Thursday, 28 May 2020

Sävyt kohdillaan

Nyt seuraa hirmuinen tulppaanitykitys, niitä on ihanasti joka puolella pihaa, kuten jo edellisessä postauksessa kerroin. Punaisessa villissä penkissä kukkii vanha 'Carnaval de Nice', tämä on hurmaava. Taustalla 'Orange King' tai 'King's Orange'.

Se on huippuhyvän värinen tähän ja olen jotenkin myös tajunnut istuttaa sitä penkin joka puolelle aika tasaisesti.

Yksi on ihan apteekkarinruusun alla. Ruusut ovat vieläkin aika lehdettömiä, tai ihan vasta puhkeamassa lehteen, joten on metkaa, että puskassa on tulppaaniväriä.
Nämä myöhäiset isot narsissit ovat lajiketta 'Manly'.

Siirytään sitten ruskopenkkiin huussin etupuolelle. Se on ongelmallinen, sillä märkänä talvena se on koko ajan märkä – tähän valuu tontin yläosan kalliosta vesi, normaalisti keväällä tästä kohtaa vesi suorastaan virtaa. Pari märkää viikkoa keväällä ei ole mikään vahinko, pikemminkin hyvä kevään alku. Sen sijaan puoli vuotta märkää on jo jotakin, siihen nähden vahinkoja on yllättävän vähän. Istutin tähän syksyllä aika reippaasti tulppaaneja, joten märkyys on jotain verottanut.

Yhtenä päivänä naapurin pyykit sointuivat täydellisesti ruskopenkin väreihin! Piti ihan ottaa penkkiä ympäröivät verkkosuojat pois. Valitettavasti ne rumentavat suurinta osaa kuvistani, sillä en jaksa veivata niitä jatkuvasti.

Ilokseni huomaan, että pikkuruinen oranssi 'Little Princess' -tulppaani on yhä elossa. En ikinä muista, miten myöhäinen se on ja julistin sen jo menetetyksi. Oikealla on ihana buharantulppaani, jota tosissaan metsästin syksyllä. Luulin tämän olevan aprikoosin sävyinen, mutta 'Bright Gem' osoittautuikin sitruunankeltaiseksi. Se ei haittaa, ihana väri! Buharantulppaaneilla on lisäksi kauniit harmaanvihreät kapeat lehdet, jotka aaltoilevat – kuvasta se ei oikein näy. Korkeuskin on vain parikymmentä senttiä.

Penkissä on keskellä rusotuomipihlaja ja oikeassa reunassa japaninvaahtera 'Enkan'. Oranssit liljakukkaiset tulppaanit ovat lajiketta 'Ballerina'.

Apeldoorn-tulppaanit ovat luotettavia, niin myös nämä 'Blushing Apeldoorn' -herkut, jotka sointuvat japaninvaahteraan ihanasti. Näitä on tässä nyt vain nämä kaksi, mutta onneksi sentään nämä.

Istuttelin tähän syksyllä lajikkeita 'Prinses Irene', 'Mango Charm' ja 'Salmon Dynasty'. Ihana Irene ei kuvassa näytä ihan hienointa sävyään, sillä oikeasti se on hennosti laikukas ja todella hienostuneen sävyinen, ulkopuolelta jopa hitusen huurteisen oranssi. Salmon ja Mango ovat sen verran saman sävyisiä, että en osaa sanoa, kumpaa penkissä olevat muutama sen värinen ovat, tai ovatko kumpaakin. Ihanaa kellan ja persikan seosta ne kumminkin ovat.

Ruskopenkki ei siis ole ihan sellaista tulppaanien ilottelua, jota toivoin, mutta tähänkin olen todella tyytyväinen, sillä mitään ei ole syöty varhaiskevään jälkeen! Liljojakin nousee mukava määrä.
Huomaa tässäkin kuvassa trendikäs voikukkanurmikkoni. Tämä ei ole vitsi, vaan ihan oikeasti vaalin sitä. Meinaan lähipäivinä leikata sen taas, mutta korkealla terällä, kuten viimeksikin.
Oikealla näkyvät ruusuherukoiden viimeiset kukat ja ihanasti kukkiva sirotuomipihlaja, jonka terälehtisadetta ihastelin tänään huussissa istutessani. Tämä kuva onkin suunnilleen huussinäkymäni.
Kauempana kivimuurin vierellä kukkii iso kevätesikkotupas, itsekseen siihen ilmestynyt, ja sen takana ihana kultaherukka. Kun ruusuherukka lopettaa, kultaherukka aloittaa – ja sen kukissa on hunajainen tuoksu!

