Sunday, 29 July 2018

Ihmeellinen luonto

Vietimme perjantai-illan ikkunan ääressä Mustin kanssa. Oli pilvistä, kuten suuressa osassa Suomea. Uutiskanavilta pystyi katsomaan upeita kuvia täydestä verikuusta etelän maista, meillä ihmiset ympäri maata kirosivat hellekesän tärkeimpään iltaan kertynyttä pilvimassaa.
Sitten, kun pimennyksen täysi vaihe oli jo lähes ohi, katsoin: mitäs punaista tuolta puiden oksien lomasta pilkottaa. Se oli SE!
Hykertelimme Mustin kanssa, tosin Musti ehkä eri syystä. Se ei kertonut.

The Cloudy Evening of a Sunny Summer
Need I say more? We've had record hot, record dry, record sunny summer. But, alas: come the lunar eclipse of the century, the south-eastern sky is covered in cloud. 
In the end, when the full phase was nearly over, we witnessed the blood moon with Musti the panther through the window. How exciting!

En lähtenyt etsimään kameran jalustaa ja ryntäämään ulos. Oli kiva katsella kuun pilkahtavan vähän väliä pilvenraosta, etenkin, kun pimennys alkoi mennä ohi ja kapea valoisa raita ilmestyi pallukan reunaan.

Parvekkeelta sai parempaa kuvaa ilman lasin heijastuksia linssin edessä. Oikeastaan pilvet toivat tapahtumaan jännitystä ja dramatiikkaa, näin jälkeenpäin ajatellen. Olipa hienoa päästä näkemään vilaukselta tämä.

Päivänvalossa olen ihastellut ötököitä. Metallinhohtoinen lude houkutteli tutkimaan lähempää. Ötökkätietäjät osasivat kertoa, että kyseessä on kupariluteen nymfi. Kuparinhohdetta tästä löytyikin, vaikka kimallus ei kuvassa näy. Lude viihtyi punakoivun lehdellä.

Karttaperhonen on tuttu laji monelle, mutta meillä sitä ei ole aiemmin näkynyt, tai ei minun silmissäni ainakaan. Sattui moukan tuuri, kun juuri tämän bongatessani pihassani oli käymässä mies, joka tiesi heti tämän karttaperhoseksi. Tämä oli hänellekin ensimmäinen havainto kotisaarellamme. Tämä on keskikesällä syntyneen sukupolven väritys, alkukesällä syntyneet ovat punaoransseja.

Nyt(kin) on tärkeää jättää nokkosta kasvamaan, sillä karttaperhosen toukat ruokailevat loppukesän ajan sillä ennen kuin siirtyvät kotelovaiheeseen. Kirjoitinkin juuri elokuun Oma PIHA -lehteen siitä, että on aika rakentaa ötökkähotelli, sillä seuraavaksi tarvitaan majoitustiloja perhosten koteloille. Myös ilahduttavasti lämpimän kesän aikana runsastunut leppäkerttukanta tarvitsee talvehtimispaikan.


Karttaperhonen – Araschnia levana
Kuparilude – Carpocoris purpureipennis
Punakoivu – Betula pubescens f. rubra

32 comments :

 1. Olitte Mustin kanssa onnekkaita ja varsinaisia yökyöpeleitä kun näitte kuun. Täällä vedettiin sikeitä tuohon aikaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me ollaan aina yökyöpeleitä :-D Ja onnekkaitakin, kun meillä on toisemme ja vietettiin kiva ilta tarkkaillen asioita.

   Delete
 2. Odotin tuota kuun pimennystä, mutta eikös se tullutkin pilvinen yö, vilaukselta vain näin, tuoon hieno kuva kuusta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmillista, että vain vilaus näkyi!

   Delete
 3. Hienot kuukuvat. Itse unohdin ihmetellä koko kuuta, mutta kuvia olen nähnyt. Taisin olla nukkumassa, kun sippasin helteestä. Ihanat ötökkä- ja perhoskuvat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, unohtui! Minä seurailin BBC:n ja TV5:n kanavia ja Yleä ja sitten ikkunaa, kun kuu alkoi näkyä siitä :-D

   Delete
 4. Tuo on varmasti ollut upea kokemus. Hienoja kuvia olet kuusta saanut :) Mie nukuin jo autuaasti tuohon aikaan :D Khih. Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai teilläkin ollaan niin iltaunisia :-D
   Kiitos, oli tosi jännä otteluilta! Jalkapalloa siis, ja tv:n välityksellä, en mennyt Seinäjoelle ;-)

   Delete
 5. Minulta jäi kuu näkemättä, mutta onneksi kuvia näkee nyt joka tuutista. :) Ja ötökät on tärkeitä! Ihanaa, kun tämä lämmin kesä on hellinyt perhosia ja leppäkerttuja ja kaikkia muitakin tärkeitä öttiäisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leppäkerttuja on kaiketi siksi, kun hellekesä on kasvattanut kirvakantaa ihan ennennäkemättömiin sfääreihin, niinpä leppikset ovat lisääntyneet sitä mukaa - kadehdittavaa reagointikykyä.

   Delete
 6. Harmitti miten kesän ainoa pilvinen ilta osuikin juuri silloin, kun kuu olisi näkynyt...etsiskelin sitä hetken taivaalta ja kävin nukkumaan, kun en löytänyt..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No oli todellinen harmi, kun oli historiallisen pitkä kuunpimennys. Harmi, ettei kuuta löytynyt ollenkaan!

