Friday, 25 February 2022

Ajattelin kuvata lumikelloja

 Eilen vesisade ja plusasteet olivat hävittäneet lumet pihasta niin tehokkaasti, että ajattelin tänä aamuna mennä kuvaamaan lumikellojen versoja pihalla. 

Kun aamulla vedin makuuhuoneen verhot auki, teki mieli vetää ne uudestaan kiinni. Voihan räntä!

Onhan tuo valkoinen tavallaan ihan kaunista, mutta enää ei ole joulu. Kirsikkapuu toisaalta näyttää varsin koristeelliselta, kun vaakasuuntaisilla tummilla oksilla on lumipäällys.

Täällä ruskopenkissä pitäisi olla lumikelloja, mutta muutaman senttimetrin lumikerros peittää niiden mahdolliset versot. Tuo on nimittäin melkoisella varmuudella pikkukurjenmiekka 'Gingerbread Man'.

Vanhan talon etelänurkalle ei lumi kerry, tuuli puhaltaa sen siitä joka ilmansuunnan puuskilla pois. Siinä on jo loppuvuonna nousseisiin puistolumikelloihin ilmestynyt valkoinen kukkanuppu. 
Vieressä kasvaa ahomansikkaa, loistava talvivihreyttä tuova kasvi. Siis jos ei ole lunta. Anteeksi vain, tiedän, että lähes kaikki tuskailevat liian lumen kanssa! Täältä se tosiaan oli eilen lähestulkoon hävinnyt. En pysy laskuissa, monennenko kerran tänä talvena.

Musti tuli tervehtimään, mutta ei yhtään innostunut lumiriehaan. Se näytti tyytymättömältä. 
Ehkä sitä huolestuttaa, jos Pantteripalstankaan suvereniteettiä ei kunnioiteta? Kun nyt kaikenlaiset tyypit kokevat oikeudekseen hyökkäillä viattomien kimppuun.

Tai sitten lumen koostumus on väärä.

Niin kuin onkin. Se on aivan liian märkää. Ei tuollaisessa voi riehua.
Musti painui sisälle ja rakensi sängyssä olevasta lampaantaljasta itselleen iglun.

Sain sitten jatkaa pihakierrosta yksin. Vaaleajouluruusu on yhä kukassa ja uusia nuppuja avautuu.

Kuusten alla ei lunta ole ja sieltä löytyi 'Kildare' -lumikellon nenänpää!

Pisimmällä ovat japaninlehtikuusen alla olevat 'S. Arnott' -lumikellot, näitä on monta ja nuppuja näkyy jo lukuisia! Ihana näky, jota täytyy konttailla tutkimaan lähipäivinä, plussakeliä on luvassa auringon kera.

Toivoa ja voimia sinulle, lukijani!


Ahomansikka – Fragaria vesca
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

22 comments :

 1. No onpa siellä kuitenkin jo hurjan keväistä, vaikka räntää välillä tulisikin! Vaikka mitä pikkuisia nuppuja jo. Täällä on ihan hirveän paljon lunta vielä, ei auttanut eilinen plussakeli, kun yöllä tuli taas uutta lunta kaksi kertaa sen verran mitä eilen suli. Tänään saatiin kolata tosi märkää lunta. Ei ole toivokaan mistään vihreistä versoista, paitsi kasvihuoneessa kukkii nyt helmililja ja narsissi, kun ajattelin, että saavat pärjätä jo siellä.
  Musti on ihan oikeassa, täysin väärä lumen koostumus, tassut kastuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on niin tosi vähän lunta, kun vertaa, mitä mantereella on. Ei ole tarvinnut kertaakaan kolata, olisikohan ollut maksimissaan 10 cm hanki. Vähän kyllä huolestuttaa taas tuo vaihteleva sää. Nyt luvataan plussaa ja aurinkoa, ja viikon päästä mentäisiin pakkaselle yötä päivää moneksi vuorokaudeksi. Siinä on varmaan taas kaikki lumi sulanut, ja toivon kovasti, että pihan jäätiköt eivät vain jatkaisi laajenemistaan, kasvivahingot tulevat olemaan melkoisia. Maa on aivan jäässä ja monen sentin jääkuori vielä maan päällä monin paikoin. Ei voi kuin toivoa parasta, senkin suhteen.
   Onneksi Mustilla on lohdutusta, sillä otin eilen pakkasesta pussillisen maksaa sulamaan. Silloin, kun on maksaa tarjolla, ei Musti muutenkaan käy ulkona kuin lyhyitä pyrähdyksiä ;-)

   Delete
 2. Ihan mieletöntä, että siellä näkyy vihreää ja jouluruusukin kukassa. Tänään lumikasat ovat vain lisääntyneet. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että tämä lumi ei voi sulaa edes toukokuun aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä ei tosiaan ole ollenkaan sellaisia lumimääriä, päinvastoin, kun on vuoroviikoin ollut paljas maa ja lumipeite. Tsemppiä sen lumivyöryn kanssa!

