Saturday 5 February 2022

Kahteen kertaan tehty huivi

 Joskus viime viikolla mainitsin projektin, joka on iso huivi. Sain sen sitten valmiiksi viime viikon perjantaina. Tai niin luulin.

Olin päätellyt ja viimeistellyt, enkä ollut huomannut mitään. Huomasin vasta, kun ripustin huivin venymään. Yhdessä kulmassa on sauma ilman reikäkuviota ja vastakkaisessa kulmassa onkin sitten kaksi reikäkuviota vierekkäin.

Keskusneliön kahdella puolella on ensimmäinen, ohut harmaa raita eri näköinen, kun osat ovat eri päin. Muutenhan en ole noudattanut samanlaisia raitaosuuksia, mutta tuon oli tarkoitus olla yhtenevä.
Olin katsonut oikeat ja väärät puolet vain reunakaistaleen vierestä ja kuvitellut, että näen sen siitä. Siinä olen tainnut tehdä ensimmäisessä palassa reunaosuuden jälkeen ensimmäisen rivin tuolla reunan punapuulla värjätyllä langalla, ja toisessa palassa taas siirtynyt heti vaaleanharmaaseen. Tai jotain. Koska ne ovat samoin päin, mutta kaikki muu ei.

Huivi kudotaan niin, että raidalliset reunat tehdään kahdessa ei palassa ja sitten ne kurotaan yhteen keskusneliön avulla. Pitäisi siis purkaa viimeistelyt, kaksi kulmasaumaa ja koko keskusneliö, eli viikon työ.
Koska huivi on aina oikein -neuletta, ei puolilla ole niin hirveästi eroa. Lisäksi huivi tulisi lähinnä omaan kotikäyttööni eikä miksikään juhlahuiviksi.
Silti.

Olen jo kertaalleen aiemminkin aloittanut tekemään tätä huivia, mutta jossain vaiheessa huomasin, että siitä tulee liian pieni. Olin valinnut ohjetta ohuemman langan. Silloin päätin tehdä siitä vain kolmion mallisen, eli jätin toisen reunaosuuden kokonaan tekemättä ja keksin omasta päästä suunnilleen kolmion mallisen keskustan, eli puolet tuosta harmaasta neliöstä. Siitäkin tuli ihan kiva kaulahuivi, mutta kaunis malli ja erittäin ison huivin tarve jäivät kaihertamaan.
Ja nyt olin onnistunut sössimään sen taas.

Pari tuntia pähkäilin. Nämä ovat näitä käsityöihmisen pähkäilyjä. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: valmis työ vai se, ettei siitä vieläkään tullut ihan sellaista kuin piti? Painaako ajan säästö ja se, että saa jotain valmista, vai se, että siitä tulee täydellinen? Mihin minulla on kiire? Eikö harrastuksen merkitys ja arvo ole tekemisessä?

Niinpä otin huivin pyykkinarulta ja aloin purkaa. Siihen meni ensimmäinen ilta, hitsi, kun langanpäättelyjäkin oli niin paljon.
Tasan viikon päästä edellisestä kuvaamisesta, tämän viikon perjantaina, pääsin kuvaamaan toiseen kertaan valmistunutta huivia. Lainasin naapurin söpöä taloa taustaksi. Nyt huivissa on verkkoraita joka kulmassa. 

Lisäksi keskusneliön ympärillä olevat keltaiset ja harmaat raidat näyttävät nyt samanlaisilta.
Lankoja tässä on paljon, myös joitakin jämiä, joita olen sitten jatkanut toisella värillä. Alin reunus on punapuulla värjäämääni ja joku muukin raita on omaa villalankaa, mutta muut langat on ostettu sieltä sun täältä. Erityisiä aarteita ovat käsin kehrätty lanka Orkneyltä, jonka kehrääjän kanssa juttelin paikallisessa käsityöpuodissa, sekä tämän saaren entisen asukkaan kehräämä lanka omien lampaidensa villoista. 
Värien sommittelu on niin mukavaa, että senkään takia en halunnut tehdä yhteneviä puoliskoja. 

