Friday, 8 May 2020

Tulppaanien loistoa

En varmaan pysty miksikään sanoiksi pukemaan iloa siitä, että tulppaaneja ei tänä vuonna ole vielä syöty. Jos ei lasketa käyntejä ennen viimeisen aidanpätkän rakentamista ja portin uudelleen pystyttämistä, sillä silloin hävisivät kääpiötulppaanien nuput.
Muotopuutarhassakin vierailtiin ja lähes vaaksan mittaisiksi ehtineet lehdet syötiin, luulin, että nuputkin menivät siinä samassa, mutta ei. Ne olivat nämä 'Exotic Emperor' -tulitulppaanit, joiden lehdistä vierailu näkyy. Nuput eivät olleet vielä nousseet!
Kuvassa Emperorin seurana on tulppaaneista ehkä ihanin (mutta ehdoton valinta on mahdoton): tähtitulppaani 'Persian Pearl'. Vasemmalla on kevätkurjenmiekan lehtiä, ne kasvavat ihan älyttömiksi hujopeiksi kukinnan jälkeen – täysin suhteetonta kukkavarren mataluuteen nähden.

Auringonkilossa tähtitulppaanin kukat avautuvat. Persian Pearlin sävy on hieno, ei niin räikeä aniliini kuin joillakin lajikkeilla, vaan vähän tummempi ja hyvin hienostunut.

Se on hyvä väripari Exotic Emperorin hillitylle viileydelle. Olen istutellut Persian Pearlia vuosien saatossa jokaiseen muotopuutarhan neljästä penkistä, ja vaikka kaikki sipuleista eivät nouse enää uudestaan, on muotopuutarhaan jäänyt silti mukava muutaman tähtitulppaanin edustus.

Tuollakin niitä loistaa pari, kiinanpionin varsien ja hempeiden 'Apricot Passion' -hyasinttien takana.

Kauneimmillaan 'Persian Pearl' on sivulta päin ja vastavalossa hehkuen. Pienestä koostaan huolimatta ei mikään huomaamaton tyyppi.

Jokin aika sitten ihmettelin 'Exotic Emperor' -tulppaanin nuppujen määrää. Sitten ne seuraavan penkin kermaiset nuput avautuivat.

On tässä Exotic Emperoriakin, mutta tuo, joka nyt avautui, onkin ihana 'Sweetheart'! Sekin on tulitulppani ja se selittää aikaisuuden. Taustalla ihana kimara hyasintteja, 'Amethyst' ja 'Purple Sensation' sekaisin, tummempaa ja vaaleampaa purppuraa. Todella hyvä vastaväri haaleankeltaiselle Sweetheartille.
Ihastuin Sweetheartiin ensin Keukenhofissa, sitten Sametti Hortensian blogissa, ja vasta viime syksynä hommasin sitä omalle pihalle. Miksi tässä kesti, kun tämä on niin ihastuttava.

Jos tätä menoa jatkuu ja nuppuja ei syödä, näyttääkö puutarhani tänä keväänä tältä?

Jotakin pikku tulppaania kasvaa myös tässä penkissä, mutta en ole ihan varma, mitä. Se on tuolla niin keskellä, pitäisi tutkia lähempää sekä kukkaa että viimeisten kymmenen vuoden istutusmuistiinpanoja... Tästä puuttuu keltainen keskusta, joten 'Persian Pearl' tämä ei ole. Joskus tulee kyllä pussistakin eri lajiketta kuin piti, mutta olen myös istuttanut tähän penkkiin ainakin kolmea erilaista tämän tyyppistä tulppaania.
Heinämäinen kasvusto on laukkaa, jonka piti olla hietalaukka 'Hair', mutta olikin ihan vain tavallista hietalaukkaa. Se on levinnyt koko penkkiin, mutta sen sipulit ovat niin pikkuruisia, että en jaksa kaivaa niitä ylös, kun en usko niistä olevan haittaa muille kasveille. Saattavat nuo lehdet jopa suojata muita tulemasta syödyksi. Ehkä ne vähitellen taantuvat, kun muu kasvillisuus leviää, kunhan leviää. Tässä vaahteran katveessa on surkean kuivat paikat. Hyvä, että edes joku viihtyy.

Siinä penkissä alkavat kukkia matalat ja aikaiset 'White Prince' -tulppaanit. Ihanan hempeää yhdessä 'Delft Blue'- ja 'Top Hit' -hyasinttien kanssa.

