Wednesday 2 February 2022

Helmikuun kalenteripoika

 Kuukausi alkaa lumisena, siitä huolimatta kalenteripoika on se, joka ei niin lumesta välitä. Hänellä on muita avuja.

Hän auttaa esimerkiksi siemenkasvatuksissa.

Tässä vaiheessa minulle tuli pieni Ransunkuvaamisongelma. Olin juuri vaihtanut kameraan makrolinssin.

Minun piti nimittäin kuvata nämä! Vintin rappusilla syksystä asti kylmäkäsittelyssä olleet siemenkasvatukset ovat harvakseltaan saaneet kastelua, hyvin harvakseltaan. Viime viikolla huomasin yhdessä purkeista ituja!
Voi hyssykät, tässä itää suvitulppaani. Miten se nyt keskellä tammikuuta. No ei tässä mikään auta, piti nostaa rasia keittiöön, jossa ollaan sentään plussan puolella. Näillä pakkaslukemilla ei eteisessä tai vintin rappusilla nimittäin olla.

Moikka!

Kyllä, takaisin Ransuun. 
Meillä sattui perjantaina hirveän huolestuttava tapaus, josta kerron jo nyt heti, että se taisi olla väärä hälytys. Ennen kuin joku huolestuu. 

Olin kameran kanssa kiertämässä pihaa ja tulin ikuistaneeksi Ransun pissin. En kyllä hoksannut katsoa, tuleeko sieltä pissiä. Oletin, että tulee. Ransulla ei ole ollut pissivaivoja noin kymmeneen vuoteen. 
Nuorena sillä oli kaksi kertaa virtsakiviä, mutta kummallakaan kerralla ei tarvinnut leikata.

Pitkän pissin jälkeen Ransu teki myös isot kakit. Perjantaina tuuli ikävästi, Ransun pehvavillat aivan hulmusivat.

Äkkiä sisään!

Äkkiä, äkkiä!

Sisällä se kuitenkin hakeutui hiekkavadille, mutta mitään ei tullut. Voi sitä kauhun tunnetta. Oli perjantai-iltapäivä, eikä saaresta pääsisi pois eläinlääkäriin kuin vasta lauantaina. Jos pissa ei kulje, on tosi kyseessä ja tunnit kalliita.
Ransu hakeutui taas ulos ja pyrki siellä asioille useaan otteeseen. Mitään ei tullut. Mutta sitten tuli vielä pieni kakka.
Vielä senkin jälkeen se yritti tehdä tarpeitaan pariin otteeseen, mitään ei tullut.

Meillä on täällä saaressa mökkeilevä eläinlääkäri, joka onneksi viettää nykyisin paljonkin täällä aikaa. Hän on oikea taivaan lahja. Soitin hänelle ja hän oli juuri tullut mökilleen miehensä kanssa. Lupasi katsoa käsivaraston, lääkelaukussa pitäisi olla eläinten tulehduskipulääkettä. Hän selitti, että usein se pelkästään riittää ja auttaa, sillä kissojen virtsakivet johtuvat usein muusta kuin tulehduksesta. Lisäksi tarvitaan tietysti virtsakiviä estävää ravintoa.
Lähdin ajamaan saaren toiseen päähän – perjantaina tie oli yhtä luistinrataa. Jo pihasta jyrkästi oikealle käännyttäessä, kun pitäisi vähän pakittaa, huomasin, että renkaat vain lipsuvat ja auto lähtee luisumaan loivaa rinnettä kohti tietä ja sen toisen puolen syvää ojaa. Joten kieli keskellä suuta. Ei auttanut kuin ajaa lähes kävelyvauhtia, onneksi kilometrejä ei ollut kuin muutama suuntaansa.
Sinne ja takaisin selvisin, Ransu sai lääkkeensä. 

