Sunday, 12 April 2020

Sinivihreää

Jo pikkutyttönä lempivärini taisivat olla sininen ja vihreä. Aloittakoon lempiväripostauksen ihananvihreänä nouseva karhunlaukka (vasemmalla on narsissi).

Sitten siirrytään vaikka ylempänä rinteessä olevaan vuokko-esikkopuutarhaan, jossa kukkii lehtosinivuokko.

Sen ympärillä nousee lukemattomia käärmeenlaukan vihreitä versoja, niin herkullisen makuisia! Niillä voisi varmaan elää, jos yhteysaluksemme lakkaisi kulkemasta miehistön sairastumisen takia.
Jossain vaiheessa talvea tajusin, että vieressä kasvava japaninatsalea oli jäänyt suojaamatta. Taisin lukea Hiidenkiven puutarhassa -blogia, jossa Minna kirjoitti atsalean syömisestä. Silloin järkytyin. Omat aiemmat atsaleani kun oli syöty kuoliaaksi ja nyt unohdin suojata tämän pienen Ruissalosta hankitun aarteen! Minikokoisen elävän tikun löytäminen talvisesta kukkapenkistä, kaikkien puista lentäneiden oksanpätkien keskeltä, oli haastavaa, mutta lopulta luulin löytäneeni sen. Pistin verkkokuvun päälle ja nyt siinä näkyvät silmut pullistuvan, eli en kai tullut suojanneeksi jotakin kuollutta tikkua.

Siirrytään sitten aiheeseen, jonka olisi tarkoitus olla tämän jutun punainen lanka. Punaiset tynnyrit! Ransu esittelee.

Pointti on justiinsa se, että sadevedenkeruutynnyreistä tulee kaikkea muuta kuin punaiset. Tästä kirjoitin jo aiemmin. Tulee vaaleansinisiä ja vaalean salvianvihreitä. Kuistin ravistunut pöytäkin on täydellisen värinen!

Kuistilla on keinutuoli, joka on ollut aina musta. Sen maali on kuitenkin alkanut ulko-oloissa hilseillä pahasti ja pelkään, että istuimen vaneri ei kestä kosteaa enää. Niinpä keksin tuoda kaupungista ylijääneet puuvahat, joita oli sinistä, vihreää ja vaaleaa, ja blandasin niistä sopivan seoksen lempiväriä, mitä sitten lieneekään.
Ekan käsittelyn jälkeen tuolissa oli hauska patinoituneen kuparin väri, jossa on ihanaa Miss Havisham -tunnelmaa, mutta kun halusin saada tuolista kosteutta kestävän.

Toisen käsittelyn jälkeen väri on tasaisempi, ja vedenkestävyyskin tuli testattua, sillä soutulavitta jäi nyt sadeyöksi taivasalle. Kannoin sen äsken kuistille katon alle, ja vesipisarat ovat pinnassa kuin hanhen selässä.
Kolmaskin vahakerros tulee vielä, sillä yhdellä kertaa ei pysty saamaan ihan kaikkia puolia ja koloja käsiteltyä. Istuin, käsinojat ja jalakset, jotka saavat kuistilla pahimmin vesiroiskeita ja lunta ylleen, tarvitsevat varmaan kolmannen kerroksen.
Tämä on nyt varmasti jonkun mielestä hirmuinen teko, sillä musta oli tuolin alkuperäisväri jostakin 60-luvulta, mutta kun tämä ei ole aito Tapiovaara, vaan kopio, ja tälviisiin saan tuolille ikää kuistilla vielä vuosikymmenet, toivottavasti. Musta ei myöskään ole lempivärejä, vaikka silläkin on paikkansa, kissassa esimerkiksi.
(Tuotetiedot: Osmon puuvaha, sekoitus sävyjä Koivu, Vihreä ja Kyyhkynsininen epämääräisissä määrissä)

Pihani muu kalustus noudattaakin jo lempisävyjä, joihin keinutuoli nyt sointuu.

