Monday 14 February 2022

Kotihylje ja muut nuput

Meillä on täällä karvainen hylkeenpoikanen.

Kuin kaksi marjaa: Ransu...

... ja saimaannorpan kuutti. (Kuva: Ismo Marttinen /WWF)

Yhdennäköisyys oli selvä jo pienenä! (Kuva: FIN*Cougar's kissala) 

Innostuin kuvaamaan sisäkuuttia muutama päivä sitten, kun aurinko paistoi komeasti. Se tuottaa kahdensuuntaisia tunteita: iloa ja innostusta, toisaalta järkytystä, kun huomaa kaiken pölyn.

Joten siirretään katse kasveihin. Verenpisarat alkavat kukkia, tämä nimetön on jo pullistamassa toista kukkanuppuaan. Viereinen, pieni 'Whiteknights Pearl' nuppuilee myös.

Ah, valo! Juuri nyt sitä ei tosin ole, mutta onpahan plussakeliä ja maan jääkuori ehkä sulaa, kun öisinkään ei ole pakkasta. Kuvassa pelakuut 'Attar of Roses' ja 'Deerwood Lavender Lass'.

Joulutähden voisi harkita ottavansa alas ikkunalta, se alkaa näyttää hassulta, kun aurinko paistaa kirkkaasti. Pimeinä talvi-iltoina siitä tulee niin kaunis hämy keittiöön, että pidän sitä iltavalona kauan ennen joulua ja sen jälkeen. 

Työpöydällä alkaa olla heijastusongelmaa – mikä ihana positiivinen ongelma!

Sitruunapuu ei ole vielä osoittanut elpymisen merkkejä taannoisesta kuivumisestaan, kun poissaoloni oli venynyt, mutta Orkneyn siroverenpisarassa on eloa ja riippaorvokkikin on noussut uudelleen täysin kuivan kasvuston seasta.

Ison huivin jälkeen aloitin pienemmän projektin. Olen jo kauan kaivannut lämmikettä keskivartalolle, ja kun Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogissa esiteltiin suloinen villahame kirjoneuleena, minulla välähti. 
Uusimmassa Kodin Pellervossa sattui olemaan kivat argyle-ruudukon ohjeet valmiina, olin ajatellut vielä joskus piirtää tuollaisen suht pienen ja helposti tehtävän argyle-kuvion, mutta nyt ei sitäkään tarvitse. 
Tein kerran pitkävartiset villasukat isolla argyle-ruudukolla ja useammalla värillä, mutta siinä piti pelata useiden pienten keränyssyköiden kanssa ja sukistakin tuli aivan liian leveävartiset, niinpä pienempi kuvio, jossa saa juoksuttaa ympäri samaa lankaa, oli jäänyt mieleen kaihertamaan.
Saimaa-ohjelehtisessä on parikin lyhyen villahameen ohjetta, otin silmukkamäärän niistä. Muutenhan neule on suoraa pötköä eikä juuri ohjetta tarvitse. Teen hameesta sen pituisen, että se ylettyy korkealle alaselän lämmikkeeksi. Alasuuntaan ei niin kovasti pituutta tarvitse. Kyseessä on ehkä hameen sijaan keskivartalomakkarankuori, jota voi kiskoa ylemmäs ja alemmas tarpeen mukaan.
Pohjavärinä on oma suomenlampaanruskea villalanka, ruutuina viininpunainen tweed ja viivoina turkoosi tweed, jälkimmäiset Rowanin tweed-lankaa – siinä on lanka, jota rakastan. Täytyy ottaa parempi kuva päivänvalossa ja ulkona, tuosta tuli omituisen sävyinen, johon ei värisäätö auttanut. Olohuoneen iso punainen matto ja punainen sohvakalusto heijastavat niin paljon punaista.

Makuuhuoneessa kotihylje kavereineen on raukeissa tunnelmissa.

Leppoisaa uutta viikkoa!

Sekä hyvää ystävänpäivää!