Kiinnitin huomiota siihen, että Ransu ei enää palattuani hakeutunut vessalle. Ei ollenkaan koko iltana. Sateisesta myräkästä huolimatta se halusi kyllä pariin kertaan illalla ulos ja lähdin mukaan taskulampun kanssa katsomaan, tuleeko pissaa. Ei tullut, kun se vain päätti kököttää kuistilla tuulta kummastellen.
Pissa tuli vasta seuraavana aamuna, pitkä ihan tavallinen pissa. Ja Ransu on siitä pitäen pissannut ihan normaalisti 1–2 isoa pissaa päivässä kuten yleensäkin. Se syö urinary-nappuloita muutenkin joka päivä, mutta nyt se ei ole saanut yhtään mitään muuta perjantaista lähtien. Se juo selvästi vähän enemmän ja pissaa vähän useammin nyt, kun on tiukalla urinary-kuurilla.
Koska epänormaalia pissakäyttäytymistä ei ollut enää pian sen toisen pikku kakan jälkeen, ajattelen, että ehkä se olikin se jälkikakka, joka jäi vaivaamaan ja vielä senkin jälkeen sai tuntumaan siltä, kuin jotain olisi vielä tulossa.
Joka tapauksessa Ransu on nyt täysin kunnossa ja yllä oleva kuva kertoo, kuinka hän vietti Valtteria.

Valtterihan toi mukanaan sateen ja rännän jälkeen luntakin, mikä on onni, sillä pakkanen on kovaa, ennustettua kovempaa. Viime yönä käytiin –15 asteen kylmemmällä puolella ja nytkin on jo –12, vaikka ennuste näyttää täksi yöksi vain –7:ää.
Eilen illalla selvisi myös Ransun pakkasraja. Se kävi ulkona puolenyön maissa, kun pesin hampaita, tuli pian sisään ja marssi hiekkavadille.
Pidätin hengitystäni. Ei kai vaan sittenkin...?
Kohta alkoi kuulua vaimeaa lorinaa. Sulosointuja kissamamman korville. Pitkä pissi tuli, ne ovat Ransulle tyypillisiä. Ihan tavallinen, terve pissi. Oi onnea.

Voitaisko me mamma puhua jo jostain muusta? Vaikka pussaamisesta.

Tänään olin juuri vaihtanut kameraan zoomlinssin tipujen kuvaamista varten, kun Ransu halusi kanssani ulos. Astelu lumisia portaita alas on varovaista ja epäileväistä.

Lumi on selvästi manuleista epäilyttävää ja epämiellyttävää ainetta.

Ransu asteli saman katajan alle, josta perjantainkin pissakuvat olivat.

Kuoppa lumeen ja hieno pitkä pissi. Mamma tarkisti. 
Onneksi Ransulla ei ole vastaan sanottavaa siihen, että mamma tutkii sen peräpäätä pissaamisen aikana ja jopa valaisee sen pissasuihkua taskulampulla.

Peittely lumella.

Ja sitten...

Äkkiä sisään!

Äkkiä, äkkiä!

Jäin kuitenkin kuvaamaan niitä tipuja. Ransu odotti minua kuistilla, vaikka olisi päässyt kissaluukusta eteiseen.
Mukavaa helmikuuta sekä heille, jotka tykkäävät lumesta että heille, jotka odottavat sen sulamista!


Suvitulppaani – Tulipa sprengeri

41 comments :

  1. Oi kun on ollut jännitystä huolen kanssa! Sen voi sanoa olevan rankkaa! Ihana helpotus kun mitään vakavaa ei ilmaantunut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa siltä, että sinäkin tiedät, millaista huolta ja tuskaa lemmikin sairastuminen aiheuttaa. Onneksi nyt on kaiketi kaikki hyvin.

      Delete
  2. Huh, onneksi selvisitte säikähdyksellä! Tuo on niin tuttu tunne, kun huomaa (tai luulee huomaavansa) jotain poikkeavaa kissojen käyttäytymisessä ja paniikki pääsee vallalle. Teillä vielä on tuo haaste päästä lääkäriin.
    Ransulle pusuja 😘😘😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on kauhea tilanne. Ja kun tietää, että joku kerta on sitten se, jolloin ei voi tehdä enää mitään, vaan rakkaasta lemmikistä on luovuttava. Se lisää kiintymystä ja kiitollisuutta entisestään. Molemmat pojat ovatkin saaneet erityisen paljon pusuja ja huomiota, enkä ole pystynyt kimpaantumaan edes siitä, kun ne jäävät ovensuuhun miettimään ja pakkasilmaa virtaa sisään.
      Käyn heti välittämässä pusuterveiset!

