Saturday, 7 July 2018

Etelänmatkalla

Lähdin täältä lounaiskulman sisäsaaristosta päivänä eräänä kohti etelää. Tarkemmin sanoen kohti kaakkoa. Tutustuin rannikkoreittiin, joka on uusi ja innostava neljän kunnan yhteinen pyörämatkailuhanke. Rannikkoreitillä pääsee näkemään rannikon viehättäviä kaupunkeja ja ruukkikyliä, polkemaan mutkaisia pikkuteitä, poikkeamaan saaristoon ja jopa merimatkalle.
Reitti alkoi Tammisaaresta, mutta yhtä hyvin sen voi aloittaa Salon suunnalta tai Kemiöstä.

Coastal Cycle Route
The other day I travelled south to learn about a new cycle route. It includes seaside towns, old villages, scenic minor roads and even sea journeys. A great way to get to know Finland's SW corner! One can either have one's own bicycle, hire one and even take it on the ferry trip.
Here's the link to the website.

Hanko – ihana, nostalginen, aurinkoinen ja tuulinen Hanko – vesitornista käsin nähtynä. Tammisaaresta pääsee pyörällä Hankoon maisemareittiä pitkin polkemalla pieniä teitä Dagmarin lähteen ja Tvärminnen kautta.

Hangosta matka jatkuu aluksella, valitettavasti puuskainen sää esti meitä poikkeamasta Bengtskärin majakalle, mutta sopivalla kelillä sekin on osa rannikkoreittiä. Alukseen voi ottaa oman tai vuokrapyörän mukaan, tai sitten pyörän voi jättää ja vuokrata taas seuraavassa etappipaikassa. Itseäni hämmästytti ajatus, että Bengtskärin pienelle kallionyppylälle voisi rantautua polkupyörän kanssa – toivottavasti siellä on pulteilla kalliossa kiinni oleva pyöräteline.

Aavaa merimaisemaa ei ole voittanutta.

Merimatkan aikana pyörämatkailuun erikoistunut Pirjo Räsänen Visit Finlandista kertoi kokemuksistaan, hän oli juuri viettänyt muutaman päivän tutustuen rannikkoreittiin pyörällään. Taustalla Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner.

Saapuminen Hiittisiin Rosalaan.

Sitten viime käynnin – josta on aikaa – on Rosalaan noussut jännittävä viikinkikeskus. Se on näkemisen arvoinen.

Päällikön halli on komea ja todenmukainen viikinkiajan rakennus.


Sisällä on hämyisän tunnelmallinen majatalo, makuusijat ovat hallin reunoilla. Olisipa mukavaa järjestää porukkareissu tuonne! Voisi olla teeman mukaan pukeutunut, etukäteen pitäisi myös harjoitella muinaisnorjaa. Tai sitten voisin vain pyytää Ransua tulkkaamaan, se osaa varmasti esikollien kieltä.
Täällä alkaa mielikuvitus lentää. Valaistuskin toimii ilman sähköä, kynttilöillä.

En ole grillaajatyyppiä, mutta tällaisen parilapannun voisin pihalleni laittaa.


Hauskinta rannikkoreitissä on se, että matka jatkuu eteenpäin, voi tehdä lenkin palaamatta samoja reittejä esimerkiksi pyörää palauttamaan.
Bengtskäristä tai Rosalasta venekyyti vie Kemiönsaarelle Kasnäsiin. Kemiöstä voi poiketa vielä Högsåran saarelle tai kierrellä ympäri Kemiön maisemia, reittivaihtoehtoja on useita.
Kemiöstä jatkoimme kohti Teijon kansallispuistoa. Kansallispuistossa on helpointa retkeillä jalan, niin pääsee pienimpiäkin polkuja ja pitkospuita.

Pitkä ihana alamäki johtaa kansallispuistosta rantaan Mathildedalin ruukille.

Café Mathildedalin viihtyisää interiööriä, huomaa kirjahyllyt takaseinällä!

