Friday, 1 May 2020

Hyasintit vappua juhlimassa

Iloista vappua hyasinttien välityksellä! Olen kuvannut niitä jo viikon verran, mutta on ollut niin paljon muutakin raportoitavaa.
Muotopuutarhassa leijailee tällä hetkellä ihana hyasinttien tuoksu. Ja niitä ei ole vieläkään syöty, kiitos aidan. Olen myös sumutellut niitä saippua-öljy-maitoseoksella, mutta kun nyt esimerkiksi sataa vuorokauden putkeen, ei sumutteesta ole hyötyä.
Tässä jo tuttu kaksikko: klassinen sininen 'Delft Blue' ja 'Top Hit', joka on yksi parhaimman sävyisistä hempeistä, enempi violetti kuin vaaleanpunainen.

Toisaalta tämä hempeä 'Apricot Passion' on aivan täydellinen etenkin, kun se on tismalleen samaa sävyä puutarhapenkin kanssa.

Yhtenä päivänä pyykitkin olivat sävy sävyyn.

Kohtalokkuutta löytyy myös. 'Woodstock' on hyvän värinen tumma, täydellinen. Pikkukäenrieskan keltainen on sille täydellinen vastaväri.

Lisää purppuraa: tähtitulppaani 'Persian Pearl' ja taustalla 'Purple Sensation'.

Vahva väritrio: 'Woodstock', pikkukäenrieska ja tummahelmililjat. Ensimmäiset isommat tulppaanit ovat myös tulossa kukkaan! Tämä on tulitulppaani 'Exotic Emperor', josta olin hieman hämilläni, sillä luulin istuttaneeni sitä viereiseen penkkiin. Täytyi kaivaa puutarhapäiväkirjan muistiinpanot parin vuoden takaa.
Todellakin: olin istuttanut sekä tähän että viereiseen penkkiin, mutta kun tulppaaneistani on tähän asti syöty 90 %, niin en ole ollut kärryillä. Näistäkin syötiin korkeiksi kasvaneet lehdet muutama viikko sitten, mutta aidan valmistumisen jälkeen ei ole tuhovierailuja ollut. Onneksi nuput eivät olleet vielä nousseet silloin muutama viikko sitten.

Tulitulppaaneja onkin luvassa useita, tässä yhdessä tähtitulppaanien kanssa, jotka ovat pilvisellä säällä supussa.

Marskinlilja nousee sinnikkäästi villakerroksen alta – olen yrittänyt varjella sitä yöpakkasilta, mutta se on jääräpää. Taustalla lisää tähtitulppaania. Edessä ehkä 'Top Hit' (mutta en ole varma, täytyy lukea viimeisten kymmenen vuoden muistiinpanot syysistutuksista).

Vielä kerran: ihana 'Top Hit'. Tämä taitaa olla ihan ensimmäinen puutarhaani istuttama hyasintti, joten tästä voi nähdä, että ne viihtyvät hyvin sateisenakin talvena. Tässä penkissä on melko tiivis savimaa. Kuivat kesät taitavat olla se tärkein juttu. Viime syksynä en istuttanut yhtäkään uutta hyasinttia, joten nämä kaikki on vähintään pari vuotta sitten istutettu, suurin osa paljon vanhempiakin, tämän istuttamisesta on noin kymmenen vuotta.

Eilen oli ihanan aurinkoinen ilta ja kävin skoolaamassa ystävien pihalla. Muille tuli kylmä, minulle ei.
Kuva © : Katriina Mäkinen

Skoolaukset tehtiin eilen, koska tänään on ollut harmaa ja kolea päivä tähän asti – äsken aurinko tuli hetkeksi esiin, toivoa on!
Lähdin Sametti Hortensian innoittamana kuvaamaan kukkaan puhjennutta kirsikkaluumua.

Se kasvaa kylämme ihanassa vanhassa pihassa, joka on kuin salainen puutarha. Puu on melko kookas – hieman naurattaa, että ostin omani "pieneksi patiopuskaksi" leimattuna.
Vanha kirsikkaluumu on veistoksellisen kaunis.

Oma kirsikkaluumuni on vaaleanpunakukkaista 'Nigra' -lajiketta. Pari alimmaista kukkaa on auki. Pensas on kasvanut parimetriseksi polvenkorkuisesta "patiopensaasta", ja otin suojaverkon sen ympäriltä pois nyt ekaa kertaa muutamaan vuoteen. Olin jo hakemassa oksasaksia, sillä puska on tolkuttoman surkean mallinen, kun sen verkon ulkopuolelle yltäviä oksankärkiä on napsittu ja alaosa on aivan risuinen, kun muistin, että kirsikoita ei pidä leikata nyt. Täytyy muistaa kesällä sitten leikellä jotain järkevää muotoa.

