Monday, 17 January 2022

Miniyllätys ja kävelyretki rantaan

 Edellisessä jutussa viittasin kivaan postiin, joka meitä täällä odotti, kun viimein palasimme kaupunkireissulta. 

Muun postin joukossa oli Hyvin Pieni Kirje! Tuo toinen on pieni mandariini, ei appelsiini.

Kirjekuori oli suljettu pienenpienellä sydäntarralla.

Voi hyvä ihme, sieltä paljastui pienenpieni kuvakortti!

Miten kaunista. 

Kortti on Nestorilta ja Minniltä. Laitoin nakkisormeni mukaan mittakaavaksi. Kortti on etusormen kynttä pienempi.

Voi kiitos, Nestori ja Minni ja kaikki muutkin ihania kortteja lähettäneet!
Minikortti pääsee nukkekotiini kaupunkiin. Siellä ei remppa ole edennyt, sillä oma isompi remppani on yhä parin vuoden takaisen putkirempan jäljiltä kesken, mutta kyllä siellä kortteja silti vastaanotetaan!

Meidän kotiinpaluumme venyi lähes kaksi viikkoa odotettua pidemmäksi, kun odottelimme joululahjaa Orkney-saarilta – se matkusti lähes kuukauden Suomeen ja sitten vielä tullausilmoituksen tehtyäni kului miltei pari viikkoa ennen kuin paketin sai hakea postista. Olin vähän huolissani, kuinka huonekasvit selviävät. Koska on vuoden pimein aika ja talo poissa ollessani vain muutaman asteen plussalla, en ollut siirtänyt joitakin herkästi kuivuvia kasveja kauemmas ikkunoista. 
Nyt oli kuitenkin harvinaisen paljon aurinkoisia päiviä ja poissaoloni venyi yli kuukauden pituiseksi, niinpä sitruunapuu näyttää tältä. 
Yritän elvyttää sitä kastelun lisäksi sumuttamalla. Yhtään tyhjää sumutinta ei ollut, niinpä ruiskutin ensin havupuubalsamilla, sillä se oli parempi vaihtoehto kuin ikkunanpesuaine, takkaluukun puhdistusaine tai peurakarkote. Ajattelin, että balsami voi elvyttää sitruunan, jos se elvyttää havupuutkin. 
Enpä vain muistanut, että aine tuoksuu pissan ja kanankakan välimuodolta. Olohuoneessa on nyt melkoinen löyhkä! Sen kerran jälkeen kaadoin aineen purkkiin ja täytin sumutinpullon vedellä, mutta hajuvahinko on jo tapahtunut.
Tärkeintä olisi nyt kuitenkin, että siemenestä asti kasvatettu puu jäisi eloon! Jokunen pelargonikin riiputti lehtiään, mutta niistä en ole niin huolissani, ne kestävät kuivumiset yleensä hyvin. Sitruunaverbena ja Orkneyn siroverenpisara näyttävät molemmat tosi huonoilta, ei voi kuin toivoa parasta.

Lähdetäänpä sitruunapuun elpymistä odotellessa käymään laivarannassa, sillä minun piti viedä sinne postia. Kuvat ovat lauantailta.
Oli tarkoitus tehdä tämä juttu jo eilen, mutta sisällä talossa oleva vanha sähkötaulu kärähti ja siinä sitten kului tunteja ilman sähköä. Onneksi saarella, jossa on vain tusinan verran ihmisiä, oli yksi pelastava sankari, joka on nuorena opiskellut sähköasentajaksi. Täällä asuva eläköitynyt sähkömies ei ole paikalla, mutta tulee lähipäivinä kotiuduttuaan vielä tarkastamaan, onko taulu nyt turvallinen vai tarvitseeko se ehkä vaihtaa. 
Pari vuotta sitten kuoli saaren toinen eläköitynyt sähkömies, joka oli samalla suuri persoona. Häntä jäi saari kaipaamaan, niin persoonana kuin tällaisissa käytännön tapauksissakin. 
Tällaisina hetkinä kirkastuu aina se, kuinka paljon toinen toistamme tarvitsemme ja tavallaan sitä enemmän, mitä pienempi paikka on. On tärkeää, että on perusasioiden osaajia. Puhuimme kylätiellä tänään kahden naisen kanssa, että ehkä meidän pitäisi kunkin alkaa opiskella jotakin tällaista tarpeellista alaa!