Minulta puuttuu pingotuspaikka, sillä huivin kulmat pitäisi saada venytettyä kunnolla neliöön. Huivi on niin painava, että ajattelin sen venyvän pyykkinarulla. Pitäisi kiinnittää alakulmat telttakoukkujen avulla, mutta eilen oli niin puuskaista, että en sitä kuitenkaan tehnyt. Tuli tuossakin varmaan ihan hyvää venytystä.

Ohje on perinteinen simpukkahuivi kirjasta Kauniit neuleklassikot.
Huivi on tosiaan painava ja paksu, sillä sitä käytetään kolmion mallisena, kaksinkertaisena. Aina oikein -neule on helppo tehdä ja ohje on hyvin yksinkertainen, toistuva. Voi olla, että teen tämän kivan huivin vielä joskus uudestaan, mutta silloin voisin valita hieman ohuempia lankoja ja niihin nähden suhteettoman paksun puikon, jotta saisin huivista oikein ison ja vähän ohuemman, kevyemmän.
Mutta nyt on, mihin kääriytyä, kun siirryttiin pakkasista plussakeliin!

Ransu kiittää kaikkia lukuisista pusuista ja terveisistä edellisen jutun kommenteissa.
Hän iloitsee siitä, että sade on sulattanut lunta, mutta odottelee kumminkin vielä, että puutarhassa pääsee tassuttelemaan ilman loskalumipaikkoja ennen kuin aloittaa varsinaisen ulkoilukauden.

33 comments :

  1. Voih, purkaminen ja uudestaan tekeminen vaativat jo sisua. Ei se niin kivaa ole. Mutta olet tehnyt hienon huivin, jossa on monta muistoa yhdistettynä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purkaminen ei ole kivaa, mutta vielä vähemmän kivaa on se, että pari kuukautta väkerretyssä huivissa on ikuisesti itse häiritsevä virhe. Huivissa on tosiaan monta kivaa asiaa, matkamuistokin.

      Delete
  2. Jos joskus yritän jotakin neuloa (muutakin, kuin villasukkia), tyssää innostus yleensä siihen, kun joudun purkamaan ja minähän joudun..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purkaminen on kyllä olennainen osa neulomista ;-) Ajattelen itse myös niin, että se on minulle tarpeellista kärsivällisyyskoulutusta.

      Delete
  3. Replies
    1. Malli on ihana! Jo kirjan kuvasta näin, että on, halusin vaan vähän erilaiset värit ja enemmän sävyjä.

      Delete
  4. Purkamista tapahtunut täälläkin, yhtä liiviä rakennan ja kahteen kertaan parin päivän hommat purkanut, kerran vielä lisäksi yhden ehtoon työn. Mutta olinpa mallin ja kiirettä ei ole.
    Hieno tuli sun huivista, varmasti ei kaduttanut että teit uusiksi ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei kaduta! Tiedät justiin mun fiilikset :-)
      Tuo on justiin se pointti, että kiirettä ei ole. Tärkeintä on saada jotain, josta tykkää ja johon voi olla tyytyväinen. Ja tehdä ja oppia ♥

      Delete
  5. Perfektionistin puuhaa;) No, parempi korjata, kun joka käyttökerralla kumminkin osuu omaan silmään..
    Työlästä on ollut purku. Itsellä on joka käsityössä se päättely tympeintä puuhaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ööh, en koe ollenkaan olevani perfektionisti :-D Sisukas toisaalta olen. Ehkä se sai purkamaan ja korjaamaan, kun tämä oli jo toinen kerta, kun tuohon ohjeeseen tartuin. Aika monenlaiset virheet menevät minulta läpi sormien ;-) Mutta juuri tuo on totta, että virhe osuu joka kerta silmään. Huivista tulee kumminkin hyvin pitkäikäinen vaate.
      Purku oli työlästä, ja joidenkin satojen silmukoiden poimiminen neliön reunoilta :-/