Mihinkäs sitten mentäisiin... siirrytäänkö rinnettä alemmas ja talon kulmalta muotopuutarhaan. Mennäänkö samalla aikamatkalle? Kuva-arkistoa kaivellessani törmäsin tähän 13 vuoden takaiseen huhtikuun otokseen, jossa kaivoin istutusaluetta ketoni reunalla, tosin ihan tuolloin en vielä tiennyt, että seuraavaksi tuo alue on ketona. Pieni istutusalue sen reunaan silti jäi ja siinä kasvaa nyt 'Papula' -ruusu.
Vaahteran alla levittäytyy muotopuutarha.

Siis nyt. 13 vuotta sitten oli heinikkoa, marjapuskia, omenapuu ja vaahteranvesoja. Vaahteran ja talon kulman välissä on nyt riippukeinu.

Muotopuutarhassa on jostain syystä paljon 'Ballade' -tulppaania. Ilmeisesti se on melko kestävä, olen istuttanut sitä monena vuonna, mutta en viime syksynä. Edessä kaunis kreikantulppaani, sen kukkien ulkopinnassa on oliivinvihreää. Todella hienostunut tulppaani, jota havittelen ruskopenkkiinkin, en vain löytänyt viime syksynä mistään.

Tähän penkkiin istutin syksyllä viileänhailean violettia 'Light and Dreamy' -lajiketta, mutta sitä ei näy, sen sijaan lukuisat Balladet pistävät miettimään, olisiko pussissa ollut sitä sitten. Valkoinen aikainen 'White Prince' on yhä kukassa, mahtavan pitkä kukinta-aika!
Ja sitten vielä nuo ihanat 'Little Beauty' -tulppaanit, joita on putkahtanut sieltä täältä oikeina runsaina kimppuina. Ilmeisesti olen ollut niiden tässä penkissä kukkiessa poissa kotoa aiempina vuosina tai sitten olen ollut sokea, sillä pari viikkoa sitten julistin, että ikinä en ole niitä tässä nähnyt, vaikka olen kirjojeni mukaan istuttanut!
Tämä näkymä on kuvattu muotopuutarhan penkillä istuessa, se onkin täydellinen paikka hörppiä aamu- tai iltapäiväkahvia ja nautiskella kukkanäkymistä. Penkin vierellä kaaressa kukkii parhaillaan tarha-alppikärhö 'Propertius', jonka kukissa on sama purppurasävy valkoisella reunuksella kuin 'Ballade' -tulppaaneissakin. Aika täydellistä väriharmoniaa.

Kun käännän katseeni hivenen vasemmalle, näkyvät toisen penkin avautuvat 'China Town'- ja 'Spring Green' -viherraitatulppaanit, yksi mystinen purppurainen ja kauempana 'Peppermintstick' täydessä kukassa. Voi autuutta. Tämä on ihme, tämä syömätön tulppaanimäärä! Laukkojenkin varret ovat ehjät ja ehkä näemme nekin kukassa!

Vielä vähän vasemmalle yhä penkillä istuen näkyy lisää Balladeja ja kreikantulppaanit. Hyasinttien viimeiset kukat vielä sinnittelevät siellä täällä, mutta antavat kohta periksi. Tilalle tulee muita: katsoin juuri hämmästyneenä, että vuorikaunokit ja tummakurjenpolvet avaavat ensimmäisiä kukkiaan!

Seuraavassa penkissä Exotic Emperorit ovat luovuttamassa vuoron, ihana 'Holland Beauty' näyttää kaunista väritystään. Kukassa on vierailija! Huomaan, että tykkään vuosi vuodelta enemmän ötököistä, ihan kaikista niistä. Peuraa ei lasketa ötökäksi.

