Tuesday 12 May 2020

Täälläkin tuli lunta

Eilen oli sateisen yön jälkeen aurinkoinen päivä. Iltapäivällä huomasin, että taivaalta tuli lunta. Säntäsin kameran kanssa ulos.

Lehteen puhkeava syreeni ja keisarinpikarililjat lumisateessa.

Pyry loppui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin. Teimme Mustin kanssa pienen pihakierroksen.

Karhunvadelmat ja narsissit voivat hyvin. Musti merkkasi viinimarjapuskansa. Kuvasta muuten näkee, miten kipeästi nurmi kaipaa leikkaamista.

Alppipenkin mätäslaukkaneilikka kukkii ja lähettää terveisiä Minnalle Mama's gardeniin!

Pantteri maastoutuu yrttipenkin salviapuskan taa. Korvat paljastavat.

Parsakausi alkaa, ihanaa! Nämäkin kasvavat silmissä.

Viime syksynä istutin tähän 'Spring Pride' -narsisseja. Niiden lähes valkoisessa torvessa pitäisi olla persikansävyinen reunus; vaikea kuvitella, että näistä vielä sellainen kehittyy, mutta on kai se mahdollista. Taimmainen on ihanan hempeä 'Delnashaugh'. Tykkään kyllä tästä yhdistelmästä, en valita. Raikas; tulee mieleen kesäinen jäätelöbaari.

Musti jäi kasvimaan reunalle vartioimaan kukkivaa kirsikkaluumu 'Nigraa'.

Minä jatkoin matkaa ja havaitsin, miten ihanasti 'Golden Echo' -narsissit ovat runsastuneet. Pieni punahevoskastanja on puhkeamassa lehteen.

Painuin sisään, sillä auringosta huolimatta ulkona oli hyytävää ja työt odottivat. Yöllä ei silti mennyt pakkaselle – onneksi, sillä hajuherneet on jo istutettu ulos.


Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea

28 comments :

  1. Meillä Savossa narsissitkin peittyivät lumeen eikä lumi sulanut yön pakkasessa. Pupun jäljistä näkee, että kaveri on ihmetellyt, minne maistuvat krookukset oikein hävisivät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä se on hyvä, että tuli lunta pakkassuojaksi, kun kasvu on jo pitkällä. Toivottavasti kevät pian taas etenee. Voi pupua :-D

      Delete
  2. Tuuli on kyllä hyytävää. Käsineet olisi saanut olla kädessä, kun Niilon kanssa olin lenkillä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No varmasti! Hanskat ja pipo tai huppu ovat tarpeen.

      Delete
  3. Meilläkin pyrytti ihan kunnolla. Lämpötila laski kymmenestä nollaan tunnissa, ja sitten alkoi tupruttaa.
    Ihan on kumminkin kesän tuntua kuvissasi, lämpimän näköistä, ja jo niin vihreää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikamoinen lasku. Auringossa näyttää lämpimältä, ja sisällä aurinkoisen ikkunan ääressä tulee ihan kuuma, mutta ulkona todellisuus on toinen.

      Delete
  4. Minä jännitin tänään, oliko Turussa käynyt pakkasella, sillä minulla on täällä persikka kukassa ja magnoliatkin osittain. Onneksi näyttäisi siltä, ettei miinuksella oltu käyty. Japaninmagnolian osittain avautuneiden kukkien terälehdet vähän lerputtivat, mutta persikka näytti olevan kunnossa. Täytyykin tarkistaa, mitä ensi yöksi on luvattu. Onneksi hajuherneesikin selvisivät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ensi yöksi ylen säätiedotus lupasi tänne ihan lounaaseen juuri ja juuri plussaa. Jos saderintama tulee lännen suunnasta, niin sehän varmaan pitää meidät plussan puolella. Lämmintä ei kyllä luvattu :-D

      Delete
  5. On kyllä hurjan kylmää. Täällä Satakunnassa sateli eilen lunta ja tänään runsaasti rakeita. Kasvimaalle kylvetyt siemenet odottelevat harson suojissa kesää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakeita, voi ei! Siinä menevät äkkiä kukat repaleiksi. Harso voisi olla ihan järkevä, mulla kun on vähän sellainen selviä tai kuole - meininki noiden taimien kanssa.