      Delete
  3. Onneksi oli väärä hälytys! Ja mikä onni, että apua oli lähellä tositilanteen varalta. Jotain possun sydäntä Ransu ehkä ansaitsisi, pienen palan ettei vaikuta pissiasioihin. Ja paljon pusuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi kyse ei kai ollutkaan pissavaivoista! Hirveä huoli ja paniikki sekä yhden yön vajavaiset unet Ransun pissiä odotellessa. Eläinlääkäri on todellinen aarre, hänelle tärkeintä on eläinten auttaminen, eikä siinä katsota aikaa tai paikkaa.
      Vien Ransulle pusut! Possun sydän saa odottaa, sitä ei nyt ole :-D

      Delete
  4. Moista draamaa ei toivoisi. Hyvä, että Ransulla kaikki toimii, eikä tarvinnut lähteä isompiin operaatioihin. Eläinlääkärit lähellä jo ajatuksenakin helpottavat. Vielä enemmän, kun sellainen löytyy avuksi tositilanteessa. Onni, ettette luisunut kaikessa hötäkässä vielä ojaankin.
    Ransun karvat hulmuavat ihanasti tuulessa. Mahtaako hän itse tuulesta tykätä, onkin toinen juttu.
    Suvitulppaani, miten kaunis sananakin. Suvi ja tulppaani - tuplasti kevättä.
    Lunta on luvassa kuulemma lisää - kääk, sanon minä. Mihin ihmeeseen sen uuden lumen tunkee, kun vanhaakin on jo kinokset korkeina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei toivoisi. Olin kyllä varovaisen optimistinen jo perjantai-iltana, kun Ransulla ei ollutkaan enää vessalle hakeutuvaa käytöstä.
      Oli kyllä hurja ajokeli lähteä yhtään mihinkään, tie oli aivan jäätienä, ja kun on syvät ojat molemmin puolin, oli siinä keskityttävä täysin. Toisaalta halusi Ransulle avun mahdollisimman nopsaan, toisaalta piti pysyä tiellä, tai siinä menisi vielä pidempään.
      Uusi lumi taitaa olla aika märkää, kun tuo plussakelin mukanaan? Tai meille on ainakin luvassa ensin vähän lunta, mutta sitten perjantai-iltana mittarin pitäisi jo näyttää +2 ja koko yöksi on luvassa vesisadetta. Maailma näyttää taas lauantaina herätessä varmaan kovin erilaiselta. Toivottavasti teilläkin hanget alenevat!

      Delete
    2. Toistaiseksi hanget ovat vain kasvaneet - ja reippaasti. Ehkä hommaan kohta liekinheittimen ja menen omatoimisesti valkoista ainetta madaltamaan.

      Delete
    3. Voi apua sentään. Miten sitä voi teillä olla niin paljon, kun olette etelämpänäkin kuin minä... tosin ei sitä niin lasketa, täällä lännempänä on yleensä vähemmän lunta, oltiin sitten merellä tai rannikolla. Kumma juttu.
      Kommenttisi pistää kyllä myös hymyilemään, sillä siitä kuultaa totaalinen ärtymys lumeen. Anteeksi vain! Ymmärrän kyllä täysin! Olisi minullakin piip otsassa. Meiltä taas sade vei ison osan lumista, mutta nyt ollaan taas pakkasella ja märkyys jäätyy, voi ei.

      Delete
  5. Huh, olipas jännityskertomus! Puszi-pusziit teille kaikille ❤❤❤

    ReplyDelete
  6. Onpa ollut tunteita muserruksesta iloon, toivottavasti nyt mielenrauha pysyy. Ransu ja Musti on nyt pussattu litimäriksi, mutta jos vielä minulta muutama suukko kummallekin..
    Täällä tehty lumitöitä niin, että kaikki kolaamiseen ja lapiointiin osallistuvat lihakset on "ylikunnossa" :D. Polut pihan tärkeisiin kohteisiin ovat kuin katottomia tunneleita, ahdistaa melkein. Pihalabyrintti. Kuviasi katsellessa mietin, että missä teidän lumet :D.
    Valoisaa ja rentoa vk loppua! T. Raija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suukot annettu, pojat kiittävät!
      Sehän lemmikin omistamisessa on se ikävä puoli, että on yritettävä pitää tuntosarvet tarkalla asetuksella kaiken epätavallisen varalta. Ja joskus sitä on sitten myös vainoharhainen. Kuitenkin, meidän eläinlääkärin sanoin: tulehduskipulääkkeestä ei ole haittaa, vaikka pissavaivaa ei sitten olisi oikeasti ollutkaan.
      Voi ei, ylikunto! :-D Toivottavasti palaudut. On kyllä ahdistavaa, kun pihalla ei voi kulkea kuin juoksuhaudoissa. Meillä ei vielä perjantaina ollut yhtään lunta, mutta sittemmin sitä on tullut noin 6 cm, se ei paljon ole, kasvien suojaa ajatellen etenkään. Pakkasta on kumminkin kahtena viime yönä ollut yli –15.

