Friday, 14 January 2022

Tammikuun kalenteripoika

 Odotin kotiinpääsyä lähes yhtä paljon kuin Musti, sillä halusin siitä lumiriehakuvia. Niitä nyt juuri vain ei saa.

Täällä on silti ihan kelvollista, vaikka lunta ei nyt oikein olekaan!

Monien kaupungissa kärvisteltyjen viikkojen jälkeen Mustia ei ollut vaikea houkutella pihakierrokselle, vaikka ulkona tuulee niin myrskyisästi, että sen mielestä on syytä olla varuillaan.

Tässä on meidän lumitilanne tänään. Salaojat ovat jäässä, mikä näkyy mm. mutapuutarhan ympäristön jäätyneenä tulvimisena. Toivottavasti kasvit sen ympärillä eivät kärsi. Normaalisti vettä on vain kuvasta vasemmalle olevassa kuopassa.

Muotopuutarhassa olen näköjään unohtanut suojata violettilehtisen 'Purpurascens' -salvian, mutta se näyttää onneksi ihan reippaalta. Meillä kumminkin oli jossain vaiheessa luntakin. Poissaoloni aikana mittarin muistiin jäänyt alin on -16,4.
Ihme juttu on, että vesiputki ei ole jäätynyt – kerrankin. En ymmärrä, mistä on kyse, mutta iloinen kyllä olen! Juokseva vesi on suurta ylellisyyttä talvella.

Yritimme etsiä lumikellon piippoja, mutta turhan aikaisin, lumi- ja jäävaippa on vasta sulanut niiden yltä. Ihan mukavalta näyttää silti pelkkä raikkaanvihreä puksipuuaita ja ruskeiden lehtien seasta kurkkiva keijunkukka 'Green Spice'.

Puutarhakalusteet, kottikärryt ja jotkut ulos jääneet tyhjät taimiruukut pyörivät mukkelis makkelis pitkin pihaa.

Musti on valppaana ja varuillaan.

Oksa voi pudota päähän!

Saarnista tosiaan putoilee herkästi risuja tuulessa. Mutta täytyy kuitenkin sen verran pysähtyä, että voi ikuistaa tämän ilouutisen: osa Rivendellin joesta on sulana!

Toden totta, hmm, hmm.

Mustilla on tassut täynnä hommia. Myyrät ovat vilistäneet pitkän poissaolomme aikana.

Niitä on käynyt kaikkialla! Mutta haa, nyt niihin pääsee käsiksi.

Vanhan talon nurkalta löytyivät lumikellon piipot (ja ahomansikan lehdet), mutta tässä ne ovat aina jo loppusyksyllä. Nämä eivät kuitenkaan kuki ensimmäisinä, vaan vasta aika myöhään. Talon kulmalle osuvat kylmät viimat monestakin suunnasta.

Eilen tämä pihatie oli vielä sen verran jäässä ja jään päällä vettä, että piti kantaa kasseja hämärtyvässä iltapäivässä kieli keskellä suuta autolta sisälle. Jäävaippa on yön aikana huomattavasti pienentynyt, mikä on hämmästyttävää, mutta varmasti kovan tuulen ansiota. Nyt pihasta on enää murto-osa jään peitossa.

Ojat ovat umpijäässä. Tämä oja vie mutapuutarhaan, joka on oikeasti vain pieni alue tuolla jääkentän keskellä.
Eilen, kun ajoin Paraisten ja Nauvon läpi, surkuttelin peltoja, jotka ovat jääkenttiä ja vettä päällä – kuin järviä. Ei mikään ihanteellinen olosuhde pellon kasveille. 

Nyt voitaisiin jo mennä sisälle! Puu voi kaatua päähän!

Luodaan nyt kumminkin vielä silmäys tähän suuntaan. Preeriakin on osittain jäässä, mikä on erikoista, sillä se on rinteessä, jonka alaosassa on kivipengermä. Ei luulisi tuossa veden seisovan, mutta tutkimattomia ovat savimaan salat. Joka vuosi ihmettelen, miten tonttini yläosissakin riittää vettä.

Alppipenkki on tiukasti vällyjen alla, kantapään kautta opittuna. Tämä on hyvin tuulinen paikka, ja keväinen paahde plus jääkylmä viima ovat tehneet selvää aika monesta kivikkokasvista.

Kasvimaan lahossa yrttipenkissä porskuttavat salvia ja timjamit yhtä reippaina kuin aina. Molemmista saa maustetta talvisiin ruokiin, eikä niitä nyt tarvitse edes kaivaa lumen alta.

