Tuesday, 26 May 2020

Pionivärejä

Juhannuspioni, joka alkoi raottaa nuppuaan kuukausi sitten, ei ole sen koommin miettinyt kukan avaamista ennen kuin nyt. Kuukausi sitten tuo isoin nuppu oli samassa vaiheessa kuin siitä vasemmalle oleva. Olisikohan tämä nupun avautumisen hitausennätys.

Pionien paras anti on minusta niiden keväinen väritys. Ehkä nyt ei ole sopiva paikka tunnustaa, että pioni ei kuulu lempikukkiini, kun ne ovat niin monen lemppareita. Ovathan ne näyttäviä, mutta makuuni jotenkin... liian isoja. Ja liian usein räikeän pinkkejä. Sydämeni vievät hentoiset varjohiipat ja vaikkapa ihana nappiniittyleinikki, josta viimein onnistuin löytämään uuden taimen pari vuotta sitten hävinneen tilalle. Se saa minut hykertelemään.
Tämä on muotopuutarhan 'Bowl of Beauty', jota jaoin vuosikausia sitten naapurille. Se oli virhe, sillä se ensinnäkin kuoli parissa vuodessa naapurin savimaassa, ja sitten tämä omani on kitunut siitä pitäen eli viitisen vuotta. Onneksi se on elossa kumminkin. Juurakko hajosi sen verran, että näitä on minullakin nyt kaksi, mutta tämä on niistä isompi. En koskaan enää jaa pionia.
Vieressä on uusi tulppaanituttavuus, syksyllä istutettu 'Holland Beauty'. Tästä tulee kuvahaulla niin monen sävyisiä kukkia, etten tiennyt, mitä odottaa. Tämähän on aivan huippukaunis! Hieno murrettu ja pehmeä sävy, joka sointuu pioninvarteen täydellisesti.

Onneksi muotopuutarhassa kasvaa Bowl of Beautyn kanssa lähes identtinen 'Wladyslawa' ja se on lohduttanut minua kaikki nämä vuodet. Tuolla se on 'Ballade' -tulppaanien takana ja meinaa kukkia taas hyvin. Etualalla on vanha tuttu kreikantulppaani: todella luotettava, kukkivat vuodesta toiseen tässä jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Muuten penkki olisi ihan vihreä vain, mutta pionin ruskeat varret tuovat siihen hyvää vaihtelua. Lisäksi ne sointuvat hyasintteihin ja tulppaaneihin yleensä loistavasti.

Yksi huippuihana ja hienostuneen värinen pioni on silkkipioni, joka kasvaa Rohanissa ja tuo sinne juuri tarvittavaa kohtalokkaan tummaa väriä näin keväisin.
Sen takana näkyy tummaa tulppaania, niitä on tullut istutettua tähän paljonkin, mutta peurojen takia en ole melkein mitään niistä kukassa nähnyt. Tuo voi hyvin olla myös viime syksynä istutettu 'Queen of Night'. Tosin olen sitä samaa aiemminkin istuttanut.

Täydellinen väri!

Silkkipioni on kasvanut tässä muutaman vuoden ja rehevöitynyt ihan hurjasti. Ei mikään edullinen hankinta, mutta joka euron väärti. Se on aikainen kukkija.

Jatketaan kasvimaan toiselle puolelle, sielläkin on uusia tulppaaneja. Nämä hempeydet ovat lajiketta 'Rosalie', joka on täydellistäkin täydellisempi tämän tummalehtisen kirsikkaluumun ja pionin väliin hieman villille mininiitylle.

Tämän päivän lämmössä 'Rosalie' alkoi avautua. Pioni on ystävältä saatu, peräisin vanhasta pihasta ja lajike tai tarkempi laatu ei ole tiedossa.

Mennäänkö sitten pihan toiseen päähän aivan erilaiseen värimaailmaan? Villissä punaisessa penkissä rehottaa metsätyräkki 'Chameleon' kuin viimeistä päivää, kovin paljon en ole sitä kitkenyt, kun väri on niin herkku tummanruskea. Tummat pionit kohoavat tyräkkikasvustosta kuin ukkospilvet. Mahtavan dramaattinen tunnelma.
Tarkkasilmäinen erottaa tästäkin kuvasta tulppaaneja.
Alkaako nyt valjeta, miksi edelleen hykertelen onnesta, vaikka peura söikin lähes kaikki Estella Rijnveldit?