Niin kuin tuo ihana vanha portti, jonka sain näin täydellisen väriseksi maalattuna! Se ei siis ole valkoinen, vaan aivan hailea mintunvihreä tms. Kuvan tarkennus nyt sattumoisin on seuraavaksi kukkivaan pikarililjaan, joka on keisarinpikarililja 'Vivaldi'.

Portti toisesta kuvakulmasta. Väriparina sillä on hajoamispisteessa oleva tuoli, jonka olen maalannut pellavaöljymaalilla (Allbäckin sävy Jäänsininen).
Tässä on vähän rimankasaushommat kesken, piti taas kertaalleen purkaa pääkasa, kun tarvitsin toista rimaa aitaprojektiin! Niinpä laitoin nyt suosiolla nuo talonseinärimat omaksi kasakseen ainakin joksikin aikaa – siihen asti, kun nurmikkoa täytyy alkaa leikata. Kun ne täytyy aina ensin nostaa pois saadakseen alta muuta puutavaraa.

Yritän käyttää samoja maaleja eri puolilla pihaa, jotta kalustukseen saisi jotakin yhtenäisyyttä. Niinpä olen maalannut samalla jäänsinisellä maalilla tämän kasvilooran. Siinä kasvaa jo toista vuotta peräkkäin Tulipa acuminataa, ne viettivät siis koko viime kesänkin laatikossa, ja talven.
Pidin huolta siitä, että laatikkoon ei sada paljon vettä kesällä ja talveksi kannoin laatikon sisään eteiseen, jossa ei ole lämmitystä. Silti tulppaanit ovat venyneet kovasti. Olisi pitänyt kantaa ne ulos jo viikkoja sitten, mutta kun on ollut yöpakkasia... Pari kuivunutta nuppua löytyy, ja kaksi tuoretta, joista toisen kukkavarren onnistuin saamaan poikki laatikkoa raijatessani, voi ähläm. Eli ehkä yksi kukka odotettavissa. Täytyy yrittää ensi vuonna parempaa tekniikkaa.

Jatketaan ihanilla sinisillä kukilla, kun kalusteasia tuli käsiteltyä. Unkarinsinivuokko 'Blue Eyes' kukkii rautakartion turvissa, muuten peurat söisivät tämänkin. Mahtava taustaväri hempeille kukille on maksanvärinen mukulaleinikki 'Brazen Hussy' tuolla taustalla.

Ihana minipieni pikkusinililja. Joku ryökäle on käynyt syömässä suurimman osan kukista kuvan ottamisen jälkeen.

Lumikurjenmiekat ja atsurihelmililjat tekevät tästä muotopuutarhan penkistä jo melko sinisävyisen näin varhain keväällä, ihanaa.

Olen yrittänyt saada onnistunutta kuvaa joka puolella lepattavista nokkosperhosista, mutta vain tämä yksi on tarkka ja tässä on tuo verkko päällä. Ötökät löytävät onneksi tiensä verkon raoista.

Ihanat lumikurjenmiekat on vasta viime syksynä istutettu, silti ne kukkivat jo tuppaina. Etualalla ranskansahrami 'Picturatus'; todella hienostunut krookus! Jos lumikurjenmiekat olisivat Georgen sävyisiä, kuten ajattelin, olisi värikombo täydellinen.

Saniaistarhan tuoksuorvokki on avannut jo useamman kukan.

Kostea kevätniitty alkaa muistuttaa kukkaniittyä. Posliinihyasintit ovat alkaneet kukkia.

Kevätkurjenmiekka 'Clairette' huikaisee värillään.
Iloista pääsiäissunnuntaita!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Japaninatsalea – Rhododendron molle subsp. japonicum
Karhunlaukka – Allium ursinum
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Lehtosinivuokko – Hepatica nobilis
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Ranskansahrami – Crocus versicolor
Tuoksuorvokki – Viola odorata
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

38 comments :

 1. Keinutuolista tuli hieno ja minusta paljon parempi kuin mustana. Viime vuonan ostin unkarinsinivuokon ja nyt jännitän tuleeko siihen jo kukkaa. Tavalliset sinivuokot pitelee kukkiaan supussa tämän inhottavan takatalven takia mikä täällä on. Pikkusinilijat on kyllä super suloisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti unkarinsinivuokkosi alkaa viihtyä ja rehevöityä!
   Ihanaa, että tykkäät keinutuolista - toki oma maku on tärkein oman pihan kalusteiden kanssa, mutta olen otettu siitä, että sinäkin tykkäät, sillä sinulla on minusta niin hyvä maku.