   Delete
 3. Taisi tulla luminen juhannus :D Ensi viikon sääennusteet näyttää lupaavilta, plusasteita ja aurinkoa. Siihen asti voi tehdä kuten Musti ja pysyä iglussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näyttää kyllä, tosin yöpakkaset lannistavat jään sulamista. Tämä meidän lumi kyllä äkkiä häviää, kun sitä on niin ohuelti ja sekin on ihan märkää, mutta ne jäätiköt, huokaus. Huoli kasveistani on kova, vaikka se maailman mittakaavassa onkin vähäinen huoli.
   Oma lampaantaljaiglu olisi kyllä huippua! Täytyy alkaa suunnitella...

   Delete
 4. Oi sentään kyllä nämä pienet urheat kukkaset tuovat jollakin tavalla lohtua tähän hetkeen.
  Päätin tänään, että hankin tänä vuonna sen kaarikasvihuoneen, tiedä vaikka tässä joutuu lähivuosina ihan tosissaan viljelemään perheelle syötävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on varmasti järkevä hankinta! Kyllä näistä pienistä tulee vahva usko elämän jatkumiseen. Tosin itkettää kaikki siviilikohtalot, ei sanat riitä.

   Delete
 5. Siellä jo keväistä näkymee on, vaikka nyt takapakkii tul. Onneks nuo lumikellot on tottunu säänvaihteluun, jouluruusu vähän repaleiseks ulukonäöltään männöö näillä keleillä. Meillä on jouluset maisemat, kun illalla sato märkee tarttuvoo lunta lissee lähemmäks 10cm. Lupaavalta tuleva viikko näyttää, aurinkoo ja pientä pakkasta. Aurinko jo lämmittää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on mahtihieno keli, räystäät tippuu ja olo on entistä keväisempi! Aurinko tekee niin hyvää ja ihanaa on, että sitä on luvattu moneksi päiväksi.

   Delete
 6. Räntäsade ei varmasti tunnu kivalta siinä vaiheessa kun on odottanut kaunista kevätpäivää. Jospa märkä räntä kuitenkin pehmentäisi jääkenttiä tehokkaasti. Pääset lapioimaan sitten sohjovelliä pois kukkapenkeistä ja kulkuväyliltä :D
  Ei mahda mitään, mutta nauroin tuolle ensimmäiselle kuvalle Mustista ja siihen yhdistetylle kuvatekstille. Jotain piristystä sentään hyvin huolestuttavaan maailmantilanteeseen. Kyllä saisi minun puolestani sen yhden vanhuudenhöperön mahtailijan päästä muutama iso verisuoni poksahtaa vaikka saman tien, jotta loppuisi tämä järjettömyys. Tuollainen mielipuoli tuskin tyytyy yhteen maahan kun ikää alkaa jo olla ja pitää saada nimi historiankirjoihin.
  Mustin lampaantaljaiglusta tuli mieleen, että näin tässä eräänä päivänä töistä tullessa erään talon pihassa ihan oikean iglun. Normaalisti en katsele ihmisten pihoille ajaessani mutta sen talon pihaan heti kadun varteen ilmestyy aina suojasäällä hauskoja lumiukkoja tai muita lumiveistoksia. Joulun alla siellä näkyi metrin korkuista tossua työntävä lumitonttu ja tossun sisältä kurkki pienempi tonttu. Ystävänpäivän tienoilla tossun jämistä oli muokattu iso sydän. Sen pihan taideteoksista tulee aina niin hyvä mieli.
  Täällä paistaa vaihteeksi aurinko. Pitää lähteä tarkistamaan luumupuut, sillä isäntä sanoi nähneensä jäniksen jälkien suuntaavan takapihalle. Toivottavasti eivät ole päässeet verkkojen yli. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on sitten mitä kaunein kevätpäivä, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja ulkomittari näyttää yli 3 astetta plussaa (aiemmin, kun aurinko osui mittariin, se näytti yli 7:ää, mutta ehkä se ei ollut ihan todellinen - kuvaa kyllä hyvin auringon ihanaa vaikutusta!).
   Heh, lapion kanssa tuota parin sentin lumikerrosta olisi aika vaikea saada kokoon, ehkä juustohöylä voisi olla näin ohuelle lumipeitteelle kätevämpi vempain ;-) Täytyy käydä yrittämässä rautakangen kanssa kohta, jos jäätiköt olisivat pehmenneet.

   Huumori on ihmisen tärkeimpiä voimavaroja, ja jos pystyy nauramaan huolten keskellä, se on tärkeä ja hieno asia ♥ Hyvät toivotukset itänaapuriin, yhdyn toiveeseesi hänen terveydentilaansa nähden!
   Voi, teillä on naapurustossa oikeita lumiveistäjiä. Aika mahtavaa! Kiva, että tekevät taideteokset lähelle katua kaikkien iloksi.
   Kiitos, nyt on niin mahtisää, että tätä ei hullu itänaapurikaan pysty pilaamaan, aurinkoista ja hienoa viikonloppua sinnekin!

