Monday, 27 April 2020

Pienet siniset ilot

Viimeksi postasin ihanasta kerrotusta mukulaleinikistä. Sen vieressä alkaa olla Muscari vuraliilla toinenkin kukkavarsi kukassa. Se on todella söpö pikkuinen.

Moni pieni on vaarassa jäädä kokonaan raportoimatta, kun koko ajan tulee muuta uutta kukkaan. Tässä Crocus yalovensis. Varsinainen krookuspostaus taisi jäädä tekemättä, nyt niiden aika on lähes ohi.
Ehkä se olisi ihan ajankohtainen syksyllä, niiden istutusaikaan? Siihen asti kun taitaa olla riittämiin muuta uutisoitavaa.

Rotkolemmikit ilahduttavat kukillaan aikaisin. Nämä tekevät nuput niin matalina, ettei niitä huomaakaan, ja yhtäkkiä alkaakin pieniä lemmikkimäisiä kukkia avautua. Kukkia avautuu samaan aikaan, kun kukkavarret venyvät ja kohta tämä on ihana sininen polvenkorkuinen kukkapilvi. Tämä kirjavalehtinen lajike on 'Silver Wings'.

Super-ilostuttaja on kerrankin onnistuneesti talvehtinut turkinkaihonkukka 'Starry Eyes', vieläpä kaksin kappalein! Huippuihanaa. Näiden päällä oli vain säkkikangas talven yli, ja otin sen kokonaan pois pari päivää sitten, kun huomasin nuput. Parin pakkasasteen yöt eivät onneksi niitä näytä lannistaneen. Odotan kukkia ihan hykerryksissä.

Onnentunteita tuottaa myös ihana kevätputki. Tämä on niin pikkuinen tuolla posliinihyasinttien seassa, mutta tuo niihin juuri sopivaa pirteää vastapainoa. Olen tästä pienestä kiitollinen Inkalle.
Suurta onnea tuottaa myös tästä läheltä eilen löytämäni erikoisemman esikon lehtiruusuke – iiihanaa!

Ihastuttava rusokoiranhammas kuuluu myös kevätkauden ehdottomiin aarteisiin. Kukat alkavat juuri raottua.

Koiranhammas kasvaa tässä vanhan katajan varjossa. Hykerryttävää onnentunnetta tuottaa myös oman kompostin lannoittava multakate, jota levitin eilen katajapenkkiin ja Rohaniin. Kumpikaan alue ei kai ollut ikinä vielä saanut kompostia, sitä riittää vain pariin kohtaan vuosittain.
Katajapenkissä on jo pari marhanliljan vartta melko pitkällä, joten niiden ympärillä olevat verkot otin pois vain siksi aikaa, kun levitin katetta – sitten äkkiä takaisin. Kartion suojissa on vuosikausia sitten kylvettyjen englanninsinililjonen yhä vain pikkuiset taimet, mutta toivon, että ne jonakin vuonna kukkivat. Ehkä nyt alkavat kasvaa, lannoitteen voimalla. Saisi vielä sataa, edellisestä sateesta on kauan, maa on pinnasta rutikuiva!


Kevätputki – Hacquetia epipactis
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Turkinkaihonkukka – Omphalodes cappadocica

26 comments :

 1. Koiranhammas on kaunis! Olen saanut sellaisen kerran naapuriltani, mutta jonnekin se on hävinnyt.

  Englanninsinililjat? Menestyvätkö ne Suomessa ja mihin vyöhykkeelle asti?

  Meillä tulee yli 20 kottikärryllistä lannoitetta, joka ylivuotisena käy jo mullasta. Eli Tara Globe ja kun tehdään itse ruokaa sekä sekoitetaan joukkoon myös puutarhajätettä, tarvittaessa hajusieppoa eli seurataan kosteutta ja kähjätään ympäri vuoden joka viikko, niin sitä syntyy. Olisiko yhden kerran olluu jäässä, joka äkkiä kuumavesipulloilla hoidettiin.