Tämä on pieni mysteeri. Istutin tähän penkkiin syksyllä lisää 'Duc van Tol Rose' -tulppaaneja, sillä yksi sellainen on viihtynyt tässä jo kymmenisen vuotta. Mutta tämä on kyllä erittäin vähän "rose", vaikka niissä onkin vain häivähdys vaaleanpunaista. Ehkäpä väri joskus muuttuu, mutta on tämä tervetullut näinkin. Duc van Tol -tulppaanit ovat kiehtovia, sillä ne ovat ensimmäisten Hollannissa jalostettujen joukossa, osa lajikkeista 1600-luvulta.
Taustalla on toinen kasvi, joka tekee suhteettoman kokoiset lehdet kukkiin nähden (ensimmäinen oli se kevätkurjenmiekka ekassa kuvassa): myrkkylilja, joka kukkii syksyllä ja tekee lehdet seuraavana keväänä. Tuo jättikokoinen lehtiruusuke toivottavasti lupailee komeaa kukintaa syksyllä. Vaikka en muuten haluakaan syksyä ajatella, mutta joskus sekin on edessä.

Tässä toinen, joka terälehtien muodon perusteella on varmaan samaa 'Duc van Tol Rose' -sarjaa. Tämä on jostakin syystä aivan kääpiö, helmililjan korkuinen.

Auringossa tulppaanien kukkia poksahtelee auki ja muotopuutarhassa kuuluu surina, kun talon eteläseinä on täynnä kärpäsiä. Niitä on kerääntynyt myös ruukun etelän puolelle, aika hauskoja.
Vaahteran ensimmäiset kukat ovat avautuneet ja nekin ovat täynnä surinaa tyynenä päivänä, mutta tällä hetkellä puuskainen etelätuuli pitää pölyttäjät poissa.

Tämäkin täytynee raportoida. Sain syksyllä yllätyspaketin kukkasipuleita ja googletin, mitä ne ovat ja istutin sen mukaan. Susiruma tulitulppaani 'Juan' oli pakko tunkea mahdollisimman kauas talosta, jotta en vain näe sitä mistään ikkunasta. Voi hitsi, nyt se pilaa koko ihanan visioni koivikosta keltaisine kevätkukkineen! Täytyy ne kaivaa tuolta takaisin ylös, varmaan jo tänään, ja laittaa vaikka ruukkuun johonkin.

Toinen, josta en niin piittaa, on lummetulppaani 'Johann Strauss'. Raidalliset lehdet aiheuttavat allergisen reaktion, ja lummetulppaanin avautuneen kukan muoto ei silmää hivele. Nupulla ne ovat ihan söpöjä.

Johann Straussit ovat kukkineet jo pari viikkoa, en vain ole ehtinyt raportoida niistäkään. Tai sitten en vain ole riittävän innostunut niistä.

Ne kasvavat ruusutarhassa kasvimaan kupeessa, karhunvattukartioiden luona. Raivasin ruusutarhaa hieman lisää, kun istuttelin sinne kaikenlaista, mm. kameliajasmikkeen edellisen tilalle. Se kitui toisella kasvupaikalla ja kun vuosi sitten siirsin sen tähän, se heitti lopullisesti veivinsä.
Ihastuin jasmikkeen ja ruusun yhteiskuvaan jossakin ruotsalaislehdessä niin, että se yhdistelmä oli pakko saada omalle pihalle.

Myös tontin länsireunalla kukkii tulppaaneja ennennäkemätön määrä eli ainakin seitsemän. Ihmeellistä, että noita ei vieläkään ole syöty, tämä on ensimmäinen kevät, kun ne kukkivat kaikki.
Ihanan aikainen raitatulppaani 'Quebec' kukkii hempeän sävyisenä vuokko-esikkopenkin alaosassa. Tämän lajikkeen lehdet eivät ole vahvasti raidalliset, lisäksi värisävy on täydellinen tänne, edessä on nimittäin ruskopenkki täynnä kaikenlaista keltaista ja oranssia. Tuomipihlajien kuparisen sävyiset puhkeavat lehdetkin sointuvat tähän tulppaaniin kauniisti.

Quebecin kauneutta lähempää. Ihan justiin alkavat avautua ensimmäiset valkonarsissit!