Kuriilienkirsikka on puolestaan vasta polvenkorkuinen. Siinä alkaa ensimmäinen nuppu raottua! Terveisiä vaan Sametti Hortensian ihanaan mini-kirsikkapuistoon!

Kun palasin kuvaamasta kylän kirsikkaluumua, tuli Ransu heti luokseni ja pysyi hievahtamatta kintereilläni. Eilen illalla olin skoolaamassa monta tuntia ja se oli pienelle manulille aivan liikaa.

Päätin ottaa hetkeksi pois muotopuutarhan kukkapenkkejä suojaavat pitkät oksat ja verkot, tosin menen kohta laittamaan ne takaisin. Sillä onhan kukkapenkit toki hieman kauniimpia ilman ristiin rastiin niiden yli meneviä risuja.

Purppuraisia hyasintteja avautuu lisää tuohon keskelle. Hassua, miten niillä on erilaiset kukinta-ajat. Nämä nyt kukassa olevat ovat varmaan lajiketta 'Purple Sensation' ja hitusen vaaleampi 'Amethyst' on vasta nupulla. Vasemmassa reunassa on kermanvaalea 'City of Haarlem'.

Fritillaria raddeana alkaa olla kuihtumaan päin, mutta näinkin se on hyvä väripari hyasinteille.

Muotopuutarhassa on vain hentoisia, erikoisempia narsisseja. Yksi niistä on varsinainen herkku: siro valkokukkainen 'Xit', jonka ensimmäinen kukka on juuri avautumassa vasemmalla. Sen alla kukkivat edelleen atsurihelmililjat, mahtavan pitkä kukinta-aika: lähes kaksi kuukautta!

Tätä yhdistelmää ihastelen joka kevät: 'Apricot Passion', helmililja 'Ocean Magic' ja kiinanpionin punaisina nousevat versot.

Voi tätä kukkaonnea. Rusokoiranhammaskin avautui juuri parahiksi vappua juhlistamaan.
Nyt meni vähän myöhäiseksi toivottaa iloista vappua, joten toivotan iloista toukokuuta!

(Kävin laittamassa suojaoksat takaisin muotopuutarhaan ja sateesta huolimatta Ransun täytyi tulla vahtimaan, etten taas lähde karkuun. Kotimanulin ohje: pysykää turvallisesti kotona nyt!)


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Kuriilienkirsikka – Prunus nipponca var. kurilensis
Marskinlilja – Eremurus
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

24 comments :

 1. Ihanat wappukukat! Oon aikojen saatos tainnu istuttaa nuata kaikkia hyasinttia, mutta non meillä kertakäyttökukkia. Joskus saattaa joku nousta toisenki kerran. Pihalla niistä tykkään, sisällä en. Ny olis ollu tääläki untuvahousuulle käyttyä. Hyvä sä! Ihana koiranhammasmätäs. Istutin vaalianpunaasia vasta syksyllä. Toivottavasti kukkiisivat. Siinä kohtaa on kyllä lehtiä, mutta taitaavat kuulua pagodiille. Iloosen färikästä töukokuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että hyasintit ovat kertakäyttöisiä. Jossain niiden talvenkestävyyden raja menee, mutta onneksi kukkivat sentään ensimmäisenä keväänä. Sisällä niiden hajua ei kestä. Onnistuin katkaisemaan yhden kukkavarren verkkoja poistaessani ja otin sen sisään, mutta kun nenä valuu ja aivastuttaa jatkuvasti, oli pakko viedä se pois.
   Toivottavasti vaaleanpunainen koiranhampaasi kukkii! Tämä rusokoiranhammas on aiemminkin ollut vappukukka, se on aikainen. Lehdistä ne on helppo erottaa, rusokoiranhampaalla on ruskeita läikkiä lehdissä, Pagodalla marmorimaisia haileampia juovia.

   Delete
 2. Housut on legenda <3 Upeita hyasintteja. Niitä nousee runsain mitoin tänä vuonna, kaikki vanhat on tulossa maan pintaan, osassa näkyy nuppukin. Tänne on luvattu huomiselle sadetta, tekee hyvää puutarhalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Housut ovat erittäin kätevät, vaikka talvipakkasia ei olisikaan!
   Ihana kuulla, että sielläkin hyasintit viihtyvät. Ne ovat niin paljon väriä tuovia ja on värivalikoimaa.
   Sade tuli tarpeeseen, saisi tulla säännöllisesti.