Laivalaiturin ohi seilasi jäälauttoja melkoista kyytiä. 

Myrskyn jäljiltä tuuli edelleen navakasti, mutta sää oli upean aurinkoinen.

Yhteysalusrantaan osuu pohjoistuuli pahasti eikä ole ensimmäinen kerta, kun roska-astioiden kannet ovat lentäneet pois paikoiltaan. Ne ovat melkoisen painavia, kun mukana tulee tuo iso pussi samalla!

Lähdetäänpä takaisin kotiin. Metsäisissä kohdissa on tie jäässä, saa kävellä pitkin pientareita.

Sammaleinen kalliometsä on satumaisen ihana.

Nämä puut eivät kaatuneet tässä myräkässä, vaan jossakin toisessa pohjoismyrskyssä jo pari vuotta sitten.

Kotitontti jo häämöttää, tummanruskea pikku navetta on minun. Kuvasta voi myös tajuta sen, että kun 15 vuotta sitten keväällä kävin paikkaa katsomassa, kun näin tämän kylän, joka kylpee etelärinteen valossa ja lämmössä, olin myyty. Ilmansuunnalla on niin ratkaiseva merkitys. Tässä ollaan myös pohjoismyrskyiltä hyvin suojassa.
Silloinkin saavuin tästä suunnasta, kun tulin yhteysaluksella, ja suunnilleen tässä kohdassa tietä pyöräillessäni tunnistin myytävät rakennukset.

Ransu oli tullut kanssani ovesta ulos, mutta ei halunnut lähteä rantaan, se odotti peuraportin sisäpuolella.

Nyt sisään ja syömään, nälkä jo kurnii!

Ensin kävin kuitenkin katsomassa, mitä jouluruusuille kuuluu. Tarhajouluruusuissa ei vielä näy nuppuja mutta osa vaaleajouluruusuista on selvinnyt pakkaskaudesta hyvin, osasta ovat peurat tietysti syöneet kukkavarret. 

Marraskuussa raportoin Helleborus atrorubensin nupuista. Kun tuli kylmä, pistin niille villalla täytetyn lasikuvun päälle suojaksi. Nyt otin sen varovasti pois, raotin villaa – ja nuput ovat tallella!
Nyt on sen verran lauhaa, että lasikupu on poissa, mutta jätin villan, nupuilla on siinä vain pieni kurkistusaukko. Yksi nuppu on kokonaan villan peitossa. Teen samalla pientä talvenkestotestiä.

Tonttini ainoa luminen kohta oli viikonloppuna tämä länsireuna, mutta viime yön myräkkä paiskoi pihan taas valkoiseksi, ikkunatkin olivat valkoisen töhnän peitossa, kun takertuvaa lunta oli pyrynnyt vaakasuorassa.
Seuraavaksi saammekin ehkä nähdä Mustin lumihepulikuvia, jos niistä joku onnistui!


Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

20 comments :

 1. Ihania lumettomia maisemia! Voi täällä eivät lumet sulaneet kaikki vaikka viime viikolla oli niin lauhaa. Yritän ajatella, että se on kasveille suojana, mutta tykkäisin kyllä itse niin paljon tuollaisesta lumettomasta talvesta! Hienoa asua siellä saaristossa missä talvea ei ole:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumetonta oli vielä eilen, tänä aamuna piti hieraista silmiä, kun kaikki oli valkoisena. Ehkä ne sulavat, toisaalta jos tulee pakkasia, niin parempi että lunta on.
   Saaristossa on tavallaan leutoa, tavallaan karua. Moni kasvi kuolee hyytävään viimaan viimeistään keväällä.

