Sunday, 28 February 2021

Pantteri esittelee lumikellot

 Pari viikkoa sitten en olisi millään uskonut, että helmikuun viimeisinä päivinä ollaan tasan samoissa kuin tasan vuosi sitten. Lunta ei ole ja ensimmäiset lumikellot kukkivat.

Muutama päivä sitten postasin puutarhanäkymä-haasteeseen tämän saman näkymän tasan vuosi sitten kuvattuna ilman lunta ja keväisessä auringossa. Täytyy ihan nipistää itseään, että nyt näyttää tältä.

Näkymähaasteessa puhuin kiveysprojektista, johon tuli heti siitä kirjoitettuani himo ryhtyä. Mutta paikka oli tuolloin vielä lumen alla – viisi vuorokautta sitten. Tässä se on nyt, tai pari päivää sitten, nyt tuotakaan lunta ei enää ole.

Musti esittelee. Ei muuta kuin muotoa sommittelemaan! 
Maa on vielä melko jäässä, tosin tänään sain jo juoksevan veden pelittämään, ja maahan syksyllä isketty ja niille sijoilleen kiinni jäätynyt lapiokin irtosi. Mutta ehkä varsinainen kiveäminen saa vielä odottaa sen verran, että saan kiveyksen pohjan tasoitettua. Kivikasa jo odottelee projektin alkua. 
Tänään tein kumminkin uutta kohopenkkiä kasvimaalle tuolla takana, juuri kuvan ulkopuolella. Kaikkea maanpäällistä voi jo tehdä – niin antoisaa.

Mustistakin on ihanaa. Se suorastaan hankaa itseään nurmeen. Ymmärrän Mustia. Voisin piehtaroida minäkin.

Olen nimittäin niin onnellinen lumikelloista! Ne ovat nousseet häkellyttävän nopeasti. Oikeastaan niiden nenät olivat jo mullan pinnassa, kun lumi suli päältä pois.
Meillä kun on usein sellaisia talvia, ettei ole lunta, ainoastaan jäätävä viima, niin tämä 10 cm lumikerros, joka meillä nyt oli, näyttää vaikuttaneen suuresti ja suotuisasti. Yleensä lumikelloni ovat tosi hitaita nousemaan eivätkä ainakaan ala siinä silmänräpäyksessä kukkia. Tämä rypäs puistolumikello 'Flore Plenoa' kasvaa kostealla kevätniityllä, jossa lumikellot yleensä nousevat kauan muiden perässä, kun tämä on varjoisa ja kylmä paikka. Hieraisin silmiäni: siinä ne nyt ovat, ja tänään aukesi ryppään ensimmäinen kukka!

Vanhan talon kulmalla oleva rypäs tavallista puistolumikelloa näkyy tekevän ensimmäiset kukkansa ikinä. Tuota takimmaista nuppua on joku käynyt haukkaamassa. Sitä oli haukattu jo tammikuussa, kun välillä lähes kaikki lumi suli ennen kuin tuli uudestaan kylmää.

Se, että ensimmäiset kukkivat löytyvät lämpimästä muotopuutarhasta, ei ole yllätys. Se on, että nämä aloittavat kukinnan, vaikka varsi on vasta pari tuumaa! Lajike on 'Hippolyta', korkea ja kerrottu risteymälajike. Nämä nyt meinaavat ilmeisesti hilata kukkaa vähitellen ylemmäs sitä mukaa kuin varsi venyy, ikään kuin nostokurjessa. Aika metkaa, ja ihana yllätys, että ensimmäiset kukat aukesivat näin äkkiä!

Tuli jo mainittua, muotopuutarha on lämmin. Se on talon eteläseinustalla auringossa. Viime kesänä tekemäni timjamipolku tuli nopeasti esiin lumen alta ja siitä pääsi jo kitkemään, rikat irtosivat juurineen.

Tällaisina päivinä tapahtuu salamannopeasti, siksi minun on tiivistettävä bloggaustahtia, muuten tulee maratooneja. Pienet, matalat ja aikaiset kurjenmiekat nousevat maasta vauhdikkaasti. Tämä on 'Katharine Hodgkin'.

Tämä on luultavasti kevätkurjenmiekka 'Clairette'. Sahalaitaiset lehdet kuuluvat 'Pink Octopus' -kellolle.

Jopa ensimmäinen narsissinnuppu on näkyvissä! Se on luonnotonta, mutta johtuu siitä, että nämä narsissit on istutettu viime syksynä. Ensimmäisenä keväänään ne näyttävät usein ottavan varaslähdön ja asettuvat normaaliin rytmiinsä vasta seuraavana vuonna.
Narsissi on tasetti 'Martinette', joka oli ihan pakko ostaa, sillä sitä oli myynnissä Nauvossa ruokakaupassa! Jos pieneen saariston ruokakauppaan on otettu jotakin erikoisempaa narsissia myyntiin, niin pakkohan sellaista yrittämistä on kannattaa. Jotakin nätin väristä tulppaaniakin oli, mutta ne ovat niin peuranruokaa, että en jaksa hirveästi innostua niistä. Sitten, kun tonttini on takuuvarmasti peuraton.
Verkon sisällä on amerikantaikapähkinä, jonka ostin Mustilan taimipäivästä ja istutin syksyllä. Toivottavasti se on hyvissä voimissa.

