Sunday, 22 July 2018

Tummia

Rohanin päädyssä alkaa olla purppuraiset tunnelmat. Väriminttu 'Kardinal' ryhtyy kukkimaan, siihen sointuu tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon' oikein näpsäkästi.

Darks
My Rohan garden far end is turning purple, which is great!

'Madame Julia Correvon'.

Pallerolaukatkin sopivat mukaan.

Sekä ihanat David Austin -ruusut, tässä William Shakespeare 2000.

Ja tässä The Prince. Kumpikin kukkii nyt hyvin, sillä olen suojannut ne verkoilla.

Vastapainona tummuudelle on hohtopiikkiputki 'Silver Ghost'.

Ekaa kertaa saamme nauttia pipo 'Dark Towersin' kukinnasta, kun tälläkin on suojana verkko. Kukkien sävy ei oikein istu Rohaniin, mutta lehdet ja nimi kyllä niin osuvasti, että olkoon.

Yllätin kesämiehen Rohanin päädyn kivipengermältä heinänkorsi suussa ja roskia selässä.

Sitten se meni keräämään lisää roskia.

Nautinnollisia kesäpäiviä vaan kaikille muillekin!

Mustin takana voi muuten erottaa harvinaisen näyn. Suopayrtti ja palavarakkaus 'Carnea' kukassa! Se johtuu verkosta. Tässä kohdassa on valitettavasti sellainen kasvusto, joka partiroidaan huolellisesti, ellei sitä suojata: edellämainittujen lisäksi virginiantädyke ja virmajuuri (jotka onkin taas syöty ennen kuin ehdin verkon laittaa) sekä kellopeippi.

Loppuun jotain kivempaa. Toissapäivänä ja eilen aamulla satoi! Yhteensä vain neljä milliä, mutta on sekin parempi kuin ei mitään. Ainakaan sen aikana ei paahtanut ja kuivattanut lisää. Saisi nyt sataa pian uudestaan ja paljon. Kokonaisen viikon, jos saa tilata.

Illat ovat hienoja. Yhtenä iltana näin, kun kuu kurkisti puiden takaa.

Tunnelmallista sunnuntaita!


Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Palavarakkaus – Lychnis chalcedonica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Pipo – Penstemon
Suopayrtti – Saponaria
Tarhaviinikärhö – Clematis Viticella-Ryhmä
Väriminttu – Monarda

36 comments :

 1. Voi toi Musti :D:D:D:D ♥ ♥ ♥

  ReplyDelete
 2. Minun pallerolaukat häviävät aina yhden kukinnan jälkeen. En ole niitä sitten lisääkään laittanut.
  Ihana tuo Willian Shakespeare. Toivotaan teille lisää sateita pian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi. Ne kai viihtyvät aika kuivassa (ja täällähän sitä piisaa, hehehe). Täytyy ehkä vain kokeilla uudestaan? Viime syksynä istuttamani viinilaukat (tai niitä oli ainakin tarkoitus istuttaa) ovat kans tehneet katoamistempun, siis siinä tapauksessa, että muistin istuttaa niitä. Täytyy laittaa niitäkin ostoslistalle.
   Olisi ihanaa, jos pian sataisi taas. Ennusteissa ei ole sadetta viikkoon, mutta joska kumminkin joku yllärisade tulisi.

   Delete
 3. Täällä tuli sentään 13 mm. vettä, mutta nyt on taas tukalan kuuma. VArjossa 27.8. astetta..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi sentään sen verran, vaikka sekin on aivan häviävä määrä, kun maa on rutikuivaa jo kovin syvältä. Täällä muuten ihan sama lämpötila, mutta meinasin äsken jäätyä, kun asetuin riippumattoon. Tuulee niin navakasti.

   Delete
  2. Toivottavasti tuulee tai alkaa tuulla!

