Saturday, 4 April 2020

Puutarhapantterin paluu ja yhteis-kukkakuvia

Ensin hyviä uutisia Mustin ystäville. Suu on parantunut hyvin, vaikka emme olekaan päässeet vielä jälkitarkastukseen. Luotan kuitenkin siihen, että se, mitä pystyn itse suusta näkemään sekä Mustin käytöksestä havaitsemaan, tarkoittaa oivallista tervehtymistä hampaidenpoisto-operaatiosta.
Musti on myyrästänyt ahkerasti ja nauttinut vapaana ulkoilusta, vaikka sen mielestä edelleenkin ulkoilun huippuhetkiä on mamman sylissä puutarhan kiertäminen. Tämän jutun kirjoittamishetkellä Musti odottelee sohvalla mammaa seurakseen.

Aurinkoisessa ja lämpimässä muotopuutarhassa alkaa jo olla se tilanne, että yhteen kuvaan saa kahta eri lajin kukkaa – melkoinen harvinaisuus huhtikuun alkupäiviksi. Tässä sama lumikurjenmiekka-atsurihelmililja-rypäs, jonka kuvasin muutama päivä sitten nousemassa lumesta.

Valkoinen sinivuokko ja pikkusinililja 'Rosea'.

Myös punertava sinivuokko kukkii.

Virvalilja ja pikkusinililja 'Rosea'. Virvaliljoja olen istuttanut enemmänkin, mutta vain pari tuntuu olevan elossa – onneksi niissä kummassakin on useampi kukka. Pikkusinililjat sen sijaan ovat ihanasti alkaneet levittäytyä myös nurmikolle.

Tästä näkyy, miten hyvin ne muodostavat näyttäviä lämpäreitä pienuuteensa nähden! Kukkapenkkien suojana on yhä kanaverkkoa aidan valmiiksi saamisesta huolimatta, en uskalla ottaa riskejä. Sitä paitsi jänikset pääsevät kyllä helposti aidan ali pihalleni.

Tältä näyttää todellisuus. Kukkapenkistä voi juuri ja juuri erottaa pieniä sinisiä ja vaaleankeltaisia kurjenmiekkapisteitä.

Fritillaria raddeana nousi kokonaan pystyyn pakkasessa taivuttuaan eikä nupuissakaan näytä olevan vaurioita.

Tänään auringon lämmössä sen ensimmäinen nuppu alkoi jo raottua!

Tänään olikin huippuhieno päivä ja nautimme siitä kaikki.
Nyt sohvalle isännän viereen, hyvää pyhää ja pysykää terveinä!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

38 comments :

 1. Hienoa että puutarhapantterilla on kaikki hyvin <3 Pikkusinililja on suloinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥ Kiitos, kaikki hyvin. Pikkusinililjoja ei ole kovin yleisesti myynnissä, mutta ainakin verkkokauppojen kautta sitä varmaan saa.

   Delete
 2. Ihanaa että puutarhapantteri on kunnossa! Viimeisessä kuvassa näyttää siltä että pantterilla on mielessä jotain pientä huomautettavaa emännälle? Suloiset sinivuokot <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa minäkin katsoin, että joku asia sillä on mielessä :-D

   Delete
 3. Jiva etä Musri paranee ja pääsee taas lempihommaansa myyrästämään.
  On sinulla siellä jo niin kaunista ja paljon kukkivia. meillä satoi lunta joka ikävä kyllä sulaa nopeasti pois, olisi saanut olla noiden jo pintaan niusseiden kukkien suojana näiltä yöpakkasilta joita nyt taas on.
  Mahtavaa huhtikuuta sinne ihanaan putarhaasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Öisin on pakkasta, täälläkin oli -4 viime yönä ja tuo pikarililja on taas hieman taipunut pakkasessa. Melkoinen kumartelija :-D
   Kiitos, hyvää huhtikuuta sinulle ja Himmulle!

   Delete
 4. Oikein sieviä! Tuo pikkusinililja alkoi kiinnostamaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä suosittelen hankkimaan! Vaaleanpunaisen lisäksi on sinisiä ja kuuleman mukaan valkoisia, tosin tämä pinkkikin on kukkiessaan lähes valkoinen. Lisääntyvät hyvin.

   Delete
 5. Hyvä Musti! Ja tietysti Ransukin.

