Tuesday, 12 September 2023

Violettia

 On seuraavan värijutun aika, vaikka värien lokerointi onkin vähän haastavaa.

Esimerkiksi Princess Kate -tarhalyhtykärhön kohdalla mietin, onko tuo kukkien takapuoli violettia vai viininpunaa – taitaa se enemmän viininpunaa tai purppuraa olla, mutta menköön nyt, kun on niin ihana. Voihan siitä laittaa uuden kuvan purppuraisten juttuun, heh.
Eilen aamulla oli mahtava sumu, joka koristi hämähäkinseittejä joka puolella puutarhaa. Kuulin, että seittejä on tähän aikaan vuodesta todella paljon siksi, että hämähäkkien pienokaiset, pikkuhämpyt, ovat oppineet kutomaan omat seitit. Miten söpöä!

Samassa katajapenkissä kerrottu idänkurjenpolvi 'Plenum' kukkii uudestaan. Sen ympärillä on kultatesmaa, joka viihtyy tuossa penkissä todella hyvin: siementaimia ilmestyy silloin tällöin, kuitenkaan ei liikaa. Mahtavan kaunis heinä!

Tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel' tuottaa myös muutamia syyskukkia.

Sen vieressä muotopuutarhassa on yksi kauneimpia hortensioita, samettihortensia.

Löysin vuoden takaisen kuvan, tai tarkemmin 16.9.2022 otetun kuvan, jossa kukkii loistomyrkkylilja Colchicum speciosum "Steven" ja unkarinikiviuhko. 

Vielä ei viuhkon kukkavarsia näy, mutta ne ovat kyllä niin huomaamattomat, etten välttämättä vain huomaa niitä. Myrkkis sen sijaan ponnistaa maasta – saa nähdä, ehtiikö se muutamassa päivässä kukkaan eli samaan aikatauluun kuin vuosi sitten.

Muotopuutarhassa kukkivat edelleen jo aiemmin esitellyt syysleimu 'Crème de Menthe' ja jättiverbena; niin hieno pari, että kelpaa esitellä. Jättiverbena vain haarautuu haarautumistaan sekä tuottaa jokaisesta haarasta uusia kukkanuppuja!
Olen niin kiitollinen siitä, että peurat ovat edelleen pysyneet aitojen ulkopuolella, sillä muuten ei tässäkään kuvassa olisi muuta katsottavaa kuin nippu kaljuja varsia ilman kukkia.

Rohanissa ei violettia ole, joten ohitetaan se sujuvasti. Mennään sen sijaan rappuja ylös kasvimaalle. Muurasin toissapäivänä ylimmän askelman; pengermässä on sen verran korkeuseroa – ja kunhan saan tehtyä kiveystä tuonne kasvimaan tähän päähän, eroa on vielä vähän enemmän ja tarvitaan tuo ylinkin askelma. Alun perin kuvittelin, että kaksi askelmaa riittää. 
Portaiden juuressa vasemmalla puolella on edelleen ihanasti kukkiva Geranium shikokianum: se kyllä menee violetti-kategoriaan. Siinä on oikea mahtiperenna. Enkä edes tilannut sen siemeniä, ne tulivat ylläri-lottosekoituksessa, jollaisia on Chiltern Seedsin valikoimissa. Oi niitä hyviä aikoja, kun Britanniasta pystyi vielä tilaamaan siemeniä!

Kasvimaalla edelleen kukkii tuoksuherne 'Wiltshire Ripple'. Tämän kanssa en ole yrittänytkään pidentää kukintaa eli ottaa kukkia maljakkoon, sillä tavoitteeni on saada siemeniä mahdollisimman pian ja mielellään enemmän kuin viime vuonna! Tänä vuonna minulla on tätä vain kaksi kasvia. Toivon, että mahdollisimman monta siemenpalkoa ehtii kypsyä ennen kuin peura käy riipimässä varret tyngiksi.
Minähän en esikasvata näitä, sillä esikasvatus on liian hankalaa kahden kodin väliä reissaavalle. Siksi nämä tulevat kukkaan vasta syyskesällä.

Kaurajuuri tuottaa yhä uusia kukkia, jotka ovat kesäisiä pienempiä. Kunnostauduin kesällä keräämään tämän siemeniä ja painamaan niitä multaan paikkoihin, joihin toivon tätä kasvia eli kukkapenkkeihin. Toivottavasti onnistuu!


Idänkurjenpolvi Geranium himalayense
Jättiverbena Verbena bonariensis
Kaurajuuri Tragopogon porrifolius
Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Samettihortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Syysleimu Phlox paniculata
Tarhalyhtykärhö Clematis Texensis-Ryhmä
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Tuoksuherne Lathyrus odoratus
Unkarinikiviuhko Limonium gmelinii

14 comments :

 1. Ihania violetteja sävyjä! Erityishuomioni ja ihastukseni kohdistuu harvinaisempiin kurjenpolviin ja samettihortensiaan, muitakaan ohittamatta. Jättiverbenaan tykästyin tänä kesänä itsekin. Olen haaveillut siitä jo pitkään ja taimi tuli keväällä kesäkukkaostoksilla vastaan. Yksi ainokainen on täyttänyt suuren ruukun ja kukkinut valtoimenaan koko kesän - ja kukkii edelleen. Kukat muodostavat kuin ilmassa leijuvan violetin pilven ruukun ylle. Hopealehti on ollut sille kaunis kumppani. Myös perhoset ovat nauttineet tästä kesäkukasta.
  Kiviportaat ovat komiat!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jättiverbena on ihan mahtava keveydessään, silti sen kukkaväri ja korkeus takaavat, että pikkuruiset kukat näkyvät. Yhdenkin taimen hankinta kannattaa - minullakin tuli tuo vastaan keväällä taimitapahtumassa. Useampi olisi vielä ihanempi, tietty :-D