Riippaorvokki – Viola hederacea
Siroverenpisara – Fuchsia magellanica
Sitruunapuu – Citrus limon
Verenpisara – Fuchsia

30 comments :

  1. Hyvää ystävänpäivää sinullekin!
    Hylkeet ovat ihan samannäköisiä. Kaikki. Joillain on jäänyt vanhemmiten tuo karvainen turkki olemaan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Niin tosiaan, aidoilla norpilla muuttuu turkki sukellukseen sopivan virtaviivaiseksi, ja joillakin sitten jää pörrövaihe päälle ;-)

      Delete
  2. Hyvää Ystävänpäivää sinulle! Piristävän hauska juttu kotihylkeestä! Suloista karvarotua tuo rakas pikku hylje!
    Meillä tarvitsi jonkun joulutähden varmaan näin päivälläkin, kun kaikki näyttää niin harmaalta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Ransu on tuollainen pörröhylje ;-)
      Nyt on tosiaan harmaata jo monta päivää putkeen. Valoa tarvitaan! Toisaalta on toiveita, että jääkuori maan päältä sulaa, kun vettä tulee yötä päivää.

      Delete
  3. Voi vitsi, miten ihana kotihylje. Oletko varma, ettei joku kuutti ole eksynyt Saimaan vesistä sängyllesi? Kun tuo neulemallistokin on Saimaa nimeltään. En ole kuullut norppien ja kissojen risteytyvän, mutta Ransun vauvakuva antaa viitteitä ihmeiden olevan sittenkin mahdollisia.

    Kyllä nuo kukkaset tietävät, että kevät on tulossa. Nuppuja bongaillessa harmauskin jää taka-alalle.

    Neuleessa on kauniit värit. Opin taas uutta, sillä en tiennyt tuota kuviota nimitettävän argyle-ruudukoksi. Keskivaratalomakkarankuori lämmittää varmasti mukavasti ja tuolla nimellä on myös hametta monikäyttöisempi. Senhän voi pukea niin farkkujen, legginsien kuin verkkarienkin kanssa.

    Hyvää Ystävänpäivää sinulle, Mustille ja pehmoiselle kotihylkeelle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan, en ollut tajunnut yhteyttä Saimaa-malliston ja norpan välillä. Ransu on Hyvinkäältä kotoisin oleva norjalainen, mutta mistäs sen tietää, mitä kaikkea geeneistä löytyy. Pienenä Ransun lempiruokaa olivat muikut. Ehkä ne ovat saimaannorpan kuuttienkin lempiruokaa.
      Voi olla, että tuolle vinoneliöristikolle on muitakin nimiä. Se on jonkin skottiklaanin tartaaneja varmaan Argyllin seudulta, tai ainakin sellaisesta mukailtu.
      Me kaikki kiitämme terveisistä!

      Delete
    2. Muikuista vauvana tykännyt norjalainen Hyvinkäältä norppamaisin elkein. Hän on suuri persoona!

      Delete
    3. Miten minusta tuntuu, että jokainen kissa on suuri persoona!

      Delete
  4. Miten ihana ja söpö hylje! Teillä siellä on meren äärellä on sekin mahdollista että on oma kotihylje ;)

    ReplyDelete
  5. Yhdennäköisyys on suorastaan huomattava :D Niin raukeina lötköttävät kumpikin, vaikka ulkona paistaa aurinko! Tai ehkä aurinko on lämmittänyt sängyn juuri sopivan lämpöiseksi loikoiluun.
    Verenpisaran pullistelevat nuput ovat mahdottoman suloisia. Hyvä, että Orkneyn siroverenpisarakin on vielä hengissä. Pidetään peukkuja, että sitruunapuu vielä liittyisi mukaan heränneiden kerhoon.
    Hyvää ystävänpäivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Aina ei voi tietää hylkeiden köllöttelyn syytä.
      Sitruuna ei vaikuta rungostaan kuivuneelta, joten toivoa vielä on. Tai sitten se on vain hidas kuolemaan, sekin on mahdollista.

      Delete
  6. Hyvää ystävänpäivää! Onni on omistaa oma kotihylje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      On kyllä. Tosin se houkuttelee köllähtämään viereensä turhan usein.

