Wednesday, 19 January 2022

Mustille lunta

 Juuri, kun ehdin harmitella, ettei Musti päässyt viettämään lumiriehaa, tulikin viimeisimmän myrskyn myötä lumikerros. Toissa aamuna verhot aukaistessa piti silmiä hieraista: vihreä maisema oli vaihtunut kokovalkoiseen – niin kokonaan, että ikkunalaseissakin oli lumikerros, kun tarttuvaa töhnää oli satanut vaakatasossa.

No nyt! Äkkiä ulos ennen kuin se sulaa!

Ensin piti tarkistaa hajut kuusesta, onko joku muukin jättänyt tähän merkkejä?

Mustin olemuksessa näkyy innostunut lumipörrö. Ja melkoinen (plösö)muhkeus, tämä kissa on aivan eri muotoinen talvella kuin kesällä.

Ennen hepulia oli hoidettava vielä pissa-asia hedelmätarhassa ylärinteessä. Mutta sitten!

Jihuu!

Hetken tuumaustauko korvat hepuliasetuksilla.
Sitten Musti kiipesi vasemmanpuoleiseen kuuseen.

Kamera ei pysy vauhdissa mukana, harmi. Musti leiskautti loikan tuolta kuusen rungolta suoraan alaoksien yli; kaksi metriä varmaan!

...

...

... sitten kaivon päälle. Korva osoittaa jo seuraavan kohteen.

Vaahteraan! Hepuli-ilme!

Hyps!


Siellä se meidän tänä vuonna 16 täyttävä senioripantteri liitää kohti seuraavaa oksaa.

Joskus se asettaa tassut niin ohuille oksille, että mammaa hirvittää. 

Mutta alastulo sujuu mallikkaasti.

Ja vauhdikkaasti.

Taas mennään niin, ettei kameralla ehdi perään.

Sitten vauhti rauhoittui ja Musti oli sitä mieltä, että voisimme siirtyä lounaan ääreen.

Minä jäin vielä hetkeksi tutkailemaan puita. Vaahteraan jo parin metrin korkeuteen kasvanut muratti näyttää elinvoimaiselta. Aika jännää. Vuosikaudet se palellutti rungolle kasvaneet versot ja pysyi maanpeitekasvina, kunnes lauhana toissatalvena se ehkä kasvatti vähän paksumpaa ja paremmin runkoon juurtunutta versoa. Sen talven jälkeen se nimittäin ei ole paleltunut, vaan jatkanut kasvuaan versojen päistä, vaikka viime ja tänä talvena on ollut koviakin pakkasia.

Kaksi vaahteraa kasvaa liian lähellä taloa ja minun pitäisi sahata niistä pari isointa oksaa vuosittain pois. Parin vuoden laiskottelu kostautuu: vaahtera kasvaa hitonmoista vauhtia. 
Olen yrittänyt kunnostautua ja toistaiseksi olen saanut kummastakin yhden ison oksan pois, vielä pitäisi jaksaa sahata toisetkin paksut, mm. se, jota Musti halaa yhdessä tämän jutun kuvista.
Toissa päivänä sahasin tämän monimetrisen oksan, joka kaatui muotopuutarhaan. Köyden avulla sain sen onneksi ohjattua juuri kahden köynnöskaaren väliin, mitään ei mennyt lyttyyn. Sitten, kun sipulikukat alkavat nousta tuossa puun alla, tätä ei enää voi tehdä. Eli ihan kohta!
Nyt on lumi sulanut sohjoksi ja on hyvää vauhtia poistumassa. Viikonloppuna mennään pakkaselle, mutta ensi viikosta alkaen ollaan ainakin viikko plussan puolella!


Muratti – Hedera helix

34 comments :

 1. Lumihepuli! Sinulla on Musti vauhtia ettei kamera ja nopeusmittarikaan taida pysyä mukana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei siinä tosiaan saanut otettua lukemaa nopeusmittarillakaan :-D

   Delete
 2. Kyllä nyt vaihtuu kelit nopeasti laidasta toiseen. Nyt on taas luistinratana koko piha.
  Voi tuota Mustia, niin vauhdikas ja notkea ikäisekseen😍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä taas tuo lumi vain suli sohjoksi, jäätä ei onneksi pihassa juuri ole, mutta varjoisissa paikoissa kyllä.

