä varastoon niin paljon kuin suinkin. En enää koskaan halua olla vain kahden siemenpalon varassa! Vaalin nimittäin näitä ihanan värisiä, muita lajikkeita en hanki.

Rikkinäisessä kastelukannussa jo yli kolme kuukautta putkeen kukkinut herukkasalvia pitää muistaa ottaa sisään ennen pakkasten tuloa. Tuo on loistava kukkija, ja kuivuuttakin se näköjään kestää vaikka päällään seisten. Toivon, että onnistun sen talvettamisessa.

Ruusutarhassa huomaan erityisen vahvan väripilkun kukkia, joita ensin luulen harmaakäenkukiksi. Sehän on syysasteri 'Royal Ruby', ihana ihana asteri! Vähän matala tuohon, meinaa jäädä jalkoihin, kun harmaakäenkukatkin venyvät loppukaudesta korkeiksi, mutta ehkä asteri jonakin päivänä kasvaa.

Ylärinteessä on kirsikkasorvarinpensas jo saamassa ihanaa hailakkaa, valovoimaista syysväriään. Tämä puska on tavallisen vihreä koko muun kasvukauden, nyt on sen vuoro loistaa.

Auki poksahtelevat hedelmätkin ovat hyvin koristeellisia.

Lopuksi Musti esittelee lintujen kylpyaltaan / kissojen makuvesipisteen.

Musti venyy kuin periskooppi, lienee jotain kiinnostavaa kiikarissa.

Ruukussa on ihanan värinen tarharuostekukka 'George Davison'. Pitkään luulin, että se ei meinaa kukkia lainkaan, nyt ei kukkanupuille loppua näy. Olisimmepa ihan pikkuisen etelämpänä niin, että ruostekukat talvehtisivat kunnolla ulkona!
Edessä on syysvuokko 'September Charm'.

Syysvuokon juurella kukkii syysmyrkkylilja 'Alboplena'.

Me Mustin kanssa toivotamme mukavaa syysiltaa – ihanaa, että lämmin sää jatkuu!


Hajuherne Lathyrus odoratus
Harjaneilikka Dianthus barbatus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Herukkasalvia Salvia microphylla
Isohietasinappi Diplotaxis tenuifolia
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Maarianverijuuri Agrimonia eupatoria
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Myskimalva Malva moschata
Rucola, sinappikaali Eruca sativa
Ranskantulikukka Verbascum chaixii
Sulkapiiska Perovskia atriplicifolia
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Syysmyrkkylilja Colchicum autumnale
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tarhalyhtykärhö Clematis Texensis-Ryhmä
Tarharuostekukka Crocosmia × crocosmiiflora
Tähkätädyke Veronica spicata

22 comments :

 1. Kissojen makuvesipiste... :D

  ReplyDelete
 2. Makuvettä :D se on meilläkin parasta juomaa. Upean värinen asteri, jotenkin sen väri oikein loistaa loppukesän sävyissä. Tuo valkoinen myrkkylilja on kuin hattivattien lauma saarellaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoinen myrkkylilja on tosi oudon näköinen, kaunis kumminkin.

   Delete
 3. Olet Musti aivan paras opas puutarhaan! - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti tuntee joka nurkan – nekin, joista mammalla ei ole tietoa!

   Delete
 4. Kiva iltakierros, kiitos Mustille oivallisesta esittelystä! Tuohon upean väriseen asteriin minäkin silmäni iskin! Tuollaiselle syysasterille olisi kyllä tilausta omaankiin puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royal Ruby on todella ihana. On niitä muitakin purppuraisia, mutta tuo on ainoa, joka on enää hengissä.

   Delete
 5. Niin mielenkiintoista, kun joka postauksella oppii monia uusia kasveja. Tykkäykset ihanalle syysvuokolle, mekein lokakuulla kukkivaa Princess Kate-kärhöä unohtamatta. Mutta pihatantereella omistajan ottein asteleva Musti on tietenkin Best.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on paras! Aamusella se tuli myyräsaaliin kanssa eteiseen ja viettää nyt lakisääteistä ruoansulatustaukoa pedissä.