Hietalaukka – Allium vineale
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kameliajasmike – Philadelphus × virginalis
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Lummetulppaani – Tulipa Kaufmanniana-Ryhmä
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

37 comments :

 1. Ihanasti kukkii! Nauratti tuo susiruma Juan :). Itselläni oli viime kesänä vaikeuksia hyväksyä tulppaani Irene Parrotin ulkonäköä. Tänä vuonna se ei onneksi enää näytä nousevan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, mulla oli varmaan sitä samaa Irene Parrotia. Ei ollut ollenkaan kuvan kaltainen, vaan aivan liian punainen! Toivottavasti ei kuki tänä vuonna. Taisin syksyllä istuttaa sitä aitoa Princess Irenea, toivottavasti se on se ihana oranssi.
   Arvaas mitä, nostin tänään susirumat Juanit kauniiseen vihreään ruukkuun, ja nostin kasvimaan reunalle, jossa ne näyttävät oikein kivoilta! Kaikelle on tosiaan paikkansa.

   Delete
 2. Joo ei olisi 'Juan' minunkaan suosikkeja. Ruukussa parempi kuin koivikossa. Ja voihan ne laittaa aidan väärälle puolelle lounastarjoiluksi :D Sain ensi kertaa tähtitulppaani kukkimaan uudestaan, yleensä ovat olleet yhden kevään ilo, nyt löytyi hyvä paikka, rutikuiva ja hiekkainen rinne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, lounasta :-D Oikeastaan Juan on nyt ihan jees kasvimaalla salvianvihreässä ruukussa, joka vähän toppuuttelee kukkien räikeyttä. Kasvimaalla kun on kiveyksenä myös tiiliä, niin niiden väri komppaa noita kukkia. Ihme ja kumma, nyt tykkään niistä. Mutta lisää en niitä silti hankkisi :-D
   Ihanaa, että sait tähtitulppaanit viihtymään! On kiinnostavaa, että jotkut niistä saattavat asettua asumaan, mutta kaikki ei, ja ihan lähekkäin ovat. Mikä sen valinnan sitten aiheuttaa. Kesäinen kuivuus on varmasti hyvä.

   Delete
 3. Die Tulpenzeit ist immer wieder wunderbar mit ihren vielen Farben und Blütenformen.
  Hier ist sie leider schon vorbei.
  Schön, dass ich deine wunderbaren Tulpen anschauen kann.
  Viele Grüße
  Anette

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Anette, I'm sure your tulip season is soon over, being so much farther south. Tulips and hyacinths make great colour combinations.
   Take care
   Saila

   Delete
 4. Onpa kauniin näköistä, kun tulppaaneja nousee siellä täällä nurmikon seasta. On varmasti valtava oli päästä näkemään sipulikukkansa kukkaan asti kehittyneinä. Meikä niin kehui, että jänikset ovat jättäneet krookukseni rauhaan; heti oli seuraavana aamuna parturoitu koko nippu uusia d'Arceja!

  ReplyDelete
 5. Replies
  1. Tämä kevät on aivan mahtava, aitaprojekti kannatti. Tosin joka aamu jännään, sillä kyllähän peurat tänne tosissaan halutessaan yhä pääsevät. Mutta eivät ole käyneet. Voi itku, kun krookuksiasi meni iso nippu. Sehän noissa pupeltajissa on pahinta, että tuhoavat isot lämpäreet kerralla.

   Delete
 6. Åhh, ihan tulpsuaika alkanut siellä! Kauniita yksilöitä. Mulla tuo sama dilemma, että osa tulppaaneista on vaan rumia ja just ne tietenkin kukkivat vuodesta toiseen...Oliko se quebec kamala minkä sait multa? Se oli vaan niin ihanan aikainen..Ihastuttava Duc Van Tol, mutta eikös tuo ole Duc Van Tol white muuten? Ihana sekin. Siis voi mikä ilonpäivä lukea, ettei tulppaaneja ole syöty siellä, mitä oikein on tapahtunut???Niin kaunis tuo sammaloitunut kivimuuri, iso patsas ja narsissit yhdessä, wow.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Quebec on sinulta, mutta se on tosi kaunis juuri tuossa! Tänään kuvasin sitä raunioyrtin punaisten nuppujen kanssa, nekin mätsäävät tulppaaneihin ihanasti.
   Tänä aamuna kirkkaassa auringonpaisteessa huomasin noissa Duc van Toleissa ihan haileaa vaaleanpunerrusta terälehtien kärjissä. Ovat ne sittenkin oikeita. Ehkä vasta-auenneessa kukassa ei ole vielä väri ihan kehittynyt.
   Sain tontin viimeisenkin pätkän viimein aidattua maaliskuussa ja eron huomaa selvästi. Peurat pääsevät kyllä yhä tänne, jos ihan tosissaan haluavat, mutta helppoa se ei ole eivätkä ole vielä jaksaneet yrittää.