Tällaista täällä meillä eli ihanaa. Toivottavasti sielläkin! Tätä valoa on niin odotettu, kuukausia.

 
Amerikantaikapähkinä – Hamamelis virginiana
Kello – Campanula
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä

32 comments :

 1. Miten ihanaa ja niin epätodellista! Miten siellä voi olla niin kevät ja paljon kukkia jo!! - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan äkkiä siirryttiin talvesta kevääseen! Tosin äkkiä se käy toisinkin päin :-D Mutta päivä on jo pidempi ja aurinko korkeammalla, en usko, että talvi enää pääsee niskan päälle pidemmäksi aikaa.

   Delete
 2. Ihanaa! Täälläkin vähän jo maata Näkyvissä 🙂 Istutin syksyllä ekan kerran lumikelloja mökille aikaisin sulavaan kohtaan. Täytyy varmaan ajella sinne, ettei mene kukinta ohi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, sitten lumikellot varmasti nousevat pian! Kovin nopeaan niiden kukinta ei kyllä mene ohi, kun ne kukkivat näin kylmillä säillä. Viikkoja kestää kukin kukka, onneksi. Ellei niitä syödä! Viime vuonna noista Hippolyteista syötiin kaikki paitsi yksi kukkavarsi, tänä vuonna laitan niiden ylle joka yöksi suojan.

   Delete
 3. Kauniit kevään ensi airueet ja valloittavista valloittavin puutarhan esittelijä! <3<3<3

  T : Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti teki äskenkin puutarhakierroksen kanssani, kurkurkur sanoi ja puski jalkaa. Kevät on pantterinkin parasta aikaa!

   Delete
 4. Voi mahdoton, teillä on tosiaan ihka oikea kevät! Meilläkin jossain lapioiduissa kohdissa on sulaa,, ja kinoksetkin madaltuu päivä päivältä.Rasmus kävi omalla kevät-reissullaan pari päivää, onneksi tuli pian takaisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi Rasmus kotiutui! Meillä oli aika vähän lunta, niin äkkiä se meni, kun viime viikolla oltiin monta vuorokautta plussalla ja satoi vettä.

   Delete
 5. Siellä on lumikellot ja kaikki muutkin kevätkukkijat jo valmiina. On se huikeaa, miten nopeasti lumet sulivat sieltä. Täällä on vain 3 päivää jäljellä plussakelejä, ennen kuin pakkaset taas jatkuvat. Ihanan keväinen tuoksu tosin on ollut, kun aurinko sulattaa lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa ei kovin kylmiä pakkaskelejä enää tulisi. Kevään tuoksu on ihana!

   Delete
 6. Nopeasti täälläkin kinokset ovat sulaneet.

  ReplyDelete
 7. On siellä kyllä tosi keväistä,no ehkä meillähi kahden kuukauden päästä. Täällä tosi harmaata ilmaa ja luntakin se 70 senttiä . Nyt sentään pari astetta lämmintä ja lumet tippuu katoilta. Kaunista kevättä sinne ,me nautitaan talvesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sentään, harmaa ei mukavalta kuulosta. Tämä kevättalven tai kevään korkea aurinko ja pidentynyt päivä on niin luita ja ytimiä hellivää.

   Delete
 8. Uskomattoman nopeasti kevät tuli kuitenkin, meillä on ihan yhtä lumetonta. Kunhan ne pohjoisen kylmät enää tänä keväänä eivät tulisi tänne etelään asti....
  Täällä ollaan niin valmiina kevääseen.
  Lumikellot ovat ällistyttävän nopeita!
  Meillä ei kyllä vielä pystynyt kitkemään rikkaruohoja, yritin kyllä, mutta ihan jäässä oli maa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kunpa ei tulisi kovin kylmänä se pohjoisvirtaus nyt. Kaikenlaiset kasvit ovat nupulla ja silmulla jo.

   Delete
 9. No siellä on vauhti yllä, sekä luonnolla että puutarhurilla! Eikä ihme kun kevät iskee täysillä päälle. Keväällä rikkaruohojen kitkeminen on jopa nautinnollista, nousevat maasta lähes itsestään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä sää ja se, että vihdoinkin pääsee pihapuuhiin, ihan pakottaa ulos. Ei kyllä ihan itsestään irronnut, yritin kaivaa heinätuppaita ylös paikasta, jossa mielestäni pitäisi jo olla sulaa, eipä ollutkaan :-D Kaivoin nimittäin kasvimaan kiveykselle kylväytyneet timjamintaimet ylös ja istutin ne toisaalle, mutta kuoppien kaivuu sinne ei niin vain onnistunutkaan.

