Wednesday 9 February 2022

Vaihteleva talvi

Olen viikon sisään kuvannut pihaa useaan otteeseen ja aina on ihan eri sää.

Tasan viikko sitten oli lunta joka paikassa, oksilla ja maassa. Maisema oli tykkänään valkoinen. Tämä on pihani itäpää, jossa on mm. kasvimaa.

Parsat olivat älyttömän kauniit lumisina punaisissa marjoissaan.

Orjanruusupergolan alla lahonnut korituoli, nykyinen pionituki, odottaa pioninversoja vielä muutaman kuukauden.

Olin lainannut naapurin pihaa autolleni, kun olin edellisperjantaina käynyt hakemassa Ransulle lääkettä saaren toisesta päästä. Ojaan lipsuminen oli lähellä kotipihasta jäiselle tielle kääntyessäni, niinpä jätin suosiolla auton naapurin tasamaalle. Lisäksi Valtteri oli tulossa ja mietin, että tuossa avoimella ei ainakaan puu kaadu auton päälle. 
Ei kaatunut, mutta auto muuttui sen viikonlopun aikana lumipalloksi.

Tontin länsipäässä oli yhtä valkoiset maisemat kuin idässäkin. Lunta ei toki tullut ollenkaan samaan malliin kuin mantereella, meillä lumikuorrutus oli 5–6 cm.

Huussin vieressä valui vesi ylärinteestä kovan pakkasjakson alkaessa.

Monta metriä alempana se virtasi yhä.

Varpushaukka lehahti lentoon, se oli ollut kyttäämässä saalista naapurin koivun latvassa.

Viikko sitten kuvasin Ransun vastahakoista ulkoilua lumessa ja kovassa pakkasessa.
Märät pyykit jäätyivät kalikoiksi narulla.

Sama kohta neljä päivää myöhemmin.

Ei tosin ihan herkkua pihalla kulkemisen kannalta. Monin paikoin muhkuraista jäätä, johon kertyy plussakelillä vettä päälle.

Auton lumikuorrute on sulanut!

Maa on jäässä, mutta tuossa huussista vasemmalle on 1–2 cm sulaa vetistä mutalöllöä jäätyneen maan päällä. 

Alempana rinteessä on usean senttimetrin jääkerros. Sen päällä valuu päivisin vettä, joka öisin taas jäätyy paksuntaen ja levittäen jäätikköä entisestään. Voi kasviparat. Kiinanpunapuu on tuolla jäätikön keskellä, toivottavasti se sinnittelee.

Huomasin jäässä omituisia kellanruskeita valumia. Tarkemmin katsoessa niiden luona oli kymmeniä kuolleita toukkia. 
Ne ovat maassa talvehtivia hapsenkakkiaisen toukkia, mutta kun maa täyttyy vedestä eli muuttuu hapettomaksi, on toukkien pakko herätä ja kaivautua pintaan, jotta ne saavat ilmaa. Siihen ne ovat sitten jäätyneet kuoliaiksi, rassukat. Maasta kaivautuminen selittää mutaiset valumat.
Toivottavasti kasvieni juuret selviävät hapettomassa maassa.

Musti esittelee seuraavana, kuuraisena aamuna samaa käytävää kuin aiemmassa kuvassa. Aurinkoisena iltapäivänä jäätä suli kivien päältä aika hyvin, yön pakkasessa se jäätyi uudestaan.

Kasvimaalla kalusteet seisovat jää-vesilammikossa.

Sama maisema, joka oli aivan valkoinen viisi päivää aiemmin. Musti esittelee koivikosta käsin. Se on paikka, johon ei jäätikköä kerry, hyvä tietää istuttamisten kannalta.

Toissapäivänä tontin länsireuna näytti tältä pakkasyön jälkeen. Eipä tuossa paljon paljasta maata ole, jos ei ole luntakaan montaa senttiä. Lähinnä tuossa on jäätä, ylärinteestä valuva jääkenttä laajenee laajenemistaan, sitä on tuo kaikki harmaa.

