Saturday, 25 April 2020

Valon ihme

Tässä eräänä iltana pihalla kulkiessani huomion kiinnitti erikoinen valoilmiö. Maria-patsaan rintaan osui valoläikkä, vaikka ilta-aurinko paistaa sen takaa. Siihen heijastui valo jostakin. Erityisen liikuttavaa tämä oli siksi, että olin juuri ajattelemassa Maria-ystävääni.

Valo ehti jo liikkua sillä välin, kun hain kameran sisältä. Kun sen ensin näin, se osui sydämen kohdalle. Miten sattuvaa!
Maria on pienten suojelija. Sen juurella kasvaa paljon pieniä suloisia ja tärkeitä kasveja.

Juuri nyt siinä kukkii ihana 'Mrs Moon' -valkotäpläimikkä.

Balkaninvuokko 'Charmer', pikkuruiset pikkukäenrieskat ja isommat narsissit.

Narsissi tässä kohtaa on 'Orangery', ihanan täyteläisen värinen kauluskukkainen narsissi.

Hämyvuokot alkavat kukkia jo joukkona. Japaninvaahtera 'Osakazuki' ei kai koskaan kasva polvenkorkuisesta korkeammaksi, mutta ihanaa, että se pärjää silti ulkokasvina. Käärmeenlaukka kasvaa tässä runsaana, se on loistava keväinen satokasvi. Lehdissä on hyvä maku.

Osa hämyvuokoista kasvaa tarhavarjohiipan vieressä ja jopa keskellä. Varjohiippa on kaikessa hiljaisuudessa kasvattanut kukkavarret jo korkealle. Harvoin on vielä huhtikuun puolella tällaista, yleensä tämä pari kukkii toukokuussa.

Ylempänä rinteessä on ensimmäinen 'Genève' -narsissi kääntymässä oikein päin. Tämäkin on hyvä väripari tummanpuhuvalle tarhajouluruusulle taustalla.

Keltavuokko kukkii, mukulaleinikit ja kevätesikot tuovat lisää keltaista.

Pystykiurunkannuksia on ihan joka paikassa.

Niin punaisessa villissä penkissäkin, jonka värimaailma ei juuri nyt ole kovin punaisen villi. Metsätyräkin nousevat versot ovat viininpunaisia, mutta pystykiurunkannuksista tulee violettia, pikku kukista keltaista ja 'Vivaldi' sekä 'Cotinga' (keisarinpikarililja ja narsissi) ovat hempeän aprikoosisia.

Puutarhakierrokselle eilen suostunut ystävä löysi pikkuruisen suikeroesikon! Onpa tämä huonossa hapessa, mutta onneksi hengissä. Kuiva viime kesä verotti pihastani taas monta esikkoa.

Sipulikasvit sen sijaan kukoistavat. Tavallinen vanha keisarinpikarililja tekee myös kukkia. Nyt on hyvä aika antaa näille lannoitetta ensi vuoden kukintaa varten.

Muutama vuosi sitten hankkimani ternivuokko suostuu viimein kukkimaan (tosin tässäkin kuvassa on eniten pikkukäenrieskan kukkia). Yksi kukka auki ja toinen nupulla, huomattavasti parempi kuin nolla niin kuin tähän asti!

Tämän pikkuisen aarteen kukkia en myöskään ole päässyt juuri todistamaan. Toin tämän mukulat kaksi vuotta sitten Orkneyltä, ja viime keväänä näin jäänteet kukasta, joka oli kukkinut sillä välin, kun olin poissa kotoa. Olenkin todella iloinen siitä, että viimein näen tämän aarteen kukassa omalla pihallani! Tällä on vähän erilaiset lehdetkin kuin oman pihani luonnonkannalla: lehdissä on tumma läikkä keskellä. Nimeän tämän ihanan kerrotun mukulaleinikin "Midgarth Double" -nimellä sen kotipaikan mukaan.

Päivän ruusuherukkakuva. Kylmästä viimasta huolimatta kimalaiset ovat liikkeellä, ja tänään bongasin vuoden ensimmäisen erakkomehiläisenkin! Montaa sekuntia ei kimalaisella mene tyhjentäessään kukan, mutta onneksi kukkia on paljon.

Navetan ikkunaprojekti etenee hämäläisen hitaasti. Ihana ilta-aurinko tänäänkin.
Hyvää lauantaiehtoota ja pyhää!


