Sunday, 24 May 2020

Kaik sekasi

Laitoin riippukeinun muotopuutarhaan, ei voi sanoa jo, sillä tämä saattaa olla kaikkien aikojen myöhäisin ajankohta. Tähän asti ei ole voinut kuvitella tarkenevansa muuten kuin kuuluisissa sinisissä untuvahousuissa.
Toukokuu alkaa olla lopussa, mihin tämä on taas vilistänyt! Hirveästi hommaa, enkä ole ehtinyt kuin aloittaa paria pikku asiaa, kun kuukausi loppuu jo.

Muotopuutarhassa on kaik sekasi -meno, kuten Suvikummun Marjalta kerran saamani ihana mehu, jossa oli montaa marjaa. Nyt kukkii kaikki, vanhat ja uudet tulppaanit. Kukkii myös 'Little Beauty' juuri tässä penkissä, josta vastikään sanoin, että en ole niitä tässä ikinä nähnyt, vaikka puutarhapäiväkirjan mukaan olen istuttanut. Niitä kukkii tässä penkissä kahdessakin kohtaa!

Tätä yhdistelmää olen ihastellut jo parinakin keväänä: aikainen pioni 'Elizabeth Cahn' ja 'Ballade' -liljatulppaani; hyvät sävyt yhdessä. Taustalla 'Top Hit' -hyasintti.

Tässä penkissä on värien puolesta rauhallinen meno. Hyasinttien ('Top Hit', Delft Blue' ja 'Pink Pearl') vierellä 'White Prince' -tulppaaneja, matalia ja aikaisia.

Jopa parjaamani Pink Pearlin liian räikeä pinkin sävy on tasoittunut iän myötä vanhan roosan suuntaan, näin tämä on oikein kaunis. Vedän sanani takaisin.

Mutta sitten on tämä viereinen penkki. Voi hyvät hyssykät. Täällä kukkii ihan kaikki, mitä olen reilun kymmenen vuoden aikana istuttanut, enkä ollut alussa miettinyt väriteemoja. Tässä on 'Ballade', 'Exotic Emperor', 'Sweetheart', 'Little Beauty', 'Duc van Tol Rose' ja muutakin.

'Sweetheart' ja 'Exotic Emperor' ovat lyöttäytyneet yhteen. Punainen on aivan ihana, mutta ihan väärää väriä tänne. En silti voi niitä siirtää, sillä ne ovat viihtyneet tässä jo yli kymmenen vuotta. Leskuva papukaijatulppaani on puutarhamessuilta saatu, kun osastoja purettiin, se voi olla vaikkapa 'Rococo'.

Ja sitten on 'Van Eijk', joka on jotenkin oudon värinen. Se on periaatteessa hempeän lohenpunainen, mutta käytännössä ihmeen räikeä. Se pistää silmään aina. Sekin on kumminkin elänyt tässä niin kauan, että eläköön jatkossakin. Edessä on ihana 'Duc van Tol Rose'.

Moni raportoi kukkivista kylmänkukista, minulla ne eivät vielä kuki eikä tämä muotopuutarhan yksilö ehkä meinaakaan, nuppuja ei näy.
Duc van Tolista vasemmalle on syreenitulppaani 'Lilac Wonder', toistaiseksi se ei ole ikinä kukkinut mitenkään hyvin, mutta nyt siinä on pari nuppua. Tosin normaalista keväästä olen joutunut viettämään jopa puolet poissa kotoa töiden takia, joten enpä ole tähän asti vielä kertaakaan saanut seurata kevään etenemistä puutarhassani näin intensiivisesti. Ehkä syreenitulppaani on aiemmin kukkinut poissa ollessani. Kuten kuvasta näkyy, lehtiä se kyllä tekee; nuo kaikki vaaleanvihreät kiiltävät.

Ihastuttava pieni 'Little Beauty' viihtyy tässä muotopuutarhan kuivimmassa kulmapenkissä erinomaisesti ja tekee alati laajenevia tuppaita monessakin kohtaa.

Kurkistus kukkien sisään palkitsee. Mikä näky! Tämä on sairaan hieno.

Kolmannessa penkissä on tyylikäs tunnelma, sillä siellä kukkii sattumalta lähes pelkästään valkoisia kukkia. Taustalla näkyvät seuraavan penkin punaiset, ne ovat huippuhienon värisiä auringossa. Ehkä punaista papukaijaa pitäisi kumminkin hankkia lisää!

Mutta niin, tässä viileän tyylikäs valkoinen penkki (plus siniset helmililjat). 'Exotic Emperor' ja puhtaanvalkoinen hyasintti 'Carnegie'.
Heinänkorsimaiset ovat kevätkurjenmiekkojen lehtiä. Tulin aiemminkin maininneeksi, että on hassua, kun nilkan korkeudella kukkiva kukka tuottaa polvenkorkuiset lehdet!

