Friday, 27 July 2018

Ruusuja preerialla

Loistoköynnösruusu Flammentanz kukkii, taustalla preeriaksi kuivunut kyläniitty. Ihan tulee mieleen, että voisi vetää ruudullisen hilkan ja kukallisen mekon päälle ja mennä kirmaamaan niitylle Ingallsin Laurana.

Roses on the Prairie
The village pasture has dried into a scene from the Little House on the Prairie. You can also notice the first trees in the forest are turning yellow from the drought. The ones growing on rock have already dried.
Roses are thriving in the heat and drought.

Siinä vieressä kukoistaa neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'. Taustalla laventeli, sekään ei ole millänsäkään hellekesästä.

Toisessa penkissä on The Pilgrim -ruusu tehnyt niin paljon nuppuja, että päätin suojata sen verkolla, muuten tulisi itku, kun ne kumminkin syötäisiin. Peura käy pihassani joka yö jäljistä päätellen. Kukat ovat upottavan ihania.

Tämänkin suojaus verkolla on tosiaan kannattanut: William Shakespeare 2000 on tuottanut enemmän kukkia kuin aiemmin ja nuppuja on vaikka kuinka. Mikä näky! Ehkä jonakin päivänä tonttiani ympäröi kolmimetrinen tiilimuuri, silloin laitan koko pihan ruusutarhaksi laidasta laitaan.

Jutun otsikoksi olisi voinut laittaa Ruusuja ja risuja, mutta en löytänyt risuja tähän hätään, täysosuman pikemminkin. Olin ihmetellyt tätä kukkaa jo juhannuksen jälkeen, jolloin kitkin kosteikkopenkin. Siellä kasvoi kaunis korkea asterimainen kukka, jonka jätin rauhaan, kun sitä oli muutenkin vain yksi kappale. Sellaiset täytyy aina jättää kasvamaan, se on selvä merkki rikkaruohottomuudesta, eikö niin.
Ystävältä kysyminen tuotti lopulta vastauksen: joku kallioinen, amerikkalainen laji luultavasti. Erigeron annuus ja E. pulchellus osuvat melko lähelle, mutta mikään ei toistaiseksi täsmää täydellisesti. Joka tapauksessa esimerkiksi E. annuus saa suitsutusta mm. Great Dixterin sivuilla: mahtava yhtäjaksoinen kukkija kesäkuusta marraskuuhun.
Sehän passaa!
Hyvin samanlainen on myös E. strigosus, Prairie Fleabane eli preeriakallioinen. No mutta sehän passaa myös!

Mukavia preeriapäiviä ja muistakaahan juoda!


Loistoköynnösruusu – Rosa Loistoköynnösruusu-Ryhmä
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä

24 comments :

 1. Oi, miten ihania ruusuja <3 Alimman väri on ihan huiman upea :) Mukavaa viikonloppua Siulle ja kisuliineille <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu tuo Shakespearen Viljami on näyttävä heppu ;-)
   Kiitos, samaa sinne ihmisille ja untuvapehvoille!

   Delete
 2. He-hei, sinulla on kaksi David Austin -ruusua! William Shakespearen syvästä väristä pidän erityisen paljon.
  Miten ne ovat selvinneet talvista? Siellä kun ei välttämättä hanki peitä. Minkä ikäisiä ovat, ja miten on kasvamisen/kukinnan laita kylmempinä kesinä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. He-hei, minulla on .... ööööö... äkkiä laskettuna kahdeksan Austin-ruusua. Ainoastaan yksi ei ole selvinnyt talvista. Toissa syksynä hankin William Morrisin, mutta voi olla, että se oli huonossa hapessa jo valmiiksi. Siinä ei seuraavana keväänä ollut enää juuria, joko ei ollut oikein kunnolla valmiiksikaan (muistelen näin hämärästi), tai sitten myyrät söivät talven aikana nekin vähät mitä oli. Harmi vain, ihana ruusu ja ihana nimi. Täytyy yrittää uudestaan.
   Vanhimman Austin-ruusuni olen istuttanut kai reilut viisi vuotta sitten. Hyvin ovat kaikki talvehtineet, ei ongelmia. Viime talven jälkeen aina vahvakasvuisin The Pilgrim versoi vain tyveltä, mutta kuvasta voi ehkä hahmottaa, että se on venynyt hyvin korkeutta, on silti yli metrinen ja täynnä nuppuja. Viileämpänäkin kesänä ovat kukkineet ihan hyvin. Pahiten kukintaa verottavat peurat, ne syövät nuput.

   Delete
  2. Eli en ihan tonttu olekaan, vaikka haaveilen kokeilevani ruusua(edes yhden verran) täällä II-vyöhykkeellä.
   Kelasin vanhoja postauksiasi, ja sieltähän niitä Austineita löytyi. Ihana kokoelma!