      Delete
  7. Voi ei, tiedän tuon suuren huolen tunteen, kun Tarmon kanssa alkanut nämä pissaongelmat jo vuonna 2009. Nyt pitää koputtaa puuta, että monta vuotta ollut ongelmatonta aikaa välissä! Ja mahtavaa, että huoli oli turha myös Ransun kohdalla.
    Teillä ihan mahtava oma lähi eläinlääkäri.
    Rapsutukset sinne Ransulle♥ ja ihanaa viikon jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, sielläkin eletään pissahaukan elämää! Ransukin on ollut nyt noin kymmenen vuotta ilman pissavaivoja, toivotaan yhtä pitkää tervettä putkea Tarmollekin ♥ Onneksi on noita erityisruokia myös tähän vaivaan. Sen avulla on Ransu tainnut pysyä terveenä. Se on vain niin hyvä kerjäämään "jotain parempaa", että olen alkanut heltyä ja lipsua vähän liikaakin. Nyt on taas kurinpalautuksen aika, vaikka huoli olisi ehkä ollut turhakin. Silti.
      Lisäksi tajusin, että minun pitää taas hankkia tänne käsivarastoon kiteitä sulattavaa teholaatua (special dilution tai jotain sinne päin). Sitä saattaa joskus tarvita ihan tosissaan, kun ei lääkäriin heti pääse. Ei meillä mökkeilevä lääkäri pysty täällä kumminkaan mitään operoimaan tms.
      Ransutukset, ei kun rapsutukset sinnekin ja aurinkoista, tervettä viikkoa!

      Delete
  8. Huh, tuo on kamala paikka mutta onneksi kaikki on nyt hyvin. ♥ Paljon pusuja Ransulle ja tsemppiä mammalle. Kyllä pitkään ja hartaasti odotettu pissa tai kakka voi olla ihan juhlan aihe. Minä puolestaan kyttään jatkuvasti Aapelin juomista kun välillä tuntuu että se ei juo ollenkaan mutta kummasti sitä pissaa sitten kuitenkin tulee. Herralla on juoma-automaatti ja parikin eri vesikippoa. Automaatista olen kyllä pari kertaa vahingossa nähnyt sen juovan. Lempipaikka juomiselle on kuitenkin vessan käsienpesuallas. Jos olen harjaamassa hampaita tai pesemässä naamaa niin sitten kisumies odottaa asennossa pöntön päällä että jynssään altaan puhtaaksi ja lasken sen täyteen vettä. Sitten pitää tuumailla että joisiko vai ei. Sitten kun minä käännän selän ja teeskentelen että en huomaa mitään, hän suostuu juomaan. Mitään muuta järkevää syytä en keksi kun että ehkä aiemmassa paikassa on juonut altaasta ja sitten joku on kieltänyt. Poikakissoilla tuntuu tuo pisu olevan aika vahvaa kamaa niin olisi hyvä että saa nestettä tarpeeksi. Välillä ujutan vettä mallastahnan sekaan kun se on niin herkkua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tosiaan tärkeää seurata poikakissan kanssa, että se juo ja että pissa kulkee. Voi pientä, tykkää juoda lavuaarista ja luulee, ettei saa ♥