   Delete
 7. Huoh, kaunista! Meillä on kaniiniongelma niin paha, että tulppaanit vain häviävät :( täytynee keskittyä narsisseihin, ne eivät maistu. Mutta oi miksi minusta susiruma "joulunpunainen" tulpaani säästyy?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanit ovat todella ikäviä! Narsissit ovat kyllä kiitollisia, kun niitä ei yleensä kukaan tuhoa.
   En vain raaski heivata menemään mitään elävää. Ruukussa nuo susirumat ovat ihan jees paikassa, jossa ei ole juuri muita kukkia.

   Delete
 8. Upeaa että saat nähdä noin paljon tulpaaneja kukassa omassa puutarhassasi!
  Meilläkin ensimmäiset kukkivat, lummetulppaanit lämpimällä takapihalla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on aivan tajuttoman ihanaa! Tänäkin aamuna on vielä kaikki tallella. Joka aamu katson ikkunoista, miltei lasken tulppaanit.
   Ihanaa, sielläkin on tulppaanikausi!

   Delete
 9. Ihanaa, että tulppaanisi ovat säästyneet hampailta. Voiko tulppaani olla susiruma :)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen melko kranttu kukkien suhteen, minusta aika monikin kukka on susiruma :-D Nuorempana olin sitä mieltä, että tulppaanit ovat liian pönäköitä, mutta olen hieman muuttanut mieltäni niiden suhteen. Silti, edelleen lemppareita ovat sirot tähti-, kääpiö- ja metsätulppaanit.

   Delete
 10. Voi miten kaunista kukintaa. Siellä on kukinta pidemmällä kuin täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä taitaa olla yö- ja päivälämpötilan vaihtelu pienempää kuin siellä. Ei nouse päivisin niin korkealle, mutta eipähän ole pakkastakaan enää miltei ollenkaan öisin.

   Delete
 11. Kyllä tuosta ihan kansikuvakamaa tulee!

  ReplyDelete
 12. Niin mahdottoman kaunista! Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinne! Toukokuu on mahdottoman kaunis.

   Delete
 13. Jo on aikakin sinun päästä nauttimaan kukkien runsaudesta, ilman että joku käy ne popsimassa. Mikähän saa nuo "susirumat" kukat kestämään vuodesta toiseen. Minulla on siellä täällä muutama vuosia vanha punainen tulppu, jotka ovat ihan hassun näköisiä noustessaan ylhäisessä yksinäisyydessään omilla paikoillaan. Kuin jonkinlaisia stop-merkkejä. Minun puolestani saavat olla, sillä muiden kasvien joukosta ylös kaivamisessa on omat haasteensa.
  Persian Pearl on ehdoton suosikkini pienistä tulppaaneista. Olen laittanut sitä joka syksy useampaan paikkaan. Kaikki ei tietenkään vuodesta toiseen nouse, mutta yllättävän runsaina ne tänä keväänä kukkivat. Olisiko nimetön pikkutulppusi Little Beauty? Se muistuttaa Persian Pearlia ulkoväritykseltään, mutta sisällä on valkoista ja vähän sinistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on ihanaa! Joka aamu katson jännityksellä, ovatko kukat tallella, sillä peurat pääsisivät, jos oikein todella haluaisivat. Tälläkin hetkellä katson ikkunasta, kun kuuden peuran lauma on tuossa parinsadan metrin päässä niityllä. Vappuna ystävien pihalla kuuntelimme (ja osin lauloimmekin) 70-luvun maailmanpelastuslauluja, ja sinä iltana ei sillä pihalla näkynyt yhtään valkohäntäpeuraa tai metsäkaurista, vaikka siellä hengailee niitä joka päivä. Illalla kotiin palatessani huomasin ison lauman minun päässä kylää. Pitäisi siis hankkia ulkokaiuttimet, sillä paatosmusa selvästi ajaa ne kauemmas.
   Susirumat sinnikkäät kukat ovat kyllä jännä juttu. Toivon, että nämä eivät ole niin sinnikkäitä, tai ehkä voin istuttaa ne punaiseen penkkiin, siellä ne pistäisivät silmään vähiten. Tuolta koivikosta ne oli helppo kaivaa ylös ja ruukkuun, kun ympärillä ei ollut istutuksia.
   Ihana kuulla, että Persian Pearl sieltä nousee runsaana! Little Beauty on hieman erilainen kuin tämä, tällä ei ole sitä sinistä keskusta ja sitä ympäröivää vaaleaa kehää. Ne ovatkin kohta tulossa kukkaan viereisessä penkissä. Tuo voisi olla Violacea Black Base, mutta tuo on sellaiseksikin miltei liian yksivärinen, keskustassa ei kai näy tummaakaan. Tai äh, pitää kyllä kömpiä tuonne penkkiin tutkimaan! Sillä haluan tietää, nämä tyypit kun kukkivat vuodesta toiseen.