Neljännessä penkissä on myös Balladea, olen näköjään istuttanut tätä kolmeen penkkiin neljästä. Se on hyvä, sillä nämä ovat kauniita ja tuovat vähän yhtenäisyyttä. Taustallakin häämöttää pari Balladea ja niiden välissä 'Van Eijk', jonka outo oranssiin vivahtava sävy erottuu.

Lisää tulppaaneja odotettavissa, kun mm. 'Peppermintstick' poksahtaa urakalla auki.
Jos poksahtaa – pihallani on vieraillut peura syömässä itäpään tulppaanit. Mutta siitä joskus toiste. Nyt aurinkoista sunnuntaita!


Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Kylmänkukka – Pulsatilla
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri

20 comments :

 1. Ihanasti tulppaaneja ja muita kukkivia, minulla ei kuki kuin helmililjat ja kukkimaan alkavat tulppaanit aloittelevat. Niin no tietysti pörriäisten suosikki täplä-imikkä, jota on kahdessakin paikassa. Eilen oli ihanan lämmintä reisussa, tänään on pilvistä, ulkona en ole vielä käynyt...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tänäänkään silti enää niin viileältä tunnu, kun on tottunut noihin lähes-pakkaslämpötiloihin, joita kuun alkupuoli oli. Ihanasti kaikki kukkii nyt!

   Delete
 2. Melkoinen määrä kaikkea hienoa kukassa 😍

  ReplyDelete
 3. Ei haittaa vaikka kaik on ihan sekaisin..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se periaatteessa, mutta silti kumminkin ;-) Olen ehtinyt keksiä muotopuutarhaan niin hyvin sopivan pastelliteeman ja tää nyt ei ihan ole sitä :-D

   Delete
 4. Ihana tuo hyvät hyssykät - tokaisu. Niin samaistun tuohon. Minulla oli joskus sellainen värikimara vierekkäin kasveista, että oikeasti tuntui, että en juuri edes pysty värikimaraa katsomaankaan. Taiteilijaystäväni sen sijaan ihastui, koska pitää olla jotain joka rikkoo harmonian ja tuo elävyyttä. Luonnossahan sellainen elävyys vaan kuuluu asiaan. Minäkään en raaski usein siirtää niitä kasveja, jotka viihtyvät hyvin omilla paikoillaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikähän siinä on, kun muiden pihoissa väri-ilottelu on aivan ihanaa, mutta omassa pihassa on aina joku visio, johon se ei sovikaan?
   Niin moni kasvi on heittänyt veivinsä, kun olen siirtänyt, joten en paljon enää uskalla. Etenkään tulppaaneja, kun en edes tiedä, mihin siirtäisin. Ne eivät ole aina helppoja saada viihtymään, joten olkoot tuossa kevätilona.

   Delete
 5. Toivottavasti et saa "väripäänsärkyä", kuten eräs ystäväni sopimattomista yhdistelmistä. Tänä keväänä tuntuu, kuin moni aiempina vuosina piilossa pysyneet tulputkin olisivat nousseet. Näkymien seesteisyyden takaamiseksi värisuunnitelmat olisi pitänyt laatia vuosia sitten ja pysytellä niissä. Entä, jos mieli muuttuu? Jos alkaa inhota pinkkiä ja sen värisiä tulppuja löytyy kymmenittäin joka penkistä. Huh, menipä monimutkaiseksi pohdinnaksi. Tykkään sinun puutarhasi näkymistä. Ja Exotic Emperor tyylikkäänä tulppuna jotenkin sitoo värit yhteen.
  Viikonloppu on ollut säiden puolesta kerrassaan upea. Jatkukoon samanlaisena tai parantukoon. Ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Susiruman Juan-tulppaanin ehdin jo nimetä migreenitulppaaniksi, mutta peura tuli ja söi sen - siitä en ollut niin vihainen, mutta söi se muutakin. Sitten viritin hirmuisen verkkohässäkän muotopuutarhan ympärille ja toivon, että sinne ei päästä popsimaan.
   Viime keväänäkin nousi paljon vanhoja tulppaaneja, mutta sitäkin edelsi rutikuiva kesä. Luulen, että nämä kesät vaikuttavat suotuisasti. Näköjään talvella ei ole ollut niin suurta merkitystä. Paitsi märemmässä paikassa: ruskopenkki on huonommassa hapessa tulppaanien suhteen, siihen valuu vesi ylärinteestä eli se oli koko viime talven ajan märkä.
   Mutta onneksi nyt on toukokuu, jolloin kaikki on ihanasti!
   Hyvin haastat tuota väriproblematiikkaa. Mieli tosiaan muuttuu. Muutaman vuoden muotopuutarhan perustamisen jälkeen tajusin, mikä väriteema siihen parhaiten sopii, mutta se oli hieman myöhäistä.

