Thursday, 4 February 2021

Kelta-harmaata etsimässä

 Anun puutarha -blogissa oli heti vuoden alussa hauska postaus Pantonen vuoden trendiväreistä keltainen ja harmaa. Anu haastoi kaikki muutkin miettimään, löytyykö omalta pihalta keltaisen ja harmaan väripareja. Anun juttu löytyy täältä: KLIK.
Tämä tarttui mietintämyssyyni heti, sillä väripari on aika vaikea löydettävä puutarhasta!

Keltainen ja harmaa on lemppari-väriyhdistelmiäni, niinpä sitä löytyy usein neuleprojekteistani.

Usein mukana on ruskeaakin.

Syksyisen harmaassa maisemassa keltaiset puut näyttävät ihanilta väripilkuilta.

Keltainen sopii harmaaseen hienosti, demonstroi Ransu.

Mutta lähdetäänpä haastavalle retkelle etsimään keltaista ja harmaata puutarhassa. 
Hih, ensimmäiseksi löytyi kuva edesmenneestä rakkaasta Yariksestani pihakoivujen alla.

Uusi autoni on oikeastaan syreenien syysasun värinen!

Kuten Anukin pohti, keltaista ja harmaata ei yleensä pihalta löydy muuten kuin niin, että harmaata on esim. rakennuksessa tai laatoituksessa. Kasveista tällaista paria ei oikein löydä, ellei oteta lukuun "harmaalehtisiä" ja "keltalehtisiä" lajikkeita, kuten tässä miekkaimikkä 'Diane Claire' ja kuunlilja 'Stained Glass'. 

Preeriallani on ihana keltakannusruoho ja tähkähelmikkä, joka on ehkä enempi beige, mutta menköön.

Siniängelmässä on sinivihreänharmaat lehdet ja keltaiset kukat samassa kasvissa.

Kevät on oivallista aikaa keltaisen ja harmaan etsintään, kun kivet ovat vielä hyvin esillä ja moni kevätkukka on keltainen, kuten talventähti. Se on niin ihana, kuin c-vitamiinitabletti! Pelkkä kuvan näkeminen piristää.

Armeniansahramit puskevat kohmeisesta maasta.

Vähitellen pikkukäenrieskat puhkeavat kukkaan jokaisessa kivenkolossa.

Narsissit ovat keltaisia kevätkukkia par excellence. Tässä syklaaminarsissi 'Jetfire', aikaisin kukkija.

Sama istutusalue viikkoja myöhemmin. Alue syntyi tuon kiven takia, joka oli liian kookas kaivettavaksi maasta. 
Nyt alkaa olla keltaista kiven ympärillä enemmänkin: mukulaleinikit ja pikkukäenrieskat ovat liittyneet joukkoon. Etualalla ensimmäisiä kukkiaan availee kauluskukkainen 'Palmares'.
Oikeastaan tässä kuvassa on tosi vähän harmaata keltaisen kaveriksi, mutta tässä on niin riemuisa kevättunnelma!

Huippuihana kauluskukkainen 'Cassata', taustanaan kivipengermä.

Ransu esittelee. Kauluskukkainen 'Orangery' ja kevätesikoita.

Minikoivikossakin on nykyään narsisseja. Taustalla on naapurin luumualue, joka on täynnä kevätesikkoja.

Etelänkevätesikko on varsinaista kevätesikkoa haileamman keltainen ja aikainen. Taustalla kerrottu rentukka kukkii ojassa. 

Pihatien toisellakin puolella on kosteikkoistutus, jonka takana on kivipenger ylärinteeseen. Tässä kukkii iki-ihana niittykullero.

Muotopuutarhassa on pastellisia värejä ja vaikka talon sokkeli ei enää olekaan harmaa, on se jonkinlainen roosan-beigen-harmahtava ja oikein nätti tausta keltaisille kukille, kuten The Pilgrim -ruusulle.
Tai tällä puolella sokkeli taisikin olla ennen punainen, melko järkky väriyhdistelmä.

Erityisen kivasti keltaiseen sointuu harmaalehtinen harmaaminttu. Sama ruusu näkyy oikealla, mutta tässä alkukesällä kukassa on helluntaikurjenmiekka "Kulosaari". Matala keltalehtinen on mäkimeirami 'Aureum'.