Onneksi ennuste näyttää pääosin aika lauhaa seuraavat kaksi viikkoa, paria pakkaspäivää lukuun ottamatta. Lämpötila tietysti sahaa nollan molemmin puolin päivin ja öin. Mutta 15 vuorokauden viiva näyttää lievää kohoamista, ja reilun viikon päästä ollaan ehkä jo plussalla yötä päivää. Maa alkaisi sitten ehkä sulaa.


Kiinanpunapuu – Metasequoia glyptostroboides

24 comments :

 1. Meilläkin joka kevät kalliolta valuu vettä talon edustan tielle. Juuri sepeliä siihen heittelin kun oli taas ihan luistinratana. Muualla on tosi paksu kerros lunta. Ehkä se sulaa juhannukseen mennessä... Saimilta muuten terveiset täältä lintulaudan alta pojille. Hälle tehtiin eilen kastrointi ja ilta meni vähän pökkyrässä. Nyt vointi jo hyvä😻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kulku- ja ajoväylillä jää on myös ikävää, mutta istutusalueilla se on ihan horroria. Ei voi kuin toivoa, että kasvit selviävät. Lumi olisi niille paljon parempi.
   Eiköhän lumi siitä vauhdilla lähde sulamaan, kun kevätaurinko lämmittää!
   Terveiset Saimille, hyvä, että kaikki sujui hyvin! ♥

   Delete
 2. Onpa teillä tosiaan ollut vaihtelevaa. Täällä tulee tasaisesti lunta aina vain lisää, paitsi eilen ja tänään on paistanut aurinko niin ihanasti.
  Toivotaan, että kasvit selviävät noista vaihteluista. Kevät on siinäkin suhteessa jännää aikaa, että pitää jännittää kasvien puolesta. Toukkarassukat kokivat kamalan lopun, täällä lehtokotiloille toivoisi samaa. Mutta kaikella on puolensa. Jos kotiloille on hapetonta ja jäätä, niin samaa on myös kasveille. Joten ehkä perun toiveeni.
  Aurinkoa ja sulia maita toivotellen. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinko on ihanaa, mutta lunta tuskin kaivataan enää lisää!
   On kyllä todella mitä jännittää taas. Onneksi aina nousee isoja ilon aiheita, toisaalta sitten kauan etsityt erikoisuudet, kuten jättililjat ja kiinanpunapuu kirpaisevat lujaa, jos menehtyvät.
   Onneksi toukkia on todella paljon, niitä lienee mullassa vähän joka puolella. Toivottavasti linnut saavat noista hyvän välipalan sitten, kun ne vapautuvat tuolta jäästä. Lehtokotiloiden massakuolema olisi kyllä toivottu! :-D
   Kiitos, aurinkoa ja pikaista kevään saapumista sinnekin!

   Delete
 3. On kyllä ollut todella vaihtelevaa, täälläkin. Tänään oli ihan kevään tuntua ilmassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipähän pääse pitkästymään, joka aamu saa herätä eri näköiseen maailmaan! Kevään tuntu on ihanaa. Tintit visertelevät jo ihan keväisesti.

