Monday, 24 January 2022

Keväthaahuilua

Perjantaina oli vielä pakkanen ja myrsky oli tuonut uuden lumen koko pihaan. Huomasin olohuoneen ikkunasta, kuinka hangella oli hauska varjo. Piti napata kamera ja mennä ulos.

Aika erikoinen! Ja vaatii tasaisen lumipeitteen näkyäkseen kunnolla.

Portin viirinauhahan se siinä. Aurinko on vielä niin matalalla, että keskipäivälläkin on pitkät varjot.
Taustan kyläniitystä voi nähdä, että lunta ei meillä kovin paljoa ollut, mutta sen verran kumminkin, että koko piha oli kuorrutettu.

Kiersin pihaa kameran kanssa. Muotopuutarhan valkoisista sinivuokoista näkyi lehdenkärkiä.

Tässä samat sinivuokot tänään! Meillä ollaan oltu sunnuntaiaamusta asti plussalla ja tihku sekä voimakas tuuli ovat sulattaneet lunta kunnolla.

Tänään tuntui niin keväiseltä, kun aurinkokin välillä näyttäytyi, että kävin syynäämässä pihan lumikellopaikat kolmeen kertaan. Täällä Rivendellissä niitä olisi, mutta ei näkynyt. Sen sijaan löytyi uudelleen sulanut Rivendellin joki ja sen rannoilla lukuisia tarhajouluruusuvauvoja.

Tämä vaaleajouluruusu on se sama, joka oli edellisen, toukokuun-jutun kuvassa. Huomasin vasta kuvia tässä koneella katsoessa, että siinähän on ainakin neljä nuppua! Luulin kuvaavani vain tuota yhtä, joka on korkeimmalla.

Nappasin myös tämän kuvan samasta kohdasta, josta oli kuva edellisessä blogijutussa. Kalusto on siirtynyt keskeltä muotopuutarhaa tähän sivuun, sillä minulla on vielä toinen ja ehkä kolmaskin pitkä oksa vaahterasta sahaamatta, ja ne saattavat kaatua muotopuutarhan keskelle, tai täytyy vähän katsoa ja suunnitella, kun puuhaan ryhdyn. 

Lumi on sulanut vauhdilla. Jopa pihan jäiset lämpäreet pienentyivät selvästi tämän päivän aikana. Oli niin ihanaa, että huomasin haahuilevani pihalla ilman halua palata sisään – ihan kuin keväällä! 
Muotopuutarhassa silmiin osui juolavehnän tupsu yhdessä penkissä, mutta nyhtäessä sai huomata, että maa on pinnastakin umpijäässä. Voi että kun tekisi jo mieli kitkeä.
Pyykkiä iltapäivällä ripustaessani huomasin krookuksenversoja Mustin kopin edessä, mutta oli jo liian hämärää niiden kuvaamiseen.

Ihmeellistä ja ihmeen ihanaa, miten nopea muutos voi parissa päivässä tulla. 


Sinivuokko – Hepatica nobilis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

20 comments :

 1. Vai krookuksia näkyvissä 🤗❤
  Ei täälläkään kovin paljon lunta ole ainakaan mökin tienoilla. Meidän kotipiha on nyt aivan jäässä pitää yrittää sulatella sitä jollain tai ehkä kumminkin nyt ensin karkeaa hiekkaa sitä onneksi on.
  Mukavia varjoja olet kuvannut ja noista sinun jouluruusun vauvoista olen ihan kade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutamasta krookuksesta alle kahden sentin piipot, mutta kai ne jo havainnoksi lasketaan :-D
   Toivottavasti sielläkin tulee jouluruusuvauvoja, luulisi kyllä!
   Onneksi teillä on hiekkaa, jäisessä pihassa on niin hankalaa kulkea.

   Delete
 2. Voi juutas, miten siellä mennään kevään suhteen eri aikataulussa kuin täällä idässä! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, tuo oli toissapäivänä tuo, tällä hetkellä taivaalta tulee valkoista sakeanaan :-D

   Delete
 3. Mä NIIIN toivon että useissa medioissa kerrottu uutinen kevään alkamisesta jo helmikuulta toteutuisi! On ollut monta koleaa kevättä että olisi jo aika saada aikainen, lämmin kevät. Toissavuonna satoi sakeasti lunta 11.5., viime vuonna oli huhtikuussa maa umpijäässä ja takapiha aivan lumen peitossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on kyllä ollut ihan extremekylmiä keväitä! Inhaa. Olisi todella ihanaa, jos talvi tässä pikku hiljaa alkaisi luovuttaa eikä jäisi roikkumaan.