   Delete
 2. Näyttää ettei kuvat ole edes Suomesta, vaan taitaa ne olla. Täälläkin lunta. Olipas pikkuruisia "taravoita"
  Toivon puun selviävän elvytyksen turvin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ne nyt on täältä keskeltä Turun saaristoa, mutta tänään on ihan eri näköistä, kaikki valkoisena!

   Delete
 3. Ihana pieni kortti. Täälläkin tuuli kovaa ja tuulee edelleen, taitaa olla vielä joku myrsky tulossa tällä viikolla. Melkoista pääkallokeliä, hieman on haitannut kävelyretkieni pidentämistä. Toivottavasti kasvit toipuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seuraava taitaa tulla parin päivän päästä. Tähän asti talvi olikin hyvin vähämyrskyinen! Oli ihan toisenlaiset säät, kylmät ja tyynet.
   Toivottavasti sinä toivut!

   Delete
 4. Pikkuruisen postin tuoma ilo oli suuri, olisi kiva nähdä, miten noin pieniä juttuja näperretään :).
  Toivottavasti sitruunapuusi elpyy, nauratti tuo havupuubalsamin tuoma tuoksu. Käytin itse keväällä havupuubalsamia ruskettuneisiin kartiovalkokuusiin hyvällä menestyksellä, ihmeen hienosti tuli uutta viherrystä ja kuivat neulaset varisivat pois. Toivotaan, aine että vaikuttaa yhtä hyvin lehtikasviin.
  On siellä niin erinäköinen maisema kuin täällä. Ymmärrän hyvin, että tuo tienmutkan takaa paljastuva näkymä sai sinut tekemään ostopäätöksen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuruisia juttuja näperretään pinseteillä, neulankärjellä ja kerta toisensa jälkeen aloittaen koko homma alusta uudelleen ja välillä kirotaan sitä, että kaikki kynänkärjet ovat liian paksuja :D

   Delete
  2. No on tosiaan näpertämistä! Itse en jaksa noin pientä, mutta nukkekodin remppaaminen ja sisustaminen on kyllä ollut todella kiva harrastus.
   Havupuubalsamin sanotaan olevan tehokasta, niinpä minulla on toiveita sitruunapuun kanssa vielä.

   Delete
 5. Söpö miniatyyrikortti. Ihan varmasti sen vastaanottaminen ilahdutti.

  Toivottavasti etenkin sitruunapuu elpyy, myös muut. Eiköhän karmean hajunkin siedä, jos palkintona on tervehtyvä kasvi.

  Ammattitaitoinen ihminen lähipiirissä on rikkaus. Vaihtokauppa on viisasta myös työn merkeissä. Meillä Ukkokulta päivittää ja korjaa naapurin tietokoneita. Naapuri taasen käy parturoimassa Ukkokullan hiukset. Tämä on vain yksi esimerkki pienemmästä mittakaavasta. Isän ollessa vielä kunnossa, saimme häneltä aina vähintäänkin hyviä neuvoja, usein konkreettista apua kaikenlaisissa rakentamiseen liittyvissä asioissa. Isältä ei tarvinnut apua edes pyytää. Yhtäkkiä hän oli pihassa valmiina hommiin.

  Täällä tuuli eilen navakasti, mutta teillä taisi olla oikein kunnon myräkkä. Hyvä, ettei tullut vaurioita. Noista saaresi vehreistä maisemista nauttisin minäkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nimenomaan, karmean hajun sietää, jos puu elpyy.
   Vaihtokauppa naapurin kanssa kuulostaa todella hyvältä. Me kaikki tarvitsemme toinen toistamme. Ihana isä sinulla!
   Täällä on vehreys päättynyt, toissa yönä satanut lumi on edelleen maassa. No, nyt on vasta tammikuu. Olin jo satakymmenenprosenttisesti valmis ottamaan kevään vastaan.

