Thursday, 20 January 2022

Ihan Siperiaa

 Muutaman päivän takaiset vihreät nurmet ja keväiset fiilikset ovat historiaa. Viikon sisällä ollaan pidelty kolmea myrskyä, joista kaksi viimeisintä on tuonut lunta tullessaan. Eilen illalla sade piiskasi ikkunoihin, mutta yön aikana se oli muuttunut lumeksi.

Ihan samoin kuin maanantaiaamuna, tänäänkin oli verhot avatessa vastassa valkoinen maisema, tai mitä ikkunaan kertyneen hyhmän läpi erotti.

Tänään en saanut Mustia mukaan lumiriehaan, sillä myrskypuuskat puhaltavat suoraan Selkämereltä. Sähköt eivät tänään ole menneet poikki.

Vaikka meillä on tässä pohjoista vastaan suojana mäki ja metsä, on lumenpöllytys melkoinen.

Pyykki on jäätynyt lumisiksi kalikoiksi.

Traktori ja vene menivät ohi.

Metsän suojaamat puut ja rakennukset on kuorrutettu.

Mutta korkeimmissa latvoissa ei lumi pysy. Koivu heiluu kuin tukka rokkikonsertissa.

Karstaohdakkeilla on hyvä tuulensietokyky!

Päätin lähteä laivarantaan viemään roskapussia ja katsomaan, mitä sinne kuuluu. 
Ilahduin: meri on tämän värisenä kaikkein kaunein. Ihastuttava, vaikeasti sanoin kuvattava harmahtavanpehmeä turkoosintapainen. Ostin Shetlannista lankaa, jonka väri on Yell Sound eli Yellinsalmi ja se on suunnilleen tämän väristä. Lumileopardin silmissä on myös tätä sävyä.

Melko jäistä menoa.

Meri on auki, aallot paiskovat jäälauttoja jään kuorruttamia rantakallioita vasten.

Tämän saman näkymän kuvasin viime viikonloppuna ja voi, kuinka silloin oli aurinkoista ja keväistä!
Nyt kävi sääliksi vastatuuleen räpisteleviä merilintuja.

Tuuli pöllytti lunta niin, että näytti kuin saaresta nousisi savua.

Tehokkaat saarelaiset ovat nostaneet isojen roska-astioiden kannet paikoilleen ja ruuvanneet ne kiinni sekä kasanneet vielä renkaitakin painoksi. Muuten ne olisivat lentäneet taas tässäkin myrskyssä. 
Pienempien roska-astioiden kansien päällä on aina kiviä, muuten kannet paiskautuvat irti.

Vastatuuleen tuli pärskeitä linssiin ja silmät alkoivat valua, kun pienet jäiset lumikiteet osuivat silmiin kuin kasa pikkuruisia tikareita.

Katselin yksinäisen lokin liitoa mahdottomalta tuntuvassa tuulessa. 
Tuolla kallioisen niemen takana on ihana pikku saari, jonne tehdyltä heinäkuiselta retkeltä kirjoitin joulukuussa. Nyt ei tekisi mieli lähteä sinne, ei heittää vaatteita pois eikä hypätä uimaan!

Posti lähtee ja tulee laivarannassa.

Kotimatkallakin oli vähän erilainen tunnelma kuin se viime viikonloppuinen aurinkoisen keväinen maisema. Hyvä kun kotipihaan löysi puuskaisessa tuiskussa.
Pysykää lämpiminä!
Pojista ei nyt ole kuvia, ovat viettäneet päivän sängyssä.


Karstaohdake – Dipsacus

26 comments :

 1. Turussakin tuuli, pyrytti ja tuiskutti ja lumitöitä piisasi moneksi tunniksi. Niitä tehdessäni mietin, mitenkähän tämä ryskää Saaripalstalla, pitää odottaa Sailan postausta... Aikamoista varmasti teillä siellä. Ei ihme, että pojat ovat pysyneet pirtin lämmössä. Kerrassaan ihania nuo luontokuvat taas kerran! Tunnistat varmaan myös tuiskua vastaan kävelyyn liittyvän tunteen,jossa jännällä tavalla kokee olevansa osa luontoa.
  Kevättä odotellessa!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luonnon voimien edessä on ihminen ehkä onnellisimmillaan, omalla pienellä paikallaan maailmassa. Kunhan ei mene henkiinjäämiskamppailuksi!
   Tänään teilläkin varmasti nautitaan hivelevästä auringonpaisteesta ja siitä, että tuuli on vähän tyyntynyt, vaikka puhaltaa edelleen hyytävästi pohjoisesta.