Nyt mennään sisälle, Musti odottaa tuolla kuusen alla turvassa myrskyltä.

Keittiön pöydän alla on patteri ja siinä pöydän reunalla on hyvä paikka lämmitellä pantterivarpaita.

Ruokapöytä on täynnä rapaisia tassunjälkiä, mutta onhan tämä nyt aivan liian hyvä paikka kissoille, jotta niitä voisi kieltää. Niillä on tuossa juomakippokin.

Keittiön pöytä toimii lisäksi oikein kätevänä pesupöytänä.
Tammikuun kalenteripoika on nyt siirtynyt vällyihin ja toivottaa kaikille leppoisaa tammikuuta sekä toivoo, ettei puu kaatunut kenenkään muunkaan päähän!

Meille on lisäksi tullut kivaa postia, mutta kerrotaan siitä ensi kerralla!


Ahomansikka – Fragaria vesca
Keijunkukka – Heuchera
Lumikello – Galanthus
Puksipuu – Buxus
Salvia – Salvia officinalis

40 comments :

 1. Nopeaa jään sulamista. Meillä on tullut kunnon jäätikkökelit. Täytyy hiekotuksenkin kohdalla katsoa, mihin jalkansa pistää. Ihanalta näyttää tuo vihreä puksipuuaita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikeaa kasveille tämä jääkausi, maa on täälläkin ihan jäässä vielä. Ei voi kuin toivoa, että selviävät, kyllähän suurin osa aina selviääkin. Kulkeminen vie aikansa, kun ei uskalla vauhdikkaasti pistää jalkaa toisen eteen!

   Delete
 2. Ihana Musti! Siellä näyttää kerrassaan erilaiselta hyvin vähäisen lumen vuoksi. Meillä on hanget ’kohtuullisen korkeat’ nietokset. Tosin nyt parin päivän lämpöasteiden myötä ovat tiet epämiellyttävän liukkaat.
  Minäkin katselin puksipuuaitaa, ah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on ollut jo jonkin aikaa lauhaa, niin että vaikka lunta jossain välissä tuli reilusti, niin se on myös hävinnyt nopeasti tihkusateissa ja nyt tässä tuulessa ja plusasteissa. Liukasta kyllä on, toivottavasti sielläkin tulee tietä pian esiin jään alta!

   Delete
 3. Onpas sinulla jo Musti keväistä! Meillä myyrät vilistää lumen alla eikä niitä silloin saa kiinni - Pepsi ja Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin tyhmää, kun myyrät voi kuulla, mutta ei pääse ottamaan kiinni! MUSTI

   Delete
 4. Komean ylväs Musti! <3<3<3 Kyllä on viisas poika, kun osaa varoa myrskyn silmässä. Harmi, että Musti ei päässyt, vielä ainakaan riehailemaan lumessa. Viime vuoden Mustin lumiriehakuvat ovat niin huiput, että niihin pitää palata. Hyvää Tammikuuta!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on selviytymisvaistot kohdillaan. Harmi tosiaan, sillä muuten toivoisin kevään jo pian saapuvan, mutta olisi iso sääli, jos Musti ei pääsisi lumiruehumaan tänä talvena ollenkaan. Valjaissa kaupungissa se ei oikein onnistunut, siellä on aina jotakin levottomuutta herättävää, joku liikkuu jossakin tai merkillisiä ääniä kuuluu ja Musti haluaa takaisin sisään.
   Etsin iloksesi muutaman Mustin lumiriehapostauksen:
   https://saaripalsta.blogspot.com/2010/03/lisaa-mustia.html
   https://saaripalsta.blogspot.com/2012/12/mustin-lumirieha.html
   https://saaripalsta.blogspot.com/2014/02/hepuli.html
   https://saaripalsta.blogspot.com/2014/12/ainakin-viisi-senttimetria.html
   https://saaripalsta.blogspot.com/2016/01/musti-ja-lumi.html
   https://saaripalsta.blogspot.com/2021/01/tammikuun-kalenteripoika.html

   Delete
  2. Kiitos Saila! <3<3 Näitä Mustin lumiriehakuvia on aina ilo katsella<3<3 Nimitin muuten Mustia virheellisesti pojaksi, Isäntäpantterihan se Musti tietty on!! Ransulle myös Terkkuja! <3<3

   T : Musti-fani

   Delete
  3. Kyllä se on myös mamman pikku poika, ikuisesti, 15-vuotiaanakin :-)