Tämäkin on muotopuutarhasta, ja näistä sävyistä pidän erityisesti. Taustalla häämöttää edellisen kuvan mäkimeirami-minttu-kurjenmiekka-yhdistelmä, edessä ovat huippukaunis hopeapiippo ja utuisen harmaanvioletti ukonhattu Aconitum ferox. Ripaus harmaata ja keltaista tässäkin.

Tartu sinäkin tähän, jos tekee mieli käydä kesäkuvia läpi ja yrittää etsiä tätä haastavaa väriparia puutarhasta!


Armeniansahrami – Crocus angustifolius
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Harmaaminttu – Mentha longifolia
Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Hopeapiippo – Luzula nivea
Keltakannusruoho – Linaria vulgaris
Kevätesikko – Primula veris
Kuunlilja – Hosta
Miekkaimikkä – Pulmonaria longifolia
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Niittykullero – Trollius europaeus
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Rentukka, kerrottu – Caltha palustris 'Multiplex'
Siniängelmä – Thalictrum speciosissimum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Talventähti – Eranthis
Tähkähelmikkä – Melica ciliata

36 comments :

 1. Hauska kelta-harmaa postaus 💛 Neulehuivisi hurmasi ja kukat veivät ajatuksissa kevääseen ja kesään. Kiinnostuin tuosta armeniansahramista ja kirjoitin sen nimen itselleni ylös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Armeniansahrami on ihana, monien muiden luonnonsahramien tapaan senkin kukat menevät yöksi suppuun ja avautuvat auringossa levälleen houkuttelemaan pörriäisiä.

   Delete
 2. Kevät ja kukkaset...innolla odottelen mitä täällä tuolta lumen alta paljastuukaan. Ei välttämättä mitään suuria, mutta kunhan jotakin pientä edes..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin jännittävää! Toivottavasti paljastuu kaikkea mieleistä.

   Delete
 3. Ihanat kevätkukat! Sinulta löytyikin paljon tuota harmaa-keltaista yhdistelmää ja tuollainen liikkuva harmaa karvapallero keltaisten kukkien seassa tuo trendiyhdistelmän ihan mihin vain :D Mietin jo silloin Anun postausta lukiessani, että meiltä tuota yhdistelmää ei saata moneen kuvaan löytyä, kun keltaisia kukkia on niin vähän. Harmaita kiviä kyllä löytyisi taustaksi. Ehkä pitää selata kuvia tarkalla silmällä läpi, jos vaikka joku löytyisi. Kiitos muistutuksesta ja kivaa alkavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos sinäkin innostut tästä, kyllä sitä alkaa löytyä, kun tarkemmin kuvia katsoo ja vähän joustaa kriteereissä. Kesäkuvia on nyt kiva käydä läpi, kun on niin perhanan talvista!

   Delete
 4. Kivoja piristäviä keltaisia kukkia kuvissa. Ehkä parin kuukauden kuluttua noita aletaan näkemään luonnossakin :) Ransu on niin söpönä ekassa kuvassa lelunsa (?) kanssa. Kiva tuo Yaris- kuva myös!

  T: Musti-fani Ransua unohtamatta! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on siinä huumebanaaninsa kanssa (kissanmintulla täytetty kangasbanaani). Tällä hetkellä kyllä Musti näkyy olevan päikkäreillä käyttäen banaania tyynynään :-D

   Delete
 5. Ooh, miten herkullisia harmaa-keltaisia yhdistelmiä. Keltaisessakin on paljon sävyvaihtelua, mutta harmaa selvästi tasoittaa voimakkaimmankin keltaisen mukavan leppoisaksi.
  Ransun harmaus on kaikkein kauneinta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, esimerkiksi punaisten kukkien lähellä keltaiset ovat aika ärtsyjä, sen sijaan harmaiden lehtien ja pastellisten kukkien lähellä aivan toisenlaisia, kuin lämpimiä auringonpilkahduksia, eikä yhtään hyökkääviä.
   Ransu harmaus on todella hienostunutta ja siinä on monia sävyjä (sekä pehmeyttä)!

   Delete
 6. Palio löyrit kelta-harmaita kuvia. Ei kauvaa mee, ku kevätkuvat on totisinta totta.....vaikka ny onki nii valakoosta, että silimihin ottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on tosiaan niin kirkasta, ihanaa valohoitoa vuoden pimeimpien viikkojen perään.

