Friday, 19 February 2021

Eletään jääkautta

Vähän kaikki on jäässä. Aurinkoisina päivinä mustan huopakaton lumi on sulanut tehokkaasti ja saman tien on kylmä viima jäädyttänyt veden räystään ketjuun.

Jossain vaiheessa jääpuikko romahtaa alas ja sitten touhu alkaa taas alusta. Lunta nimittäin satelee välillä vähän lisää, jolloin auringolle tulee taas uutta sulatettavaa.

Saunan aaltopeltikatto on synnyttänyt hienot jääpuikot, joista kaksi on jännästi eri muotoisia kuin muut. 

Siinä lähellä ihmettelin tällaista ilmiötä. Jonkun melko pienen jäljet, jotka päättyvät kuoppaan lumessa. Sen jälkeen ei mitään. Mitähän tässä on tapahtunut?

Jäätä löytyy myös tontin alakulman portilta, jossa on suoranainen jäätikkö. Ojarumpu, joka menee tuosta ali, on jäätynyt tukkoon ja kaikki sulamisvesi, jota jo aurinkoisina päivinä syntyy melkoisesti, kertyy tuohon. 
Saapi nähdä, miten käy, jos tosiaan saamme tähän vesisadetta nyt päälle. Sade sulattaa höttölumen äkkiä, mutta vedenpaisumus siitä varmaan seuraa. Maa on tukevasti jäässä tänä talvena.

Potkukelkalle on vielä käyttöä. Tämä onkin hieno vanha kapistus, joka tuli talon mukana.

Jalakset on kauniisti taottu.

Portin ylle täytyy ommella uusi viirinauha. Tämä pari vuotta palvellut on stringit, kuten ihana naapurini sanoo.

Viileällä säällä on sisälläkin viileää. Sängyssä on pari lampaantaljaa, joiden päällä on taivaallista nukkua. Lattian kylmyys, joka muuten hohkaa patjat kylmänkosteiksi, ei ulotu lampaantaljan läpi. Aamuisin en aina ennätä pedata sänkyä, kun sieltä löytyy opportunisti.

Ei ole lampaantaljan voittanutta, vahvistaa Musti.

35 comments :

 1. Mukava jääkausipostaus! Hienoja jääpuikkoja! Lunta riittää. En ole vielä ikkunasta katsonut, paljonko tuli viime yönä lisää. Säätiedotuksen mukaan koko Suomen yli menee viikonlopun aikana lumisateita. Lumikolajumppaa on siis tiedossa 😊👍

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, lisää tuli taas. Täällä tulee parhaillaan tihkusadetta, niin hienoa, että en tiedä, onko sillä merkitystä hangille. Mutta puiden oksista ja räystäältä tippuvat vesipisarat sekä tiaisten kevätäänet saavat kyllä harmaanakin päivänä mielen keväiseksi. Tsempit kolajumppaan!

   Delete
 2. Stringit :D. Kyllä nauratti. Ymmärrän Mustin opportunismia, kyllähän sitä ehdottomasti lampaantaljan valitsee ja vielä pehmeä peitto ympärillä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, ja jos siinä on vielä mamman aamu-unien jäljiltä lämpöä, niin taitaa olla talon paras päikkäripaikka.

   Delete
 3. Kiitos aamun string-nauruista! Siltähän nuo äkkipäätään katsellen näyttävät. Eräs tuttuni sanoi kerran, ettei hän kuivata koskaan omia alusvaatteitaan ulkona. Ei kuulemma siedä ajatusta, että naapurit arvostelisivat hänen alushousujaan. Pitääkin kertoa, että turha hänen on surra kalsareitaan. Ompelee vain kolmioita riviin narulle, niin naapurit saavat puheenaihetta.

  Toivottavasti joku viisaampi keksii, mikä ötökkä on kaivautunut lumeen tai sieltä ylös. Olen nähnyt kirjan "Mikä tästä kulki". Löytyisiköhän sieltä apua.

  Hieno potkukelkka. Aikoinaan ihmisillä on ollut aikaa ja taitoa paneutua esineiden yksityiskohtiin. Kun kelkasta aika jättää, nuo taotut jalakset ainakin kannattaa säilyttää.

  Etelämeren saarella aurinko näköjään saa jo lumen sulamaankin. Saapa nähdä, millainen vesikelikevät on tulossa. Nyt ainakin sataa lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, noin paljonko ihminen voi ajatella sitä, mitä muut miettivät. Mukavahan se on ohikulkijoita ja naapureita hauskuuttaa.
   Jälkiä voisi tosiaan katsoa kirjoistakin. Facebookissa on myös "kysy luonnosta" -ryhmä, mutta se on kuulemma juuri nyt täpötäynnä lumijälkiarvailuja.
   Kelkka on tosi hieno. Se viettää lähes kaiken aikansa liiterissä suojassa säiltä, sillä pidän sitä todellakin aarteena. Meinaan nyt öljytä sen ja laittaa takaisin liiteriin, jos tämä plussakelikausi nyt tuli jäädäkseen. Täällä on nyt +2,8.