   Delete
 2. Kyllä varmasti tuo myrskytuuli tuntuu siellä erilailla kuin tällä sisämaassa. joskus täälläkin katot lentelee ja puita ryskyen kaatuu, mutta se on kuitenkin harvinaisempaa.
  Ei ihme että kissat viihtyy sisällä kun tuuli oikein pistää kaikki sekaisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teille sinne Ähtäriin taitavat kyllä pohjois-ja luoteistuulet osua aika vinhasti. Meillä ovat rakennukset ja puut toisaalta tottuneet jatkuviin tuuliin, mutta hakkuiden jälkeen tulee tietysti tuulenkaatoja, kuten kaikkialla.
   Tänään onkin Musti taas nauttinut ulkoilun iloista moneen kertaan, vaikka aika lyhyesti. Ransu vetelee sikeitä lampaantaljalla sängyssä :-D

   Delete
 3. Hui mitä kelejä! Meren äärellä varmasti tuulee aina. Moninkertaiselta tuntuvia myrskyjä kuivalle maalle verrattuna.
  Vesikuvat ovat kuin maalattuja tauluja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harvassa ovat tyynet päivät. Rantakallioihin jäätyneet pärskeet ovat hienoja!

   Delete
 4. Hyytävän kylmältä näyttää jo kuvienkin perusteella. Eilen illallakin tuuli nousi myrskylukemiin, joka taisi tyyntyä melko nopeasti.
  Merikuvat ovat upeita. Jaksan aina ihmetellä, miten runsaasti eri sävyjä sisältyy tuollaiseen äkkiä katsoen harmaalta näyttävään maisemaan. Yellinsalmen värinen lanka on taatusti kaunista. Mitä meinaat siitä tehdä?
  Meren saaressa asuminen vaatii omanlaistaan kestävyyttä ja sopeutumiskykyä. Ei siellä kuka tahansa pärjäisi. Luonto tuottaa yllätyksiä, joiden keskellä ihmisen keinot puuttuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään ei onneksi enää tuuli niin tunnu, vaikka ennusteessa luvattiin tällekin päivälle vielä melko kovaa tuulta. Se on niin suhteellista: myrskyn jälkeen perustuuli tuntuu aivan suvannolta.
   Sanopa muuta, merimaisemassa värit vaihtuvat aina. Yellinsalmi-langasta olen tehnyt kämmekkäät ja lankaa on vielä vähän jäljellä, se on aarre, jonka käyttöä täytyy pohtia tarkoin.
   Täällä on tosiaan vähän luonnon armoilla, mutta se on se syy, miksi täällä viihtyy.
   PS. Tiistaina menen käymään Nauvoon hakemaan kolmannen piikin ja ruokatarvikkeita, ja näyttäisi postissakin olevan joku kiva yllätys! :-)

   Delete
 5. Täälläkin lumituisku on kuorruttanut maiseman, mutta kovat tuulenpuuskat pöllyttävät puita ja vievät osan lumipeittestä pois puiden oksilta. Uskon kyllä, että sisämaassa tuuli on ihan kesyä, verrattuna merisaaristoon. Meren sävy on kyllä kerrassaan upea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisaalta täällä sisäsaaristossa on ihan kesyä verrattuna ulkosaaristoon. Tai Atlanttiin! Muistan ikuisesti, kuinka Orkney-saarilla menin kahvimuki kädessäni ulos pihalle, kuten kotona tekisin, mutta kun kallistin mukia kohti suuta, menivät kahvit sivuun poskelle. Joo, siellä ei tosiaan juoda kahveja ulkosalla :-D
   Sinäkin tykkäät tuollaisesta vedenväristä. Siinä on jotakin todella kaunista, pehmeää, mystistä ja raikasta samaan aikaan.

   Delete
 6. Täällä oli illalla myös varsin kylmä, kova tuuli ja lunta tuiskutti kaikella voimalla, kun Miniä käytin ulkona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiranilma, väitetään, mutta tuskin koirakaan tykkää :-D

   Delete
 7. Olen myös huomannut, ettei ainakaan vanhempaa kissaherraa tuulella ulkoilu kiinnosta. Ikävästi käy avokorviin ja luihin. Onneksi kevät ei ole enää kaukana, sitä muistutan omille kissoilleni :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on pari vuotta nuorempi Ransu varsinainen laiskuri, 15-vuotias Musti sentään hoitaa velvollisuutensa myräkässäkin. Mutta tuuli on kai kaikista eläimistä huolestuttavaa. Onneksi kevät lähenee!

   Delete
 8. Minun täytyy pitää tiileskiven palasta kompostorin kannen päällä, muutoin tuuli paiskoisi puolikkaita kannen luukkuja jatkuvasti auki. Joku hakanenkin voisi toimia. Täälläkin on ollut pari päivää kovat tuulet, ei paljoa huvita olla ulkona kuin hetken verran.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peltoaukeilla käy aikamoinen tuuli myös. Hakasissa on joskus naurettavan lyhyet ruuvit, olen huomannut. Sellaiset tempautuvat irti ensimmäisessä tuulenpuuskassa.
   Toivottavasti sielläkin jo vähitellen tuuli laantuu!

   Delete
 9. Hyi kun on kylmän näköistä! Olisipa kevät.