  ReplyDelete
 6. Ihana tuo valkoinen sinivuokko! Ja ihana Musti♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoiset sinivuokot ovat aarteitani, ne antoi puutarhaystävä ja niitä kasvaa yhdellä saarella tässä ihan lähellä. Lapsuudenkodissani oli ihania valkoisia, joissa oli haileita sinisiä läiskiä, kunpa olisin tajunnut ottaa siemeniä, kun se koti myytiin.

   Delete
 7. Keväisiä ihanuuksia! Parempi suojata kuin olla liian rohkea ja sitten surra! Ei noin suloisia pikkuliljoja kannata jäniksille jaella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, harmitus on niin suuri, kun syödään monta kuukautta odotettuja kukkia.

   Delete
 8. Hieno kuulla Mustin toipuneen hyvin operaatiosta. Täälläkin virvaliljat kukkivat juuri nyt, ovat tykänneet paikastaan sillä selvää lisääntymistä on havaittavissa. Kevättähtiä sen sijaan ei vielä näy mutta niillä on tapana yllättää, yhtenä päivänä näkyy vain pienet lehtien alut ja seuraavana päivänä jo kukkivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla, että virvaliljat ovat lisääntyneet! Ne ovat niin hienoja ja aikaisia ja värikkäitä. Kevättähti on muuten justiin tuollainen!

   Delete
 9. Kiva kuulla, että Musti on toipunut hyvin. Mamman sylissä on toki kiva kierrellä puutarhaa katselemassa.
  Kukkien suojaaminen ei ole laisinkaan turhaa. Harmittelen, etten verkottanut omiani enemmän ja aikaisemmin. Aika vähän on nyt katseltavaa, kun varsinkin yläpihalta on kohta kaikki syöty. Eikä syynä ole jänikset, vaan peurat. Aarggghhhhh....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin tänään lukemassa kauhupostauksesi noiden tuholaisten vierailuista, ihan hirveää. Kunpa ne eivät ottaisi tavaksi (ovat kaiketi jo ottaneet kertomuksestasi päätellen). Voi mökäle.

   Delete
 10. Mahtavuutta, että Musti-pantteri on parantunut operaatiosta!!<3 Päivän paras uutinen! Kiitos Saila, että kerroit meille tämän. Kyllä Musti on todellinen kissapetojen kuningas, kun ottaa myyrän valjaissa ollessaankin kiinni. Kerrassaan käsittämätöntä taituruutta! Viimeisessä kuvassa Musti taas kuin patsas! <3 Jospa hiven huolestunut ilme johtuu silmiin osuvasta auringonsäteestä? Kiva kun kevät etenee, ja pian alkaa vihertää ja kukkia tulla aina vain enemmän esiin.

  T:Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä ei ihan vahingoitta selvitty: Musti suhautti kahdet mielenosoituspissit sänkyyn (mamman viereen) ja yhden sohvalle (mamman viereen), kun ei päässyt juuri sillä hetkellä ulos (mamma joko nukkui tai söi). Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, ja ehdottomasti tärkein homma on Musti parantuminen, etenkin nyt, kun eläinlääkärillä käynti olisi tavanomaista hankalampi järjestää.
   Myyriä on nyt ainakin todella hyvin esillä, Ransukin on saalistanut monta ja se on jotakin se.

   Delete
 11. Upeaa kuulla puutarhapantterin suotuisasta toipumisesta. Nämä kuvat olivat ihania, hämmästyttävää, että voit kuvata enemmän kuin yhtä kukkivaa lajia samassa otoksessa. Minulla ei ole vielä oikein mitään. Krookukset ovat vasta kohta aukeamassa, kurjenmiekat eivät ole muuttuneet pitkään aikaan yhtään, vähän näkyy piippoja mullan seassa. Kiva siis katsoa etelän kukkivia kaunottaria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hämmästynyt olen minäkin: yleensä kahden eri kukan saaminen samaan kuvaan on vasta toukokuun juttuja. Toivottavasti tulee sinne pian sellainen ihana lämmin päivä, jolloin krookukset ja kurjenmiekat poksahtavat kilvan auki.

   Delete
 12. Kiva että Musti on kunnossa!
  Ja vau minkä kokoinen sun pikarililja jo on, meillä niistä ei näy vielä vilaustakaan. Kuten ei monesta muustakaan kasvista. Mutta jotain sentään kukkii meilläkin, lumikellot:) Ja eiköhän pian jo muutakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo F. raddeana onkin kookas, keisarinpikarililjan kokoinen. Yksi niistäkin on jo tehnyt nuput, mutta ei ole vielä noin korkea tai valmis kukkimaan.
   Onneksi on jo lumikellot kukassa, niistä on suuri ilo seuraavia odotellessa! Täälläkin kukkivat yhä ne lumikellot, joita ei ole syöty.