   Delete
 3. Joku sentään nauttii lumesta, olipa lystikkäitä kuvia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, Ransu ja minä olemme enemmän vihreän nurmikon ystäviä ;-)

   Delete
 4. Mahtavan ja mukaansatempaavan lumiriehan ikinuori Musti järjesti! <3<3 Oli menoa ja meininkiä, hienoa Saila kun ikuistit ja julkaisit! <3 Mun silmään vähän plösömpi TalviMusti on aivan täydellinen! <3<3<3 Sitä paitsi tässähan on vielä monta kuukautta aikaa päästä tikkiin kesäkuntoon, siis jos niin haluaa.

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on kyllä täydellinen kissa ♥ Kesällä se nauttii ulkoilmaelämästä niin, että malttaa vain käydä pikaisesti syömässä pari kertaa päivässä pihapuuhien välissä, joten ei ihmekään, että silloin grammat karisevat.

   Delete
 5. Musti kyllä osaa ottaa ilon irti lumipeitteestä 🖤
  Erinomaista kissavuosikertaa tuo 2006, eikös vaan Musti? t. Sofi myös vuosimallia 2006 😻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vuonna 2006 syntyi ilmeisesti erityisen söpöjä ja ihanan pehmeäturkisia, kauniita kissoja, joilla on mahtava luonne! ♥

   Delete
 6. Ihuna Musti 😻 Ei millään uskoisi 16-vuotiaaksi, ihan uskomaton virkeys ja hänessä on vauhtia. Hieman kyllä loukkaannuin hänen puolestaan, kun kutsuit plösöksi. Minulla nuo samat puunsahausjutut, teleskooppisahaa suosittelen lämpimästi. Eikä ole edes kallis. Iso Vaahtera pihapiirissä on siltikin oikea onni. Niin upea. Ja hepulit vaahterassa on aina paikallaan. Ilme on ihan mahtava. Ilahduttavaa, että muratti kiipeilee jo noin korkealla, niin kaunis! Aamulenkki tuntui tosi keväiseltä, vettä satoi ja joku lintukin luritteli. Kevättä kohti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, kai me kaikki vietämme talvella enemmän aikaa pedissä ja sohvalla, pitäisi katsoa peiliin ennen kuin alkaa arvostella kissaansa!
   Teleskooppisahalla ei jaksa nyhertää tuollaisia yli 20 cm paksuja oksia, tai minä en jaksa :-D
   Vau, siellä oli keväistä. Täälläkin satoi illalla, mutta jo yön aikana vesi muuttui lumeksi ja nyt tässä myräkässä on joka pinta valkoinen, talon seiniä myöten. Kevät saisi tulla!

   Delete
 7. Pantterin riemu totisesti välittyy kuvistakin! Onneksi saitte vielä yhden pantterihepulin verran lunta, vaikka muuten kevät saisikin jo tulla. Pantterilla on hyvin ilmeikkäät korvat myös. Lisäksi huomioin viimeisen pantterikuvan tassunpohjan, joka on erittäin ihastuttavan vaaleanpunainen muutoin mustassa tassussa ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on taas tullut uutta lunta, mutta myrskyinen myräkkä ei vielä pantteria houkuttele. Täytyy katsoa, jos tyyntyisi ja lähtisimme sitten ulos hepuloimaan.
   Mustin tassuissa on kahvipavut, mutta osassa on kyllä punertavia läikkiä... on varmaan aurinko osunut juuri niihin jotenkin! Välitin hänelle sinulta tassuterveiset, kun hän istui selkäni takana pöydällä.

   Delete
 8. Kissojen ilmeet on niin mainioita, etenkin jos ne ehtii vielä kuvatakin. Mustilla on selvästi meno päällä, eikä lumesta ainakaan haittaa ole yhtään. ;) Ikä on kunnioitettava, mutta silti hyppii puissakin kuin pantteri!

  ReplyDelete
 9. Älyttömän vaikea saada tuollaisen salamavauhtia kiitävän pantterin meno ikuistettua. Nuo kuvakulmaan poistuvat "osakissat" kertovat vauhdista erinomaisesti. Mustin lumiriemu on ihanaa katsottavaa. Voin kuvitella, miten Ransu tuijottaa touhua ikkunasta arvokkaasti tuhahdellen ja toivoen Mustin vihdoin järkiintyvän.

  Edellinen lumisade ei onneksi kovin paljon lunta tuonut. Saapa nähdä, millainen hanki tänään kertyy. Lännestä saderintama tulee, joten kenties tekin saatte osan siitä lumena. Luvassa ainakin on lunta ihan kunnolla. Ja märkää.

