Monday, 30 July 2018

Huurteisia sävyjä

Laventelit kukoistavat. Tähkälaventeli 'Hidcote' on kauniin tummakukkainen.

Cooling Lilacs
On a hot summer, cool and frosty lilac colours are perfect for the garden.

'Munstead' on matala ja hailakamman sävyinen. Kummassakin laventelissa lepattaa perhosia ja pörriäisiä.

'Munstead' kasvaa muotopuutarhan kuivimmassa penkissä ja on tehnyt pari siementaimeakin. Koska se on niitä harvoja kasveja, jotka suorastaan kukoistavat tuossa, toivon siitä laajaa kasvustoa.

Samassa penkissä viihtyy sinipallo-ohdake 'Taplow Blue'. Se on ihanan kylmän värinen, taustalla hopeainen hohtopiikkiputki tuo lisää metallinhohtoa.

Harmaaminttu on tullut kukkaan, sekin on perhos- ja pörriäismagneetti kaikkien edellä mainittujen tapaan. Kasvin väritys on houkuttelevan huurteinen!

Mintun sävyyn näyttää osuvan erittäin hyvin viime syksynä istutettu 'Summer Drummer' -koristelaukka. Istutin näitä muutaman, mutta kaikki eivät jaksa kukkia kuivuudessa, ovat näivettäneet nuppunsa. Onneksi tämä yksi ainakin kukkii kohta oikein näyttävästi.

Itävallantädyke on ihastuttavan violetinsininen. Sain siemeniä aikoinaan Anun puutarhasta, ne itivät hyvin ja pääsin istuttamaan monta taimea muotopuutarhaan. Kuivassa paikassa niistä ei ole tullut kovin reheviä, mutta ne pysyvät silti hyvin hengissä vuodesta toiseen ja näyttävät kestävän kaikenlaiset talvetkin.

Tarhajalomalva 'Purpetta' tuo suloista vaaleanpunaisuutta siniviolettien sekaan.

Piristävän keltainen 'Citronella' -tarhasarjalilja kukkii sentään yhden kitukasvuisen kukkavarren voimin, tätä ei ole moneen vuoteen näkynytkään.


Loppuun täytyy mainita, että nettikaupassani Elsan lempituolissa on helleale: kaikista tuotteista on –20 % alennusta, jopa valmiiksi alennetuistakin! Ale on voimassa sunnuntaihin 5.8.2018 asti.
Ostoksille pääsee tästä: KLIK. Tervetuloa!


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Itävallantädyke – Veronica austriaca
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä eli lajikkeet, jotka on risteytetty useista lajeista tai lajikkeista
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Tarhajalomalva – Sidalcea × cultorum
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

22 comments :

 1. Lavendel är min nya favorit, skall försöka utöka med olika sorter och se om jag hittar fröplantor bredvid dem jag har.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoppas att du hittar fröplantor! Eller säkert kan man så den också i sandig jord i kruka. Kanske då man inte krafsar bort pyttelilla plantor.

   Delete
 2. Mahtavia, viilentäviä sävyjä helteeseen! Sinipallo-ohdaketta suorakylvin viime keväänä aurinkoiselle, kuivahkolle luumukummulle. Nyt ensimmäinen kukkanuppu on ilmestynyt! Toivottavasti viihtyy jatkossakin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, muistin juuri, että istutin syksyllä ulos yhden viime vuonna kylvämäni uuden pallo-ohdakelajin. Enpä ole muistanut käydä sitä kastelemassa koko kesänä... Onkohan hengissä. Voi möhnä.
   Ihanaa, että sulla se on jo tulossa kukkaan!

   Delete
 3. Ihanat laventelit! Minä hoidan omani aina kuoliaiksi, kun en voi uskoa, ettei jotain kasvia hoideta.. 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi sun :-D Laventelille ei tosiaan tarvitse tehdä juuri mitään. Varmaan siksi ne sopivat sitten minulle ;-) Kuivuneet kukkavarret on kiva leikata keväällä uuden kasvun tieltä. Viskelen laventeleille tuhkaämpäristä silloin tällöin niukkaravinteista lannoitusta.