      Delete
  6. Purkaminen on tosi tylsää, mutta mielestäni on parempi korjata virheet. Muuten ne kaihertavat mieltä joka kerran, kun niitä katselee. Ja takuuvarmasti katse hakeutuu niihin ensimmäisenä, vaikka ulkoopuoliset eivät välttämättä huomaisi mitään. Tämän käsityön parissa harjoittamasi pohdinta ansaitsee tulla tehdyksi monessa muussakin yhteydessä. Kysymys kuuluukin, onko päämäärä tärkeämpää kuin matkalla olo? Mihin ihmeeseen meillä on kaikessa tekemisessä kiire?
    Huivipostauksesi laittoi harmaat aivosoluni liikkeelle. Kiitos siitä! Itse huivi on kaunis ja niin lämpimän näköinen. Siihen on mukava kääriytyä koleana iltana.

    Ransulla on oikea meininki. Makoisat päikkärit kevättä odotellessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin se juuri on, huivissa virhe hieman harmittaisi joka kerta. Ja kun siinä oli kumminkin parin kuukauden työ, niin mitä on viikon korjaus siinä rinnalla? Tai ylipäänsä missään? Hyviä pointteja nuo sinun. Aika tärkeitä kysymyksiä. Olisiko elämässä tärkeämpää tehdä yksi asia niin, että se tuottaa tavattomasti iloa ja tyytyväisyyttä, vai tuhat ohimennen ja ilman keskittymistä tehtyä keskivertoista asiaa?
      Kyllähän se ehdottomasti on niin, että matka on tärkein. Unelmat, oppimiset, kaikki he, jotka matkan varrella tapaa ja joiden kanssa jakaa asioita.
      Täällä oli tänään loskakeli joka parhaillaan jäätyy. Vaikka ei ole lumitöitä, niin on yhä huoli kasvien sietokyvystä.

      Delete
  7. Minä olen vähän samanlainen, jos joku kohta menee vikaan ja harmittaa, niin pyrin korjaamaan riippumatta siitä että työlästä on ;)
    Todella ihana huivi muuten!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itselle tuo korjaaminen on vähän harvinaisempaa, seulani on harva ;-) Huivista tuli kyllä kiva, onneksi tuli tehtyä!

      Delete
  8. Olet reipas, kun jaksoit korjata - lopputulos on oikein kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuota mallia voisi varioida vaikka kuinka ohuesta puuvillalangasta ja pastellisävyistä vaikkapa pelkkiin lampaansävyihin, tai sitten hahtuvaiseen mohair-sillkiseokseen. Olen tyytyväinen, että tuli tehtyä!

      Delete
  9. Ihailen sinnikkyyttäsi, sillä itselläni olisi jäänyt korjaamatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ensin olin sitä mieltä, että en ala purkaa. Mutta, kuten yksi facebook-ystävä sen hyvin totesi: se olisi aina häirinnyt. Viikko on siihen nähden pieni aika.

      Delete
  10. Teit ihan valtavan ison työn kun purkasit ja neuloit uudelleen! Nyt sinulla on hieno huivi, jota katsellessa olet itsekin tyytyväinen. Minä olisin varmaan antanut olla ja tehnyt toisen huivin. Olihan sinulla kyllä aivan erityiset langat, joita ei sitten olisi enää voinut käyttää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulle olisi ollut korkeampi kynnys aloittaa jo kolmannen kerran samaa ohjetta, kun ei vieläkään mennyt nappiin :-D Koko huivissa meni kumminkin pari kuukautta, niin ei sitä ihan hetkessä olisi saanut valmiiksikaan. Parin kuukauden päästä on jo täys kevät sitä paitsi!

      Delete
  11. On kyllä nätti, arvotekstiili suorastaan! Ja tuohon harmaaseen karvakasaan tekisi mieli painaa naama ja nuuskutella tassunpohjia...

    Ilmeisesti tämä kommentti näkyy, jostain syystä en pysty kommentoimaan omaan blogiin, mutta toisten kyllä(?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arvoa tuli varmaan siitäkin, kuinka paljon vaivaa huivin eteen piti nähdä :-D Jos asian näkee siten kuin Pikku Prinssin kettu, ruusun suhteen.
      Ransuun saa onneksi painaa naaman ihan mielellään :-)
      Voi hitsi noita kommentointiongelmia! Pari vuotta sitten minun piti käyttää toista selainta pari kuukautta, sitten kommentointi toimi taas omalla vakioselaimellakin.