   Delete
 4. Meillä tehtiin tien ali menevään rumpuun apukeino jotta se ei jäädy. Pitääkin kysyä mieheltä mikä se oli, joku ohut putki menee rummun sisällä ja sen pitäisi pitää rumpu jäätymättömänä, putki on nostettu ylös ja ilmatäytteisenä se ei jäädy. On kyllä toiminut eikä ole jäätynyt kuten parisen vuotta sitten kun putkea ei vielä ollut.
  Musti on kohtelias ja ajattelee palvelijan parasta, valmiiksi lämmitetylle (ja karvatulle) taljalle on mukavampi käydä nukkumaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kun sanoit, niin tajusin, että tuohon ei ole laitettu sellaista putkea, sillä tuo ei ole varsinaisesti sisääntuloväyläni, eikä yhdelle tontille tiekunta ylläpidä kahta sisääntulotietä. Tontin yläpäässä, kohdassa, josta koukkaan autolla kylätieltä omaan pihaani, se putki on kyllä. Harvana talvena tämä alapää näin jäätyykään, joten saa olla. Tuo on muutenkin huono autopaikalle, sillä maa on keväällä ja syksyllä kosteaa liejua. Enkä myöskään haluaisi katsella autoa noin näkyvällä paikalla, jossa se näkyisi ikkunoistani maiseman keskellä. Tajusin tätä kirjoittaessani, että sulla taitaa olla samanlaiset ajatukset autojen kauneudesta, sillä ainakaan kuvissasi ei autoa näy :-D
   Musti on kyllä ihana kaikin puolin ♥

   Delete
  2. Samat ajatukset autoista, en halua niitä kuviin :)

   Delete
 5. Siäläki on ollu tänä talavena "oikia" talavi. Mutta äkkiää nua lumet sulaa, toista son täälä ja viälä lisää tuloo kaiken aikaa.
  Naapurillon vilikas miälikuvitus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ollut, mutta jospa se nyt kääntyisi kohti kevättä, plussalla ollaan!
   Naapuri on aivan lyömätön tokaisuissaan :-D

   Delete
 6. No siellä kyllä on todellinen jääkausi! Toivottavasti lunta ei enää tulisi, saisi jo alkaa lämpenemäänkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu. Lumi kyllä hyvää vauhtia sulaa nyt, on +2, mutta jäällä kestää kauemmin sulaa.

   Delete
 7. Lisää lunta tuli tännekin, en ole viitsinyt kuin vähän ikkunasta ulos kurkata. Viime "talven" jälkeen tämä tuntuu kidutukselle vaikka näinhän se on aina ennenkin usein ollut, huoh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä ottaen talvi kestää aina liian pitkään, paitsi viime vuonna :-D

   Delete
 8. Tuohon kuoppaan on varmasti päätynyt jonkun pikkuotuksen elämä....haukka napannut...ehkä. Näin eilen täällä liitelemässä haukan, mutta en osaa sanoa oliko kana- vai hiirihaukka...:)
  Tosi hienot jalakset kelkassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voipi olla, mutta etsin siiveniskujen jälkiä lumesta enkä löytänyt. Kuoppakin on epäilyttävän iso ja tasaisen pyöreä ollakseen ollut jonkun pikkujyrsijän nappaus. Siippa, joka on luontoihmisiä, arvelee, että varis on siinä käynyt lumikylvyssä. Nuo kulkemisjäljet kyllä ovatkin enempi linnun jälkiä kuin jonkun tassullisen tyypin. Täytyykin alkaa tarkkailla variksia, jos näkisi sellaisen kylpyhetken!

   Delete
 9. En edes sano...

  Paitsi että täällä oli viikolla melkein 30 pakkasta ja sen lauhduttua on tullut varmaan 20cm lunta. Uusi sadealue lähestyy parhaillaan.

  Jos pitää hakemalla hakea hyviä puolia, niin ainakaan mansikantaimet ei varmaankaan ole paleltuneet. Niiden päällä on puolitoistametrinen lumikasa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi voi hyvät hyssykät, mikä määrä lunta. Ja lisää tulee.
   Tänne tuli tänään vain vettä ja nytkin on +2, joten lunta ei ehkä ole odotettavissa - tai sitten on, saa nähdä, miltä maailma näyttää aamulla, kun verhot avaa. Kyllä plusasteillakin voi lunta tulla, ja paljonkin. Mutta tuskin niin paljon kuin siellä teillä! Eihän tuossa enää edes tiedä, mihin sitä voi kulkuväyliltä lykkiä.