   Delete
 7. Hienot kuut oli teillä! Me haahuiltiin lähikaduilla kuun perässä, mutta ei täällä näkynyt sitä ollenkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi, ei löytynyt kuuta Tampereeltakaan. Harmillista! Ja sulta olis ymmärtääkseni löytynyt valvomiskuntoa, ei siitä ollut kiinni ;-)

   Delete
 8. Meilläkään ei nähty kuuta. Oli silmäluomet edessä.

  Perhosiakaan ei ole paljon nähty, mikä on hyvin harmillista. Ampiaisia on senkin edestä, mikä on vähän harmillista. Hyvä että on ötököitä, mutta pistävien kanssa on vähän hankalaa etenkin kun tulevat helposti sisätiloihin ja paikalla on kissoja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai oli silmäluomet edessä :-D
   No voi hitsi, ei perhosiakaan, jopas nyt! Ampiaisista voi olla todellista riesaa, toivottavasti ei tule teille sisään niitä.

   Delete
 9. Mietin ihan tosissaan, pitäisikö kyörätä ittensä johonkin rantaan katsomaan kuuta. Onneksi en! Se oli näkynyt vain sekunteja täällä. Ironista, että kaiken sinisen taivaan ja porotuksen jälkeen ne pilvet ymmärsi kerääntyä just silloin..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä katsoin Areenasta Helsinki-näkymää ja eihän siinä näkynyt mitään kuuta ensinkään. Siksi olinkin niin hämmästynyt, kun se piemennyksen viime minuuteilla yhtäkkiä plumpsahti esiin. Mutta silloinkin vain hetkittäin.

   Delete
 10. Jännät kuukuvat. Parvekkeelta bongasinloppuvaiheessa punaisen kuun ennen kuin simahdin. Leppäkerttuja on tosi kiitettävästi tänä kesänä. Pitävät hyvin kirvat kurissa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että pääsit kumminkin näkemään sen! Vaikka en nyt tiedä, onko sillä väliä, oliko se tavallinen kuunpimennys vai erikoispitkä versio, jos siitä näki vain minuutin kumminkin :-D

   Delete
 11. Hienot kuukuvat. Minulta meni ohi, en jaksanut valvoa niin myöhään että olisin nähnyt kuun. Leppäkerttuja on ollut tosi paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi, ettet valvonut - ehkä sitä ei olisi nähnyt pilvien takaa kumminkaan. Öttiäisille tämä tuntuu olevan hyvä kesä, ja se on kiva. Linnuilla on paljon ruokaa ainakin, jos ei olekaan sitten juotavaa. Mutta hyönteisistäkin ne varmaan saavat jotakin nestettä.

   Delete
 12. Hyviä kuvia sait. Miekin olin valaveilla ja näin kuunpimennyksen, meillä ei ollu piliven hattarookaan. On ollu monta kuutamoyötä ja kaunis kuunsilta on nähty. Jo viikollakin nähtiin punanen kuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kun hienoa, että teillä näkyi kuunpimennys hyvin! Järven rannalla onkin varmaan kauniit kuutamot muulloinkin. Voi mennä kuutamouinnillekin ;-) Se punertava kuu on jännä ilmiö.

   Delete
 13. Vau, onnistuit saamaan kuvan! Minä kiertelin kameran kanssa pitkin tonttia odottaen, että jostain pilviverhon takaa se putkahtaisi esiin, mutta kyllästyin lopulta ja menin nukkumaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se alkoi pilkahdella vasta justiin kun täysi vaihe alkoi olla ohi, puolenyön jälkeen. Oli se hienoa nähdä niitä pilkahduksiakin.

   Delete
 14. Kiva kun täältä löytyi kuvia kuunpimennyksestä, kiitos. olisin niin halunnut päästä sitä kuvaamaan muta kameran objekstiivi ei ollut tarpeeksi hyvä. Olen joskus haaveillut, että saisin kuusta kuvia joissa näkyisi sen pinnan kraaterit, mutta siihen pitäisi jo olla melko hyvä ja kallis objektiivi. ~Katja

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi. Minullakin on melko perus-zoomlinssi eikä sillä tämän parempaan pysty. Jossain vaiheessa mietin, että en kaiva kameraa esiin ollenkaan, on kivempi keskittyä vain siihen käsillä olevaan ilmiöön eikä höseltää kameran kanssa, mutta oli sitten pakko kumminkin :-D

   Delete
 15. Hienot kuukuvat!
  Meillä kuu on näkynyt monena iltana, joten toiveikkaana ravasin perjantaina pihalla yhtenään. Pilvet vain seilasivat pitkin taivaanrantaa sen verran paksuina, ettei pilkahdustakaan kuusta. Tulipa ainakin nautittua leppeästä kesäyöstä - ja väisteltyä isoja yöperhosia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olikin kuulemma todella lämmin yö pilvien takia. Ihania nämä yöt, kun ei tarvitse palella.

   Delete
 16. Minultakin meni kuunpimennys ohi. Kävimme läheisellä mäellä katsomassa yhdentoista aikoihin, mutta taivas oli usvan/pilvien peitossa ja oli myös turhan valoisaa. Pidemmälle en jaksanut vahdata. Kuvista päätellen hieno on ollut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meni yli puolenyön ennen kuin näin kuusta vilaustakaan. Harmi vain, kun moni sitten jo luovutti ja pimennyksestä jäi joka tapauksessa suurin osa näkemättä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!