   Delete
 2. Kauniita sävyjä. Ihana tuo unkarinsinivuokko, tuollaisia en ole koskaan nähnytkään. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unkarinsinivuokon sini on vähän vaaleampi kuin meidän sinivuokolla, tosin onhan siinäkin aika paljon sävyjä punertavasta alkaen!

   Delete
 3. Voi miten ihanaa kukkatykitystä, eletään taas sitä ihmisen parasta aikaa (jos ei olisi sitä turkasen koronaa). Onneksi meillä on puutarhamme ja sen kukkaset💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä ihmisen parasta aikaa tosiaan varjostaa todella ikävä maailmanlaajuinen kriisi ja huoli. Silti, olen niin onnellinen siitä, että kerrankin saan olla koko kevään kotona! Tätä ei yleensä tapahdu. Puutarha ja sen ilot tuovat niin paljon hyvää mieltä huolten keskelle.

   Delete
 4. Tulipa kaunis keinutuoli. Ihania, sinisiä kukkia joka puolella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania värejä, paljon erilaisia on jo.

   Delete
 5. Sait keinutuoliisi hienon värin. Onneksi mainitsit, että musta käy sentään kissalle, olisi Musti voinut muuten närkästyä ;). Niin kauniita kukkivia sävyjä ja aurinko kuvissasi. Täällä on oikea vesiräntä keli tällä hetkellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on sentään aivan upea mustana.
   Tänään on täälläkin ollut sateista, joten kuvat oli edellispäivältä ja sitä ennen. Sadesäällä tulee toki kivoja kuvia, mutta tämä päivä meni nyt sisähommissa. Sade tuli kyllä jo kastelutarpeeseen!

   Delete
 6. Tärkeää on saada omaa puutarhaan ja kotiin sellaisia kalusteita kuin itse haluaa.
  Ihania kukkia taas. Ja sellaisia kasviaarteita, mistä en ole edes tiennyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se tärkeää, että saa sellaisia kasveja ja kalusteita kuin haluaa.

   Delete
 7. Keinu on ihan ihan ihan ihanan värinen 🤩

  ReplyDelete
 8. Ihana kiikkustuoli, täydellinen väri. Sinistä (kunhan ei ole sähkönsinistä) ja salvianvihreää väriä ei ole koskaan liikaa!
  Muhkeat karhunlaukatkin ovat heränneet siellä, meillä ne eivät halua kasvaa. Viime keväänä ostin kaksi taimea, eivät yhtään suvainneet herätä nyt keväällä. Kylvin tammikuussa siemeniäkin, kaikki sääntöjen mukaiset kylmäkäsittelyt saivat, mutta yksikään ei ole itänyt. höh.!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikohan tuo joku jadenvihreä. Sähkönsininen on tosiaan vähän liian ärtsy, mutta pehmeät ja murretut sinivihreät ovat ihania puutarhassa. Salvianvihreä etenkin on niin tyylikäs.
   Karhunlaukkaa kannattaa vain kokeilla uudemman kerran, jos nyt ei nouse. Se kai pitää lehtomaisesta, joten ekan epäonnistuneen yrityksen jälkeen istutin tämän tyypin tontin alaosaan, kosteahkoon maahan pensaiden alle ja siellä se saa levitä niin paljon kuin sielu sietää. Ei ole vielä aloittanut maailmanvalloitusta, mutta eipä ole surkastunutkaan.
   Minäkin muuten joskus kokeilin sitä kylvää, enkä onnistunut. Joten jos minäkin lopulta onnistuin, niin kyllä sinäkin!