      Delete
  7. Hyvää ystävänpäivää Saila ja pojat ♥

    Ransulla on hyvin mutkaton suhtautuminen asioihin, satoi tai paistoi. On Mustillakin toki, mutta Ransu on, niin, Ransu :-D

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Kiitos samoin Riitta! Mukavaa, että olet herännyt talviunilta :-)

      Delete
  9. Hyvää ystävänpäivää teille kaikille ❤️ Pikku-Ransu on kyllä syötävän suloinen kuutti ja samoin on isompi Ransu 😻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samoin teille!
      Iso-Ransussa on enemmän syötävää ;-)

      Delete
  10. Hyvää ystävänpäivää Saila ja kissat tai hylkeet. Keskivartalomakkarankuori olisi kyllä se, mitä itsekin tarvitsisi sekä villasta että trikoosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos meiltä kaikilta eri lajeilta! ;-)
      Hameenakin tuo vaate olisi kyllä kiva paksujen trikoiden kanssa esimerkiksi. Ihmettelen, että en ole aiemmin tajunnut tarttua puikkoihin tekemään tällaista tarpeellista pötköä. Usein alaselässä tuntuu viileältä ja siihen kaipaa jotain lämmikettä. Lisäksi on tosi helppo tehdä pelkkää suoraa pötkylää, ja ihanaa, kun sitten se on valmis eikä tarvitse toistaa toista samanlaista kappaletta, mikä on niin ärsyttävää hihojen, tai villasukkien tai hanskojen kanssa.

      Delete
  11. Myöhästyneet ystävänpäivätoivotukset minultakin. Ihanaiset kissa- ja kasvikuvat, nuo valoläikät tuovat toden totta keväisen mielen.
    Tuo neuleprojekti kiinnostaa kovasti, varmaan esittelet sen valmiina. Tuollaiselle olisi varmasti käyttöä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Täytyy esitellä, tosin minulla on aina itseni kuvaamisongelma. Peilin ääressä sisällä ei kuvat tahdo onnistua, ja harvoin jos on joku kylässä, tulee mieleen pyytää kuvaamaan. Mutta ehkä siitä saa ilman ihmismalliakin käsityksen.

      Delete
  12. Ihana kotihylje, yhdennäköisyys on selkeä:)
    Joo, ei katsella pölyjä, vaan keskitytään taimikasvatuksiin ja kukkiin yleensäkin:)
    Hyvää kevään jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on kaikkea ihanaa keväistä, jota voi tarkastella pölyn sijasta.
      Kiitos samoin!

      Delete
  13. Ihanat kisuliinit ja mukava malli sinulla meneillään. Minä kun menen mökille ja ennenkuin saadaan lämpöä tarpeeksi pidän kauluria. Niitä minulla on itseasiassa neljä. oma, poikien ja miehen vanha. Mies tosin ei ole koskaan sitä edes pitänyt ja nämä on yli kaksikymmentä vuotta vanhat mutta edelleen kunnossa ja lämmittävät mukavasti rintaa ja selkää jonkinmatkaa.
    Minä korjasin juuri viimeisen pleksi tähden pois keittiöstä eteisessä on vielä valotorni missä on heikot valot. Kohta korjaan valot siitäkin mutta torni jää. Minusta on mukavaa tulla alas kun tornissa on jonkinverran valoa.
    Nyt on meillä tullut välillä vettä ja räntää voi sanoa joka päivä aurinko ei nyt ole näyttäytynyt. Mutta valoa odotellessa hyvää loppuviikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kauluri onkin varmasti hyvä! Niskassa tuntuu viileys ikävästi, ja rinnassa. Minulla on yleensä iso huivi hartioiden ympärillä, mutta se on tiellä puuhaillessa. Tietokoneella töitä tehdessä hyvä.
      Valonhämy on tosiaan mukava ja usein riittävä, kun huoneen läpi vain kuljetaan. Kohta alkavat illatkin vähitellen valoistua, niin ihanaa.
      Monta harmaata päivää on nyt ollut putkeen ja tiet sekä pihat hurjassa kunnossa. Jospa viikonloppuna aurinko pilkistäisi. Kiitos ja hyvää loppuviikkoa sinullekin!

      Delete
  14. Ihana kotihylje ja sen kaveri <3

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!