   Delete
 13. Hienoa, että Musti on tervehtynyt. Pysy myös sinä terveenä. Kukkia alkaa tosiaan olla siellä jo monia lajeja! Toivottavasti jänöt pysyvät muualla.

  ReplyDelete
 14. Hienoa, että Mustin suu on kunnossa taas. Kissoilla onneksi hammashommat paranee kivasti, Sofillakin on useamman kerran poistettu hampaita ja aina on parantunut tosi nopeasti.
  Ihanaa, kun kevät tulee vauhdilla! Jotain valoa tähän muuten ankeahkoon aikaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä oli mukava kuulla, että Sofin operaatiot on menneet hyvin! Eihän se tietenkään mukavaa ole, että hampaita pitää poistaa, mutta hyvä ne on hoitaa ja että toipuminen on nopeaa. Terveyttä ja hyviä hampaita teille!

   Delete
 15. Kukkaisia kuvia ja keväisen näköstä siellä! Hyvä kun Musti on tervehtynyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on mukavan keväistä, eilen tuntui hyvin lämpimältäkin, kun aurinko paistoi ja oli tyyntä.

   Delete
 16. Hienoa, että Musti on taas päässyt myyräjahtiin! Tuo pikkusinililja on niin lutuinen <3 Toki kaikki muutkin, mutta tuollaisissa herkän vaaleanpunaisissa kukissa on jotain niin suloista. Mukavaa viikkoa niin kissoille kuin sinullekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hempeä vaaleanpunainen on todellakin varsin hellyttävä, etenkin, kun kukat ovat vielä noin pikkuruisia.

   Delete
 17. Kiva kuulla että Musti voi taas hyvin ja on metsästys hommissa. Onko valkoisia sinivuokkojakin? Varmasti ihania samoin pikkusinililja on aivan ihastuttava.Uusia tuttavuuksia molemmat. Hyvä kun olet tehnyt suojauksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoisia sinivuokkoja löytyy ihan luonnostakin, tosin harvinaisena. Samoin punertavia, tai aniliini olisi ehkä oikeampi sana. Sellainenkin minulta löytyy, hankin Uudenkaupungin kukkamessuilta yhdeltä harrastajalta kerran. Nämä valkoiset ovat luonnonkantaa tästä lähisaarelta.

   Delete
 18. Hienoa että Musti on parantunut hyvin ja päässyt jo myyrästämään!

  Minä olen tässä tullut siihen tulokseen, että sinivuokko kyllä pitää ihmisen pihassa olla. Mietin myös, että mahtaisikohan mummulassa olla vielä mummun sinivuokko hengissä (mummu ei ole, eikä ole ollut niin pitkään aikaan, että epäilen kyllä sinivuokkoakin). Ei sillä etteikö niitä muualtakin saa, mutta olisihan se nyt jotakin, jos olisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti tuntuu täysin tyytyväiseltä elämäänsä, vaikka ei se täysin tyytymätön valjasteluunkaan ollut, harmissaan vain. Muutamat mielenosoituspisut tuli sisään: sänkyyn ja sohvalle... kun ei päässyt juuri silloin ulos. Onneksi episodi on takanapäin ja sohva jo pesty ja sängyssä puhtaat lakanat, mitä molemmat pojat tuntuvat arvostavan. Joku standardi täälläkin sentään.
   Voi että, mummun sinivuokko olisi oikea aarre! Sinivuokot ovat sitkeitä ja hyviä tekemään siementaimia (muurahaiset kuljettavat siemeniä useita metrejä!). Joten voi olla, että sitä siellä mummulassa olisi, toivottavasti!
   Itse muistelen kaiholla lapsuudenkotoni kaksivärisiä, ihmeellisiä sinivuokkoja.

   Delete
  2. Oi, rohkaisevia tietoja, kiitos! Siispä tässä kesemmällä täytynee käydä katsomassa olisiko mummun puutarhassa sinivuokkoa vielä! Mummulla oli tosin muutenkin runsas puutarha. Ties vaikka siellä vielä olisi jotakin muutakin!

   Delete
  3. Kuulostaa mahdolliselta aarreaitalta! Toivottavasti saat mummun vaalimia kasveja itsellesi, niillä on erityisarvoa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!