      Delete
  6. Ihana Musti ja tuo kirsikkaluumu. <3 Sulla on kyllä mielettömät määrät erilaisia narsisseja, kaikki niin suloisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirsikkaluumu on aivan ihana! Olen niin onnellinen, kun se on kasvanut ja saan nähdä sen kukinnan täyden loiston, kun ei ole kaupunkimenoja.
      Itsekin ihmettelen tätä narsissien määrää. Olen vasta muutaman viime vuoden ajan alkanut istuttaa niitä systemaattisesti muutamaa laatua joka syksy.

      Delete
  7. aikamoista säiden väihtelua nyt ollut koko maassa, tänään täälkin satoi räntää ja hyytävä tuuli ei houkuttele ulos. taimet saavat pitää vällyt niskassaan, niukin naukin ollaan plussan puolella!
    puutarhassasi suloista kukintaa, edellisen postauksen kiviaidan kupeessa sykähdyttävän kaunista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä tänään sama keli, sateista ja välillä jotain rännän tapaista ellei peräti lunta. Toisaalta tähän aikaan vuodesta alkaa usein kuivuus, joten sikäli ei voi valittaa. Tämä on hyvä aloitus kasvukaudelle, että saadaan vettä.

      Delete
  8. Olisi siitä maanantain lumimassasta osa riittänyt teillekin, mutta tänne vain piti lykätä. No, onneksi on jo sulanut. Tänään on ihan hyytävän kylmä tuuli, auringonpaisteesta huolimatta villasukat on pihalla tarpeen.
    Olet siis istuttanut tuoksuherneet jo ulos? Omani ovat yhä kasvihuoneessa, vaikka ei sielläkään lämmitystä ole. Pientä pakkasta on edelleen öiksi luvassa, mutta uskaltaisiko siirtää t.herneet ulos. Eikös ne siedä pientä pakkasta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siitä tuli osa tänään :-D On tullut vettä lähes koko päivän ja välillä jotain lumensekaista. Olen ihan iloinen, että puutarha sai toisen kastelun muutaman päivän sisään.
      Luin jostain blogista, että hajuherneet sietävät kylmää ja pistin ulos, kun en tiennyt, mitä niiden kanssa tehdä. Viereisten pottien asukit alkoivat takertua toisiinsa, ja kohta en olisi saanut niitä eroteltua. Ensin istutin kasvimaalle yhdet, seuraavaksi yöksi tuli vähän pakkasta, joten peittelin niitä vanhoilla villapaidoilla, kun harsoa ei löytynyt. Sitten istutin toisetkin enkä sen pitäen ole peitellyt, nyt siitä on muutama päivä. Saavat luvan selvitä. Ihan vihreinä ovat, vaikka jonain yönä kävi jossain -0,2:ssa.

      Delete
  9. Jännä, että tekin saitte osanne eilisen lumisateesta. Meille tuli hurjasti lunta, mutta se kyllä suli todella pian. Eli kovin vaihtelevia säät ovat olleet. Onpa kaunis tuo mätäslaukkaneilikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä lähinnä satoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, mutta maanantaina iltapäivällä tuli kahden minuutin ylläripyry :-D Tänään on satanut koko päivän vettä, pariin otteeseen se oli räntämuodossa. Melkoinen toukokuu, mutta pääasia, että se sulaa ja kevät jatkuu.

      Delete
  10. Valloittava Musti-pantteri hoitaa jälleen puutarhakierrokset isännän elkein. Oikein hyvä, että reviirikin tulee samalla merkityksi, ettei tule epäselvyyksiä siitä, missä rajat kulkevat. Kauniilta näyttävät kukat, pensaat ja puut. Lumisateista huolimatta siellä näyttää kesältä!