   Delete
 5. Upean näköinen kalenteripoika! Ja mitä, mitä,mitä! Näkyykö siellä jo lumetonta mistä?! Täällä oli pari päivää lauhaa, mutta pakkanen kiristyy vielä. Hyvää tammikuuta ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy sanoa niin päin, että näkyy enää tuskin missään lunta! Metsänreunan pohjoispuolella yms. kohdissa vain. Täytyy toivoa, että pakkanen ei täällä kiristy, se on paha paikka kasveille. Tämä "Suomen suotuisin kasvuvyöhyke" on tavallaan myös Suomen karuin kasvuvyöhyke. Sitä ei moni tule ajatelleeksi. Maa jäässä, jäätävä tuuli, ei mitään lumisuojaa. Nyt kyllä paistaa ihana aurinko, täytyy mennä viivottimen kanssa mittaamaan lumikellonversoja ;-)

   Delete
 6. Hienoa Musti! Tontti on kierretty ja nurkat tarkastettu, joten nyt onkin sopiva hetki siirtyä kotipöydän päälle pesulle. Huomattavasti turvallisempaa sisällä, kuin myrkyisällä pihalla.
  Lumikellopiippoja tammikuun puolivälissä, vautsi hienoisella kateudella maustettuna. Toisaalta, mistä sen tietää, vaikka keväisen lämmin föhn-tuuli olisi lumet sulattaessaan saanut meikäläisenkin lumikellot pintaan. Pitääpä käydä katsomassa. Jos jäätikkönurmella kulkiessa pysyy pystyssä.
  Illalla hain paria merkintää kevään 2020 kalenterista. Tammikuun lopun merkinnöissä mainittiin mm., että haravoin ja levitin katemultaa.
  Puutarhan parhaaksi -faceryhmässä oli jokin aika sitten kartta roudan syvyydestä eri alueilla. Täällä etelässä on nyt routa syvällä, jonka vuoksi sulava vesi ei mihinkään imeydy. En tullut katsoneeksi, miltä tilanne saaristossa näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli oli melkoinen, nyt on ihana aurinko ja mahtava tunne, kun myrsky laantui.
   Viime talvena oli kasveilla (myös) vaikeaa, kun tammikuussa oli lauhaa ja kevät alkoi aikaisin, sitten tuli taas kylmää ja se onkin pahin, kun solukoihin on jo alkanut nestevirtaus ja tulee pakkanen. Se vei monta kasvia, jotka olivat tammikuussa vielä selvästi hengissä. Voipi olla, että taas käy samoin; vaikea uskoa, että kevät nyt tammikuun puolivälistä alkaisi. Toivon sitä kyllä!
   Täälläkin on tanakka routa, marraskuussa tuli kovat pakkaset eikä lunta ollut ollenkaan maan suojana. Siksi tuo vesiputken toimiminen nyt ihmetyttääkin. Sulanapitokaapelista huolimatta se on joka talvi jäätynyt jostain mystisestä kohdasta, leutoa toissa talvea lukuun ottamatta, silloinhan ei ollut pakkasta oikeastaan ollenkaan.

   Delete
  2. Sinä olet sen verran fiksu, ettet mene avotulisysteemeillä putkia sulattamaan, kuten lehden mukaan liian moni tekee. Saattaa putki sulaa, mutta siinä ohessa pääsee eroon koko talosta.
   Hiukan huolestuttaa kasvien puolesta, kun kuivan kesän vuoksi moni oli syksyllä aika reppana ja sitten tuli kovat pakkaset lumettomaan maahan. Saapa nähdä, tuleeko taas sen kuuluisan tappotalven (oliko se 2016?) onnettomat seuraukset. Toivotaan parasta.

   Delete
  3. Ei voi kuin toivoa parasta, eli lähinnä sitä, ettei enää tulisi kireitä pakkasia. Onneksi ovat luvanneet aika lauhaa, nyt ollaan niukin naukin pakkasella, mutta seuraava pakkanen olisi ennusteessa vasta ensi perjantaina, ja sen jälkeen taas nollaa tai vähän plussaa. Sitten ollaankin jo lähes helmikuussa, jolloin lumikellot voivat oikeasti aloittaa kukinnan!