      Delete
  9. Huh, onneksi Ransu selvisi täpärästä tilanteesta. ei varmaan olisi voinut kauan pidempään odotella? Upeaa, että saarelta löytyy tällaisia ammattilaisia!
    Hienoa, että löysit ituja suvitulppaanikylvöstä! Mikähän laji sekin on, pitää ryhtyä googlailemaan.
    Rutkasti terveisiä kalenteripojalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En nyt tiedä yhtään, oliko sillä edes pissavaivaa. Jos olisin älynnyt katsoa sen sijaan, että kuvasin tuossa perjantain iltapäivän vessatilanteessa. Yritin kuvistakin syynätä, mutta sen pehva oli niin alhaalla :-D Onneksi nyt kuitenkin Ransulla pissa kulkee ja se juo hyvin sekä on muutenkin ihan normaali itsensä, aika energinen kyllä, sillä ulkona on ollut liiaksi pakkasta, jotta siellä viihtyisi itseään toteuttamassa. Pitää sitten riehua sisällä.
      On niin ihanaa, että meillä on tuo eläinlääkäri! Ja koronan takia hänellä on oma praktiikka lähes tauolla, eli hän viettää täällä mökillään tavallista enemmän aikaa. Tästäkin on koronaa kiittäminen, minä olen sille taudille kyllä kiitollinen muutamasta hyvästä asiasta.
      Suvitulppaani kukkii viimeisenä tulppaanina, kesäkuussa ja leiskuvanpunaisin kukin. Se on kaunis ja siro villilaji, eikä sen sipuleita tahdo löytää miltei mistään. En yhtään tiedä, onnistunko pitämään nuo idut hengissä kevääseen!
      Kalenteripoika kiittää ♥

      Delete
  10. Söpöjä pikkuriikkisiä suvitulppaanin ituja! Vähän aikaisessa ovat mutta eihän sille mitään mahda, jos sisäinen kello herättää keskellä talvea. Teillä onneksi tulee pian kevät, joten taimet pääsevät nauttimaan luonnonvalosta.
    Kalenteripoika on niin komeana kuvissa siitäkin huolimatta, että hänen vessa-asioitaan levitellään ympäri valtakuntaa :D Vaikka onhan se hyvä tietää, että tärkeät elintoiminnot ovat kunnossa ja reagoida, jos tulee epäilyksen aihetta. Saaressa tietysti on vielä tärkeämpää olla valppaana, jotta ehtii saamaan apua ajoissa. Hyvä, että tällä kertaa oli kyse väärästä hälytyksestä eikä autokaan ajautunut ojaan.
    Vähemmän tuulisia (ja lumisia) päiviä sinne, että kalenteripoikakin pääsee ulkoilemaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivon hirveästi, että saan pidettyä suvitulppaanit hengissä. Kylvin ne lähes vuosi sitten, mutta ne eivät itäneet sinä keväänä kylmäkäsittelystä huolimatta. Se oli ehkä liian lyhyt, tai sitten ne kaipasivat kaksi kylmäkautta. Ilo on iso, kun ituja on nyt paljon!
      Vessa-asiat ovat erittäin tärkeitä, ja kun sitä tarkemmin ajattelee, niin myös meidän ihmisten terveyden perusasioita. Onneksi poika vaikuttaa olevan kunnossa. Parhaillaan hän juuri lähti iltaulkoilulleen (istuu kuistilla katoksen alla, kun ympärillä sataa vettä). Tosiaan, meillä sataa vettä. Mittari näyttää +2,5 ja lumi taitaa olla häipymään päin. Johan sitä lähes viikko ehdittiin katsellakin ;-)

      Delete
  11. Onneksi Ransu on kunnossa. Saaressa on varmasti vaikeaa, jos jotain äkkitilanteita ilmenee, niin kissalla, kuin ihmiselläkin. Onneksi oli apua lähellä.
    kissankin ruumiintoimintoihin tulee kiinnitettyä huomiota ihan automaattisesti, kun on hoitoalalla ;) Silti voi mennä jotain ohi, tahattomasti. Merri on alkanut silloin tällöin oksentelemaan yöllä, mikä on poikkeavaa. Ei ole mitään karvapallo-oksennusta, mutta ei toisaalta mitään veristäkään. Ehkä sillä on stressi riiviön takia. Frodo pitää madottaa vielä kohtapuoliin, niin madotan sitten Merrinkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Ransu on! Ihmisille on sentään hengenhätätapauksiin medi-heli, mutta eläinten medi-heli puuttuu vielä.
      Toivottavasti Merrin oksentelu loppuu ja/tai syy löytyy. Meilläkin kun Ransu tuli pentuna, sai Musti joitakin oireita, ehkä jonkun suolistotulehduksen tms. Eläinlääkäri ei osannut sitä täysin varmasti diagnosoida. Ehkäpä uuden kaverin myötä saattaa tulla myös haastava ja erilainen mikrobikanta, tai joku muu tekijä.
      Paranevaa vointia Merrille!

      Delete
  12. Terkkuja komistukselle! Ja onneksi hän voi hyvin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komistus kiittää vällyjen välistä! Käy vain välilä syömässä ja kurkkaamassa ikkunasta, ja painuu takaisin pehkuihin odottelemaan kevättä.

