Tuesday, 19 May 2020

Huomioita hyasinteista

Tämä on aivan uskomattoman hyvä hyasinttikevät. Tärkein asia on tietysti se, että peura ei ole tänä keväänä vielä käynyt pihassani syömässä niitä. Toinen seikka on ehkä se, että tässä on ollut kaksi rutikuivaa kesää peräkanaa ja ne ovat hyasinttien mieleen. Oikeastaan muistan vain yhden kesän näiltä 14 vuodelta, jolloin satoi säännöllisesti, kaikki muut ovat olleet kuivia.
Lähes kaikki hyasinttini ovat muotopuutarhassa, joka on paahteinen. Tässä ihana yhdistelmä 'Purple Sensation' ja 'Amethyst' -lajikkeita, ihan vasemmassa reunassa näkyy valkoinen 'Carnegie'. Tulppaanit ovat kelta-valkoinen 'Sweetheart' ja valko-vihreä 'Exotic Emperor.

Tässä toisesta suunnasta, etualalla kermanvaalea 'City of Haarlem'. Taustalla tähtitulppaani 'Persian Pearl'. Keskellä on aivan ihastuttava narsissi, siro valkokukkainen 'Xit'.

'Xit' on elänyt muotopuutarhassani nyt pari vuotta ja selvästi viihtyy. Muuten en näihin penkkeihin narsisseja kaipaa, mutta sirot luonnonlajit ja niiden risteymät sopivat hyvin. 'Xit' on Narcissus rupicolasta risteyttämällä tuotettu lajike 40-luvulta.

Vielä kerran tätä samaa yhdistelmää, tähän ei vain kyllästy ja viileät säät pitävät huolen siitä, että kukkia ehtii ihailla! Kuvan oikeassa reunassa muuten näkyy 'Duc van Tol Rose' -tulppaani, joka on kuin onkin oikean sävyinen, ne vain olivat vasta-avautuneina valkoisia. Ruusunpuna kehittyy näköjään vähitellen, en ole aiemmin huomannut.

Olen tehnyt sellaisenkin huomion, että kukinnot ovat jopa niin kookkaita, että ne kaatuilevat. Ennenkuulumatonta! Yleensä useita vuosia puutarhassa kasvaneet hyasintit eivät enää tee niin suuria kukintoja kuin ensimmäisenä vuonna. Ja nämä ovat kaikki useita vuosia vanhoja. Viime syksynä en istuttanut yhtäkään uutta hyasinttia.
Syynä on ehkä se sama, miksi kukinnot ovat ensimmäisenä vuonna niin kookkaita: kasvattajat lihottavat sipuleita vuosia leikaten kukkavarret pois, jotta sipuli kasvaa kokoa eikä paukkuja kulu kukkien kehittämiseen. Parin tällaisen vuoden jälkeen kukkasipulit ovatkin melkoisen kokoisia!
En nyt silti menisi niin pitkälle, että väittäisin olevani kiitollinen peuroille, kun ovat syöneet kukkani.

Ransu esittelee.

Hyasintteja tulee kukkaan myös Rohanissa, joka on vähän varjoisampi. Ne vain kukkivat myöhemmin kuin paahteisessa muotopuutarhassa. Tämä on 'Woodstock'. Mutta auringolla tuntuu olevan jotain tekemistä niiden viihtymisen kanssa, ehkä näidenkin sipuli kaipaa kesäistä käristystä, kuten joidenkin muidenkin sipulikukkien.

Kukinnon koko riippuu varmasti myös sivusipuleiden määrästä. Jos sipuli ei tuota niitä, menee kaikki energia kukkiin. Tämä 'Top Hit' on tehnyt kivan tasapainoisen määrän sivusipuleita ja kukkavarsia vuosien mittaan. Seuraksi se saa ihan kohta 'Peppermintstick' -tulppaanit.

'Pink Pearl' on minusta hirveän ruman värinen, mutta kyllä näin pieni kukinto menee tässä 'White Prince' -tulppaanien vieressä. Taustana niillä on purppurakannusruoho; loistava perenna, se on ollut koko talven vihreänä. Nyt uudet lehdet muodostavat kauniin pyöreän mättään.

Sain muuten viimein tutkittua samassa penkissä kasvavan tulppaanin, jota mietiskelin. Olen istuttanut tähän penkkiin 'Little Beauty' -lajiketta, mutta siitä ei ole ikinä näkynyt jälkeäkään eikä tämä ole sitä. Sitten olen istuttanut joihinkin muotopuutarhan penkkeihin laatuja 'Persian Pearl', bakeri 'Lilac Wonder' ja 'Violacea Black Base' (raivostuttavaa olla kirjaamatta penkkejä tarkemmin istutusmuistiinpanoihin!).
Lähimpänä tämä on Persian Pearlia, mutta ei ihan sitäkään. Siinä on tummempi, intensiivisemmin purppuraan vivahtava sävy ja lisäksi ulompien terälehtien ulkopinnat ovat ihastuttavan harmahtavat, tai vihertävät, miten sen kukin näkee, eikä tällä ole sitä. Viereisessä penkissä näkyisi olevan tulossa kukkaan bakeri 'Lilac Wonder' eli syreenitulppaani, ne ovatkin olleet todella krokeleita kukkimaan. Se on haileamman värinen.