   Delete
 4. Kaunista hopean hohtoa ja viileitä sävyjä. Laventelia käyn silloin tällöin taimistoilla haistelemassa ja aina totean, etten pidä sen tuoksusta. Se olisi hienon näköinen ja kivikkorinteessäni se varmasti viihtyisikin. Mutta jatkan tuoksuttelua, ehkä se jossain vaiheessa muuttuukin ihanaksi :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin kuvitella, ettet pidä tuoksusta, on se voimakas ja hieman outo. Mutta puutarhassa se ei niin kovasti tuoksu, paitsi jos kasvia menee hypistelemään.

   Delete
 5. Kävin heti shoppailemassa :) kaikkea ihanaa oli tarjolla.
  Haaveilen suurista laventelikasvustoista, mutta taitaa olla aika haasteellista meidän ilmastossamme. Yksi tähkälaventelipuska on talvehtinut onnistuneesti muutaman vuoden, se onkin tosi kuivassa paikassa. Sini- ja valkopallo-ohdakkeet ovat täällä kimalaisten suosikkeja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kun kävit :-)
   En minäkään ole kokeillut laventelia muualle kuin pariin puutarhan kuivimpaan paikkaan. Niissä ne viihtyvät hyvin, vaikka oikeastaan kumpaankaan kohtaan ei kerry lunta, ovat tuulisia nurkkia. Silti ovat talvehtineet viimassa ja lähes vailla lumisuojaa ihan mallikkaasti. Ainoastaan viime kesänä istutettu uusi valkokukkainen tähkälaventeli menehtyi, mutta erikoismuodot ovatkin usein herkkänahkaisempia kuin tavallisemmat.

   Delete
 6. Laventelit ovat ihania! Mulla niitä kasvaa joka kesä ruukuissa pelargonioiden seurana, kumpikaan ei pahastu laiskan kastelijan aikatauluista;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin justiin tuota samaa, kun luin Sadun kommentin ylempää. Minullakin pelargonit kukoistavat, ja juuri tuosta syystä :-D

   Delete
 7. Nyt vähän harmittaa etten laittanut laventeleita, olisi ollut kesän säät niiden mieleen. Itävallantädykkeestä en ole koskaan kuullutkaan, onpa se hauskan näköinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hitsi, ensi vuonna sitten!
   Luulen, että sain tuon siemenet loistotädykkeenä, se on itävallantädykkeen alamuoto. Mutta kun katson kukkia läheltä, ne muistuttavat enemmän itävaltalaista kuin loistotädykettä. Mene ja tiedä, en ole tädyke-ekspertti. Kauniita ne kumminkin ovat, ja ihanan kestäviä.

   Delete
 8. No on huurteisii sävyjä! Mie ostin vuosia sitten laventelin ja ei se talavehtinu, pitäskö kokkeilla uuvvestaan! Nätti tuo tarhajalomalvakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, kannattaa kyllä kokeilla uudestaan ja mahdollisimman kuivalla kasvupaikalla. Teillä kun kai tulee yleensä lumisuojaakin sen verran, että se varmaan auttaa, jos ei vain tule kovat pakkaset ensin, tai hirmu märkä syksy.

   Delete
 9. Aivan ihania kuvia ja kauniita sävyjä♥ Olen niin ihastunut laventeliin, sitä yritin viime kesänä saada tuoksupussiin säilöttyä, no ei kyllä ihan onnistunut ja pussi pitikin heittää menemään:) Mukavaa alkanutta elokuuta♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! Mietin, että Ranskassa varmaan lisäävät tuoksupusseihin myös laventelin eteeristä öljyä, kun ne tuoksuvat niin voimakkaasti. Kyllähän kuivat laventelin kukat jonkin verran tuoksuvat, sen huomaa, kun ohikukkineita kukkavarsia leikkaa. Mutta se tuoksu ei ehkä säily kovin pitkään.

   Delete
 10. Upeita sävyjä. Kasvien erisävyt ovat ihastuttavia <3 Kivaa viikonloppua Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinuille ja koko poppoolle <3

   Delete
 11. Kaunista huurretta! Laventeli pitäisi ehdottomasti saada kesäpesäänkin, ehkä jo ensi kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä löydät jostain syysalesta laventelin, ne talvehtivat ihan hyvin, toki pidempi juurtumisaika auttaisi. Ne sietävät kuivaa kesää erinomaisesti, eikä ihmekään, kun ajattelee millaisia kesät Provencessa ovat.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!