Rannikkoreitin verkkosivuille on koottu tiedot majoitus- ja ruokapaikoista, pyörien vuokrauspisteistä, nähtävyyksistä ja reiteistä venematkoineen. Teiden varsille reitti on merkitty ruskein kyltein.
Pyöräihmisenä tällaisesta kehityksestä ei voi olla kuin innostunut. Tiedän parikin ulkomaista ystävää, jotka meinaan kutsua pyöräilemään ja tutustumaan kauneimpaan Suomeen.
www.rannikkoreitti.fi

Tämä ei varmaankaan ole yhteistyöpostaus, olin tutustumassa reittiin toimittajana.

24 comments :

 1. Replies
  1. No niin oli! En keksi millään, miksi pitäisi lentää johonkin kaukomaahan, kun voi mennä tallustelemaan Hangon hiekkarannoille. Ja tää lenkki-reitti on ihan huippujuttu!

   Delete
 2. Kuulostaa kivalta, sopis ehkä meillekin, Eskolle ja mulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan sopisi! Tuolla voi pyöräillä ihan niin pienen tai ison lenkin kuin huvittaa.

   Delete
 3. Ihanat paikat, kyllä kotimaastakin löytyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta. Juttelin Pirjo Räsäsen kanssa mm. siitä, kun nuore(mpa)na pyöräilin Pohjois-Karjalassa ja Savossa: aivan ihania maisemia ja pikkuteitä kun polki, tuli vähän väliä joku pieni järvi vastaan ja tien vieressä laituri ihan uimista ja levähtämistä varten. Suomi on ihana matkailumaa, ja tällainen hitaasti etenevä ja pienelle seudulle keskittyvä matkailu on niin parasta.

   Delete
 4. Hauska etelänmatka. Mahtava tuo viikinkihalli!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on upea ja siellä voi todellakin yöpyä! On erillisiäkin huoneita, mutta olisi se makeaa nukkua järeässä hirsistä rakennetussa ala- tai yläpunkassa tuolla isossa hallissa kuten viikingit aikanaan.

   Delete
 5. Kuulostaa hienolta seikkailulta. Upeita paikkoja ja nähtävyyksiä. Vaikuttaa hyvin organisoidulta reitiltä ja viikinkikylä pitäisi kyllä nähdä. Akkurat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Játa!
   Juu, ihanaa tällainen, että tieto on koottu valmiiksi ja homma on sitten itsestä kiinni, millaisen reitin haluaa tehdä. Se on omatoimimatkailua, joka on tehty mahdollisimman helpoksi. Etenkin ulkomaisille turisteille olisi etenkin tuo venekyydin selvittäminen aivan mahdoton tehtävä, mutta myös yöpimiset sun muut, ja sitten kun on tuo pyörien vuokraus- ja jättömahdollisuus niin monessa paikassa!

   Delete
 6. Vaikuttaa tosiaan mainiolta reissulta ja hienolta reitiltä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, ihania maisemia ja vaikka mitä historiaa ja kulttuuria! Pienpanimoita ja suklaatehtaitakin osuu reitin varrelle :-) Hanko on niin sykädyttävä avomerinäkymineen. Se on ihan vertaansa vailla.

   Delete
 7. Varmasti mukava pyöräily-reitti.
  Varmaan jännitystäkin riittää.

  kaikkea hyvää sinne sinulle.  ReplyDelete
  Replies
  1. Kotimaahan tutustuminen jopa täällä ihan samalla kulmalla on todella mukavaa ja virkistävää, ei tarvitse lähteä kauas.