Mysteeri on siis mysteeri edelleen. Suurin todennäköisyys tuntuu olevan sille, että pussissa on tullut väärää laatua, mikä ei ole vallan tavatonta. Eniten tämä muistuttaa tähtitulppaanilajikkeita 'Eastern Star' ja 'Violacea', jota kai myös kutsutaan nimellä Violacea Yellow Base erotuksella mustakeskuksiseen.

'Little Beauty' tulossa kukkaan viereisessä penkissä. Taustalla 'Purple Sensation', joka on ollut yhtä harvakukkainen ensimmäisestä keväästään lähtien, mutta en enää arvostele sitä siitä, sillä tärkeintä on vuodesta toiseen viihtyminen ja onhan tuo väri aika herkku.

Lisää tulppaaneja on tulossa kukkaan, tässä muotopuutarhan kolmannessa penkissä joku ihana liljakukkainen, taustalla 'Apricot Passion' -hyasintti.
Seuraavaksi ehkä tulppaanipostaus!


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Tähtitulppaani – Tulipa humilis 

24 comments :

 1. Ihana hyasinttikevät ja herkulliset värit! Olen alkanut tykkäämään hyasintista kevätkukkana aivan valtavasti. Minullakin viime keväänä ne kaatuilivat joten oli pakko napsia ne maljakkoon puutarhapöydälle. Nyt eivät ole vielä nousseet maasta joten saa nähdä jäivätkö yhden kevään iloksi. Ehkä sade ja lämpö saa ne vielä kasvuun kun on ollut vähän kuivaa ja kylmää. Ransu taitaa nauttia tuoksusta! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun aatoksista ei tiedä :-D Ehkä se ihmettelee hajun lähdettä. Mun nenään käy tyynenä lämpimänä päivänä tuo hyasinttien haju ulkonakin, kun niitä on paljon. Onneksi harvemmin on tyyntä.
   Hyasinttien värit on tosiaan aivan mahtavia. Toivottavasti ne sieltä nousevat! Tosin mun kokemus on, että ne ovat hyvin aikaisia nousijoita. Mutta ei sitä tiedä, on ollut niin kylmää.

   Delete
 2. Hyasintit ovat kyllä hienoja - ja voin miltei haistaa tuoksun tänne asti kuvien välityksellä! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei alkanut aivastuttaa :-D

   Delete
 3. Kyllä on huikeita kombinaatioita sulla 😊 Tämä on myös mulle kaikkien aikojen hyasinttikevät, ekaa kertaa suostuvat meillä kukkimaan!

  ReplyDelete
 4. onneksi Musti voi taas hyvin, ehdin jo hieman säikähtää! ihastuttava tarina Puutarhapantterista edellä ja nyt mitä viehkeimpiä hyasintteja ja muita kevään kukkijoita. itse en ole viel rohjennut hajuherneitä ulos istuttamaan. nyt eka aamu kun ollaan reilusti plussan puolella, klo 6 oli + 5 astetta. tästäkö nyt alkaa vihdoinkin lämpeneminen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi Musti on taas täysin entisellään. Eilen illalla, kun käytiin ajamassa peurat pois portin ulkopuolelta kärkkymästä, se innoissaan ponnahdi vaahteraan ja tutki siellä latvusta pitkät tovit, mutta kun huolestuin ja aloin vähän neuvotella asiasta, lähti se heti tulemaan alas. Musti arvostaa kotirauhan säilyttämistä.
   Täälläkin oli viime yön alin +4, joten selvästi lämpöaaltoa tulossa :-D Mulla ne ovat näköjään kestäneet pienen pakkasenkin, vaikka lehdissä on vaaleita pakkasvaurioita, mutta ihmeen hyvin ovat selvinneet.

   Delete
 5. Sinulla on valtava määrä hyasintteja, minulla ei ole yhtään. Kauniita on väreiltään ja iso kukinto täytyy sanoa. Tuo sinun valkoinen, siro narsissi on aivan ihana. Täytyy laittaa nimi ylös 🤗

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä on tullut istuteltua, kun heti ensimmäinen kokeilu eli tuo 'Top Hit' osoitti, että ne viihtyvät. Niistä tulee kivasti väriä puutarhaan näin keväällä.
   'Xit' on aika harvinainen, itse tilasin sen muistaakseni Englannista Rare Plantsilta (linkki blogini oikeassa reunassa). Ei sitä tavallisimmilla ulkomaisillakaan myyjillä ole, täytyy tilata tuollaisesta erikoispaikasta.