   Delete
 3. Kiitokset ihanista terveisistä ♥ Upea vappuasu ja asiaankuuluva skumppalasi! Voi tuota Ransun ilmettä, hyvin huolissaan näyttää olevan. Ihana kirsikkaluumu Nigra sinulla ja tuo kylänne kirsikkaluumu on oikea kaunotar. Se on varmasti hyvin vanha, kun noin suurikokoinen jo? Mulla aina tuo sama houkutus leikata kirsikoita nyt, mutta tosiaan olen huomannut, että heinäkuussa leikkaaminen tuntuu sopivan heille parhaiten. Ruotsissa puhutaan JAS-leikkausajasta (juni-augusti-september), mutta nuo jälkimmäiset tuntuvat kyllä melko myöhäisiltä meillä. Leikkasin muuten omat rusokirsikkani ekaa kertaa reippaasti viime heinäkuussa, hyvin ovat selvinneet. Hyasintit sopivatkin hyvin aloittamaan toukokuun kukintaa, ja mikä tuoksu. Satoiko teilläkin koko talven? Hyasintit ovat sitten todellakin kestäneet hyvin sateet. Aurinkoista ja kukkaista toukokuuta toivotellen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terveiset sinne kirsikkaunelmien pariin!
   Luulisin, että tuon vanhan pihan kirsikkaluumu on istutettu 60-70-lukujen aikaan, sillä joskus silloin taloon tuli emäntä Saksasta ja hän on istutellut sinne kaikkea erikoista, mitä Suomesta ei tuolloin vielä saanut. Oma Nigrani on kuin tynnyrissä kasvanut, kun se on sylinterin muotoinen kuten sitä ympäröivä verkko, sillä kaikki sen ulkopuolelle yltävä on napsittu. On melko ruma näky, mutta jospa nyt karsisin siitä JA-aikaan alimpia oksia ja saisin siitä puumaisemman.
   Leikkasin muuten J-kuussa pihani vanhan kirsikan oikein ison oksan, nimittäin tammikuussa :-D Puu on onneksi näköjään yhä hengissä ja silmut pullistuvat.
   Täälläkin oli hyvin märkä talvi, oikea Atlannin keli, mikä oli tietysti ihanaa, kun se tarkoitti samalla lauhaa. Tuossa kohtaa, jossa on vanhin Top Hit, on tiivis savimaa, joten yllättävän hyvin nuo kestävät märkää talvea.
   Hitsi, muotopuutarhassa on jo liikaa hyasintteja, kävin siellä äsken kierroksella ja haju sai aivastelemaan, ulkonakin! Ääh.
   Kiitos, aurinkoa ja kukkia sinnekin!

   Delete
 4. On hyvä pysyä vappuna lämpimänä. Hyvä asuvalinta.
  Ihania hyasintteja. Syksyllä olen liian monta kertaa tiputtanut hyasintit pois ostoskorista, vaikka niiden ilmaantuminen joka kevät on yhtä ihanaa. Onneksi joka syksy tulee istutettua edes muutama. Meille ne usein lähtevät nopeasti taantumaan, mutta nyt näin aika monia alkuja. Kaikki eivät ole viime vuoden istutuksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasintit tuntuvat kalliilta ja sipulitkin ovat sen verran kookkaita, että niitä on hankala istuttaa. Tarvitaan isompi lapio ja sitten tulee halkaisseeksi maassa jo olevia sipuleita, harmillista. Mutta kyllä niiden istuttaminen ainakin aurinkoiselle paikalle kannattaa. Rohan on hieman varjoisempi ja siellä ne eivät selvästi niin viihdy.

   Delete
 5. Hyasinttien määrä on kyllä kunnioitettava! Ja mitä värejä, en kestä! Minulta meni mota vuotta, että ajattelin hyasinttien olevan turha ostos, etteivät ne kuitenkaan nousisi talven jälkeen. Olen nyttemin muuttanut ajatuksiani, mutta vieläkin hankinnat ovat kovin maltillisia. Voi mitä viisautta vappupukeutumisessa, miksi palella, jos on mahdollisuus pysyä lämpimänä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinttien värit ovat ihania, on paljon valinnanvaraa. Kannattaa vain kokeilla, pihan aurinkoisimmalle paikalle!
   Hih, nuo isän vanhat untuvahousut ovat erinomaiset. Pienenä purjeveneessä nukuin toisessa lahkeessa ihanassa untuvapilvessä. Nyttemmin niissä tarkenee vappuna :-D Ystävien huvittaminen on melkeinpä parasta huvitusta.