      Delete
  13. Onneksi kaikki vaikuttaa olevan kunnossa! Onpa Ransu reipas kun kaivaa kuoppia lumeen. Luulen ettei Nöpö edes harkitse kamalaan kylmään lumeen pissaamista, kun sen voi tehdä sisällä puupelletteihin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Ransu on kunnossa! Jättiläismäinen helpotus.
      Voi, Nöpö taitaa olla sellainen hieno prinsessa ♥ Ransu ja Musti käyvät reippaasti ulkona (paitsi jos on tosi kova pakkanen).

      Delete
  14. Hieno helmikalenteripoika, ja hyvä uutinen, että Ransu sai lopulta pisut tulemaan, toivottavasti homma toimii niin jatkossakin, ongelmitta. Ihan esimerkillisesti Saila tarkkailet kissojesi Vointia ja ruumiintoimintoja, ei kaikki lemmikkien omistajat välttämättä huomioi tuollaisia asioita niin tarkkaan. Lemmikkien pitoon liittyy ilon ja onnen lisäksi myös huolta ja vastuuta.

    T: Mustifani, joka ihastellen katsoo erityisesti yhteiskuvaa pojista ikkunan edessä <3<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kai kaikki tarkkailevat lemmikkejään? Itse opin sen kantapään kautta, kun Ransulla oli nuorena virtsakiviä pariin kertaan. Ensimmäisellä kerralla en tiennyt, mistä on kyse tai kuinka vakavaa se on, mutta onneksi oli kissojen terveyskirja kotona ja verkosta sai tietoa, niin tiesin lähteä lääkäriin heti seuraavalla laivalla. Onneksi laivassa oli vapaa autopaikka! Huh sitä huolen määrää. Terveestä lemmikistä osaa olla hyvin kiitollinen.
      Tuo olisi ruokapöytä, mutta on se kyllä enemmän poikien kyttäyspöytä :-D

      Delete
  15. Voi kauhujen kauhu! Toimimattomat vessa-asiat ovat helposti yksi pahimmista tapauksista, mitä voi kissojen kanssa vastaan tulla, ja vastaavasti pitkä ja toimiva pissi yksi huojentavimmista asioista mitä olla voi. Onneksi selvisitte säikähdyksellä ja toivottavasti oli viimeinen laatuaan tuo säikähdys. Pusuja Ransulle, hyvin monta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinä tosiaan tiedät, ikävä kyllä, ja toivon, että sielläkään ei jouduta enää ikinä näitä kauhunhetkiä kokemaan.
      Onneksi Ransu on nyt kunnossa, se onkin tässä puskemassa epätoivoisena jalkaani, kun ei saa huomiota. Ehkä sillä ei pissavaivaa ollutkaan, ihmetteli kenties vain, kun alkoi saada lääkettä (annoin pari kertaa vain sitä tulehduskipulääkettä, eläinlääkärin ohjeella, kun jo aamulla siltä tuli kunnon pissa). Toisaalta Ransu on niitä miehiä, joiden mukaan kaikki huomio on kotiinpäin, oli sitten hyvää tai huonoa ;-D
      Niinpä kaappasin nyt Ransun nurinpäin syliini ja annoin pusuterveisesi ja se vain pörisi tyytyväisyyttään.
      Minusta tuli taas monen vuoden jälkeen pissahaukka, kun tuli tällainen säikäytys. Välissä on ollut noin kymmenen rauhallista pissavuotta.

      Delete
    2. Kyllä nämä asiat ohjaavat ihmistä neuroottiseen pissankyttäykseen. Toivottavasti se oli jotain muuta, vaikka se eksynyt pikkupökäle, joka sitten löysi tiensä ulos manulia häiritsemästä.

      Purrr purrrr ja pusipusi Ransu ♥ Kuuluu tänne asti se pörinä ja voin myös sieluni silmin nähdä manulin sirrillään olevat silmät ja tyytyväisen olemuksen, kun mamma pussailee.

      Delete
    3. Ransu kiittää, koska sai ekstrapusuhetken!
      Luulen, että kakka-asia saattaa olla kyseessä. Ransun kakka on aina ollut löysää, usein jopa ripulia, mutta se sitten oma tarinansa. Nyt se on kumminkin alkanut viime kuukausina olemaan kikkaretta - tarkkailen kakkoja, mutta kukapa sitä ei tekisi :-DDD Täytyy jatkaa tarkkailuja ja miettiä jopa kuidun lisäämistä tai muita toimenpiteitä, jos kakat tuntuvat Ransua häiritsevän.