   Delete
 4. Palstallasi säävaihtelut näkyvät vielä selkeämmin kuin täällä. Valtavassa lumimassassa ei ihan heti näy, vaikka osa siitä plussakelillä sulaa ja haihtuu.
  Nuo jäämassat huolestuttavat. Kuinka kasvien juuret selviävät? Iltalehden keskiviikon lööppi mainosti kevään olevan aikainen ja aurinkoinen. Minulle kyllä sopisi, mutta olen hiukan skeptinen noiden keltaisen lehdistön lööppien suhteen.
  Pitkin syksyä olen ihastellut parsoja. Ovat kauniita kultaisessa syysasussaan ja kosteuden jäätyessä niihin helmiksi. Marjoja minun parsoihini ei ole kertaakaan tullut. Siinäpä odottamisen arvoinen asia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on ollut enemmän plussakelipäiviä, ja se näkyy heti veden valumisena ja sitä seuraavana jäätymisenä. Toivottavasti teillä se järkyttävä lumimassa hupenee!
   Sanos muuta, mitenköhän kasvit selviävät. Periaatteessa lepokauden aikana ei juuristossakaan pitäisi tapahtua mitään. Voihan puita ja pensaita, ja perennojakin, kuljettaa ja varastoida lepotilaisina ihan paljasjuurisina. Joten saa nähdä. Kiinanpunapuullakin pitäisi olla meneillään lepotila, se ruskaantui ja pudotti neulasensa asiaankuuluvasti syksyllä.
   Kuten huomaat, minulla on kova luotto kasvien selviämiseen ;-D
   Aikainen ja aurinkoinen kevät saa tulla vaikka heti. Sikäli ennuste näyttää pitävän paikkansa, että plussakeliä lähinnä luvataan, paria pakkaspäivää lukuun ottamatta viikonloppuna.
   Parsat ovat tosiaan koristeellisia! Tai eivät keväällä niinkään, mutta silloin ne ovatkin maukkaita ;-)
   Marjoja kehittyy vain emikasveihin, mutta jos parsan hankkii taimiliikkeestä, saa luultavammin hedekasveja, sillä niissä pitäisi olla runsaampi sato. Minun parsani ovat tontilta valmiiksi löytyneitä, joten en tiedä, mistä ovat pihaani päätyneet - siemenkarkulaisina naapurista vai onko joku muinainen asukas istuttanut. Huomasin viime kesänä parsan siementaimen männyn alla kymmenien metrien päässä parsapenkistäni, eli linnut selvästi niitä levittävät.

   Delete
 5. Kovin on vaihtelevat teillä ollu siät! Tuohan se taitaa kasveille suuri riski olla. Meillä on lunta runsaasti ja lissee on luvassa. Miesväki on ahkeroinu katoilta lunta puottamassa. Tiilikatosta kun ei hevin puttuu ja suvipäiviä ei koko talaveen oo ollu. Hirvetkin nyt mehistä teille tulloo, kun mahhoonsa myöten kualaat paksussa hangessa ja pajukoita syövät tien vierestä. Toivottavasti siun kasvit selevivää sulamisesta ja jiätymisestä. Tiällä lumi suojovaa kasveja vielä pitkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tämä iso riski on, ja tässä ei välttämättä enää kohopenkitkään auta, kun salaojat ovat jäätyneet tukkoon ja sitä myöten maa jääkuoren alla paikoin aika korkeistakin kohdista.
   Kattojen suhteen ei puolestaan meillä ole oikeastaan ikinä huolta. Vaikka lunta tulisikin joskus enemmän, tuuli puhaltaa sen pian pois katoilta.
   Voi sentään hirviä, vaarahan tuossa on autoilijalle ja hirvelle niin ikään.

   Delete
 6. Huh huh, mitä säänvaihtelua! Inhoan ihan eniten sitä, että talvella on juuri tuollainen nollan molemmin puolin keikkuva sää ja joka puolella on liukasta jäätikköä. Onneksi sellaista on harvemmin täällä päin Suomea. Ei ole tänä talvena tarvinnut vielä kertaakaan laittaa nastakenkiä jalkaan, tosin lumikolaa on saanut työnnellä aika ahkerasti. Pitäisi tänäänkin käydä kolaamassa piha...
  Onneksi teillä ei talvi kestä kovin kauaa, joten ehkäpä kasvit pian vapautuvat tukalasta jääpeitteestään ja pääset itsekin liikkumaan puutarhassasi liukastelematta. Pidetään peukkuja, että sinne luvatut sääennusteet pitävät paikkansa. Eivätkä ennusteet näytä hullummilta tännekään; pikkupakkasta ja vain pientä lumisadetta. Kelpaa tässä vaiheessa talvea oikein hyvin, vaikka aurinko voisi kyllä näyttäytyä vähän useamminkin.
  Kivaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä etelässä on liikkuminen ihan mahdotonta, niin saaristossa kuin rannikolla ja kaupungeissa, kun jäätä on joka paikassa. Täytyy toivoa, että se lähtee tuosta liukkaasti sulamaan!
   Ennuste teille kuulostaa ihan kivalta. Aurinko on meitä hellinyt monena päivänä, tänäänkin, toivottavasti teillekin paistaa, se tuntuu niin ihanalta pitkän pimeän kauden jälkeen.
   Aurinkoista viikonloppua!