   Delete
  2. Mitähän naapurit sanoisivat, jos laittaisin kaiuttimet pihalle soittamaan 70-luvun vappumusiikkia? Toisaalta vastapäiset naapuritkin ovat kyllästyneet peuroihin. Isäntä uhkasi laittaa peurat lihoiksi ja lupasin lähteä kimppaan, vaikka minusta ei ampujaksi ja teurastajaksi olisi. Ehkä siis soitan kovalla volyymilla "Eespäin, eespäin, tiellä taistojen...".

   Heti "julkaise-nappulaa" painettuani tajusin, että sinun kaltaisellesi kasviasiantuntijalle ei kannata omia puutteellisia tunnistusideoita esittää. Näissä puutarhajutuissa tuppaa kuitenkin järjenkäyttö unohtumaan ja innostus valtaa niin mielen kuin sormet näppäimistöllä. Minulle on tärkeää tietää kasvieni nimet. Olen iloinen, että Saaripalstalta löytyy usein asiaan kuin asiaan apu.

   Delete
  3. Höh, no kyllä kannattaa! En tunne laisinkaan kaikkia kasveja, mitä enemmän tietoa tulee, sitä vähemmän tajuaa tietävänsä pätee tähänkin. Vähän väliä blogeista tulee uusia asioita eteen. Ja uudet ehdotukset poikivat joskus ihan uusia tutkintalinjoja ;-)
   Chilen vapautuslaulut tuntuivat tehoavan hyvin myös, niitäkin kannattaa kokeilla :-D
   Hyvää äitienpäivää!

   Delete
  4. Victor Jaraa siis "levylautaselle".

   Delete
  5. Joo :-D Agit Prop tuntui toimivan erityisen hyvin, myös.

   Delete
 14. Ihana, siellä on jo tulppaaniaika! Ja vielä ihanampaa on se, etteivät nelijalkaiset ruohonleikkurit ole päässeet parturoimaan niitä holtittomasti. 'Exotic Emperor' ja 'Persian Pearl' sopivat kauniisti yhteen. Susiruma tulppu! :D Sanoisin, että oma kelta-punaraitainen sirkustelttatulppaanini on vielä kamalamman näköinen kuin tuo. Sen myönnän, että ei 'Juan' sinun visioosi keltaisena kukkivasta koivikosta käy yhtään sen paremmin kuin sirkusteltta pastelliunelmaani. Mutta 'Quebec' sopisi, se on suloinen. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruohonleikkurit saisivat kyllä tulla ruohoa leikkaamaan, mutta kun ne eivät ikinä hoida sitä... Nurmi on jo korkea ja voikukkia jo siellä täällä kukassa, ärh. Paras puutarhakausi on jo ohi, nimittäin se ihana kevään aika, kun ruohoa ei vielä tarvitse leikata.
   Hahaa, sirkusteltta pastelliunelmassa :-D No juu ei.
   Kiitos, hyvää äitienpäivää sinulle!

   Delete
 15. Ihanaa, että saat vihdoin nauttia myös tulppaanien kukinnasta. Olet sen ansainnut!

  Susirumia tulppaaneja on olemassa, kuten muitakin vähemmän kauniita. Niiden istuttaminen onkin joskus haastavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan laulattavan ihanaa! Toki tulppaanit voivat hävitä minä tahansa yönä, mutta se on näitä puutarhuroinnin riskejä. Toistaiseksi aidasta ei ole tultu läpi, yli tai ali.
   Susirumillekin löytyy paikkansa, ainakin isolta pihalta. Miksen tajunnut alun perin pistää niitä ruukkuun, joka voidaan nostaa johonkin vähiten häiritsevään paikkaan, en tajua.

   Delete
 16. Mahtavaa, että saat vihdoin nauttia tulppaanin kukinnasta! Toivottavasti aitasi pitää pedot myös jatkossakin poissa, jotta me muutkin saamme nauttia kukkaloistosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin! Hyvää kissamammanpäivää ♥

   Delete
 17. Wautsi mitä kukintaa! Ja torellaki, mitä kaikkia meilton jääny näkemätä peurojen takia!!!!! Toivon hartahasti, että aita pitää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :-D Niin toivotaan täälläkin. Tänäkin aamuna sai herätä ihanaan onneen: tulppaanit tallella!
   Hyvää äitienpäivää!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!