   Delete
 6. Mielummin harvat hyasintit kuin peurojen harvennus sipulikukissa. Mahtava määrä lajikkeita ja mahtava tietopankki. Minä yritin ensimmäisinä vuosina pitää tarkkaa kirjaa kaikista sipulikukista, nyt se alkaa olla jo todella vaikeaa, kun ei osa sipulikukista taantuu, osa ei ja joskus tulee välivuosia.

  Ihania postauksia on siis tulossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Osuvasti sanottu. Kyllähän ne katkaistut kukkavarret harmittavat, eikä silloin paljon lohduta ajatella, että ehkä ensi vuonna on suurempi kukinto sitten.
   On joskus aika työlästä etsiä tietoja lajikkeista, siihen kuluu helposti tunti, kun lähtee selvittämään puutarhapäiväkirjasta., mitä on tullut vuosien mittaan istutettua.

   Delete
 7. Ihania jalokivivärejä hyasinteissä! Minullakin olisi kuivan paikan penkki, jossa nuo siis menestyisivät...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jalokivivärejä tosiaan! Kannattaa kokeilla!

   Delete
 8. No wau, itselläni ei kasva mitään sipulikukkia joten aina jaksan ihastella näitä puutarhoja joissa niitä on. Mutta tuommoista määrää hyasintteja ei monella varmaan ole, ihan mahtavan väeikästä ja muodokasta meinikiä sinulla. Ehkä täälläkin pitäisi aktivoitua tänä syksynä ja vihdoin tökkiä kaikenmaailman sipuleita maahan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keväällä on niin ihanaa ihastella syksyllä istutettuja sipulikukkia, suosittelen aktivoitumaan!

   Delete
 9. Pink pearl on kaunis mutta Jan bos, siinä vasta kamala väri. Istutin niitä viime syksynä kun myyntipakkauksen kuvassa näyttivät kivalta, nyt ovat kuin oranssioksennus :D
  Minulla on osassa hyasintteja toisilla korkeat varret ja osa kukkii runsaasti vaikka ovat jo vanhoja. Ja keltaisia ensi kertaa kukassa, voi ihmettä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan oranssioksennus :-D Minä taas istutin yhtenä vuonna Gypsy Queeniä, kun kuvassa oli ihana oranssi ja oikeasti se on vain hailean aprikoosi, kaunis kyllä niinkin.
   Hyasintit tuntuvat tuottavan tänä vuonna mielikuvituksekkaita kukintoja!

   Delete
 10. Tänä vuonna on todella ollut mahtava hyasinttikevät! Mitähän muita on vielä tulossa ruusuherukkakevään lisäksi? Toivottavasti paljon muita ja vähän menetyksiä. Upea yhdistelmä 'Purple Sensation' ja 'Amethyst' vaaleankeltaisten tulppaanien kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valitettavasti viime yönä tontin itäpäädyn tulppaanit hävisivät peurojen suihin melkein kaikki. Se tarkoittaa sitä, että ne ovat vainunneet apajani, loikanneet aidan yli ja varmasti tulevat toistekin. Voi olla, että sipulikukkaesittelyt jäivät tähän, mutta viritin muotopuutarhan ympärille nyt hirmuiset verkkoesteet, jospa ne eivät kaataisi niitä. Sieltä kun ei ole vielä mitään syöty, paitsi yksi vaivainen akileija, pupun tekosia varmaan, kun oli niin pikkuruinen tuho.
   Hyasinteista ja tulppaaneista tulee ihania väriyhdistelmiä!

   Delete
 11. Upeita ovat ja mitkä värit hyasinteissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinteissa on tosiaan ihania värejä.

   Delete
 12. Kauniita! Mnun pitää ehdottomasti hankkia syksyllä lisää hyasintteja. Nyt on tullut oikea myöhäisherätys niiden maailmaan. Niissä on niin ihania värejä ja näyttävät kukinnot ja jos vielä tykkäävät kesäisetä paahteestakin, niin vielä parempi. Tuli tuosta sinun mysteeritulppaanistasi mieleen viime kesänä minua kauhistuttanut ilmestys, jonka piti olla 'Queen of Night'. Samaan aikaan kyllä kukkivat, mutta väri niin epämääräisen puna-kelta-läikikäs, että silmiin ihan sattui. Pelonsekaisella mielenkiinnolla odotan, onko se hävinnyt vai lisääntynyt sitten viime kesän. Aurinkoista loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan ei! Kuulostaa migreenitulppaanilta. Toivottavasti se on hävinnyt ja vain kauniit nousevat.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!