    T: Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi näyttää, mutta ei tunnu - ulkona jäätyy ilman pipoa ja hanskoja :-D Pitäisi olla tuollainen pantterin tehokas karva-asu varpaita myöten.

      Delete
  11. Minullakin on kissa, jonka nimi on Musti, ja jolla on valkoinen pieni laikku kaulalla. Ikää jo kunnioitettavat 15 vuotta. Mustia kutsutaan viheltämällä. Kerroin joskus töissä, että viheltelin illalla Mustia sisälle. Työkaveri katsoi kummastuneena ja totesi: "Eihän sulla koiraa ole!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa :-D Olisipa hienoa opettaa kissa tulemaan vihellyksestä! Meidän Musti on kohta 14, joten ehkä ei tässä iässä opi uusia tapoja, tai ehkä oppiikin. On sekin hyvä tulemaan kutsusta luokse, vaikka siinä joskus kestää, kun pitää kaikenlaista tutkia ja nuuhkia matkalla.

      Delete
  12. Lunta ja kylmää, omituisen talven jälkeen seuraa omituinen kevät! Mitään en ole vielä uskaltanut ulos viedä, en edes kasvihuoneeseen. Mutta taimet alkavat jo ääneen valittaa ahtauttaan ja sisällä oloa. Nurmikonleikkaajaksi täällä olisi tarjolla muutama jänis - et taida huolia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unohdin viime yöksi ulos Orkneyn siemenistä kasvattamani siroverenpisarat, onneksi ei käynyt pakkasella. Kyllä ne noin nollaa astetta varmaan sietävät, mutta eivät, jos ovat olleet koko talven sisällä ja aloitin niiden ulkoiluttamisen vasta toissapäivänä. Lehtiä on nyt käpristynyt, mutta eiköhän puskat tokene. Toivottavasti!
      Kiitos, juuri nyt jätän tarjouksesi käyttämättä :-D Huomasin eilen, että joku oli parturoinut 'Monstrosa'-valkovuokon ja yhtä koiranhammasta. Ei voinut olla peura, kun sitten olisi kymmenen metrin päässä kasvavat tulppaanitkin menneet, ja paljon muutakin.

      Delete
  13. Kerrassaan mahdoton lumimyrsky :D Toisaalta, tuo näyttää samalta vihreyteen yhdistettynä kuin se, että täällä sataisi lunta kesäkuun alussa. Minäkin voisin antaa pari oikein tehokasta rusakkoa ruohonleikkureiksi. Eilen huomasin, että olivat tasanneet aidan takaa juolavehnät ja muut heinät tasan viiden sentin sängelle. Heti aidan toisella puolella olisi ollut helmililjan vasta nousseita piippoja, joita rusakko ei onneksi ollut viitsinyt kömpiä syömään. Olisi päässyt halutessaan helposti aidan ali. Jospa olisivat oppineet, että heinä on maistuvampaa evästä. Kauniita narsisseja! Aurinkoista loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jopas onkin, kun on noin kuuliaisia rusakoita! Täällä ei rusakoita olekaan, metsäjäniksiä vain, ja ne kyllä syövät muuta kuin ruohoa. Tuollainen täsmärusakko olisi taivaan lahja.
      Kiitos, aurinkoa ja lämpenevää sinnekin!

      Delete
  14. Teillä satoi vähän vähemmän lunta kuin meillä;)
    Maanantaiaamuna puutarhassa oli n.5 cm lumikuorrutus, mutta onneksi se sulas kyllä nopeasti pois. Ja onneksi kevätkukkijat ovat sitkeitä sissejä, eivätkä suuremmin pahastu tuollaisestakaan kelistä! Eikä jokaöisestä pakkasestakaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumi on hyödyksi, jos on pakkasta öisin, se on kurjaa, jos kasvit vioittuvat. Onneksi kevätkukat ovat tosiaan kestäviä säiden oikuille! Täällä ei ole mennyt nyt pakkaselle muutamaan yöhön.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!