   Delete
 6. Sinulla on paljon erikoisia kasveja, joista minulla ei ole ollut hajuakaan aiemmin.
  Syysasteri on ihana väripilkku syyskuisessa puutarhassa ja olen niin kade tuosta upeasti kukkivasta syysvuokostasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea on tullut kerättyä, osa kasveista on toki hävinnyt myös.
   Syysvuokko on joinakin vuosina melko kitulias, mutta nyt tuli onneksi sateita heti elokuun alusta asti, jotka piristivät sitä selvästi. Ja heinäkuukaan ei ollut niin kuuma ja kuiva kuin usein on.

   Delete
 7. Taas on herkkuja jos jonkinlaisia. Musti ehdottomasti kaikkein ihanin.
  Pitkälle jatkuneet lämpimät säät venyttävät kivasti kukintaa. Jokunen näyttää jopa aloittavan ikäänkuin uuden kierroksen.
  Täytyykin ensi keväänä metsästää tuota punaista harmaakäenkukkaa. Omani on valkoinen, jossa kukan keskellä on hivenen pinkkiä.
  Flunssasi on ilmeisesti jo helpottamassa. Kiva kuulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, sinulla onkin sitten joku harmaakäenkukan hieno lajike. Tuo punainen on sen perusmuoto, jota tulee helposti ihan siemenestä tai voin kaivaa sinulle keväällä (tai jo näin syksylläkin) jakopalan.
   Hankin tuollaista saman kuuloista kuin sinun lajikkeesi pari vuotta sitten, nyt siinä lähellä on yksi ruusuke, toivon, että siitä tulee sellainen erikoisvärinen. Laitoin sen kauas noista tavallisista punaisista, mutta kyllähän pölyttäjät lentävät kymmeniä metrejä, joten taimi voi olla punakukkaistakin. Sen näkee ensi vuonna, toivottavasti.
   Nyt on jo flunssa täysin ohi, jaksoin jopa hieman kaivaa maasta pieniä kiviä tänään ;-)

   Delete
 8. Musti esitteli taas opettavaasen kiarroksen. Voi jestas nuata sun myrkkiksiä! Mulla puskoo yks, yhtä kukkaa. Keltaasiaki ruastekukkia!? Niitä oranssia vaan muistaakseni nähäny.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo yksi myrkkis on kyllä oikea jumbojetti. Waterlilyssä on täälläkin tänä vuonna vain yksi kukka, ellei lisää sitten vielä ilmaannu vierestä.
   Tykkään eniten noista keltakukkaisista ruostekukista, jotenkin ihana väri. Harvemmin niitä löytyy.

   Delete
 9. Kiva kierros Mustin kanssa. Oli hirmu kodikkaan oloinen tuo pyykkinaru vaatteineen ☺️ Syysvuokko on tosi kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pyykkinaru on minustakin hauska ja puutarhan alueita visuaalisesti rajaava juttu, ei mikään turhake :-D

   Delete
 10. Siniset tähkätädykkeet näyttävät kauniilta mustalla kissataustalla<3.
  Kierroksella Mustin kanssa vääntyy pakostikin suu hymyyn :-).
  Kiva kuulla, että flunssasi on menneen päivän lumia.
  Merja

  ReplyDelete
 11. Vitsit, miten söpöltä Princess Kate näyttää jäkäläisten puunrungon kanssa! Sopivat todella kauniisti yhteen. Ihana on myös 'Royal Ruby'. Syysasterit ovat kukassa täälläkin ja sääkin on hyvin syksyinen. Nautin näistä aurinkoisista ja värikkäistä kuvistasi, sillä tämän viikon pari aurinkoista päivää meni itseltäni melko pitkälti töissä ja muuten onkin sitten taas satanut vähän väliä. Huomenna pitäisi vihdoin olla poutaa.
  Mustille kiitokset hyvin vedetystä iltakierroksesta! Toivottavasti makuveteen tulee vielä tuoreita aromeja ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katella on vanha kataja, johon kiivetä - siitä ratkesi puolet pois, niin tämä puoli oli niin paljas. Katajassa onkin hyvin kaikenlaisia pikku oksia ja risuja, joihin kiinnittyä, alkuun kärhöä vain pitää aina vähän ohjailla, mutta sitten menee hyvin.
   Voi harmi, että aurinkoiset päivät menivät töissä, höh. Toivottavasti tänään on hieno päivä!
   Musti toivoo hyviä viherpeippoaromeita, ne ovat kuulemma hyviä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!