      Delete
  16. Hei Saila, kirjoitit: "Kuitenkin, meidän eläinlääkärin sanoin: tulehduskipulääkkeestä ei ole haittaa, vaikka pissavaivaa ei sitten olisi oikeasti ollutkaan".

    Minulla on toisella kissalla (Mustin kaksoisveljellä) ollut virtsaamisongelmia nyt kaksi kertaa kolmen kuukauden aikana. Molemmilla kerroilla kissa tutkittiin ultralla, virtsarakko tyhjennettiin nukutuksessa jne. Lisäksi kipulääkitys ja Cystaid tabletteja pari pakettia mukaan.
    Paraniko Ransu siis ihan vain tulehduskipulääkkeellä??? Nyt on nimittäin taas sama tilanne, kissa nuolee pyllyään, on hiljaa paikallaan ja käy laatikolla ilman tulosta. Alkoi tänä aamuna. Minulla on edellisestä lääkityksestä tulehduskipulääkettä jäljellä, annoin sitä nyt yhden annoksen. Nuo kaksi edellistä lääkärikäyntiä maksoivat yhteensä 1200 euroa (päivystysaikaan molemmat). Nyt alkaa pelottaa, että tuleeko tästä jatkuva kierre. Muuta vikaa kissassa olla todettu, verikokeet otettu ja tutkittu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähän puskista huutelen, mutta kuitenkin. Jos kissalla on pissivaivoja tai sellaisia epäillään, otetaan yhteyttä eläinlääkäriin. Ensimmäisenä on tiedettävä onko kyseessä kivet, jotka tukkivat virtsatiet. Jos on tukos, kiire on tulenpalava ja hengenvaara akuutti, eikä pelkkä kipulääke todellakaan auta. Myöskin jos sattuisi olemaan esimerkiksi bakteeritulehdus (joka tosin on kissoilla harvinainen, mutta aivan mahdollinen), kipulääke ei auta. Se voi helpottaa oireita, mutta ei paranna tautia, joka päin vastoin voi hoitamattomana pahentua.

      Lisäksi pitää vielä olla oikeanlaista kipulääkettä (ihmisten kipulääkkeitä ei missään tapauksessa saa antaa kissalle) ja kissoille sopivillakin kipulääkkeillä on haittavaikutuksia ja käyttörajoituksia.

      Siispä jos kissa on kipeä, soitetaan kiireesti eläinlääkärille!

      Sailalla oli se poikkeustilanne, että saaresta ei pääse eläinlääkärille koska tahansa. Jos yhteysalus ei kulje ja eläinlääkäripäivystys on mantereella, ei eläinlääkärille niin vain pääse. Mantereella pääsee ja sinne myös mennään aina, jos tarvetta on. Jos Saila ja Ransukin olisivat olleet kaupungissa, Ransu olisi ollut eläinlääkärin vastaanotolla yhdessä hujauksessa, siitä voimme olla varmoja. Ja sitä paitsi Ransua tässäkin tapauksessa hoidettiin eläinlääkärin ohjeen mukaan, vaikka vapaalla oleva eläinlääkäri ei pystynytkään tekemään perusteellisia tutkimuksia.

      Siis kertauksena vielä: jos kissa on kipeä, otetaan kiireesti yhteyttä eläinlääkäriin!