   Delete
 4. Upeita tummia sävyjä! Pitäisikin hankkia uusi väriminttu toissatalvena kyolleen tilalle. Varsinkin nuo tummanpunaiset lajikkeet ovat niin hienoja.
  Täällä ei satanut 2 milliä enempää. Parempi kuin ei mitään, mutta lisää saisi sataa. Onneksi kastelin letkulla puutarhan uusimpia istutusalueita ja kasveja toissa päivänä. Jotenkin arvasin, ettei taivaan vedet riittäisi. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa, suosittelen lämpimästi. Minullakin on kuollut ehkä seitsemän väriminttua, mutta ne neljä, jotka ovat asettuneet, jaksavat ilahduttaa vuodesta toiseen ja tämä Kardinal vaikuttaa tehneen yhden siementaimenkin. Joten kannattaa vain yrittää yhä uudestaan, jonakin kertana se onnistuu.
   Voi apua, miten vähän vettä. Onneksi kastelit!

   Delete
 5. Hiano kuva Correvonista airalla. Mullaki o nupuus jo pikkuusen färiä. Viinilaukakki kohta punestuu. Onneksi tajusin keväällä, niiren olevan jotaki muita ku roskia. Mihinäs pantterin korresta mansikka?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mansikka, tosiaan! Mamma on tainnut syödä kaikki mansikat...
   Tuossa Correvon-kuvassa näkyykin, kun peura on käynyt napsimassa versonkärkiä ja kukkia, mutta onneksi ei ole vienyt kaikkia.
   Ja onneksi sinä tajusit, etteivät laukat ole rikkakasveja :-D

   Delete
 6. Tuo tumma karvainen kukka on erityisen söpö. Raps raps!

  ReplyDelete
 7. Ihania tummia sävyja, antavat kivaa kontrastia vihreiden seassa:) Minä laitoin pihan nurkkaan viime syksynä purppuraheisiangervon ja onkin kasvanut tässä kesän aikana reippaasti.Purppura on kyllä värinä aika makea:) Tuo hohtopiikkiputki on hauskannäköinen:) Rapsutuksia kesämiehelle ja Aurinkoista kesän jatkoa💕🌞

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, ehkä siksi nuo tummat näyttävät niin hyviltä, kun on myös vihreää, mistä tulee kontrastia. Ja hohtopiikkiputken tapaiset vaaleana hohtavat kasvit ovat tosi hyviä myös.
   Kiitos, aurinkoista kesää sinnekin!

   Delete
 8. Mustipantteri ♥

  Dark Towers kyllä tosiaan ainakin nimensä puolesta sopii Rohaniin just eikä melkein!

  Sadetta saatiin täällä eilen vähän. Viileämpääkin oli, mutta taitaa se taas siitä kuumeta. Kämpässä oli jo aamulla vain 27 lämmintä, nyt on taas 29. Nukkumista ajatellen saisi olla vähemmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustipantterilla on nyt pantterinpäivät, kun se sai eilen peuraa ja tänään silakkaa.
   Dark Towers on nyt vaan pakko pitää tuolla Rohanissa, oli väri mitä tahansa. Ja onneksi ne kukat nyt ei niin kauaa kestä :-D
   Voi hurja mitä lämpötiloja. Toivottavasti pärjäät, kissoillasi taitaa olla sisäänrakennetut hellemekanismit.

   Delete
  2. Kissoilla on lämmönsieto vähän toisella tasolla kuin mulla. Joka tapauksessa tämä ei ole ollenkaan pahinta mitä on nähty. Vuonna 2010 asuttiin vielä edellisessä kämpässä, jossa oli pahimmillaan 34 astetta sisällä. Se oli se kesä, kun koko ajan oli valtavia ukkosmyrskyjä ja oli heinäkuun alusta pitkälle elokuuhun jatkuvasti kauhea helle ja ilmankosteus. Figo alkoi pelätä kaikkia rapsahduksia ikkunapeltiä vasten, koska se aina tarkoitti aina myös ukkosta. Minä meinasin menettää järkeni rippeetkin. Nyt on sentään kuivaa-kuumaa, ei kosteaa-kuumaa. Aina voisi olla huonomminkin :D

   Delete
  3. Voi pientä Figoa ♥ Toivottavasti traumat ovat hellittäneet! Hirmuinen kuumuus. Mullakin on kaupunkiasunto sellainen, joka kuumenee kovasti. Verhot pitää pitää kesällä kiinni ja tuulettaa öisin. Lämpimät yöt ovat sitten haaste.
   Totta, kostea ja kuuma on tukalin yhdistelmä!