   Delete
 6. Upeat väriyhdistelmät! Ja tuo puksipuuaita on niin hieno jo. Itse arvoin kauan valkoiseen puutarhaan puksin ja taikinamarjan välillä ja päädyin taikinamarjaan. Onhan sekin aita, mutta ei se kyllä ikinä puksipuuaita ole 😊.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinteilla saa aikaan ihania väriyhdistelmiä helmililjojen, tulppaanien ja muiden samaan aikaan kukkivien kanssa - niin ja nousevien pioninversojen.
   Puksipuuaidasta puuttuu vielä monta palaa, mutta on se jo nyt ihana. Onhan se eri, talvellakin vihreä ja niin säntillisen muotoinen, kun leikkaa ja kerta vuodessa riittää.

   Delete
 7. Todella ihania hyasintteja eri väreissä. Itselläni on vain muutama valkoinen, kun en ole aiemmin hoksannut näitä kevätkukiksi istuttaa;)
  Mukavaa toukokuuta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinteilla saa isoja väriläiskiä kevääseen, kun aika moni vielä tähän mennessä kukkinut on pieni.
   Kiitos, aurinkoista toukokuuta sinnekin!

   Delete
 8. Ihania hyasinttejä sinulla minulla ei ole niitä ainuttakaan. Jouluna on joskus ollut mutta en pidä niiden voimakkaasta tuoksusta mutta mies haluaa niitä välillä. Ei ole koskaan tullut niitä ulos istutettua. Kiitos esittelystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään siedä hyasinttien "hajua", mutta puutarhassa se on ihan viehko. Tosin tuulettomana päivänä melko voimakas jopa ulkona, huomasin eilen!

   Delete
 9. Onpa kauniita hyasinttejä <3 Iloista sunnuntaita <3

  ReplyDelete
 10. Paras ja käytännöllisin vappuasu tnne pohjolan vappuihin..:)
  Upeita hyasinttejä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on :-D Muutama vuosi sitten muistan, kun sai vappupäivänä herätä lumivalkoiseen näkyyn!

   Delete
 11. Ihanat vappukukat! Hienoja värejä ja muhkeaa kukintaa! Ja tuo kiinanpionin, hyasintin ja helmililjan kombo on todellakin hehkuttamisen arvoinen. Minun kolme hyasinttiani näyttävät tekevän oikein muhkeat kukkanuput. Pitää ehkä syksyllä kokeilla istuttaa johonkin toiseenkin kohtaan hyasintteja, kun kerta nuo testikappaleet selvisivät noin hyvin märästä syksystä ja talvesta. Normaalitalvena varmaan talvehtimisessa ei ole ongelmaa. Täällä ei kyllä välttämättä ole niin kuivia kesiä kuin siellä, mutta jos niitä istuttaisi oikein lehtevien, tehokkaasti sateelta suojaavien kasvien juurelle? Alkoi ihan sormia taas syyhyttämään :D Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mihinköhän niitä kannattaisi siellä kokeilla... luulen, että sipulit kaipaavat myös kesäistä paahdetta, vaikka eivät enää silloin kasvussa olekaan. Joillakin sipuleilla on silti tällainen mieltymys, etenkin, jos ovat kotoisin Lähi-Idän vuoristoista niin kuin hyasintti. Mulla ne eivät puolivarjoisissa paikoissa niin viihdy, oli kuivaa tai ei. Sen sijaan tuossa talon eteläpuolen paahteessa ne näkyvät viihtyvän täydellisesti. Joten suosittelen mahdollisimaan aurinkoista paikkaa, toisin sanoen. Ja tuohan on lupaavaa, että nuppuja on tulossa!

   Delete
  2. Ahaa. Ehkä sitten kannattaa istuttaa niitä pääasiassa tuohon aurinkopenkin huipulle, missä nuo kolme koekaniinia nyt ovat: hiekkainen maa, rinnettä kahteen suuntaan ja aurinkoa aamusta iltaan. Kesän viihtymisestä ei kyllä ole kokemusta, kun istutin ne sinne vasta syksyllä :D Kevätkurjenmiekat ainakin ovat viihtyneet siinä hyvin kolme vuotta ja lisääntyneetkin. Talon eteläpäätyynkin niitä voisi ehkä kokeilla. Siihen on kyllä tuotu turvepitoista ostomultaa, jota ehkä pitäisi muidenkin kasvien hyvinvoinnin vuoksi parantaa hiekalla ja kompostilla.

   Delete
  3. Kannattaa vaan kokeilla! Ja on mulla jokunen puolivarjonkin hyasintti näköjään tulossa kukkaan. Viime syksynä en istuttanut uusia hyasintteja, joten nämä kaikki ovat asettuneet ainakin joksikin aikaa.
   Mullakaan ei ole mikään ihanteellinen maa tuossa, missä kasvaa esim. jo 10 vuotta kukkinut eka Top Hit. Siinä on aika tiivistä savea, ja silti se viihtyy. Joten ei sitä koskaan tiedä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!