   Delete
 2. Samettihortensia on vain niin kaunis. Toki muitakin ihania siellä on, mutta aina eniten tulee ihailtua niitä, mitä täällä ei saisi todennäköisesti mitenkään päin kukkaan asti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samettihortensia on ihana. Kuvittelin, että siitä tulisi isompi puska, parimetrinen vähintään, kuten Englannissa, mutta edelleen se on polvenkorkuinen. Taitaa tosiaan olla äärirajoilla täällä. Toisaalta keväällä sen varret ovat niin elottoman näköiset, että olen muutamaankin kertaan leikannut ne poikki ja todennut: ääh - kuoren alla on ihan vihreää.

   Delete
 3. Violetti on kyllä kukissa ihana väri valitsen esimerkiksi keväällä tummia violetteja orvokkeja melkein aina . Nyt kerrankin minulla on myös jotain mitä esittelet. Leimu löytyy mutta sen kanssa komeilevaa jättiverperaa ei . Siemeniä sain mutta siihen se sitten jäikin itivät hyvin ja tekivät joukkokuoleman .
  Kultatesman sain tänä vuonna vaihdossa ja hyvin on lähtenyt kasvuun .
  Nuo sinun portaat ja ovi on erittäin ihanaa katseltavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan violetit orvokkisi, ne ovat aivan ihania. Sinulla onkin mahtava kokoelma syysleimuja, minulla ei ole kuin muutama. Tämä kirjavalehtinen on nyt innostunut kasvamaan oikein komeaksi, muutaman vuoden ehtinyt juuristoa kasvatella.
   Voihan joukkokuolema! Joskus käy niin. Minulla kävi keväällä samoin latva-artisokan taimien kanssa.

   Delete
 4. Violetti on yks mun lempifäri. Vaikia vaan joskus lokeroora ku sävyjä löytyy. Ihana Kate verkkooneen. Ai, myrkkikset jo nousoo. Kuinkahan mun käy, tuppaa mennä aina nii kiikunkaakun talaven portahille. Muistaakseni lehtiä kuitenki keväällä näin. Ja nua portahat! Nii hianot kiviset. Enoo tuata korkeuseroa ennen nua suureksi tajunnukkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Violetti on minunkin lemppareita puutarhassa, vaikka en voi oikein kuvitella pukeutuvani sen väriseen, tai sisustukseenkaan laittavani. Puutarha on kuitenkin jotenkin ihan eri juttu.
   Toivottavasti myrkkiksesi nousevat pian! Niissä tuntuu olevan aika isoja eroja, jotkut ovat aikaisia. Loistomyrkkyliljat muuten tuntuvat ainakin täällä minun pihallani olevan selvästi aikaisempia kuin syysmyrkkyliljat.
   Kivi on niin ihana elementti puutarhassa, onneksi niitä maasta nousee, ja juuri portaiksi sopivia laakeitakin on löytynyt.

   Delete
 5. Samettihortensia näyttää niin hienolta, että täytyy harkita sen hankkimista.
  Kiviportaat näyttävät tosi kivalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä ihana ja varmaan siellä sinulla menestyisi, kun perustat istutusalueet varmaan paljon paremmin kuin minä :-D Minä vain lykkään siihen maahan, mitä on.

   Delete
 6. Viininpuna/violetti on minusta kaunis kukkaväri. Princess Katessa valon suunta ja määrä vaikuttaa paljon, näyttääkö kukan perä viininpunaiselta vai violetilta. Katselin sitä juuri omassa pihassa.
  On muuten hieno muoto tuolla kaurajuurella. Olet osannut vangita sen juuri oikeasta kuvakulmasta.
  Meinasin jo kiljua, että kukkiiko safiirihortensia sinulla. Vaan se onkin samettihortensia, aivan ihana tuollaisin liloin palluroin varustettuna!!! Seurasi väistämätön "tuon haluaisin" -ilmiö eli hankintalistalle meni, tosin varmaan ensi vuodelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, valo tosiaan vaikuttaa.
   Sinäpä tykkäät pallokukista / nupuista, samettihortensia olisi sinulle omiaan. Se on tosiaan kaunis. Sitä vähän harvemmin tulee vastaan, omani hankin Sainion taimistolta Laihian läheltä. Luulisi kyllä lähempääkin asuinpaikkaasi jostain löytyvän!

   Delete
 7. Minulla on kaurajuuri-invaasio puutarhassa. Tuntuu, että jokainen siemen on itänyt. Niitä on kaikkialla. Että eiköhän kohta sielläkin. Sitä en tiedä mikä on niiden talvehtimisprosentti, varmuudeksi keräsin sienemiä talteenkin. Safiirihortensia on upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa! Hyvä tietää. Silloin aikanaan, kun lähetit tuon siemenet, nekin itivät hyvin. Istutin osan muotopuutarhaan, mutta se nippu kyllä hävisi - voi olla myyrän syytä. Vain nuo kasvimaalle kylvetyt selvisivät. Joten on tosiaan mahdollista, että niitä ei ensi keväänä niin paljoa kumminkaan ole. Täytyy minunkin ottaa osa siemenistä talteen, ehkä nämä viimeiset ehtivät kypsyä. En nimittäin ole tajunnut niitä laittaa talteen - toisaalta niitä tuli niin paljon ja osa lentänyt jonnekin puutarhassa, että pakko kai niiden joidenkin on selvitä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!