   Delete
 9. Hienoa kaikkea! Mutta kumminkin kelpo kesämiehellä täytynee olla roskia selässä ja kelpo korsi suussa? Vai mitenkä? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kyllä nuo lienevät aidon kesämiehen varusteet :-D

   Delete
 10. Saisi sataa, meillä ei ole tullut yhteensä edes milliä tällä viikolla ja aikamoista hellettä on ennustettu jatkossakin. Hohtopiikkiputki on upea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Ja kumminkin Kouvolassa taisi tulla eniten vettä koko Suomesta, jos en väärin muista. Ei teidän välissä kumminkaan (kai?) satoja kilometrejä ole. Toivottavasti saatte pian vettä.

   Delete
 11. Kaunis yhistelmä kärhöstä ja värimintusta, tuo sammaleinen oksakin soppii mukavasti kokonaisuuteen. Ihanat ruusut! Kyllä on harmi tosissaan kun kaikki pittää verkoilla suojata. Tiiän yhen hyvän konstin noille kauriile, miten ne sais poistaneeks. Hohtopiikkiputki on tanakan näkönen kasvi. Viimeyönä ol punane kuu meillä puolenyön paikkeilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikäs se peurakarkote on, liittyyköhän siihen kivääri ;-D
   Harmi on verkkoja katsella, mutta vielä harmimpi on katsella syötyjä kukkavarsia.
   Nuo piikkiputket tekevät mukavasti siementaimiakin, sinipiikkiputki vähän liiankin hanakasti, mutta hohto ja alppi oikein sopivassa määrin.
   Punainen kuu kuulostaa hienolta! Se alkaa taas olla menossa kohti täysikuuta.

   Delete
 12. Ihana kissa :) Toki myös kukat on ihania, pidän eniten juuri tuon värisistä. Meilläkin tuli sadetta sama 4mm, lisää odotellaan toivon mukaan loppuviikosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi hienoa, jos sadetta tulisi lisää, vaan aika epävarmalta se vaikuttaa.

   Delete
 13. Ihana kesämies :) Hyvä, että peurat ovat jääneet tänä kesänä nuolemaan näppejään ja olet saanut nauttia runsaammasta kukinnasta verkkojen ansiosta. Sadetta kaivattaisiin täälläkin, viime viikonloppuna sadepilvet kiersivät mökin kummaltakin puolelta, vähän ropsautti onneksi meillekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, ja lisää helteitä vaan luvassa, eikä sateita (ainakaan tänne) ennen ens viikonloppua jos silloinkaan. On tämä erikoinen kesä.
   Onneksi ruusut on tosiaan verkotettu, mutta kasvimaalta en pääsekään korjaamaan melkein mitään satoa, kaikki syödään.

   Delete
 14. Regn ber jag snart på mina bara knän, de flesta har sin semester slut så nu tycker jag att det får regna...jag har aldrig blivit brun om benena förut, den här värmen tar död på växterna och på mig. Tänk att man kan bli brun i skuggan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är riktig sommar om man blir brun om benena :-) Regn skulle kunna nog komma, en hel vecka med ordentligt vatten!

   Delete
 15. Musti! <3 On nuo Rohanin ihanuudetkin hurmaavia, vaan jäävät kyllä Mustin rinnalla kakkosiksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on kyllä sellainen, niin söpö ja hassu ja silti se osaa olla vakuuttava pastoripantteri.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!