  Rusokoiranhampaan väri on viettelys!

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en osaa vastata englanninsinililjojen vyöhykkeistä, kannattaa tsuumailla puutarha-aiheisilta keskustelupalstoilta. Espanjansinililja on hyvin samanlainen, ja sitä on yleisemmin myynnissä, ja luulisin, että menestymisalue on suunnilleen sama.
   Koiranhammasta kannaa kokeilla vaan uudestaan, sillä ihan kaikkialla se ei viihdy, mutta kun viihtyy, se lisääntyy vähitellen.

   Delete
  2. OK, kiitos♥ Sain just puutarhurinaapuriltani verenpunaista kaukasianmaksaruohoa ja istutimme sitä kuten hänkin kantojen päälle. Meillä oli kahden suuren lahovikaisen puun kaadot pari vuotta sitten ja nyt ne saivat hienot lakit. Kun se maksaruoho alkaa viihtyä, se kuin takertuisi alaspäin mennen siihen kantoon. Oli kaunis Seijalla vielä joulukuullakin!

   Mukana tuli myös himalajanesikkoa...

   Sitä on nähnyt niin monia ihania kuvia eglanninsinililjaniityistä♥

   Delete
  3. No siellähän on mukavat projektit ollut!
   Voi, sellainen pyökkimetsä sinililjoineen siintää haaveissa. Ne ovat niin ihania, Englannissa menin niihin maahan makaamaan tuntikausiksi.

   Delete
 2. Rusokoiranhammas vielä puuttuu minulta. Keltainen ja valkoinen ovat jo. Valkoinen on tehnyt sivusipuleitakin, ainakin lehtien määrästä päätellen. Loppukesäkin olisi hyvää aikaa tehdä krookuksista koontia, kun silloin alkaa niiden istuttamisen suunnittelu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen rusokoiranhampaan hankkimista - tuon kuvan tyypin ostin Huovilan puiston taimimyynnistä. Tämä on matalampi ja aikaisempi kuin keltaiset ja valkoiset. Ihanaa, että ne ovat lisääntyneet sinulla! Täälläkin on jostain syystä oikein tuuheat pehkot tänä keväänä. Ne lehdet ovat niin hienoja.

   Delete
 3. Ei postausta, ettei jotain houkuttelevaa täältä bongaisi. Rusokoiranhammas on nätti ja... Siis kaikki on superihania.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No rusokoiranhammas on todella taivaallisen nätti! Eikä edes vaikea, minulla sitä on kahdessakin kohtaa. Jotenkin kaikki tähän aikaan kukkiva on superihanaa, rumaa huhtikuun kukkaa ei kai ole keksittykään.

   Delete
  2. Ei todellakaan ole olemassa rumaa huhtikuun kukkaa. Ei ole eikä tule.

   Delete
 4. Kauniit posliinihyasintit. Kevätputkikin on suloinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätputki on todella aivan ihana! Posliinihyasintit leviävät kivasti.

   Delete
 5. Komppaan Betweeniä, aina täältä löytyy jotain hurmaavaa! Kuten nyt tuo muidenkin huomion kiinnittänyt rusokoiranhammas. Aivan ihana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rusokoiranhammas on tosi hurmuri! Kaikki koiranhampaat on kyllä ihania. Mutta tuo suloisuus ei ole niitä, jotka näkyvät puutarhan yleissilmäyksellä, niinpä siinä on sellaista makua, että pitää etsiä, sitten löytää. Tai vain se, joka tietää, löytää. Siinä on erityisyyden tuntu.