  Vaahterat venyvät pituutta voimalla heti ensihetkistä lähtien. Jollei taimea kitke ensimmäisen vihreän lehden nähdessään, jatkossa saakin kiskoa kaksin käsin. Tontin rajalla kasvavista vaahteroista pyrin karsimaan meidän puolelle tulevia oksia silloin, kun niihin maasta käsin tai tikkailla vielä ylettyy. Myöhemmin oksat ovat jo sen verran korkealla, että saavat olla. Teleskooppivartinen saha on oikein hyvä. Kovin paksujen oksien sahaaminen ei silläkään enää onnistu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Osakissa on tosiaan kuvaava :-D Ransua ei ulos saa kuin mahdollisimman pikaisesti asioilla käymään.
   Täällä vaihtui eilisillan vesisade lumeksi jo yön aikana, joka paikka on valkoinen, kun kova tuuli paiskoo lunta talojen seiniin yms. Lisää näyttäisi vielä taivaalta tulevan, vaikka on vaikea erottaa, mikä lumi pöllyää pinnoista ja mikä tulee taivaalta.
   Vaahteralla on tosiaan raivostuttava kasvuvauhti. En silti ole raaskinut vetää noita kokonaan alas, vaikka tilalle olisi huomattavasti tervetulleempi jokin matalampana pysyvä puu.

   Delete
 10. Mustin kuvasarja oli niin hauska, mikä virkeys tässä panttereista asuukaan, ikävuodet eivät näy hepulissa lainkaan.
  Paksujen vaahteranoksien sahaaminen ja pudottelu on aika haaste. Siinä saa todellakin olla tarkkana, ettei painavien oksien alle jää mitään tärkeää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikävuodet eivät tosiaan näy vielä missään!
   Kuulostaa siltä, että sinulla on kokemusta vaahteranoksista. On tosiaan aika haastavaa joskus.

   Delete
 11. Kyllä Mustilla vielä virtaa riittää, vauhdikasta menoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä riittää, kun on hyvä syy kuten lumi :-D

   Delete
 12. Ihana, että Musti jaksaa lumihepuloida! mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä niin mainio seniorikatti :-)

   Delete
 13. Replies
  1. Ehkä edes mäyräkoira ei pysty tuollaiseen oksalta toiselle liitelyyn!

   Delete
 14. Jiihaa! Mainiot hepulikuvat! Siinä saivat talven varalle kerätyt "ruokavarastot" kyytiä. Pitäähän sitä nyt vähän olla pakkaskelejä silmälläpitäen ylimääräistä, ettei myyrämetsällä palella. Veikeitä ilmeitä ja vauhdin tuntua kuvissa. Atleettinen pantteri.
  Hienosti on muratti pärjännyt vaahteran rungolla. Ehkä vanhat versot tosiaan kestävät enemmän pakkasta kuin nuori kasvu. Sinulta oli ehtinyt tulla useampikin postaus ennen kuin ehdin blogeja lueskelemaan. Palaan siis vielä takaisin enkä vielä toivottele viikonloppuja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tosiaan itse kullakin on jonkin verran talvivarastoja ihon alla ;-)
   Meinasin vastata siinä muuttoblogijuttusi kommentissa, että Gotlantiin lähinnä olisin muuttamassa, tai Orkneylle, tai jonnekin, missä on aniharvoin talvella lunta. Tosiaan vyöhyke VII ei niin houkuttele, mutta mistä sitä tietää, mistä itsensä vielä ehtii elämässään löytää :-D Lapsena, kun purjehdimme Gotlantiin ja Öölantiin, ihastelin korkealle puihin kasvavia muratteja metsässä. Nyt ei tarvitse ainakaan murattikateuden takia Gotlantiin muuttaa!

   Delete
  2. Jotenkin aavistelinkin, että lumetonta vyöhykettä sen pitää olla ja meren lähellä :D

   Delete
 15. Hepuli-Musti <3<3<3 Kissojen hepulit ovat niin parhaita! Täällä parhaillaan aamuhepuloi eräs teini-ikäinen. :D Korvan asennot ovat aivan samat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissahepulit on! ♥ Voi ei, pienen teini-Mison hepulikorvia ja koko pikkukattia! ♥ Hän on kyllä suuressa vaarassa joutua kaapatuksi ja pussatuksi kesken parhaiden hepulien, kun on niin söpö.

   Delete
  2. Pussausvaara on entistä suurempi, sillä juuri eilen illalla luin Petri Pietiläisen Kissojen maailmanhistoriasta Kelttien kissakultista, joka sanoo:
   "Pussaa mustaa kissaa,
   niin kierit onnessa,
   suutele valkoista kissaa,
   niin elät köyhyydessä."
   :DDD Terkkuja Mustille! ;)

   Delete
  3. No mutta! :-D
   Musti meni juuri äsken ulos, mutta sen palattua pussaan silläkin ehdolla, että se on ehkä vasta rouskutellut myyrän.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!