   Delete
  2. Toivottavasti peura saa Juanista jyskyttävän migreenin.
   Selvästi mennyt talvi on ollut odotettua suotuisampi kasveille. Lumettomuus ei tainnut haitata, kun ei ollut kovia pakkasiakaan. Vettä tosin saatiin melkoisesti. Meidän tontin maaperä on syvälle hiekkaa, joten vesi jää harvoin mihinkään seisomaan. Toki kaikki myös kuivuu liiaksi nopeammin.
   Onneksi meidän kasvimaailmamme mittapuissa erheelliset värivalikoimat eivät ole kovin mittavia. Ajattelepa, jos Keukenhofin tulppaanimeressä joku olisi istuttanut omituisen kuvion ja täysin muiden väreihin sopimattomia sipuleita keskelle näyttävimmäksi tarkoitettua asetelmaa. Siinä voisi migreenin saada joku muukin, kuin istuttaja.

   Delete
  3. Niin, eihän Britanniassakaan kasveja kuole urakalla talven aikana, vaikka siellä sataa koko ajan ja maa on laajoin aluein ihan savea. Tosin se talvi on lyhyempi - meillä kohtaloksi koituu kevät, joka ei tulekaan tasaisesti ja jo helmi-maaliskuun vaihteessa, vaan pakkasia on toukokuulle asti. Minulla ainakin näyttää moni kasvi heittäneen veivinsä keväällä, kun on pärjännyt talven yli jotakuinkin vihreänä siihen asti. Onneksi en juuri nyt muista yhtä harmittavaa, joka vaikuttaa kuolleen, vaikka vielä helmikuussa siinä näkyi vihreää.
   Toden totta, Keukenhofiin on vähän pakko saada juuri niitä lajikkeita, joita oli tarkoituskin! Mikähän siinä sitten on, että meidän hankkimissa tulppaanipusseissa on aika usein vähän muuta kuin piti. Juan olisi kyllä saanut olla muuta:-D

   Delete
 6. Olen niin onnellinen tästä lisääntyvästä lämmöstä, kevätkin on ottanut kunnon harppauksen eteenpäin. Pakkasia en enää haluaisi. Kauniita näkymiä ja tulppaaneja. Minulla on aika iso joukko tulppaaneja hävinnyt (taas), vasta ensimmäiset ovat avannut kukkiaan, suurin osa on tiukasti vihreinä. Lämpö muuttaa kyllä asian nopeasti.
  Hyvää uutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei vaan mennä toiseen ääripäähän, jolloin kevät etenee pikakelauksella. Nyt on niin ihanat viikot käsillä, kaikki niin kaunista, että tämän soisi jatkuvan ainakin kuukauden!
   Voi miten ikävää, että tulppaaneja on hävinnyt.
   Kiitos, hyvää viikkoa sinullekin!

   Delete
 7. Postasin juuri kaikkien aikojen räikeimmästä hyasintista, 'Pink Pearl' jää toiseksi. Istutin viime syksynä kaksi 2kg:n pussia 'Van Eijk' tulppaanej akun katsoin niitä pussin kuvasta kivoiksi ja nyt on puutarha täynnä punaista, oranssiin vivahtavaa kauneutta. Enää ei ole niin kivaa mutta olkoot, saa meillä väriä olla, joskus voimakastakin.
  Tämä lämpö on ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, ettei tarvitse palella (kuin vähän :-D)! No, näiden sipulikukkien kanssa voi lohduttautua sillä, että kohta kukinta on ohi, etenkin, jos on lämmin.

   Delete
 8. Mulla on sellainen väripäänsärkyä aiheuttava pätkä tulppaaneja. Ostin muutama vuosi sitten Amsterdamista n. 10 pussia sipuleita, jotka tarkkaan mietin yhteensopiviksi. Keväällä sitten paljastui ettei yksikään tulppaani ollut sitä mitä piti, eivätkä millään sovi keskenään. Vaikuttavat kaiken lisäksi sellaisilta sitkeiltä, taantumattomilta. Niitä tarvitaan, mutta ei tällaisena yhdistelmänä. Ymmärrän siis hyvin väärät yhdistelmät ja niiden hankaluudet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ääh! On kyllä tosi ikävää, kun pussista tulee muuta kuin piti.

   Delete
 9. Minusta siellä näyttää ihanalta. :) Itse tykkään tulppaaneista sen verran, että väreillä ei niin väliä. Kun on monenlaista, niin tulee kivaa kontrastia, kun ne kauneimmat näyttää vielä kauniimmilta ei niin hohdokkaiden kaverien vieressä.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!