      Delete
    2. Hei Anonyymi, voi itku, voi itkujen itku. Tunnen huolesi vatsanpohjassa asti. Pissavaiva on tosiaan vakava juttu.
      Henna tuossa jo kirjoitti tärkeät asiat.
      Olin tosiaan varautunut lähtemään heti seuraavan päivän ensimmäisellä laivalla lääkäriin, mutta Ransua tuon illan ja yön tarkkaillessani havaitsin, että se ei enää hakeutunut vessalle, ei myöskään nuollut pyllyä tai muuta tuollaista virtsavaivaan viittaavaa. Niinpä päätin odottaa, ja seuraavana aamuna tulikin ihan tavallinen pitkä pissa.
      Joten luulen, että tässä tapauksessa ei kyseessä ollutkaan loppujen lopuksi pissavaiva, vaan ehkä hitaasti ulostuva kakka jäi vaivaamaan peräpäätä.
      Tuntuu tyhmältä kysyä näin itsestään selvää asiaa, sillä varmasti olet saanut ohjeet eläinlääkäriltä, mutta syöhän kissasi erikoisruokavaliota? Nimittäin Ransulla on pysynyt pissa kunnossa jo kymmenen vuotta urinary-ravinnolla. Ensin se söi pelkästään sitä, mutta vuosien mittaan olen antanut muutakin, kun se selvästi pysyy sillä kunnossa. Urinary-ravintoa on myös sellaista erityisesti kiteitä liuottavaa laatua, kissallenne kannattaisi varmasti antaa pelkästään sitä, eikä varmasti mitään muuta, eikä ainakaan markettiraksuja (ne ovat monen pissavaivan syy). Tämän ohjeen sain myös saaressamme mökkeilevältä eläinlääkäriltä: että ei saa antaa yhtään mitään muuta ruokaa, vain urinarya.
      Toivon kovasti, että saisitte kissan taas pian terveeksi ♥
      Tulehduskipulääkkeen anto itse heti on näin maallikkona hyvä ajatus, sillä jos kyse on kivusta johtuvasta virtsaamattomuudesta, se voi auttaa pissaamaan, ja pissaaminen on elintärkeää. Mutta kuten Henna totesi, jos pissa ei kulje kivien takia, ei se auta. Voimia ja pikaista paranemista kisulle! ♥

      Delete
  17. Voi Ransu <3 Onneksi oli väärä hälytys, voin vain kuvitella kuinka suuri huoli on, kun ei pääse lähteämään eläinlääkäriin. Kissojen terveyshuolet ovat aina niin kamalia.

    Ransun häntä on kyllä komea ja iloisesti kärki kippuralla, kun juoksee sisälle. <3 Ihana! Pusut molemmille ja pojille ja extra vielä komealle kalenteripojalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Ransu on kunnossa. Huomasin tänään apteekissa, että sieltä saisi Cystaid-valmistetta, sitä voisi ostaa varmuuden vuoksi kotiapteekkiin. En heti ostanut, kun en ollut varma, muistanko oikein, että se on pissavaivaan. Ja sitten high dilution -tyyppistä urinary-ruokaa tarvitaan myös valmiiksi kaappiin. Vaikka Ransulla ei olekaan ollut pissavaivoja vuosikausiin, silti. Jos ei lääkärille heti pääse, niin olisi jotain ensiapua käsillä. Hätä on tosiaan aivan hirveä, kun lemmikillä on kipuja ja jopa kuolemanvaara.
      Pojat kiittävät pusuista!

      Delete
    2. Se Cystaid on ravintolisä, jonka pitäisi auttaa pitämään virtsarakon seinämät hyvässä kunnossa. Figo (ja itse asiassa Friede myös) söi sitä vuosikaudet, kunnes viime keväänä siinä tuli pitkä toimituskatko. Nyt sitä tosiaan kuulemma taas saisi. Siitä toimituskatkosta alkaen Figo on syönyt Feluro-nimistä ainetta, joka on periaatteessa sama, mutta nestemäinen ja siinä on vähän erilaisia "tukiaineita". Kummastakin olen sanonut, että en tiedä auttavatko ne miten paljon, mutta ei niistä haittaakaan ole ollut. Meidän eläinlääkäri joka tapauksessa tykkää suositella Cystaidia pissavaivoihin. Akuuttiin tilanteeseen se ei kumminkaan auta, kun se ei ole lääke, vaan sen ideana on ennaltaehkäistä ongelmia.

      Delete
    3. Kiitos tiedosta! Ahaa, seinämille. Eihän se toki lääke ole, mutta olisi mahtavaa, että olisi jotain käsillä, jos ei pääse heti lääkäriin. Ja vaikka laiva sattuisikin lähtemään heti, kestää Paraisille tai Turkuun matkustaminen vähintään kolme tuntia.
      En ole varma, onko Ransulla pissavaivaa kumminkaan, täytyy kysyä eläinlääkärin mielipidettä seinämien kunnon tukemisesta. Mutta kiteitä sulattavaa ruokaa täytyy kyllä hätävarastoon hankkia.
      Toivottavasti Figolla pysyvät pissaelimet ja kaikki muukin mahdollisimman hyvässä kunnossa! ♥

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!