   Delete
  3. Juu et todellakaan! Siitä vain kokeilemaan. Ystäväni tilaa niitä suoraan Austinilta Englannista, itse olen löytänyt niitä useistakin kotimaisista taimistoista (muistaakseni ainakin Viherlassila, Puutarhanikkarit, Kodin terra). Istutan nykyään joka vuosi vähintään yhden uuden.

   Delete
 3. Ihanaa, että saat itsekin nauttia ruusuistasi, etteivät kaikki kukat ole peurojen vatsoissa.
  Meillä ovat jo kaikki ruusut lopettaneet kukintansa tältä kesältä. höh! Tai jos nyt tulisi muutaman päivän sade, innostuisivatkohan ne uudestaan.....
  Leppoisia preeriapäiviä sinne teillekin, pari sademetsäpäivääkään välissä ei varmaan haittaisi 🌧

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, onneksi verkkoja riittää ainakin joidenkin ympärille. Toivottavasti teillä ei ole peurat käyneet eivätkä käy!
   Hitsi, sinunkin pitäisi ehkä miettiä näitä Austineita, ne ovat tosi hyviä kukkimaan pitkään. Niin ja nuo neilikkaruusut.
   Kiitos, sade preerialle tulisi tarpeeseen! Epäilemättä sinnekin.

   Delete
 4. Aivan ihanat. Tuo William Shakspeare on ollut minulla harkinassa. Taisin pitää sitä kerran jo kädessä. Ehkä se vielä muuttaa meille joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toivottavasti seuraavan kerran pidät kiinni kunnolla, ettei William pääse taas karkuun :-D
   Nappasin omani muutama vuosi sitten Kodin terran alennusmyynnistä.

   Delete
 5. Onneksi ei ole kuivuus häirinnyt ruusujen loistoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ei, ne suorastaan kukoistavat! Erinomaisesti sietävät paahdetta ja hellekesää.

   Delete
 6. Upeat ruusut! Helteellä pitää muistaa kastella kurkkuaan ja kasveja. Koiran kanssa lenkillä näin yhden pihan vasta istutetun norjanangervoaidanteen olevan henkitoreissaan, osa taimisto oli jo ruskeita. Kävi sääliksi kasviparkoja. Ihmisiä pitäisi muistuttaa kastelun tärkeydestä - myös istutuksen jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helteellä tosiaan vesi nousee arvoonsa. Voi aitaraukkaa, taitaa mennä uusintaan. Tänä kesänä jopa monta vuotta sitten istutetut pensaat ja puut ovat ruskistuneet, melko ekstremeä. Normaalisti vain viimeisten vuoden tai kahden sisällä istutetut tarvitsevat säännöllistä kastelua.

   Delete
 7. Oih..että minä rakastan noita ruusuja ovat niin kauniita♥ Noihin neilikkaruusuihin olen viime kesänä tykästynyt:) Hyvä ettei peura ole päässyt popsimaan ihanuuksiasi! Aurinkoista viikonloppua💕🌞

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusut ovat puutarhan kuningattaria :-)
   Kiitos, samaa sinulle! Tänne odotan sunnuntaille luvattuja sateita kieli pitkällä :-D

   Delete
 8. Ruusut on niin ihania ja nauttivat näistä keleistä täysin siemauksin! Toisin kuin minä! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, ettet nauti - viimeinkin kun on kesä, tätä odotetaan koko talvi ja sitten tämä onkin melko monelle kärsimystä. Se on niin ikävää. Toivottavasti pian viilenee.

   Delete
 9. Pilgrim on niin upea että ymmärrettävästi on verkotettu, verkko ei sen kauneutta vie. Se on kuin itämainen prinsessa kalterien takana.

  ReplyDelete
 10. Voin kuvitella sinut kirmaamassa kyläniityllä :)
  Upeita ruusuja, aitaaminen kannattaa, muuten nautinto menisi vääriin suihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih :-D Punkkeja keräämässä!
   Hyvin sanottu. Ei mene vääriin suihin.

   Delete
 11. Ihania ruusuja. Kannattaa verkottoo suojaan noin upeat kukat. Meille tul viikolla 10 ukkosorsoo pihhaan tepastelemaan. Eivät mittään pahhoo hevänneetkään, hauska ol kahtuu niihen lyllertämistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä oli varmasti hauskaa, sorsien taaperrus on niin sympaattista. Onneksi eivät syöneet puutarhaa, olisivatko hanhet sitten kovempia syömään puutarhakasveja kuin sorsat. Ne olivat sitten vaan jollakin ryhmäretkellä ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!