  Jouduin muuten ehkä tilaamaan murhan yhdelle meidän pihan sorkkaeläimistä. Asia on vielä selvittelyssä, mutta yhdellä niistä oli tänään jalka kauheasti turvoksissa, eikä se varannut sille ollenkaan, otusparka. Siispä soitin oitis eläinsuojeluyhdistykseen, jossa naishenkilö vuorostaan on selvitellyt. Myöhemmin selviää mikä tulee eläinparan kohtaloksi. Eilen se oli vielä ihan kunnossa, mihin lie tällä välin jalkansa joukannut :-(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyytävää onkin, eikä talo kovin lämmin ole, mutta se on omasta lämmityslaiskuudestani kiinni. Olisipa kevät. Onneksi nyt ollaan sen verran paremmassa tilanteessa kuin vaikkapa muutama kuukausi sitten, että kevääseen on ehkä enää reilu kuukausi!
   Voi, kärsivä eläin ei ole hyvä juttu ollenkaan. Toivottavasti se ei kauaa kärsi, kävi miten kävi.

   Delete
  2. Selvisi, että seuraavan kerran kun otusparkaa näkyy, täytyy soittaa hätäkeskukseen, niin pyytävät sitten suurriistavirka-apuhenkilöt etsimään sitä :-(

   Täällä on onneksi nyt ollut sen verran leutoa, että torppa ei ole hyytävän kylmä. Ja hyvin kylmällä säällä on kylmä, ja hyvin tuulisina päivinä vintissä sängyllä pötköttäessään ihan huomaa, että tuulinen päivä on :-D Vanhat talot!

   Delete
  3. Selvä, sinun on oltava passissa sitten. Tai Arttu taitaakin hoitaa se, mutta hänen täytyy tulla nykimään sinua hihasta, kun ei ehkä osaa itse soittaa.
   Tämä on tätä vanhassa ihanassa talossa romanttisesti elämistä ;-D

   Delete
 10. Kertakaikkisen kauniita kuvia! Kuinka se onkaan mukava katsella talvikuvia, varsinkin kun itse on sisällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa. Yksi sanoo hyi kun kylmää ja toinen, että kertakaikkisen kaunista.
   Huomasin tuossa reilun kuukauden kaupungissa viettäessäni, että aloin ihan tykätä talvesta. Kun sitä sai katsella lämpimän asunnon ikkunoista käsin eikä edes lumitöitä tarvinnut tehdä, lämmin vesi tuli hanasta ja pesullekin pääsi koska huvittaa, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen. Sen sijaan täällä alle 14-asteisessa keittiössäni (no, ei ole ollut patteri päällä) tämä nyt ei niin hirveän ihanalta tunnu. Mutta ihan ok ja jopa päivä ollaan lähempänä kevättä. Ja olkkarissa, jossa on porinmatissa tuli, on yli 16 astetta!

   Delete
 11. Aikamoinen myräkkä! Alkoi tämän seudun myrskyt tuntua pieniltä, vaikka kyllä täälläkin välillä tuulee navakasti ja lunta tulee vaakatasossa niin tiheään, ettei naapuria näe. Nätit pitsiverhot oli tuisku tehnyt ikkunoihisi :D
  Myrskyävässä meressä on ihana sävy. Tuollainen olisi kaunis vaikka jossain kylppärin seinässä tai keittiön välitilan laatoituksessa. Mietin itse asiassa joskus, että meidän keittiön välitilan nuhjuisenbeiget laatat voisi maalata juuri tuon väriseksi tai peittää jollain levyllä mutta se on sittemmin jäänyt. Täällä tarvitaan jo sen verran perusteellisempi keittiöremppa, että ei riitä pelkkä välitilan kohentaminen. Väri on pysynyt mielessä, joten ehkäpä saan joskus uuden keittiön myrskyävän meren sävyissä. Leppoisaa lauantai-iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän voi olla aika kiva myräkkä, jos naapurit peittyvät ;-D
   Loistoihana idea keittiöönne! Serkullani on aika lailla tuon sävyinen keittiön välitila, se taitaa olla maalattu. Luulen, että väriin ei kyllästy, kun se on tuollainen pehmeä ja harmahtava, aika neuraali, mutta kumminkin ihana väri. Tai ei ainakaan päällekäyvä tai hallitseva väri, vaikka onkin selvästi väri.
   Kiitos ja mukavaa iltaa sinnekin! Täällä ei vaihteeksi tuule, kun se parhaillaan kääntyy.

   Delete
 12. Huiman näköisiä tunnelmia! Luonto näyttää voimiaan ja kevättä joudutaan vielä odottelemaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on taas aivan eri tunnelmat, plussalla ollaan oltu muutaman asteen verran jo eilisestä asti, lumi huvennut, jääkin mennyt sohjoksi ja kun aurinko tuli äsken esiin, tuli valtavan keväinen olo ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!