Matala hurmaava parivaljakko: vasemmalla satoja vuosia vanha tulppaanilajike 'Duc van Tol Rose', oikealla syreenitulppaani 'Lilac Wonder'. Kerrankin näen sen kunnolla kukassa – ja olen täysin myyty.

Lähdetäänkö sitten pihan itäpäätyyn, josta suureksi ilokseni löytyi kolmaskin 'Estella Rijnveld', joka jäi peuroilta syömättä.

Ja sitten. Huoh, heikottaa ihan. Nämä 'Norah' -tulppaanit löytyivät viime syksynä Muhevaiselta ja tartuin pussiin heti. Väri vaikutti lupaavalta. Istutin nämä Rohanin päädyssä olevaan uuteen ruusu-heinä -tarhaan ja heti, kun alkoi näkyä nuppuja, viritin ympärille ja päälle verkot, kuten tarkkasilmäinen saattaa kuvasta huomata. Nuppuvaihe kesti ja kesti, enkä ollut huomannut muutenkaan niitä kuin muutaman, kun yhtenä päivänä näky oli tämä.

No joo, otetaan nyt ne häkkyrät pois, jotta päästään ihailemaan näitä mykistävän kauniita ja häkellyttävän runsaina kukkivia jalokiviä. En ole ikinä piitannut timanteista, mutta tämä on minun timanttini. Mikä kukka!

Sisältä 'Norah' näyttää tältä. Sävyt on niin kohdillaan! Värityksessä on paljon samaa kuin 'Little Beauty'- ja 'Little Princess' -lajikkeissa, jotka ovat risteymiä. Tämä on ehkä niin uusi, ettei tätä vielä löydy oikein mistään luotettavilta sivustoilta, mutta epäilen tämänkin olevan useamman lajin risteymä tai ainakin sen verran jalostettu muuten, ettei tätä enää lasketa yhteenkään tiettyyn lajiin.
Tuo viileäntyylikäs vaaleanpunainen yhdistettynä sinertävänharmaaseen keskustaan, kauniit harmaat lehdet (jotka kyllä viittaavat vahvaan humilis-perimään, mutta toisaalta ne ovat kaikki kukkineet jo ajat sitten), ihastuttava kukan muoto ja tietysti tämä mataluus ja sirous ja sekin, että kukat menevät yöksi suppuun – kuinka täydellinen voikaan kukka olla.
Silmäni ovat onnesta tähdenmuotoisina ja olen päätä pahkaa rakastunut.


Buharantulppaani – Tulipa linifolia
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Kultaherukka – Ribes aureum
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä

18 comments :

 1. Niin ihania tulppaaneita! Istutin viime syksynä muutaman tulppaanin ja ensimmäinen kukka avautui eilen :) Odotan viikonlopulle kovasti tulppaanien ihailua. - emäntä

  ReplyDelete
 2. No nyt on tykitystä! Tulppaanit on siitä mukavia kasveja, että on todellakin värejä ja muotoja mistä valita. Aikaisia ja myöhäisiä, että saa pitkän kukinnan. Erityisesti tykkäsin kreikantulppaaneista, niissä on jotain villiä jäljellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kreikantulppaani on todella aivan ihana. Kuten metsätulppaanilla, sen varsi kaartuu kauniisti, mutta kukka on vielä hitusen pienempi ja hyvin kauniin muotoinen ja värinen. Olisi kiva, jos sitäkin löytyisi useammin kaupoista syksyisin. Silloin tällöin sitä näkee.

   Delete
 3. Nuo pienet tulppaanit ovat ihastuttavia, varsinkin tuo `Norah`. Ei ihme että olet rakastunut! Toivottavasti sitä tulee tulevina aikoina runsaasti myyntiin.
  Vaikka ihan kivojahan nuo isommatkin serkkunsa ovat, hih;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienet ovat niin suloisia, kun voi oikeasti lähteä mielikuvitusmatkalle jonnekin Anatolian vuoristoon niitä katsellessaan. Ja niissä on niin loistavia värejä!

