Tuesday, 21 April 2020

Monta punaista

Nyt ollaan siinä pisteessä, että jokainen postaus on maratonpostaus. Koeta kestää!
Jatkan väriteemajuttuja, sillä pihalla on jo niin paljon nähtävää, että pakko tätä on jotenkin rajata. Näsiä on täydessä kukassa.

Saniaistarhan herkullisen värinen punainen pystykiurunkannus Bauhausin syksyisestä pussista.

Samassa värimaailmassa ollaan ruusuherukan kanssa.

Ruusuherukoita on tässä kaksi lähekkäin, niinpä niiden yhteisvaikutus on mahtavan punainen. Korkeuttakin niillä alkaa olla jo 1,4 metriä korkeimmasta kohdasta. Sen korkeammaksi nämä eivät välttämättä kasvakaan.
Tänään on taivaallisen ihana päivä, kuten tästä äsken otetusta kuvasta näkee. Puutarhassa tapahtuu hirmu vauhdilla!

Pari päivää sitten kirjoitin mätäslaukkaneilikasta ja tuumin, että kukkia on odotettavissa lähiviikkoina. No, nyt ovat ensimmäiset kukat auki!

Pioneja puskee vauhdilla. Silkkipioni on aikainen, niinpä myös sen risteymä 'Elizabeth Cahn' on jo näin korkealla. Kaverina sillä on valkoinen sinivuokko, tykkään kovin tästä valko-viininpunaisesta yhdistelmästä, ihastelen näitä joka kevät.

Myös varsinainen silkkipioni on voimissaan. Sillä ei ole niin paahteinen paikka kuin Elizabethillä, mutta pompulat ovat kookkaat ja niitä on lupaavan laajalti.

Puutarhani alkuperäisasukas-raparperi on myös elinvoimainen. Annoin tästä kerran (kookkaan) jakopalan ystävälle, joka on sen jälkeen ihmetellyt sen kasvuintoa ja kokoa ja ristinyt sen turboraparperiksi.

Kasvuintoa ja kokoa näissäkin: pihani ensimmäiset ja siten kookkaimmat tarhajouluruusut. Edessä vihreä, keskellä viininpuna ja taustalla mustanpuhuva.

Vähän matkaa niistä alaspäin huomasin tänä aamuna ensimmäisen hämyvuokon kukan!

Balkaninvuokko 'Charmer' hieman ujoilee narsissien takana piilossa.

Siinä vieressä valkotäpläimikkä 'Mrs Moon'.

Muotopuutarhan lämmössä alkavat ensimmäiset hyasintit avautua. Tämä on 'Amethyst' tai 'Purple Sensation', ne on tullut istutettua niin lähekkäin, että en ole varma. Värieroa voi yrittää tiirailla sitten, kun kumpikin on auki, toinen on vähän vaaleampi (jos nyt muistaisi ensin, kumpi).

Käydäänkö välillä sisällä, tuli jo nälkä? Pikainen kuppi teetä ja voileipä ja katsaus olohuoneen ikkunalle. Ritarinkukka 'Merengue' hohtaa, kun iltapäivän aurinko osuu siihen.

Sitten äkkiä takaisin ulos. Rusokoiranhampaan nuput kohoavat ihan silmissä. Tämä ihana yksilö on Huovilan puiston taimimyynnistä hankittu, toisaalla kasvavat 'Lilac Wonderit' eivät vielä ole tehneet nuppuja.
Äitini nauroi, kun kävimme taannoin Huovilassa loppukesällä ja tartuin innosta kiljuen kukkapurkkiin, jossa ei näkynyt kuin multaa, mutta kun taimikyltissä luki rusokoiranhammas.

Ei postausta ilman narsissia, vaikka nyt mennään hempeän oranssin puolelle. Eilen avautuivat ensimmäiset syklaaminarsissi 'Cotingan' kukat. En nyt saanut tähän kuvaan kuin yhden, kun halusin samaan otokseen keisarinpikarililja 'Vivaldin', sillä nämä ovat niin kivat yhdessä.
Hyviä narsissiviikkoja ja lämmintä päivää; täällä mittarissa lähes 15 astetta varjossa!


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Hämyvuokko = valkovuokon sinertävät ja punertavat muodot – kuvassa Anemone nemorosa f. caerulea
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Näsiä – Daphne mezereum
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Raparperi, tarharaparperi – Rheum × hybridum
Ritarinkukka – Hippeastrum
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

6 comments :

 1. Oi mikä keväinen ilotulitus siellä jo! <3 Ihanaa ihanaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kevät on täydessä menossa nyt ♥

   Delete
 2. Aah, mitä punaisen ja liilan väri-ilottelua (ja vähän oranssiakin)! Hyasinteissa on lupaavan väriset nuput tulossa. Hämyvuokosta muistinkin, että siirsin viime kesänä oman, kituliaasti kasvaneen vuokkoni toiseen paikkaan. Suostuisikohan se tänä vuonna vihdoin kukkimaan ensimmäistä kertaa vai suuttuiko lopullisesti, kun sattui tuollainen talvi? Toivon ensimmäistä vaihtoehtoa tai edes sitä, että olisi hengissä. Mitäs väriä puutarhastasi saamme seuraavalla kerralla ihastella?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti hämyvuokkosi kukoistaa nyt!
   Hmm, on aika monta aihetta, joista on pitänyt viime viikkoina postata. Krookuksista, esimerkiksi (eli monenväristä), ja Ransusta (ransunväristä), ja valkoisista kukista, josta piti kirjoittaa jo talvella, huh! Mihin aika oikein karkaa?
   Hyasintit alkoivat todella tuoksua iltapäivällä, niistä aukesi monta kukkaa! Niitä kasvaa muotopuutarhan jokaisessa neljässä penkissä, ja tällaisena lämpimänä ja tyynenä päivänä niiden tuoksu on vahva.

   Delete
 3. Oijoi mitä värejä tällaiselle pinkin ystävälle. Mun hämyvuokko on hävinnyt, pitäisikin muistaa hankkia uusi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että löytyi lempiväripostaus! Hämyvuokot on ihania. Onneksi tuo on tuossa viihtynyt, olen voinut varovasti jo jakaakin sitä. Vaikka paikka on kesällä hyvin kuiva. Toivottavasti löydät uuden, joka viihtyy!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!