   Delete
 7. Ihmeellistä, että siellä voi nähdä kukkivan jouluruusun! Juuri kaivoin ties monenneko kerran vallihautoja verkkojen ympärille ja upposin välillä reisiä myöten hankeen. Eteneminen on tuskallista kun kohva kantaa paikoitellen ja sitten taas uppoaa ja jää jumiin. Eilen saimme tänne taas reippaan kerroksen lisää lunta ja olen jo lopen kyllästynyt koko aineeseen.
  Musiikin varmaan jo odottaa kevättä ja kesäriehoja myyrien kanssa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kuulosta yhtään mukavalta tuo hankeen humpsahtelu. Yksi asia, jota talvessa eniten inhoan, on se, kun lunta menee kenkään/saappaaseen. Yyh sitä inhaa kylmää nilkassa! Meillä ei kyllä niin käy, ellei yritä pihalle sandaaleilla, kun lunta on vain pari senttiä. Toivottavasti siellä alkavat hanget pian huveta!
   Musti on jo päässyt nappaamaan myyriä, kun eivät pääse hangen alle karkuun :-)

   Delete
 8. Musti lampaantaljaiglussa, mikä mainio tapa viettää talvipäivää :-D:-D

  En usko, että mitkään Mustin kokoiset tai pienemmät pystyvät horjuttamaan Mustin suvereniteettia palstalla <3<3

  T : Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se ei ole huono päiväohjelma ollenkaan, jos räntää viskoo taivaan täydeltä! Tänään onkin upea, hivelevä aurinko ja Musti on ulkoillut reippaammin, tosin nyt lataa pantteripattereita pedissä.
   Hyvä, että Mustilla on ystäviä ♥

   Delete
 9. Lunta sataa maaliskuussakin, mutta nyt olo on jo huomattavasti enemmän voiton puolella. Tai pikemminkin kevään puolella. Vuosien varrella olemme jo tottuneet siihen, että siellä "etelämeren" saarella piipot nousevat kuukausia meidän muiden piippoja aiemmin. Niiden kuvia katsellessa voi olla varma, että suunta oikea - kohti kevättä mennään ja vauhdilla.
  Maailma kaipaa Mustin kaltaisia pehmotyyppejä. Palstatilaa ja myyriä riittää kaikille. Ei niitä tarvitse väkivalloin toisilta käydä rohmuamassa.
  Ihana auringonpaiste sulattakoon sydämet kaikkialla! Maukasta laskiaissunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etenkin näin huikaisevan aurinkoisina päivinä herää todellinen toivo siitä, että kevät tulee ja heittää talven sivuun. On vaikea uskoa, miten kamala tilanne maailmassa nyt on. Toisaalta se on onni, että huoli väistyy hetkeksi, tarpeellistakin. Auringossa isoa vaahteran oksaa sahatessani mietin toki samalla, onko ukrainalaisilla polttopuita. Kunpa heille voisi lähettää!
   Meillä tosiaan piippoja nousee, kun sitä lunta ei juuri ole. Meillä sataa vähemmän kuin esim. Nauvossa, isot saaret tuntuvat keräävän sadepilvet ja tänne niiden pohjoispuolelle ei sitten sadakaan. Sijainnilla on merkitystä niin kesän sateille kuin talven lumillekin.
   Onneksi on kissoja, joita silitellä!
   Toivottavasti hullu itäjohtaja kärsikin vain kaamoksen aiheuttamasta aivohäiriöstä, joka auringon myötä korjaantuu. Epäilen kyllä ja toivon silti yllä Minnan ehdottamaa verisuonten poksahtamista. Se olisi maailman pelastus.
   Unohdin kokonaan hankkia laskiaispullia, mutta onneksi ostin mämmiä. Maukasta laskiaista sinullekin!

   Delete
 10. Ihanaa nähdä edes lumikellojen ja kurjenmiekkojen "neniä", kun täällä on metri lunta joka ikisen kukkapenkin päällä! Onneksi paistaa aurinko, se nostaa mukavia tunnteita lähestyvästä keväästä, puiden oksilta on jo lumet sulaneet! Mukavaa laskiaissunnuntain jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on aivan ihmeellisen iso ero lumimäärien välillä, tuntuu, että tavallinen ero potenssiin kymmenen! Aurinko kyllä saa mielen korkealle, onneksi, ja kevät tulee ajallaan. Päivä on pidentynyt jo huimasti ja koko ajan pitenee harppauksin, ihanaa.
   Kiitos, iloista laskiaissunnuntaita sinullekin!

   Delete
 11. Onpas siellä vähän lunta, ihan kateeksi käy! Ihana Musti <3 Pus! Lampaantaljaiglu kuulostaa täydelliseltä paikalta vietää räntäsadepäivää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lunta on ihanan vähän ja tällaisina päivinä maata paljastuu kymmenen neliömetriä päivässä, vähintään! Niin ihanaa. Pikaista maata sinnekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!