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Hämyvuokko, tämä lajike – Anemone nemorosa f. caerulea
Japaninvaahtera – Acer palmatum 
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium × rubrum
Ternivuokko – Anemone × lipsiensis
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

28 comments :

 1. Siellä on niin paljon kukkia ja kaikkea jo. Itse olen iloinen että tänä keväänä on oma kesäkodin piha, jossa voi piipahtaa iltaisin etätyöpäivän jälkeen (6km matka) ja kukkapenkistä näkyy mullasta pilkistäviä alkuja 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, miten ihanan lyhyt matka mökille! On jännää tehdä löytöjä, mitähän sieltä nousee. Myyriä? ;-)

   Delete
 2. Mun navetan ikkunoiden kunnostus ei ole edennyt pohjamaalista mihinkään. On liian kylmä kittaamiseen joten odotan lämpimämpää säätä. Mies teki tänään autotalliin niin ison työpöydän että saan kitatut ikkunat kaikki kuivumaan samalle tasolle. Joten ei puutu kuin kitti ja sen tekijä.

  Menin siirtämään ternivuokkoni enkä yhtään muista mihin. Toivottavasti en ole kitkenyt sitä pois. Kevät on ihanaa aika akun joka päivä nousee uusia kasveja esiin ja toisia tulee jo kukkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, ihana tuo kittauspöytä! Minulla on vain yksi ikkuna kerrallaan käsittelyssä, kun ei mahdu mihinkään. Tai olisi tavallaan vintillä tilaa yhdelle toiselle, mutta se pöytä on nyt täynnä kaikkea muuta.
   Toivottavasti löydät ternivuokkosi ennen pitkää! On kyllä jännät ajat nyt, etenkin, jos on mennyt itse piilottamaan kasveja :-D

   Delete
 3. Olen aina ihaillut erityisesti tuota puutarhasi kohtaa, jossa Maria valvoo kiviaidan luona omaa pikkuisten kasvien lehtoaan. Hieno ja erikoinen valon leikki, joka osui vielä yksiin ajatustesi kanssa, nämä ovat niitä elämän pieniä ja kiehtovia selittämättömyyksiä, joita kokee kun elää hetkessä. Marian edessä on joku upea narsissikasvusto myös kohta avautumassa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on minustakin tontin kauneimpia kohtia, ihanasti siihen siivilöityy ilta-aurinko tuolta takaa. Paljon on Marialla tuossa paimennettavaa ♥ Ihan Marian edessä nousee myös tupas espanjansinililjaa, todella viehkoja nekin. Narsissitupas on 'Orangery' -lajiketta, samaa kuin alempana, niitä olen voinut jo jakaa. Siinä alkaa vähitellen olla jo täyttä, onneksi istutustilaa on ylempänä ja alempana!

   Delete
 4. Ihana ruusuorapihlaja! Ja niin keväistä ja kaunista. Upea valo ja patsas. Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
 5. Ihana tuo Mariapatsas. Varmasti koskettava näky oikeaan aikaan.
  Olen aina ihaillut tuota patsasta. Hyvä puutarhuri.
  Mukava katsella sinun puutarhaasi. Kaikkea hyvää sinulle ja pojille

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvin kaunis patsas ja olen siirtänyt sen tuohon talvisäilöstä vasta viikko sitten.
   Kiitos, kaikkea hyvää sinun perheellesi!

   Delete
 6. Kuka sitä ny klasia kerkiää rapaamahan, ku o nua palio kaikkia ihanaa kukas :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin :-D Ja projekteja piisaa, joka päivä on työlistalla joku juttu.

   Delete
 7. Olipa ihana valoilmiö! Kaunis patsas ja sopiikin niin hyvin tuohon kukkasia varjelemaan. Suloinen matkamuisto tuo mukulaleinikki. Ruusuherukkaa en voi lakata ihastelemasta. Jos olisin pörriäinen, minäkin vierailisin noissa kukissa! Mukavaa pyhäiltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ihanaa olla pörriäinen ja nukahtaa kukkaan, vaikka ruusuherukan kukat ovatkin niin pieniä, ettei niihin kimalainen mahdu.
   Kiitos, aurinkoista iltaa sinnekin!

   Delete
 8. Liikuttava valaistu Madonna. Siellä kukkii runsaana, puutarhakierrokset ovat varmaan yhtä juhlaa. Käärmeenlaukkaa on pistelty täälläkin, sain aikoinaan sinulta itusilmuja ja nyt on aika pehko kasvamassa. Ruusuherukkani ei ole koskaan kukkinut, se on olmeisesti väärässä paikassa, eikä myöskään keisarinpikarililjat, vaikka olen lannoittanut niitä ahkerasti. Rehevät kasvustot, muttei kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa kuulla, että käärmeenlaukasta tuli sinullekin oivallinen varhaissatokasvi! On hämmästyttävää kuulla, miten monella ruusuherukka ei kuki. En tiedä, missä meni oikein, mutta taisin saada niiden kasvupaikan kerrasta kohdilleen.

   Delete
 9. Ihanat nuo ruusuherukan kukat. Toivon jotain kukkia myös omaani. Saa nähdä tuleeko.