   Delete
 4. Onnea on taito nähdä pintaa syvemmälle :)

  ReplyDelete
 5. Hieno varjo. Meillä on hetken suokjakelien jälkeen taas pakkasta. Eli myös jäätä. Kevätkukkia saa odotella, joten kaikki piipot Saaripalstalla tuntuvat pieneltä ihneeltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin pakastui taas eilen, todella liukasta on. Nyt tulee lunta oikein tupruttamalla, nuoskalunta. Ei se kevät tullutkaan ;-D

   Delete
 6. No jopa, krookuksia näkyvissä! Meillä eilen paistoi aurinko täyveltä terältä, pakkasta ol 5 astetta ja lunta ainakin puol metrii. Siellä ne kasvit uinuvat lumen alla, vuottaen kevättä. Liian aikasin tulloo sinnekkin kevät, kun nyt jo kukkia nousoo! Kivat nuo varjokuvat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krookuksenpiipot ovat tänä aamuna peittyneet lumen alle, sitä tulee nyt oikein isoina plussakelin rätteinä. Onhan se kasveille paljon parempi, että ovat suojassa lumen alla eikä lämpötila sahaa ees taas kuten täällä tekee. Sulaa ja pakastuu eikä lumisuojaa ole.
   Helmikuun lopulla saisivat piipot jatkaa nousemistaan, eikä silloin enää pakkasia kaivata. Onneksi meille tulee aika usein aikainen kevät.

   Delete
 7. Varjokuva on kieltämättä aika hauska. Taisi olla vain pientä esimakua keväästä ainakin kommenttien perusteella. Toivottavasti kasvitkin pysyvät vielä talvipoteroissaan odottelemassa oikeaa kevättä. Vieläkö siellä on maa valkoisena? Teidän lumipyry taisi ehtiä tänne eilen illasta, tosin lämpötila oli muutaman asteen pakkasen puolella. Joudun vielä lumitöihin ennen palkkatöihin lähtöä ja varmaan huomenna uudelleen, jos taas illasta tai yöstä sataa lisää. Hmh... No, eipä mahda mitään. Kivaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilisaamuinen nuoskalumi muuttui rännäksi ja vedeksi, eli muutaman tunnin päästä oli lumikerros taas tiessään. Maa on kyllä aivan jäässä ja siellä täällä on polanteita, joissa on vettä päällä. Eipä tässä oikein mitään voi kuin toivoa parasta kasvien sietokyvyn suhteen. Meillä käväistään yöllä pakkasella juuri sen verran, ettei maan sulaminen ala. Se olisi tässä tilanteessa parempi kuin nyt tämä maan ja jään päällä lainehtiva vesi.
   Mukavaa loppuviikkoa sinnekin täältä tihkuisen sumun keskeltä!

   Delete
 8. Meillä oli eilen aamulla -13 pakkasta ja tänään oltiin plussan puolella. Tosi paljon vaihtelee lämpötila päivittäin. Onneksi on tullut lunta kasvien suojaksi kun pakkasia voi vielä tulla. Vaikka mieli kyllä kaipaa jo näiden kuvien maisemia ja kevään tuloa. Varjokuva on hieno, tuli mieleen lumikuningattaren kruunu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, teillä oli reippaasti pakkasta! Vähän liikaa kyllä vaihtelee, vaikka meillä sahaa vain noin -4 ja +4 välillä. Lumisuoja olisi kyllä hyvä, täällä sitä taas ei ole, eilinen suli sillä aikaa kun otin päikkärit :-D
   Aika erilaisia mielleyhtymiä voi varjokuvista tulla - minulle tuli ekana mieleen tappajahai :-D

   Delete
 9. Voi että on jo keväisen oloista. Ei täällä meilläkään ole paljoa lunta. Liukasta kyllä on, kun säätila sahaa nollan molemmin puolin. Tuo varjokuva on kyllä upea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri samaa täällä, päivällä vähän plussalla, yöllä vähän pakkasella, jään päällä on vettä ja kieli keskellä suuta saa kävellä. Voi puutarhan kasviparat.

   Delete
 10. Ooh, onpa hienot nuo varjot! Teillä on kyllä ihan älyttömän vähän lunta ja jo kovin keväistä. Ja krookuksiakin jo näkyvissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän lunta on, mutta voi herttinen, mikä jääkausi. Pihassa on jääkuori. Minulla oli asiaa saaren toiseen päähän ja oli pakko ajaa lähes kävelyvauhtia, jotta ei päädy ojaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!