   Delete
 7. Ihanan valoisia kuvia ja kohta tuota väriyhdistelmää päästään ihailemaan puutarhassa. Omasta puutarhasta en keksisi mitään, on todella vaikea, keltainen ja harmaa yhdessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten, kun keksii ottaa mukaan kiviä, niin alkaakin jotain löytyä ;-) Teidän talo on ihanasti siniharmaa, se on hyvä tausta keltaisille(kin) kukille. Aika kivaa vaihtelua tulee noista harmaa- ja keltalehtisistä kasveista, vaikka ne eivät kirjaimellisesti harmaita tai keltaisia olisikaan. Mutta niistä tulee eloa ainakin varjoisempiin kohtiin, joissa ei kukkavärikkyyttä ole.

   Delete
 8. Ihana postaus ja niin hienoja kuvia. Kiva kun olet todella miettinyt tätä väriparia. Ja paljonhan niitä kuvauskohteita sitten löytyikin. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin vain läpi kaikki viime vuoden kuvat tässä kesänkaipuussani :-D
   Kiitos, hyvää viikonloppua teillekin!

   Delete
 9. Tämä oli hauska postaus, ja mukana oli ihanaisia kevään kukkijoita.
  Ehkä jaksat vielä kurkistella keväisiä kuviasi toisella lähestymistavalla, sillä blogissani on sinulle haaste, jos haluat tai ehdit sen vastaanottaa. Ei kiirettä :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos, Päivi! Kevättä jaksaa kyllä miettiä vaikka miltä lähestymiskantilta, sillä enhän juuri muuta ajattelekaan ;-)

   Delete
 10. Kelta-harmaa tosiaan tuntuu aluksi vaikealta aiheelta puutarhassa. Silti olit löytänyt aivan tyrmäävän kauniita väripareja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyrmäävän kauniita :-D Toivottavasti et siis kellahtanut!
   On se vaikea, etenkin, jos pitäisi ottaa mukaan vain ne Pantonen tietyt sävyt. Mutta harmaista kivistä sitä esimerkiksi löytyy, juurikin sitä.

   Delete
 11. Teiltä löytyi vaikka kuinka paljon keltaharmaata! Ja ihanimpana tietysti Ransu, joka näyttää hyvältä keltaisen, ja minkä tahansa muunkin värin rinnalla:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu korostaa kaikkea - tai vie huomion ;-)
   Kyllähän sitä löytyi, kuten sinullakin, kun alkaa katsella vähän suurpiirteisemmin. Aika erikoinen piha olisi, jos olisi isompi alue kelta-harmaata niin, että ei olisikaan mitään muuta väriä mukana.

   Delete
 12. Kivoja otoksia olit löytänyt jonkinverran kuitenkin. Ehkä jotain löytyisi myös itseltänikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikin todella mukavaa, jos ottaisit tästä haasteesta kopin! On meinaan aika miellyttävää käydä läpi kesän kuvia tässä lumimaailmassa, ja yhtä miellyttävää niitä kuvia on sitten katsoa blogissasi. Jokin tuon väriyhdistelmän haasteellisuudessakin kiehtoi, ei ole niitä helpoimpia etsittäviä.

   Delete
 13. Paljon on siulla noita keltasii ja harmaita pareja. Ja mie kun oon tuota keltakannusruohoa yhen harmaan kiven kainalosta vimmatusti kitkeny pois, taijan nyt jättee sen rauhaan! Kauniit värit on tuossa neuleeessakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, minä taas kävin ottamassa palan itselleni, kun huomasin keltakannusruohoa naapurin sepelikasan reunalla :-D Se on niin kaunis ja luonnonkukaksi melkoisen komea, kuin paraskin koristekasvi.

   Delete
 14. Olet voittanut perenna siementen arvonnassa. Onnea, laita yhteystiedot tulemaan. ❤

  ReplyDelete
 15. Onpa huikea kuvaesitys haastavasta väriparista, kiitos.

  ReplyDelete
 16. Löytyipä taas kiva blogi luettavaksi, ja erityisesti kissaihmisen sydäntä lämmittävä!<3 Kaksi karvaturaukkoa ja yksi siimakampi neiti laittavat terveisiä!

  Minun lempiharmaani on hopealehti, joka parhaiten kai tunnetaan "hautakukkana". Mutta kyllä se puutarhaankin sopii, harmi ettei itsellä sitä tällä hetkellä ole.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että löysit, tervetuloa! Ja kiva myös, että löysin näin sinun kivan blogisi :-)
   Hopealehtiset ovat kyllä kivoja. Viilentävät vähän värien sekamelskaa, jota puutarhaan joskus etsiytyy ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!