   Delete
 4. Ihanaa tykitystä. Viime vuosina olen katsonut kauhuissani yhtä julkista tulppaani-istutusta, joka on valloillaan voikukkia (liikenneympyrän sisällä). Tänä vuonna tulppaanit, helmilijat ja voikukat yhdessä näyttivät taas ihastuttavalta.

  Tulppaaneita on niin paljon erilaisia, että aina näistä postauksista voi tulla lisää uusia tulppaanitarpeita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä keväänä maailman hienoimmassa puutarhalehdessä Gardens Illustratedissa esiteltiin puutarhaa, jossa kukkii tuhansia tulppaaneja niittyleinikkien ja voikukkien siemenhahtuvien kanssa: se on hurjan kaunista - ja täysin mullistavaa.
   Kuntanne on selvästi edelläkävijä näissä asioissa! Ja kummasti sitä alkaa itsekin katsoa asioita eri kantilta. On ihanaa huomata havahtuvansa, muuttuvansa, kehittyvänsä.

   Delete
 5. Tuollaisia punavalkoraitaisia, ei välttämättä samaa merkkiä, ostimme äidin kanssa Viherlandiasta ja vain hänellä länsirannikolla kukkivat. Minulla myyrät vievät tulppaanit! On ilo sinulle, kun selviät noilla häkkyröillä! Minullakin ovat atsaleat vielä kaurisverkkojen sisällä, sillä toista kertaa ne eivät atsaleoitani syö!

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punavalkoraitaisia on useita lajikkeita, mutta Nizzan karnevaali on klassikko, ehkä ostitte sitä.
   Häkkyrät eivät ole kaunista katseltavaa, mutta ehkä on silti parempi ne + tulppaanit kuin ei kumpaakaan.

   Delete
 6. Ihanaa tulppaaniloistoa. :) Mä jotenki rakastan sitä illan hämärää hetkeä tulppaanien aikaan, kun ne oikein hehkuu puutarhoissa ennen pimeää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti sanottu! Olet runollinen :-) Tulppaaneissa on tosiaan loistoa.

   Delete
 7. Ihania <3 'Norah' on kyllä niin suloinen, että ymmärrän hyvin, miksi olet siihen niin ihastunut. Näenkö oikein, että 'Peppermintstick' on sinulla punavalkoinen? Miksi omani ovat punakeltaisia sirkustelttoja ja vielä pahuksen kestäviäkin, vaikka pussin kyljessä oli kauniita punavalkoisia? Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peppermintstick on todellakin punavalkoinen, polkkakarkin värinen. Pussissasi on, huokaus, ollut jotakin muuta italiantulppaanijalostetta, niitä on lukuisia kelta-punaisia ja ovat toinen toistaan rumempia. Otan osaa! Tämä on niin ikävää tällainen. Harmittaa vietävästi ja sitten ne ovat vielä kestäviä. Tuo Peppermintstick on viihtynyt minulal vuosikaudet, mutta jostain syystä Lady Jane, vähän haileamman sävyinen, on hävinnyt. Se taisi kyllä kasvaa paikassa, jonka on vallannut harmaaminttu.

   Delete
 8. Minun Lilac Wonderit on vielä nupuilla. Kitusesti kukkivat vaikka paikan piti olla hyvä. Tekisi mieli siirtää ne kukinnan jälkeen. Minun piparmintuille kävi kuten Hiidenkiven Minnalle, olivat punaoransseja. Ihan kamalia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en tiedä mitä sanoa, sillä minulla tuo Lilac Wonder on ollut samassa paikassa useita vuosia ja nyt on noin kaunis kukka. Tosin muista sipuleista on tullut vain lehtiä, taas kerran. Aiemmin tämän yhden, joka suostuu kukkimaan, kukka oli juuri sellainen kitunen, nyt aivan upea. Missä sitten syy.
   Voi ääk noita väärän värisiä piparminttuja, hurjan ikävää!

   Delete
 9. Oi tähän postaukseesi täytyy ehdottomasti palata uudestaan silloin kun on taas aika valita uusia sipuleita 🌷 Ihan mielettömän ihanaa, että nämä ovat saaneet kasvaa nyt rauhassa!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!