   Delete
 10. Musti söpöilee siellä vaalealla lampaantaljalla<3<3<3 Kyllä on viisas, nokkela ja nopea Musti kun osaa hakea heti parhaat paikat<3<3<3

  Tekeekö Musti tai Ransu sellaista, että menee pedattuun sänkyyn mylläämään sinne peittojen alle? Meillä yksi edesmennyt kissa teki semmoista. Oli vinhan näköistä seurata, kun peiton alla myllersi pitkin petiä.

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on fiksu katti.
   Voi miten hassu möyrykissa teillä on ollut! Täällä ei möyritä, mutta nyt seniori-iässä Musti on alkanut arvostaa lämpöä sen verran, että välillä kaivautuu päikkäreille peiton alle. Tänäänkin se oli söpösti pää tyynyllä ja muu osa kissasta viltin alla, mutta kun hain kameran ja aloin tarkentaa, se heräsi ja päätti, ettei nyt ole sopiva hetki kuvauksiin. Ihan sinua varten olisin kuvan ottanut!

   Delete
  2. Kiitos Saila kauniista aikeesta, jonka tällä kertaa Musti torppasi<3<3 Voin kyllä aavistella mielikuvissani miten ylivoimaisen suloinen näky Musti oli tuossa kuvailemassasi tilanteessa! <3<3<3

   T: Musti-fani

   Delete
 11. Minäkin olisin veikannut haukan napanneen kuopasta pikkujyrsijän. Variksen kylpyhetki kuulostaa hauskalta selitykseltä, sellaista en ole nähnyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan se olla sellainenkin tapaus. Variksen kylpy olisi todella hauska todistaa!

   Delete
 12. Oi, Musti opportunisti. :D Tuo mystinen jälki lumessa on ihan selvästi vesimyyrän, joka on Mustafa Pantheran nähdessään sukeltanut siltä seisomalta hangen syvyyksiin, jättäen jälkeensä kraaterin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-DDD Yritin katsoa mahdollisen jyrsijän jättämää menoaukkoa lumen uumeniin, mutta ei sellaista näkynyt. Ehkä se oli sitten romahtanut umpeen...

   Delete
 13. Jäätä ja lunta. Viime vuonna, lumettomuuden ja lämmön takia, meillä avautui jo talventähtiä tähän aikaa. Nyt lunta on niin paljon, että maaliskuun loppu tai huhtikuu on todennäköisempää nähdä talventähtiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan itku. Toivottavasti kumminkin pikemmin! Täällä on lumi lähtenyt hämmästyttävää vauhtia tihkusateen myötä, tosin lunta ei ollutkaan kuin vajaat 10 cm. Kevät onneksi etenee usein vauhdilla sitten, kun aloittaa.

   Delete
 14. Höttöstä on tää lumi ja noppeesti sullaa aikanaan. Mahtavat jiäpuikot on jo valunu. Meille sato viimeyönä 20senttii uutta lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Höttöinen lumi on tosiaan lähtenyt liukkaasti, kun tihkusade eilen tuli. Meille se koko sade on tullut vetenä ja sääsket heräsivät, piha on täynnä tiaisia, jotka napsivat niitä porukalla!

   Delete
 15. Stringit :D Minulle tuli ensimmäisenä mieleen tuosta mysteerijäljestä linnun kieppi. Kovemmalla pakkasella myös muut kuin metsäkanalinnut saattavat kaivautua hankeen lämmittelemään ja lintuhan noiden jälkien jättäjä minusta 99-prosenttisesti on. Tuossa se on taapertanut valitsemaan sopivaa kohtaa ja kaivautunut sitten siihen. Jäin vähän miettimään aivan kuvan oikeassa laidassa olevaa jälkeä; voisiko se olla jopa ulostuloreitti? Jos ei, niin sitten lintu on tuon isomman jäljen kohdalta tullut pois. Vaihtoehtoinen selitys on, että siinä on tullut kivi tai routainen maa vastaan ja kiepinteko on jäänyt kesken. Selitys nro 2 on se, että hangesta on kaiveltu jotain syötävää TAI käyty lumipesulla. Talvisen luonnon tapahtumia on hauska arvailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selvästi on tosiaan linnun taaperrusjälket, eikä minkään käpälien. Menoaukkoa en kiepistä löytänyt, mutta ei siinä hirveästi olisi ollut sellaiseen luntakaan - meillä oli alle 10 cm lunta. Nyt en enää voi mennä tutkimaankaan, kun sade on sulattanut koko kuopan pois, maata näkyvissä!
   Jälkiä lumessa on tosiaan kiva seurailla ja arvailla, mitä on käynyt.

   Delete
 16. Mä hekotan täällä ääneen noille sun stringeille :D

  Ja sit mä pusutan telepaatisesti Mustia. Hän on niin komea. aina <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä, että naapurista riittää nauruja sinne saakka!
   Musti sai nyt pususi ihan livenä, hän oli selkäni takana pöydällä kyttäämässä tinttejä ikkunan läpi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!