   Delete
 8. Voi mikä reissu! Ihana! Tuollainen sopisi minullekin, minä kun en ole matkailijatyyppiä niinkään. Pyöräily tuollaisissa maisemissa verrattain lähellä kotia, hienoja maisemia ja vielä vähän viikinkejäkin siihen lisäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, Pirjo Räsänen kertoi ihan huippujutun. Jos pääset (niin kuin tietysti pääsetkin) pyöräsi kanssa junalla Helsinkiin, niin Kampista lähtee HopOn -bussi suoraan Hiittisiin, ja voit ottaa sitten pyörän mukaan! Hinta oli muistaakseni 25 €. Tässä linkki nettisivuille, siellä näyttää olevan paljon muutakin matkailutarjontaa:
   https://visitkimitoon.johku.com
   Toki junalla pääsee vaikka Tammisaareen tai Hankoonkin, ei siinä mitään. Mutta jos on vähän aikaa ja haluaa heti saaristoon, niin tuo on nopeaa ja helppoa.

   Mietin, että voisin tarjota Ransua kesätöihin tuonne Rosalaan. Ainakin sinun tyyppisille turisteille se olisi varsinainen vetonaula, kun Ransu viikinkimanuli köllöttelisi päällikön hallin pedissä. Viileällä kivilattialla tassuttelu olisi varmasti Ransulle juuri sopivaa kesähelteellä.

   Delete
  2. Viikinkimanuli ♥ Epäilen, että jonoa olisi viikinkikylän porteilla enemmän kuin Ähtärin eläinpuiston pandataloon konsanaan!

   Kätevä tuo bussi- ja pyörähomma. Jos jonkun saisi seuraksi, niin hyvinkin kiinnostaisi. Kuulostaa siltä, että lopultakin pyörän saaminen Helsinkiin vaatisi enemmän suunnittelua, se pitäisi valikoida IC-junat. Pendolinoihin ei saa ottaa pyöriä mukaan, mitä harmittelen nykyään n. 2 kertaa kuukaudessa (poislukien loma-ajat) :D

   Delete
  3. Hih, Ranuan aitomanuli lienee sentään vielä isompi nähtävyys ;-)
   Voi hyvänen aika, on tosiaan junia, joihin ei saa pyörää. Sehän on ihan idioottimaista!

   Delete
 9. Hieno etelänreissu! Eikä tarvinnut lentokoneeseenkaan mennä, kun jo kaikkea kaunista ja mukavaa löytyi..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tosiaan tarvita hankalaa pitkää matkustamista ja terminaaleja, saastuttamisesta puhumattakaan, kun ihan läheltä löytyy uutta ja kivaa; kaupunkia, historiaa ja rantaelämää :-)

   Delete
 10. Voi miten upeita kuvia ja kivannäköisiä paikkoja, olihan hauska retki:) Kyllä siinä mukavasti pyöräilymaisemakin vaihtuu:) Minä yritin tarkasti lukea, että paljonkohan tuosta reitistä tulee kilometrejä vaan ei pistänyt silmään.. kyllä siinä polkea saa varmasti:) Tuo viikinkikeskus näytti niin kivalta, että jos vaan ikinä tuolla suunnalla liikutaan niin ehdottomasti on kyllä käytävä:) Kiitos hyvistä vinkeistä! Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan kivaa pyöräillä, kun maisema on vaihtelevaa. Reitin pituus riippuu siitä, millaisen siitä tekee. Nettisivujen mukaan koko reitin pituus on reilu 150 km, josta osa tehdään meriteitse. Ei se mikään kovin pitkä ole. Joskus nuorena fillaroidessani Nurmeksesta kohti etelää tein noin 75 km:n päivämatkoja, mutta tällä reitillä on tarkoitus pysähdellä ja nautiskella ja tutustua seutuun.
   Hiittisten saaristo ja Rosalan kylä sekä viikinkikeskus ovat todella tutustumisen arvoisia!

   Delete
 11. Oijoi, kuulostaapa ihanalta! Porukkaretki viikinkikeskukseen teeman mukaisesti varustautuneena olisi kivaa. Täytyypä pitää kohde mielessä tulevan varalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ihanaa toteuttaa tuollainen teemamatka. Ehkäpä joskus!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!