   Delete
  2. Kunta talvi tulisi ja menisi. Tällainen jatkuva sahaaminen on tylsintä. Paljon lupauksia, jotka sitten napataan hetkessä pois...
   Isälle auttaminen ja antaminen on aina ollut jotenkin sisäänrakennettu ominaisuus. Toivoisin perineeni edes osan siitä.

   Delete
  3. Hyvin sanottu, lupauksia, jotka otetaan pois. Nyt on suorastaan lumimyräkkä ja taas sellainen, että ikkunoista ei tahdo nähdä lumen läpi ulos.
   Luulen, että olet kyllä perinyt :-)

   Delete
 6. Mukava kuulla, että minikortti ilahdutti eikä myöskään ollut eksynyt matkan varrelle.
  Toivottavasti sitruuna ja kaikki muutkin kasvisi toipuvat. Voin kuvitella, mitkä aromit teillä siellä on havupuubalsamin jäljiltä, mutta mitäpä sitä ei tekisi kasvien hyvinvoinnin eteen. Pidetään peukut pystyssä, ettei ollut turha hajustus!
  Täällä ei ole vaakasuoraa lumituiskua näkynyt, mutta lunta on kyllä muuten omiksi tarpeiksi ja ylikin. Eilen tuuli melkoisen navakasti, onneksi on nyt laantunut. Jään odottelemaan Mustin lumihepulikuvia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kortti tuli, minä vain en ollut kotona kuin vasta loppiaisen jälkeen! Nukkekodissani onkin kirjoituslipasto, johon tuo on juuri tarpeellinen lisä. Kummasti vain nukkekodin remppa on saanut kokonaan väistyä, kun 1:1 -kokoisessa asunnossa on vielä seinää tapetoimatta ja maalaamatta, vasta viime viikkoina sain makuuhuoneeseen jalkalistan paikoilleen.
   Mitäpä sitä ei tosiaan tekisi kasviensa eteen. Lapsena siemenestä kasvattamani appelsiinipuut kuolivat jonkin lomamatkan tai purjehdusretken aikana, muistan hyvin sen surun. En toivoisi, että sitruunapuulle kävi samoin. Olisi pitänyt nostaa se pois suorasta auringonvalosta, sitä vain ei kuvittele joulukuussa edes olevan. Kiitos peukuista!
   Mustin kuvat ovat edelleen kamerassa. Voi olla, että siellä on pelkkiä epätarkkoja mustia läikkiä :-D

   Delete
 7. Hyvä , että noin pieni kortti löysi perille, ei posti hukannut matkalla ! ;-) Kaunis punatulkku kortissa on kuvassa.

  Ihana kuulla, että Musti on päässyt sittenkin tänä talvena lumiriehumaan - on takuulla ollut elementissään! <3<3<3

  T:Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kortti oli todellakin ihana, ja kirjekuori! Mukavat yllätykset eivät aina ole isoja ;-)
   Musti oli tosiaan aivan ilosta pörhöllään ja korvat hepuliasennossa :-D Nyt on loskaista, mutta siellä se reippaana pihalla ulkoilee, katson ikkunasta.

   Delete
 8. Hurmaavaa postia😍 Toivottavasti kasvit elpyvät, kyllä sitruunan ainakin luulisi olevan kovinkin kuivuutta kestävän. Oma greippini on joskus pudottanut talven aikana kaikki lehtensä ja toipunut siitäkin. Nyt se on tänä talvena komeana kun olen kastellut reippaammin ja jopa suihkutellut samalla kuin saniaisia. Nyt on niin mukavaa hoitaa sisäkaavejakin kun Saimi on joka kerta mukana "auttelemassa"😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minun kokemukseni sitruksista on toisenlainen: että ne eivät siedä kuivumista. Vaikka niitä Välimeren rannoilla kasvatetaan, mutta siellä ne vaativat mittavat kastelujärjestelmät. Kotiseuduillaan Kiinan kosteahkoilla seuduilla ne nauttivat myös korkeasta ilmankosteudesta, suihkuttaminen on varmasti juuri hyvä. Kissakaveri on paras ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!