   Delete
 10. Ihanaa kevättä siälä! Uskomattoman nopiaa ensimmääset kasvit nousoo. Teillei taira montaa senttiä routaa olla? Meilläkää pitääsi, koska lumi satoo sulahan maahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En yhtään tiedä, kuinka syvällä routa on, pitäisi kairata. Tänään olisin ainakin kaivannut asfalttiporaa, kun yritin saada pieniä timjamintaimia siirrettyä muualle kasvimaan kiveykseltä. Siitä ne irtosivat kyllä, mutta ne istutuskuopat toisaalle... tajusin, että olen aivan liian aikaisessa.

   Delete
 11. Jestas siellähän on kevät 🤗
  Ihanat piipot ja lumikellot.
  Meillä on lunta vielä ihan reippaasti mutta kotona takapihan kiveys on jo näkyvissä kun se on aina kolattu puhtaaksi samoin etupihalla ei ole enää jäätä.
  Tuo sinun kitkemisjuttu kuulostaa uskomattoman ihanalta ja minua kyllä nauratti tuo niille sijoilleen jääneen lapion irtoaminen.
  Täällä ollaan odottavalla linjalla vielä kevään kanssa mutta merkit on jo näkyvissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, kevät tuli ja piippoja nousee kohisten! Huomisesta alkaen lupailevat tosin pakkasta ainakin pari astetta. Nytkin on jäätävä luoteistuuli. Joten sikäli lumi on varmaan ihan hyväksi, minun täytyy täällä miettiä kaikenlaisia suojaustoimia. Pienet piipot saavat luvan pärjätä, mutta joitakin arempia kasveja täytyy huomioida.

   Delete
 12. Oi että, siellä on taas otettu "varaslähtö" kevääseen. Kevät osaa aina yllättää! Suloiset lumikellot. Ja Musti! <3

  ReplyDelete
 13. Aivan epätodellisen näköistä katsoa ajantasaisia kuvia sieltä, niin ihanan keväisen näköistä. Tuota vaihetta odotan kuumeisesti. Täällä on paksut hanget vielä, joten ei ihan heti tuohon vaiheeseen päästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uskon, että on, näen kuvia eri puolilta Suomea blogeissa ja uutisissa. Juuri nyt eletään eri vuodenajoissa. Vaikea minunkin on uskoa, miten nopeasti muutos tuli. Pari viikkoa sitten oli paukkupakkaset ja lumikerros, jonka toivoin sulavan huhtikuuhun mennessä.

   Delete
 14. Ei voi kun ihmetellä kuinka aikasin siellä kevät tulee! Kohta saat jo kaivaa ruohonleikkurin esiin. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No SITÄ en kuitenkaan odota :-D Tämä on kaikkein ihaninta aikaa, mahtava voimakas valo ja kaikki vielä alussa, vielä ei ruoho rehahda.

   Delete
 15. Oi joi! Kevään ensimmäiset kukat <3 Teillä kyllä muuttui maisemat hetkessä talvesta keväisiksi. Pian nuo kevätkurjenmiekatkin kukkivat. Nekin puskevat nuput aina jotenkin epätodellisen nopeasti.
  Kevät tuli tännekin, sillä aurinko on paistanut lämpimästi pari päivää ja räystäiltä kuuluu liplatus. Ihan seinän vierestä oli jo paljastunut melkein 20 sentin suikale sepeliä, mutta leveiden räystäiden takia siihen ei juuri lunta sadakaan. Ei tarvitse vielä pitkään aikaan etsiä muualta pälvipaikkoja. Nyt taitaa kääntyä taas pakkaselle, joten nastakengille on käyttöä.
  Aurinkoisia kevätpäiviä! Jään odottelemaan lisää kukkaisia postauksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätkurjenmiekat ovat ihmeen aikaisia. Ystäväni on sitä mieltä, että ne näyttävät aivan muovikukilta, ja ymmärrän hänen pointtiaan. Ne ovat jotenkin epätodellisen suurikukkaisia tähän aikaan, kun mikään muu ei lähes viherrä vielä, eikä niissä ole oikein varttakaan.
   Toivottavasti siellä teillä ei keli mene ihan mahdottoman liukkaaksi. Minäkin huomasin, kun palasin rannasta roskisreissulta auringonlaskun jälkeen, että kaikki vetinen oli jäätynyt - pakkasyö edessä. Seuraavia kukkia saatetaan joutua odottamaan. Yhden talventähden nupun olen bongannut, mutta se on vielä tiiviisti painautuneena maata vasten eikä varmaan lähipäivinä suunnittele nousua.

   Delete
 16. Voi, miten keväistä ja kaunista, kun pieniä piippoja ilmestyy vihreän keskeltä! Kiva katsella keväisiä kuvia, kun täällä hiihdellään ja kolataan katoilta lunta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan keväistä on! Hiihto kuulostaa ihan mukavalta, mutta toivottavasti lumikuorma ei tee vahinkoa katoille, sille ihanalle puutarhahuoneellesi esimerkiksi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!