   Delete
 7. Oi Musti on niin söpöööö 😍😍😍😍❣️ todellakin paras pihakyttäyspaikka tuossa on lämmitettynä, miksi joku on mennyt siihen keittiönpöydän laittamaan hih. Mahti juttu, että olette päässeet lumesta ja jäästä! Yrttipenkki on trendikäs ja ihana. Tuuli on ollut ihan horror, mutta nyt ulkona näyttää kauniilta joten hienoa puutarhapäivää sinne toivotellen ❣️❣️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keittiön ruokapöytä on kissojen pöytä, ei voi kuvitella, että ikkunan ääressä olevalle pöydälle eivät menisi :-D Minä syön sitten useimmiten jossain muualla.
   Jäätä kyllä riittää maassa, se on umpijäässä, mutta toivon hulluna (ja epätoivoisen epärealistisena), että kevät tästä käynnistyisi. Sääennusteessa ei ainakaan mennä pakkaselle vielä muutamaan vuorokauteen ollenkaan.
   Myrsky oli kova, nyt tuulee silleen normaalisti eli aika reippaasti, mutta ei tarvitse pelätä puiden kaatumista päälle ;-) Mukavaa puutarhapäivää sinnekin!

   Delete
 8. Onnellinen kalenteripoika ja ihania kuvia! Käsittämätön kevään tunne täälläkin. Todella outoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan tuntuu keväältä, etenkin tänään, kun ei tuule niin kovasti ja aurinko lämmittää! Kunpa, voi kunpa kevät tästä alkaisi eikä enää mitään lunta ja pakkasjaksoa. Paitsi ehkä yhdeksi päiväksi lunta, Mustille.

   Delete
 9. kalenteri poika sai pihamaat tutkittua , sitten onkin ansaittu lepohetki.
  Siellä pilkottelee vihreää ruskean seasta, meillä näkyy vain lunta kaikkialla ja nyt myös jäätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jää onkin ikävää sinun ja Himmun ulkoiluja ajatellen! Toivottavasti pysytte pystyssä.

   Delete
 10. Kalenteripojan kotiinpaluu on varmasti aina juhlaa. Huolestuneena silmäilen meilläkin veden kertymistä ja jäätymistä. Pitää vaan toivoa, että kasvit selviävät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on niin onneton kaupungissa, että pelkästään sen vuoksi olen niin iloinen kotona olemisesta!
   Ei voi kuin toivoa parasta. Onneksi isoin osa kasveista aina selviää, mutta on surku, jos joku erikoinen aarre häviää, ja ne ovat niitä, jotka herkimmin häviävätkin.

   Delete
 11. Kalenteripantterille perheineen hyvää tammikuuta! Onpas teillä siellä etelämeren saarella vähälumista ja keväistä jo. Olisipa kevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalenteripantteri kiittää perheineen! Meillä oli täällä tänään oikein todella keväistä! Jos oltaisiin reilun kuukauden pidemmällä, niin olisi jo todellista kevättoivoa, mutta vielä ei todellakaan uskalla nuolaista.

   Delete
 12. Asumismuotosi saa minut suorastaan kateelliseksi♥♥

  Kaipaan merituulia, sitä tuoksua, myrskyjä...

  Älä nyt vielä kevättä: Minä tarvitsen talvea ennen kuin kestän sen valomyrskyn!

  Mustarastasyhdistyksessä ylläpitäjän kissa olki pakkasyönä heärättänyt omistajansa ja syystä: Unni oli kuolemassa nälkään. No, eikö mitä, heti Unnille rusinoita. Matti Lavi joutui nyt kohtaaman sen, että kaikkien vuosien jälkeen Unni saapui ilman Oskua, mutta siellä on uusia nuoria kosijoita.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sitten minä toivon kevättä tänne, mutta talvea kaikille muille sitä kaipaaville ;-)

   Delete
 13. Teillä siellä saaressa oli varmaan tosi hurja myrsky, kun täälläkään ei meinannut päästä kulkemaan vastatuuleen.
  Musti näyttää silti nauttivan täysillä ❤️🖤 Eikö Ransu uskaltautunut myräkkään lainkaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä oli kyllä melkomoista. Ransua ei juuri ulkona näkynyt, pikaisesti vain kävi tarpeillaan. Ei Mustikaan pitkään ulkona viihtynyt, mutta lähti sentään kanssani kiertämään pihaa, kohtelias kun on.