Tämä on istutustietojen mukaan lajiketta 'King's Orange', mutta en löydä sennimistä tulppaania mistään virallisista rekistereistä. 'Orange King' löytyy ja se taitaa olla ihan samannäköinen. Oli kumpi oli, tämä on aivan huippuihanan värinen. Jotenkin mattapintainen ja tästä tulee ihan mieleen punamultamaali. Sävy sopii tähän täydellisen hyvin ja on niin mahtavaa, että näitäkään ei ole syöty! Mitään verkkosuojausta näillä ei ole.

Loppuun vielä vuokko-esikkopuutarhan 'Eskimo Pie' – pioni, jonka ostin lähinnä hassun nimen takia, mutta siksikin, että kukka on kuin polkkakarkki.
Tuo ruskeanpunainen väri on täydellinen raunioyrtin kanssa, sillä sen nupulla olevat kukat ovat aivan saman sävyisiä. Yllä vielä rusotuomipihlaja toistamassa ruskeaa, sekin valkoisia kukkia täynnä, ja kokonaisuuden täydentää valkonarsissi. Tällaiset pienet onnistuneet jutut saavat ihmisen niin onnelliseksi!
Kunpa pioneissa pysyisi nämä makeat versovärit koko kesän, eivätkä ne röpsähtäisi niin ruokottomiksi syksyä kohden.

Loppuun ilonaihe: sain ystävältä seljakämmeköitä; nyt kun tonttini on aidattu peuroilta, on niillä joitakin mahdollisuuksia täällä. Nämä ovat samalta saarelta peräisin, mutta ystävä asuu entisen kalkkilouhoksen lähellä ja täällä minun päässäni saarta ei liene yhtä kalkkiset olot. Täytyy yrittää miettiä, missä aarteet viihtyisivät.

Iloa viikkoosi!


Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Raunioyrtti – Symphytum
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Seljakämmekkä – Dactylorhiza sambucina
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana

18 comments :

 1. Voi miten erilaisessa maailmassa eletään! Minä vasta kurkistelen pioneita mitkä ovatkaan talvesta selvinneet ja sinulla jo kukkii ja isoilla nupuilla. No, koittaa se kukinta vielä täälläkin kunhan malttaa odottaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän ne, ja kohta koko muu maa menee saariston edelle, kun ei täällä mitään helteitä ole, meri on hyytävä.
   Juhannus- ja silkkipioni ovat hyvin aikaisia. Silkkipioni oli kukassa huhtikuussa Hollannissa, missä näin sen ensimmäistä kertaa. Juhannuspioni aloittaa aina kukinnan toukokuun puolella.
   Pihassasi on varmasti kaikkea muuta ihanaa nyt nupulla ja kukassa!

   Delete
 2. Mitä aarteita taas kerran. Mahtava silkkipionikasvusto, todellakin hintansa väärti jos kasvaa ja kukkii noin hienosti. Monet pionit ovat kauniita kasvuvaiheessa kuten kartanopioni. Ja isot kerrannaiset pionit ovat monesti täysin överit mutta ah niin ihanat :)
  Toivottavasti seljakämmekät viihtyvät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Silkkipionin kukatkin ovat aivan ihanan väriset, hailean vaaleanpunertavat, ja yksinkertaiset tietysti, mikä taitaa mulla olla pionista tykkäämisen kriteeri.

   Delete
 3. Rakastan tuota tummaa väriä, joka on noissa pioneissa ja tuossa tulppaanissa♥

  ReplyDelete
 4. Vau, sullahan kukkii vaikka kuinka paljon tulppaaneja! Ja mitä ihania värejä!
  Kävin googlaamassa silkkipionin ja se on niin ihana, että laitoin sen heti ostettavien listalle;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on todella hyvä tulppaanivuosi, ja toivottavasti ensimmäinen monesta. Nyt, kun aita on valmis, on sitä helppo korottaa paikoista, joista tuhoojat vielä loikkivat yli.
   Silkkipioni on todella ihana. Olisi se sittenkin, jos se kukkisi samaan aikaan kuin kaikki muutkin, mutta kun se kukkii kuukautta aiemmin!