   Delete
 7. Ihana kuva Mustista muotopuutarhan edessä! Siellä on sentään kuvissa vaihtelua, täällä on vain aurinkoinen versus pilvinen hanki.
  Kun eilen kahlasin arboretumissani verkkoja tarkistamassa, upposin välillä reiteen asti, sillä lunta on paikoitellen kinostunut kunnon kasoihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinkoinen versus pilvinen hanki :-D
   No huh, teillä on enemmän kuin riittävästi lunta! Karmeaa tuollainen uppoaminen. Talvessa ikävintä on se, kun sukat kastuu, kylmää lunta menee kenkään, yyh! Ja se, kun jää jumiin lumeen ja meinaa saada ahdistuskohtauksen.

   Delete
 8. Kyllä on olut säiden puolesta vaihteleva talvi. Mutta saa kyllä olla pitkään lämmintä ennekuin lumet katoaa. on sitä tullut jo parinkin talven tarpeisiin. ja lisää luvassa.
  Siellä on tuota jäätikköä kovin, se on aina arvaamatonta kun siihen astuu tuleeko vauhtia lentoon vai pysyykö pystyssä. Kissat ei taida pahemmin lumesta nauttia niin kuin tuo meidän pikkuinen nauttii kun kellii lumessa mennen tullen ja aina kiire lenkille.
  Oikein hyvää helmikuun jatkoa ja toivottavasti kukat kestää tämän vaihtelevan talven.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jäässä saa tosiaan varoa liikkumista, toivottavasti teille ei Himmun kanssa sellaista tule lenkkitien varrelle.
   Voi ei, tuleeko sitä lunta vielä lisääkin! Kuulostaa siltä, että et enää sitä tarvitsisi, kasveilla on jo pakkassuoja.
   Musti kyllä lumesta tykkää, oikein riehaantuu, kun on uutta lunta, jota voi pöllyttää ja johon hyökkäillä. Taitaisivat pitää lumiriehat yhdessä Himmun kanssa, jos kohtaisivat!
   Kiitos, hyvää helmikuuta sinnekin, tämäkin kuu alkaa olla jo puolessavälissä!

   Delete
 9. Lauhaa on luvassa tännekin. Minua niin pelottaa kasvien puolesta. Vaikka maan päällä on puoli metriä lunta, on maa lumen alla aivan jäinen, ennen lumen tuloa pääsi tulemaan jääkerros kun satoi vettä ja pakasti vuorotellen. Mutta minkäs teet, sitä vastaanotetaan mitä tulee ja vain toivotaan, että vauriot ovat pieniä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, maa on jäässä, talvi alkoi aikaisin kovalla pakkasjaksolla ja ilman lunta. Saa nähdä, mitä tämä jääkausi kasveille tekee ja koska maa sulaa. Toivottavasti aarteesi säilyvät hengissä!

   Delete
 10. Meillä on lunta niin paljon, että menee pitkään ennen kuin se on poissa. Joka paikassa n. 40 cm ja nietoksissa yli puoli metriä. Lisää luvassa. Mutta aina ne on juhannukseen mennessä sulaneet. =)
  Toivottavasti kasvisi selviävät tuosta jääpeitteestä kuin ihmeen kaupalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kevätaurinko sulattaa ne nopeasti!
   Onneksi suurin osa kasveista selviää aina. Mutta harvinaiset herkut, joita on vain kauan etsitty yksi kappale, huolestuttavat.

   Delete
 11. Siellä on tosiaan vaihtelevat kelit! Kissoillakin on joka päivä erilaista ihmeteltävää. Lumen alta sulanut maa kantaa ties mitä hyviä hajuja niiden nenään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan aina tutkittavaa! Myyrät paljastuvat, ne eivät pääse jään alle pakoon!

   Delete
 12. Meillä maisema on kovin samannäköinen nyt viikosta toiseen, tosin lumivaippa kasvaa kasvamistaan! Ja toisinaan puut ovat lumisia, toisina päivinä tuuli tyhjentää oksat lumesta;)
  Mutta kevättä kohti, pikkuhiljaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kevät pian tulee! Ja kasvit lähtevät kasvuun eivätkä ole heittäneet veiviään.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!