   Delete
 6. Kevätputki on ihana, siitä tuli jostain syystä mieleen 70-luvun kukkamekot. Kuinkakohan laajat kompostit sitä saisi olla että tavaraa riittäisi kaikille istutuksille. Keittiöjätteen kompostista tuli tasan kaksi kottikärryllistä tavaraa, ei sillä pitkälle pötkitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinpä onkin, ihanan 70-lukulainen tuo kevätputki! Sillä on niin hassu nimi, kun kaikki muut putket ovat korkeita ja tuo on ihan kääpiö.
   Sanopa muuta, isolle pihalle saa kompostista vain ripauksen sinne ja toisen tänne, mutta olen yrittänyt ajatella niin, että puutarhanhoito on joka tapauksessa pitkäjänteistä puuhaa - yksi ihmiselämäkään ei riitä. Mutta pienistä teoista koostuu vähitellen jotakin, ja toivoton savimaa hiljalleen pehmenee ja paranee.

   Delete
 7. Ai että, elämä on täynnä pieniä iloja:)

  ReplyDelete
 8. Aivan mahtavaa, sulla on niin paljon mitä erilaisimpia perennoja, että näin kevään airuieistakin on mahdollista tehdä sävytetyt postaukset! Ja joka päivä näyttää todellakin tapahtuvan vaikka mitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt alkaa olla kaikenlaisia kasveja siellä sun täällä, puutarhakierroksella kuluu tovi jos toinenkin! Tänään ei ehkä tapahdu, on hyytävän kolea päivä.

   Delete
 9. Kylläpä siellä on söpöläisii kukassa!

  ReplyDelete
 10. Koiranhampaat ovat erittäin suositeltavaia hankittavia, niin kauniita! Rusokoiranhampaita mullakin on parissa paikkaa, Pagodaa iso kasvusto joka nyt nupulla, valkoinen puuttuu ja se täytyy laittaa listalle syksyä varten. Paras alkaa siis tekemään jo tässä vaiheessa ostoslistaa, pää menee kuitenkin syksyllä sekaisin ja silloin voi sattua työtapaturma - joku ihanuus unohtuu tilata/hankkia! Pikkuiset kukkijat ovat kuin puutarhan koruja, jotka eivät näy ja jotka vain löytää ja ne sen jälkeen kutsuvat luokseen useasti!

  Mukavaa vappuviikkoa kaima!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoinen on niin ihana, olen iloinen, kun siinä on nyt rehevät lehtitupsut kolmessakin paikassa! Ihan joka kohdassa nämä eivät viihdy, mutta sitten kun viihtyvät, ovat ylettömän helppoja.
   Työtapaturma tapahtuu syksyisten sipulikukkakauppojen ääressä todella helposti! Justiin tajusin, että en taaskaan ole muistanut tilata canaliculatusta! Miten näin voi tapahtua vuodesta toiseen.
   Kiitos, vappuhan on ihan just ovella, hyvää vappua sinullekin kaimaseni ♥

   Delete
 11. Nyt on tosiaan oltava tarkkana, ettei moni pikkuinen kaunotar jää huomaamatta. Niin paljon tapahtuu joka päivä. Tai ehkä nyt pari päivää on ollut sen verran viileää, että pientä hidastumista on havaittavissa.
  Tuota koiranhammasta munkin on saatava. En ole koskaan aiemmin siitä tajunnut haaveilla. Nyt kun kävin Betweenin blogissa sekä täällä, niin tuli uusi kasvihaave hetkessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ainakin hidastuu, on todella viileää. Vaikka kylmyys tuntuu ikävältä, on keväthelle kumminkin kevätihmisen pahin vihollinen, vieden ihanat kevätkukat hetkessä kehdosta hautaan. Tulppaaneista (kun avautuisivat ensin) saa nauttia viileydessä pisimpään, ja omenankukista, kirsikoista nyt puhumattakaan.
   Voi, sinun pitää ehdottomasti hankkia 'White Beauty' -koiranhammasta, mutta sen lisäksi suosittelen tätä rusokoiranhammasta, sillä tämä on huomattavasti aikaisempi. Eli tarvitset molemmat :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!