   Delete
 14. Mustilla on vähän epäileväisiä ilmeitä monessa kuvassa. Pitää sitä myrskyä hieman varoakin, ettei vain tipu mitään päähän tai tuuli tempaise pientä kissaa taivaan tuuliin. Joko Musti on aloittanut talvisen myyräsadonkorjuun?
  Lumikellon piippoja jo! Kevättä tekee selvästi ;) Ei kyllä näytä kivalta nuo jääkentät. Toivottavasti kasvisi kestävät. Meillä on taas tukevasti pakkasella yhden plussapäivän jälkeen. Sen verran puhalsi kylmä tuuli, ettei edes kunnon jäätiköitä ehtinyt tulla eivätkä hangetkaan painuneet juuri lainkaan. Rappusten etureunaan kyllä tuli oikein mukava peilijää, josta varomaton kulkija ottaa helposti ilmalennot. Oma väki osaa mennä turvallisesti seinän vierestä siihen asti, että pakkanen karhentaa jään.
  Mitähän postia Saaripalstalle on tullut? Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänne tuli sellainen Erittäin Pieni joulukortti :-) ♥
   Eläimillä tuntuu olevan selviytymisvaistot kohdillaan ja kova tuuli arveluttaa. Myyriä tai siis niiden jäännöksiä en vielä ole nähnyt, mutta voi olla, että Musti on syönyt saaliinsa viimeistä viiksikarvaa myöten, kun joutui olemaan niin monta viikkoa poissa kotipalstalta.
   Hyvä, että siellä ei ole jäätiköitä! Kivojahan ne eivät ole kenenkään kannalta. Kumma juttu, kun rappusten alle tulee aina jäälämpäre, täällä sama juttu. Pitää kiertää jommaltakummalta puolelta varovasti hipsien.

   Delete
 15. Kaupunkioleilun jälkeen pihailu on varmasti ihanaa säästä huolimatta. Välillä sääkään ei kyllä tunnu yhtään haittaavan, kun ulos on päästävä.
  Uskomatonta, että piippoja on jo näkyvissä! Lumikerroskin on teillä kovin vähäinen.
  Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä ihanaa päästä omalle reviirille, eläimestä kyllä huomaa, että se on oma eikä mikään epäilyttävä Muu Paikka.
   Lumikerroksesta ei voi edes puhua, kun sitä on vain ojissa ja metsänreunoissa! Ihanaa, tulisipa kevät nyt.

   Delete
 16. Kohta se alkaa mustilla taas kiireet, vai kuinka.
  Siellä on jo ihan keväiset tunnelmat.
  Kaikkea hyvää sinne teille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taitaa kevätkiireet olla kulman takana, ja myyränmetsästyskausi on täydessä vauhdissa, kun ne eivät enää pysty piiloutumaan lumen alle. Kummasti tuntuu keväiseltä tuo paljas maa! Tänään oli kyllä harmaata ja alkuillasta satoi räntää.
   Kiitos hyvää teillekin, terveyttä ja iloa uuteen vuoteen!

   Delete
 17. On se kiva kissa tuo Musti. Aika keväiseltä siellä näyttää, ei juuri ole lunta. Meillä on lähinnä liukasta. Viime yönä oli jään päälle satanut lumen, eli taitaa jäädä ulkoilut tältä päivältä. Mukavaa viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustista on kyllä todella paljon seuraa, se lähtee mielellään yhdessä ulos. Meillekin tuli viime yön myrskyssä valkoinen kerros maahan, paikoin oli jäätä alla, joten kieli keskellä suuta saa liikkua, vaikkei täällä jään vähyyden takia niin liukasta olekaan kuin ehkä siellä mantereen puolella.

   Delete
 18. Komea kalenteripoika se siellä! <3 Meilläkin keittiönpöytä on kissalle sallittu ja ei voi kieltää, kun siitä on parhaimmat näköalat ulos (ja samalla voi vähän kerjätä kinkkua, jos sattuu hyvä tuuri).

  Olen kyllä vähän kateellinen lumitilanteesta ja näkösällä olevista lumikellopiipoista. Täällä on aivan liikaa lunta, vaikka suunta on ollut viime päivinä oikea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pöytä näköalalla on kissalle laitettu, ilman muuta. Itse saa siinä sitten syödä rapaisten tassunjälkien seurassa, mutta lautanenhan siinä on ruuan ja ravan välissä ;-) Sisäkissan kanssa ei tietty tuota rapaongelmaa edes ole, Mison pienet samettitassut ovat puhtaat ♥
   Tänne tuli lunta, mutta nyt se on jo loskaa ja iso osa siitäkin sulanut, mutta enää ei ole yhtä lumetonta kuin näissä kuvissa. Tilanne elää.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!