   Delete
 9. Ihanat, siniset kukat! Tuo kevätkukkaniittykin on jo niin suloinen ja vain paranee vuosi vuodelta. Hyvä, että ehdit verkottamaan ajoissa ja japaninatsaleasi säästyi ahnailta hampailta. Tästä lähtien minäkin verkotan myös atsaleat. Viime syksynä verkkoa ei riittänyt ihan kaikille enkä enää halunnut lähteä kolmatta kertaa ostamaan lisää. Onneksi puolet silmuista säästyi rusakon hampailta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätkukkaniitty alkaa kohtapuoliin olla täynnä kukkia, ihanaa. Kauan siinä kuluu, että sipulikukat leviää, ja osa taantuu, mutta onneksi aina jotkut lajit pärjäävät.
   Onneksi joitakin silmuja säästyi! Täällä kun ne ensimmäiset atsaleani, jotka olivat aika isoja, syötiin ihan matalille tapeille. Luulin, että sieltä vielä jotakin kasvua voisi nousta, mutta ei.

   Delete
 10. Noissa sinun pihakalusteissa on aivan ihanat sävyt. Minustakin tuon kiikkustuolin uusi väri on paljon parempi kuin musta. Söpö tuo unkarinsinivuokko ja ihana kevätniitty! Mukavia pääsiäispyhiä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että tykkäät uudesta väristä!
   Kiitos, hyvää toista pääsiäispäivää!

   Delete
 11. Niin kauniita kevään ensikukkijoita! IHania värejä! Tuosta keinusta tuli aivan upea! Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä♥️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Hyvää toista pääsiäispäivää!

   Delete
 12. Oi, tuota kevään valoa ja värejä ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Värit ja valo on! Eilen tosin oli sadepäivä ja tänään on tullut vuoroin rakeita, vuoroin paistetta, mutta jännää valoa siinäkin on.

   Delete
 13. Meidän väri on tänään lähinnä valkoinen! Lunta on satanut melkein koko päivän, onneksi se on sulannut kuitenkin lähes samaa kyytiä pois.
  Sininen ja vihreä ovat paljon kivemmat värit:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on ollut niin hassu sää, aurinko on paistanut varmaan kymmeneen ero otteeseen lumi- ja raekuurojen välissä! Vaihtuu ihan koko ajan, ja kovat puuskat - teillä ehkä vielä pahemmat siellä Pohjanmaalla... Silti, oli ihan hyvä istutussää, sain monta kasvia maahan :-D Täälläkään ei ole lumi jäänyt maahan, paitsi nyt vasta näkyy jotain valkoista maassakin.

   Delete
 14. Täällä on ollut tänään tosi vaihteleva sää, ensin aurinkoista ja tuulista, sitten lumipyryä vaakatasossa, kova tuuli, sitten taas hetki aurinkoa, kunnes taas lumipyryä...nyt ollaan jo illassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihan samalta kuin täällä :-D Melkein voisi sanoa, että sää ei osaa päättää. Tuulikaan ei tunnu osaavan päättää, tai sitten se voi johtua siitä, että pohjoistuuli ei ihan suoraan tähän meidän kylälle osu, niin puhaltaa välillä länsi- ja välillä itäkautta. Saapa nähdä, millaiseen aamuun huomenna heräämme, onko valkoista.

   Delete
 15. No jos ei ole Tapiovaara, niin sitten väri omistajansa mieleiseksi, ilman muuta:D Ja kaunis kiikkustuolista tulikin! Kyllä nämä kevään pikkuruiset väripilkut ansaitsevat tulla huomatuiksi, kun ympärillä on vielä kovin väritöntä. Unkarinsinivuokossa on upea sävy! Aika moni kevätkukkijoista onkin sininen...postauksesta päätellen. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä, että tuli siunaus keinutuolin uudelle värille :D Yleisilme on vielä väritön, mutta on se selvästi vihreään päin kallellaan!
   Unkarinsinivuokoissa tuntuu olevan usein vaaleampi sini kuin meikäläisessä lehtosinivuokossa. Hih, keräsin tähän noita sinisiä, on täällä keltaistakin ...