   Delete
 5. Sinulla on sitten upea piha ja siellä kasvaa vaikka mitä! Joka kerta tulee vastaan joku uusi kasvi, josta en ole kuullutkaan:) Pionit on ihan minun lemppareita, niissä on niin upea kukka. On vaan harmi että se kukinta kestää niin kovin lyhyen aikaa. Yhtenä kesänä oltiin nimittäin reissussa ja olivat sillä aikaa kukkineet niin että oikeastaan pääsin näkemään vain lakastuneet kukat:) Tuohon silkkipioniin täytyykin lähemmin tutustua kun käy puutarhaostoksilla:) Aurinkoista päivää♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pionit ovat tosiaan viikossa ohi, paitsi jos hankkii näitä aikaisemmin kukkivia. Myöhemmin kukkivia ei kai sitten taida ollakaan. Todella harmi tulla kotiin lakastuneiden pionien tervetulotoivotukseen.
   Kiitos, samoin!

   Delete
 6. Silkkipionisi on kasvattanut muhkean puskan. Sillä on niin kaunis nimikin.
  Enemmän olisin hämmästynyt, jos olisit sanonut rakastavasi lautasen kokoisia kerrottuja pioneja ja haluavasi niitä 10 metriä pitkän ja tarkkaan rajatun ryhmän heti talon sisäänkäynnin viereen.
  Tumma tulppaani on todella upea. Olkoon Queen of Night tai mikä tahansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, mistä nimi on tullut, mutta kukissa on silkkimäisyyttä, sellaista haileaa liukuvaa väriä kuin vesivärimaalauksessa tai silkkihuivissa.
   Kommenttisi sai minut ihan makeaan nauruun! Taidat tuntea makuni aika hyvin :-)

   Delete
 7. Mäkin olen just ihastellut pionien keväisiä versoja, niitä tummia. Ne tosiaan antavat melkein kukintaa pidemmäksi ajaksi väriä kukkapenkkiin. Yksi oikein tumma on kultatyräkin takana ja ne sopivat niin hyvin nyt väreiltään yhteen. Kaikkein aikaisimmat pionit on mullekin suosikkeja:).
  Onneksi sinun puutarhasi on sen verran iso, että peurat eivät nyt päässeet kaikkea syömään! Ne ovat kyllä tosi raivostuttavia. Aita pitää varmaan ainakin sitten kesemmällä vasat ulkopuolella, etteivät emot pääse opettamaan niitä tulemaan syömään sun kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pionit ovat hyvin koristeellisia ennen kukintaa ja sen aikanakin, mutta jotenkin syyskesällä niiden tilalle pitäisi saada muuta, eivät ole mikään silmänilo.
   Onneksi peurat eivät hoksanneet, että toisestakin suunnasta löytyy syötävää, mikä on todellinen ihme. Sain parikymmentä metriä matalampaa jäykkää verkkoaitaa keväällä, viritin sen pitkälle matkalle aidan eteen, siitä eivät enää pääse pienetkään ali.

   Delete
  2. Joo, tosiaan varsinkin kiinanpionit menee ihan ränsistyneeksi jo elokuun lopulla usein, ja sen jälkeenhän on vielä ainakin kaksi kuukautta puutarha-aikaa tai hyvässä lykyssä marraskuulle asti. Onneksi on astereita ja myrkkiksiä syksyksi:). Tuo pionienkin ränsistyminen on pitänyt nähdä itse, ei siitä ole missään kirjoissa.

   Delete
  3. Ei varmaan ole, paitsi voisin kuvitella suorasuisen Christopher Lloydin siitä maininneen jossakin kirjoistaan, olisi ihan hänen tapaistaan :-D Tosin onhan se hyvä, että ränsistyy vasta silloin, moni iso laukka kun kellastuttaa lehtensä jo ennen kukintaa, katselen sellaisia parhaillaan - niissä on isot, näyttävät (silmiinpistävät siis) lehdet.

   Delete
 8. Uijui, silkkipioni on hieno jo ennen kukintaa ja (googlauksen jälkeen) kukinnan kanssa. Aivan ihastuttava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli must-have-pioni. Muita ei olekaan, tai kaukasianpionista kyllä vielä haaveilen. Ja jos joskus näkee jonkun oikein ihanan, niin sitten tulee taas tarve :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!