  Pienet tarvitsevatkin suojelua. Sinun suojelussa on paljon ihania kevätkukkijoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tulee kukkia omaankin ruusuherukkaasi! Ne ovat niin kauniita ja ihanan värisiä.
   Pienet ovat niin ihania, mutta tässä alkaa vähitellen olla sen verran rehevää, että pikku herkut jäävät muiden varjoon. Osittain ihan kirjaimellisestikin.

   Delete
 10. Pihassasi menisi varmasti kaikki aika kasvien äärellä konttaamiseen. Niin paljon ihanuuksia siellä nousee ilahduttamaan. Esikot ovat selvästi kärsineet, mutta pystykiurunkannuksia on poikkeuksellisen paljon kaikkialla.

  Eipä minunkaan ruusuherukkani ole kukkinut ja muutenkin se on huonossa hapessa. Kyselin jo Muhevaiselta uutta, mutta Suurpellossa ei ollut.

  Millä lannoitat omia keisarinliljojasi? Olen joskus antanut hevosenlantaa, mutta nyt sitä ei ole. Laitoin kanankakkaa. Vain osa viime vuonna kukkineista on tehnyt nuput.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin minun aikani meneekin :-D
   Voi harmitus, että ruusuherukkasi ei voi hyvin. Mikähän siinä on. Toivottavasti löydät sitä jostakin, kun se on niin ihana.
   Nyt en muista lannoitusta, olen vähän huono lannoittamisessa yleensäkin. Olen joskus heittänyt noille palanutta huussikompostia. Mielikuva on, että viime vuonna lannoitin jollakin - tai ainakin AJATTELIN, että pitäisi lannoittaa. Tämän vuoden lannoitus pitäisikin saman tien tehdä. Tällä kertaa laitan niille jotain mitä kaapista löytyy, jos ei muuta ole kuin orkidealannoitetta, niin sitä sitten. Orkideoja minulla kun ei ole mutta sitä lannoitetta varmaan kolmeakin laatua. Kaipa mikä tahansa käy.

   Delete
  2. Kuulostaa ruhtinaalliselta lannoittaa keisarinliljat orkidealannoitteella. Tuskinpa liljat siitä pahakseen laittavat, toivon mukaan päinvastoin.
   Muhevaiselta ovat valmiita tilaamaan ruusuherukan Suurpeltoon, jos en pääse muualta hakemaan. Ajattelin tehdä niin, kun Puutarhanikkareillakaan ei juuri nyt ole. Hekin kyllä tilaavat tarvittaessa.

   Delete
  3. Sepä hyvää palvelua, että Muhis järjestää sinulle ruusuherukan!
   Orkidealannoitteessa ei liene mitään ihmeellistä, paitsi että se voi olla aika laimeaa - orkideat kun eivät kaipaa voimakasta lannoitusta, päinvastoin. Pitänee viskellä sitä kunnolla sitten ;-)

   Delete
 11. Ruusuherukka ei olekaan minulle entuudestaan tuttu, täytyypä tutustua. Hienoa, että sait nyt nähdä kerrotun mukulaleinikin kukinnan. Tuollaiset pienet saavutukset ovat tämän harrastuksen yksi ihanuudesta. Kevät on tosiaan etuajassa ja siitä pitää nauttia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuherukka ei monien kommenttien perusteella kaikkialla viihdy, mutta omalla kokemuksellani se viihtyy täällä lounaassa erinomaisesti, kunhan paikka ei ole kovin kuiva (mutta toisaalta noiden kasvupaikan takana on matala oja, niin eivät ole litimärässäkään. Ja nyt koputan puuta - en verkota niitä, silti niitä ei syödä. Mustaherukan oksankärkiä kyllä napsitaan, mutta ei niistäkään koko puskia ahmita.
   Tuo kerrottu mukulaleinikki on niin tärkeä muisto ihanasta matkasta ja ystävästä, ja paikasta, jonne toivon palaavani.
   Tämä on unelmien kevät, kaikesta huolimatta!

   Delete
 12. Kyllä välittyy keväiset ja lämpimät tunnelmat! Nyt kun kukkien ympärillä alkaa olla jo monenlaista vihreää, tuntuu, että siellä on jo lähes kesä - täällä edelleen pääväri maastossa on mullan ja kuivien heinien/lehtien ruskean eri sävyt. Tai sitten ihana sammalen vihreä:) Ruusuherukkaa minäkin ihailen, niin kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylmä viima ei näy kuvissa :-D On täällä ollut pari astetta pakkasta viime öinä, onneksi se ei kasveja lannista. Taitaa olla niistä ihan normikamaa.
   Puihin on alkanut tulla ihan hentoinen viherrys, mutta saarnia täällä on paljon ja niihin tulee lehdet niin myöhään, että vielä kauan on lehdetöntä. Maassa on sen sijaan jo ihan vihreää!

   Delete
 13. Oi miten ihania pieniä ystäviä Marialla siellä. Tämä oli todella suloinen kierros <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo Marian kohta on tonttini ihanimpia ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!