   Delete
 16. Siälon jo hianoja färisävyjä joka paikas, nii kukis ku keinutualiski. Mäki meinaan aukaasta yhyren tynnörin verenkeruuastiaksi, mutta millä himskatilla se pitää pestä, että ölijyt saa pois? Ei kai kukakkaa siitä tykkää ja isäntä varmasti koppaas siitä vettä koirillekki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kysymys! Hui himmetti, tuossa onkin haastetta, jos meinaa eläimelle juottaa. Itse olen ensin kaatanut tynniristä valuvan öljyn astiaan, jonka vien rantaan sitten, kun ongelmajäteproomu tulee (meille tulee joka toinen vuosi). Sitten olen pyyhkinyt sisäpinnan rätillä, ja antanut vielä tynnyrin seistä sateessa, jonka jälkeen olen muutamaan kertaan tyhjentänyt vedet mömmöineen astiaan, ja sitten vielä pyyhkinyt rätillä. On se sen jälkeen kasteluvedeksi kelvannut, enkä ole huomannut kasvituhoja, mutta eläimelle juottamisessa olisin kyllä todella tarkkana. Lisäksi maalaan tynnyreiden sisäpuolet ruosteenestomaalilla, ei kai tynnyrissä seissyttä vettä voi silloin ikinä eläimelle juottaa? Koristekasveille olen kyllä surutta antanut.

   Delete
 17. Hyvä väri keinutuoliin ja muutenkin tuo väri (mikä se nyt olisikaan nimeltään: vedensininen, turkoosi??) sopii minusta ihanasti puutarhaan. Itse olen sillä maalannut linnunpönttöjä. Tuoksuvatko nuo sinun tuoksuorvokkisi? Minulla on ihan tuon näköistä saaressa, mutta se ei tuoksu miltään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuoksuorvokeilla ei ole ainakaan niin voimakas tuoksu, että se maanrajasta nenään nousisi. Niitä tuoksutellakseen pitäisi maata mahallaan maassa tai sitten poimia kukka, jota en tietenkään raaski :-D Joten en osaa oikein tuoksusta sanoa.
   Jokainen taitaa nähdä värit niin eri tavalla, että en oikein osaa sanoa... minun silmissäni keinutuoli on varmaan jadenvihreä, mutta onko se sininen vai vihreä vai turkoosi, riippuu varmaan katsojasta!

   Delete
 18. kunpa mäkin saisin hankittua jostain noita vanhoja peltitynnyreitä sadevesiastioiksi enempi, nyt on vain kaksi matalaa ja kaikki loput tylsän näköisiä muovisaaveja.
  pihakalusteiden värit viehättäviä, ja keinu tuolista tuli kerrassaan upea. oma vanha kiikkustuolini Rauniopuutarhassa punainen ja sinne ihan ok, vaik mihinkään muualle en sitä kyl sit laittaisikaan;)
  mitä ihanuuksia siel jo kukassa noin runsaasti! tääl sataa taas lunta, yöllä satanut kun just ehti sulaa pois. kova tuuli, joten ulos ei tee mieli, ei edes kissoilla. siksipä onkin hyvää aikaa kiertää blogeissa, eli ihan mukavasti tääkin päivä kuluu;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, saisikohan jostain maatilalta? Täällä saan yhteysalukselta tyhjentyneitä moottoriöljytynnyreitä, kun nätisti pyydän. Muovisaavit täälläkin oli entisten omistajien jäljiltä, mutta ne vein rannan roskiksille, mistä ne taisivat kelvata jollekulle ennen kuin roskikset tyhjennettiin :-D Se on sellainen kierrätyskeskus. Yhden vain säästin oksahaketta varten, sitä kun tulee tehtyä kerralla enemmän ja on sitten taas, mitä ottaa huussin kuivikkeeksi ennen kuin tarvitsee silputa uutta.
   Rauniopuutarhassasi punainen kiikkutuoli siellä kivien ja pitsiverhojen seassa onkin täydellisen ihana!
   Pari sateista ja lumimyräkkäistä päivää on täälläkin ollut, ja edelleen puuskainen tuuli, mutta nyt alkaa kirkastua!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!