      Delete
  12. Hyvä nainen sun hermojasi! Tekisit joskus isoäidin neliöitä ja niin, että minäkin jotain ymmärtäisin sen tekemisestä. Kun tein sen loimen issikalle, kaikki meni pyllylleen ja menossa oli tosi kallista Teddy -lankaa. Tein kuin koulussa patalappuja ja sitten virkkasin ne yhteen, ison talviloimen!

    Olisiko tuo sun huivi sama kuin länsirannikkolainen kirkkoröijy tms. Ohut olisi sellainen pitsisempi, joka yllä voisi istua lounatuulen lempeässä hyväilyssä♥♥

    ReplyDelete
  13. Ransu on niin villieläimen näköinen, että♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isoäidin neliöt ei oikein ole mun juttu ;-) Loimi onkin aika iso projekti!
      Simpukkamalli (eli tuollainen kaareileva raita) on oikeastaan Shetlannin perinnemalleja. Tosin hassua on se, että rannikolla ja saarilla ei neuleesta ole yhtään lämmikettä, kun kosteankylmä tuuli puhaltaa suoraan sen läpi - ja Shetlannissa vielä pahemmin kuin täällä! Mutta ehkä nämä ovat enemmän sisäjuttuja koleissa taloissa. Perinteiset Shetlannin pitsineuleet ovat myös seitinohuita, kuten virolaisetkin huivit.
      Ransussa on paljon ilveksen ja muiden villien sukulaisten näköä, mutta se on silkka pehmomussukka ♥

      Delete
    2. Ajattelinkin, että voi puhaltaa läpi. Merin Taika on shetlanninlammaskoira. Vauva päästää välillä äänen kuin pieni lammas ja heti on Taika vieressä. Hän hyväksyi Baben tunnissa laumaan. Babe alkaa hymyillä. kun Taika tulee liki nukkumaan tai nuuhkii häntä.

      Pidän Ransun villistä olemuksesta♥

      ( Kun olin viimeksi täällä, näin seuraavana yönä unen, että muuten luoksesi saarelle! Kaikkea sitä...:) ♥♥

      Delete
    3. Unet ovat kyllä jännä juttu! :-)
      Voi, sheltit ovat ihania. Naapurillani on niitä kolme. Valloittavia koiria!

      Delete
  14. Kylläpä siitä tulkin kaunis, lämmittää varmasti!

    ReplyDelete
  15. Hieno huivi vaikka en ymmärtänyt miten se tehdään. Minä olen samanlainen olisin purkanut ja tehnyt uudestaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se niin paljon järkevämpää purkaa ja tehdä hyväksi kuin ikuisesti harmitella.
      En varmaan osaa selittää, tuossa tehdään ensin kahden sivun raidallinen leveä reuna yhtenä kappaleena, sitten toinen identtinen, joka tulee neliön vastakkaiselle puolelle. Sitten ne neulotaan yhteen tuon keskineliön avulla, ja lopuksi saumataan vielä avoimiksi jääneet kaksi vastakkaista raitaosuuden kulmaa. Hyvin yksinkertaista, näyttämällä tai piirtämällä selittäminen onnistuisi, sanoin kuvailemalla haastavaa :-D

      Delete
  16. Onpas kaunis huivi! Täälläkin ollaan purkamisen kannalla. Voi, miten suuri olisikaan omien neulomusteni kasa, jos en lähes jokaista jossakin kohtaa pura ja korjaile :D Ärsyttäähän se ja vie aikaa, mutta lopputulostahan katsellaan vuosikausia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malli on ihana! Hyvin sanottu, lopputulosta tosiaan katsellaan vuosikausia. Voi olla, että minulla on tuo huivi ympärillä vanhainkodissa, tai missä sitten mahdankin tulevaisuudessa olla.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!